šećer ti nema veze s kilama... znam i mršavije i deblje cure od sebe koje su ga dobile i koje ga nisu dobile...tako da ne mora biti da ćeš ga imati.... ja očito imam genetsku dispoziciju jer mi je dida imao dijabetes tip II
Printable View
Ja sam u minusu 3,5 kg po normalnoj ali meni moj dr se ne zali na kilazu pa se ni ja ne brinemn:) bebulinka raste super i to je najbitnije :)
Ma ja sam smanjila pušenje. Pušim 2-3 cigarete dnevno pa sam zato i više dobila na kilaži.
A ništa mi ne smeta, ni kava, ni cigarete, ni hrana.
a ni meni... ja od starta jedem normalno... imala sam mrvicu mučnina ali to je to...ništa mi nije umanjilo apetit:mrgreen:
Ja sam jedino imala mučnine od šumećeg Mg-a.
Ja sljedeci tjedan sam na ogtt (nadala sam se da cu ga izbjeci no...) i nadam se da ce nalaz biti ok :) I meni je dida bio diabetičar. Meni je kava na pocetku smetala (prethodno sam znala popiti i po 7 kratkih kavica) ali mi se nakon dva miseca zelja vratila :)
OGTT se može elegantno zaobići. :mrgreen:
Ja rekla ginekologici da mi je mučno od slatkog na prazan želudac (nisam lagala, tako je odkad znam za sebe). Dala mi je da radim profil šećera, koji ide ovako: nabavite si aparatić za mjerenje šećera, posudite on nekog dijabetičara, kupite trakice (istina to je dosta skupo oko 200 kn za 50 kom, ali podijelite trošak s dijabetičerem, jer vama treba tek 10-ak kom) i lancete (iglice za bockanje, oko 20 kn), i mjerite si same šećer svaka 3 sata. Pritom vodite najnormalniji život, normalno jedete. Isti dan izvadite u labu tromjesečni šećer (HbA1c).
NIje čara-bara već standardna pretraga koja se radi u bolnici nakon što OGTT da loš rezultat. Dakle, samo se preskaće jedan mučni korak.
Osim što bi meni to bilo strašno za popiti, mislim da nije pametno ni bebu opteretiti s tolikom glukozom odjednom. Nakon ne znam kojeg tjedna OGTT se ne smije raditi, jer može biti rizično za bebu, reče mi frendica koja je imala trudnički dijabetes.
Ma ja sam sve skupa prezadovoljna! Nisam imala mucnine, ni zgaravice, ni glavobolje tako da u biti da ne cujem malenu kako lupka ne bih znala da sam trudna i da naravno dropcic nije tu :)
Mojca sjetila sam se tvog savjeta jedino sta mene muci je kako se sama bocnit, bojim se igle kO vraga :)
Nea, to ziblja ne boli. :)
to što ti opisuješ je profil šećera i definitivno je humaniji, ali ne mjeri se svaka 3 sata nego dva sata nakon obroka (doručak, ručak, večera) to ću ja sada raditi u srijedu nakon tjedan dana dijete....epruvete sa reagensom i lancete sam dobila na VV
u međuvremenu sam i dobila aparat za mjerenje šećera od cura u apoteci (one to promo dobivaju) i 10 trakica... mjerila sam si dva dana nakon ručka i večere i bome jedna namirnica mi nakon večere digla šećer na 8, i pazite što... šnita pršuta bez bijelog
sutra dan sam jel strogo po dijeti i nije mi išao preko 5... čime ja dolazim do zaključka da mi je šećer pod kontrolom kada sam na dijeti i pretpostavljam da će mi to ostati preporuka da kraja trudnoće
glede rizičnosti za ogtta za bebu ne znam baš jer znam curu koju je doktor poslao u 36 tt na to
ja sam ti se zeznula i išla raditi ogtt privatno kao da ne sjedim satima u bolnici... i tamo mi 4 puta vadili vensku krv... s tim da imam skrivene vene.. pa to nikako nije išlo... ukratko neću ti dalje pričati koliko me se puta bolo
kada sam otišla na VV po upute za dijetu i pribor za profil šećera tamo su mi rekli da oni ne mjere 4 puta nego 3 (natašte, nakon 60 min i nakon 120min) i od toga samo je prvi put ide iz vene ostalo iz prsta
ako budeš išla na ogtt samo lijepo pitaj kako ga rade, tj. koliko puta ide iz vene jer da sam znala sjedila bih cijeli dan na VV samo da nisam morala proći ovo što jesam s vađenjem iz vene
Jesen, to što ćeš ti raditi je puno teže, jer moraš dati nekoliko kapi krvi. :( Pričala mi frendica da se namučila dok je izmuzla par kapi krvi, a posebno jer se ne pikaš s ovim za dijabetičare koji je bezbolan, već s pravom iglom.
Dva nakon obroka? Meni rekli svaka tri. Možda ima više načina. Zbilja ne znam. Ja se pikala non stop jer mi je bila fora, a i imala sam viška trakica (svaki bedak ima svje veselje :)), nikad mi je šećer nije bio viši 5,7. A baš sam taj dan i pojačano jela, uključujući i pršut (cijeli).
Nea, u ovom kućnom priboru za dijabetičare, iglica je jako tanka i skrivena je u penkalici koju nasloniš na prst, pritisneš gumb, iglica izleti i pikne te, vrati se i to je to. Pritisneš prst da se stvori kapljica i prisloniš trakicu. Pikaš u bočnu stranu jagodice, tu ne boli.
E, da... neki labovi imaju običaj zakiseliti tu glukozu, treba i to provjeriti.
