Ja sam isto AB. Kad se već popisujemo :-)
Ja sam isto AB. Kad se već popisujemo :-)
Meni su i u Srbiji (gde sam rodila troje) i u Americi (gde sam rodila jedno dete) uradili krvnu grupu deteta jer sam ja 0+ a muz A+. Pri toj kombinaciji je mogucnost novorodjenacke zutice povecana jer dete moze da ima razlicitu od 0+. Medjutim, ni jedno od moje dece nije imalo zuticu... Deca su 50/50, decaci imaju moju, a devojcice tatinu krvnu grupu.
Da, zapravo je bilo tako, s tim što sam za svaki porođaj morala da imam nov rezultat jer "dešavaju se greške ponekad" :-o.
Svakako su oba deteta tatina krvna grupa, B+.
Dota, tvoja deca moraju biti ili A ili B :), a ne mogu biti ni AB ni 0. (Mislim da zbog mutacija ima izuzetaka, ali u nekim minijaturnim procentima, ako se dobro sećam).
Vrci, pa jel nije Lili pisala da je njoj tek drugi PCR bio pozitivan, ili je to bio neko drugi?
Nekako to meni neobično zvuče te koincidencije - te lažno pozitivan kućni test tebi, te pišeš da ti mama ima problema sa pritiskom, a tata upalu pluća, a sve čini mi se u nekom dosta blizu vremenskom okviru?
Ne, mama imala probleme s tlakom krajem prosinca.
Tata imao upalu pluća u veljaci.
A ovo moje bilo u drugoj polovici sijecnja.
Preveliki su razmaci.
Buduci da ja nisam imala apsolutno nikakve simptome nije mi se dalo vise siliti na pcr, nit bih dobila novu uputnicu
Da, preveliki su razmaci, ja sam pogrešno shvatila da je sve bilo istog meseca.
Sad sam guglala da vidim procenat lažno pozitivnih testova (nešto malo, oko 0,01% ili tako nešto), pa vidim da je bilo problema sa nekom konkretnom serijom testova jednog proizvođača, možda si i ti imala peh sa nekim sličnim neispravnim.
Ni ja ne bih ponavljala PCR na tvom mestu, samo sam htela da kažem da očigledno bude i na PCR lažno negativnih.
Uglavnom, da dobijem pozitivan test a bez simptoma, i ja bi posumnjala u njega možda.
Ali da imam simptome i da pokaže plus, ne bi mi uopšte ni palo na pamet da proveravam da nije slučajno lažno pozitivan (tj. nije mi palo na pamet...), uopšte nemam taj nivo paranoje.
Vi niste išle na određivanje krvne grupe u trudnoći? Ja jesam,iz nekog razloga , sva tri puta. Ja i sva djeca smo 0+,mm je A+
Nas troje je omikron poprilično satro, mene najviše. Sin je u 11/20 skoro bez simptoma prošao kroz soj koji je tad bio aktuelan
U vinogradskoj krvnu grupu djece pišu još prije 2001
Meni su u obje trudnoce (u SAD-u) odredjivali krvnu grupu, takodjer da se ne bi potkrala greska. :lool: No znala sam krvnu grupu jos iz Hrvatske, iz djetinjstva. Plus smo odredjivali sami sebi i/ili kolegama iz klupe u srednjoj skoli.
Za djecu mislim da nisu nikad. Ne znam ni gdje bih gledala, ne vidim ni na kakvom istaknutom mjestu u kartonima.
Mojima piše u knjižici cijepljenja, na prvoj strani
Ali bez obzira koja je krvna grupa, prije operacije izvade još jednom krv i provjere i krvni grupu i "podudarnost" bar su meni tako rekli.
Moji su carevi i carica
U trudnoci se vadi nalaz krvne grupe i RH faktor obavezno. Plus testovi senzibilizacije 2 x.
Krvna grupa se uvijek vadi prije planiranih zahvata. Koliko je meni poznato ako su zahvati cesci nalaz krvne grupe s kojom se dolazi anesteziologu na dogovor ne smije biti stariji od 6 mj.
Pulinka, hvala za pojašnjenje :heart:. Sad znam da možemo imati sve krvne grupe u obitelji (i ne bi me čudilo i da bude tako :mrgreen: )
Sad još objasnite meni društvenjaku zašto se krvna grupa vadi više puta, a i kako se može doznati krvna grupa djece, a da ne platim privatno ...Tnx.Ako upće može privatno :zbunj:.
može, 400kn košta u laboratoriju
Hvala, Vrijeska.
Baš je to blesavo, u nekim bolnicama to određuju pri rođenju, a u nekima ne...A zapravo bi bilo dobro znati.
Pa evo ja sam rekla da su mojim bebama radili jer sam 0+ a muz nije. To su mi rekli i u Beogradu i Berkeley-u :D
Sjećam se onih starih knjižica (bijelih koje su se otvarale), tamo mi je na pregibu (koji nije bio u plastici) bila penkalom napisana krvna grupa.
Jucer su djeca otisla prabaki u centar za rehabilitaciju u kojem privremeno zivi (slomila je ruku, a krece se uz hodalicu), a danas je prabaka iskopala pozitivan test. :rock: Ima 96 godina, nema nikakvih simptoma, super je vitalna (i cijepljena + boosterirana). Testirala se jer joj je druga kcer pozitivna. Izgleda da je zapravo baka poklonila kovid ovoj kceri. Djeca su nosila KF95 maske, a svekar i svekrva KN95, prema propisima centra. Prabaka nije imala masku.
Svekrva cupa kosu, uglavnom zbog izlaganja djece kovidu. Muz i ja ju gledamo s upitnikom iznad glave, stvarno. Idu u skolu i na sport. Tesko da ih sat s vremena s prabakom moze pokositi, ako sve ove druge stvari (i izlaganja) nisu. :neznam:
Stvarno ne zvuči kao posebno rizična situacija, ili bar ništa rizičnija od škole i sporta, ni ja se ne bih nervirala unapred.
Bilo bi totalno bezopasno da je i prabaka nosila masku, ali s obzirom na njene godine i mesto boravka, jasno mi je zašto nije. Super što nema simptome :), i super što su kod vas su bar i oba deteta vakcinisana.
Moj sin je 2 dana za redom bio po ca 5h bliski kontakt. Negativan na kucnima testovina, nema simptoma. Meni jedini zakljucak da ili je i omikron vec prije prebolio a da ni primjetili nismo ili je ovaj put tako slabo bolestan da ni na testu nije pozitivan. Prvi scenarij je isto izgledan jer u skoli svako malo netko u razredu pozitivan, ili od ukućana. Totalno mi vec ravno...
Pozdrav! Moram otputovati sluzbeno u Brisel. Ima li netko svježa iskustva i info vezano uz uvjete putovanjai covid potvrdu? Unaprijed hvala na pomoći.
Pogledajte na web stranici Europske unije najnovije službene info - reopen.eu
Jucer su Belgijanci odlucili da od sutra ne treba skenirati covid potvrde, a od 11.3. ne treba popuniti plf. Maske su od sutra obavezne samo u zdravstvenim ustanovama i javnom prijevozu.
Za sve ostalo je vrijeskin link.
Opa znaci i Belgija uz Francusku ukida..
Hvala svima. Taj Plf obrazac se dobije i popuni na aerodromu?
Ne skineš ga sa stranice i možeš digitalno ispuniti
S koje tocno stranice se skida taj obrazac? Hvala.
Jel ijedna zemlja na svijetu dosad uvela obvezno cjepljenje za Covid,sta je bilo s Austrijom?
Za Italiju sam ovdje ispunila https://app.euplf.eu/#/
https://travel.info-coronavirus.be/p...r-locator-form
Ovo je plf za Belgiju. Od 11.3. nece vise biti potreban. Danas su trazili da se pokaze qr kod na ulazu, ali ga nisu provjeravali. Na check-inu u Hr su trazili covid pass.
Hvala Beti i Munkice.
Ma Vrci ni to mi nema smisla dok nemamo na trzistu cjepivo koje je ucinkovito protiv omikrona.
Ako netko provjereno zna jel neka zemlja uvela obvezno cjepljenje za starije od 18 god, neka napise. Hvala.
Ovo je članak iz studenog 2021. https://www.rtl.hr/vijesti-hr/novost...iv-covid-a-19/
U njemu su navedene zemlje koje su (tada) imale ili obavezno cijepljenje ili parcijalno obavezno cijepljenje za neke skupine.
Ne znam kako je sad u kojoj zemlji.
Hvala Dota.
Ako netko mozda zna kako je sada, pls neka napise. Thanx.
zar nije obavezno cijepljenje u Španjolskoj, Francuskoj ... samo više neće tražiti potvrde
kako će provjeravati, ne znam
Ne znam Vrijeska zato i pitam.
Znam da.je bilo u nekim zemljama u raznim fazama za razne skupine ljudi u jeku pandemije.
Zanima me jel ijedna zemlja uvela obvezno cjepljenje za starije od 18 god, a da to vrijedi za buducnost.
U Italiji je obavezno cijepljenje za zaposlene starije od 50 godina. Ustvari, ne mogu doći na posao ako nisu cijepljeni. Ne dobiju otkaz, ni plaću, poput našeg neplaćenog porodiljnog. Ne znam kako je s pravom na zdravstveno.
A oni koji rade od kuće?
Hvala na info. Svima.