Mojca ja sam odradila ogtt... to mi je bilo koma zbog vađenja krvi... glukozu sam još koliko toliko preživjela
a čuj meni profil se čini puno lakše za odraditi.... koristeći se aparatićem par puta znam od kud mi najbolje ide krv iz prsta, imam lancete jednokratne i bok, ne znam od kud tvojoj frendici da se bodeš običnom iglom jer na VV očito to nije tako....a iscjediti ćemo već tu krv... meni je sestra rekla do kud treba biti krvi.... nije to tako strašno pogotovo jer je reagens već unutra pa zauzima već dio prostora:D
Ne kažem da je obična igla. Ali je samo igla. :) Nije u ljudskoj naravi da sam sebe bodeš, to joj je bilo teško. :)
Mislim da je profil radila na VV ili u Petrovoj. Čak je i bila hospitalizirana par dana u Petrovoj. Ali očito ste raličiti "slučajevi", njena cijela obitelj ima dijabetes, pa su ju možda "strože" gledali. A i ima 10 godina više od tebe (ako je 82 u nicku tvoje godište).
Nebitno, želim da ti profil prođe bezbolno i da rezulat bude dobar.
da 82 je godište:)
u Petrovoj ti rade tzv. veliki profil, tamo si 24 sata i svaka 3 sata ti uzimaju krv, ovo što ja radim doma se zove mali profil šećera i radi se svaka 3 sata;-) 4 puta u danu, ja sad imam i lancetar pa se nadam da će pikanje ići vrlo jednostavno;-) a nalazi da će nadam se biti dobri..
Aaaaa... ima dva profila. :)
drage cure
puno vam hvala na odgovorima i savjetima! vidim po vama da je moja kilaža ok i da se ne trebam zabrinjavati. uvijek jedem 3 obroka dnevno i nastojim sad jesti što više voća i povrća. iako sam na forumu čitala da trudnice ne bi trebale uzimati npr lubenicu, breskvu, rajčicu..jer su pune toksina. kad sam pitala svog gin on se samo nasmijao i rekao da onda mogu i zrak ne disati jer je i zrak zagađen :))) pa se držim toga i jedem sve po redu..
uzimam isto tako prenatal od dietpharma od početka i preporučila bih ga jer on ne sadrži A vitamin koji jedini može biti štetan za plod.
recite mi jeste sve radile kontrolu šećera ili ako imate indicije, obiteljsku sklonost isl?? ja sam samo radila uz KKS i glukozu na početku.
Prag, važna je uravnotežena prehrana i vitaminčići, a to si sve osigurala. Za kile ne brini. Moja frendica je zatrudnila (prirodno) s 48 kg, rodila s 54 kg. Došla doma iz rodilišta i da nije bilo male štruce, ne bi ni znala da je bila trudna. :)
Da, rekla je da je taj najbolji (a inače brije na prirodnu medicinu), to malo aspartama ćemo već preživjeti... ko što je reko tvoj ginekolg... onda ni disati ne bi trebali. :)
nije to moj ginić rekao ali on je od te škole:D ma i ja mislim da je to u tragovima... očito to nitko ne smatra alarmantnim... ja nekad znam i po 2 ta dnevno... tj. jesam sad već neko vrijeme...ali mi je doktor rekao da probam i sa dodatni kalcijem protiv grčeva u nogama... pa čini mi se da i to pomaže i da mi ne trebaju više 2 magnezija
Cure kada se radi ogtt obično, od kojeg tjedna?
meni išla prijateljica u 20-om... ja išla u 27-om da doktoru sutra dan dođem s friškim nalazima...a na pregledu u 22 tjednu je rekao da ga napravim... pošto je išao na godišnji i razmak između pregleda mi je bio 6 tjedana pitala sam sestru da li je važno kada da ga napravim i rekla je da ne samo da na pregled donesem nalaz
mogli bi ti ga tada raditi.. ali morate biti svjesne jedne stvari.... imate doktore koji šalju po defaultu, a imate doktore koji šalju samo ako im se dijete čini preveliko ili ako ima viška plodne vode ili ako žene dobe strašno puno kila.... moj je ovo prvo... dok npr Luči smatra da je indikacija za ogtt ovo drugo tako da ne trebate se brinuti i napravite kako vam kažu...
Meni ce ga sigurno raditi jer od prije imam dobar visak kila, cak me i dr. Kos na anomaly scanu pitao jesam li radila OGTT.
OGTT se obicno prvi puta radi oko 23., 24.tt.
htjela sam vam samo reci da sam ja oko 20.tt imala grceve u nogama, a Mg mi nije pomagao. onda mi je jedan stariji dr rekao da mi mozda fali kalija i da jedem banane i rajcicu. pocela sam piti sok od rajcice i grcevi su odmah nestali. eto...mozda nekome pomogne...
Sad me čeka anomaly scan u 21 tt.
Onda vjerojatno ogtt.
Koje još pretrage mogu očekivati u skorije vrijeme (obzirom da me ništa ne zaobilazi, kao ni amniocenteza)?
Ja sam imala sve nabrojeno-jako puno plodne vode, veće dijete, ogroman prirast težine (preko 20 kg) i OGTT je bio savršen. Uvijek sam sa sobom u lab nosila limun i cijeli iscijedila, to su dozvoljavali. I sad već imam podosta kilica (dobila oko 5 kg) a tek sam na početku 14 tjedna. Ipak se i dalje najviše bojim preklampsije, pa svako malo mjerim tlak. Za sada je niski.
Meni je dr rekao da ogtt napravim u 24. Tjednu :)
Mene sad muče gljivice, izgleda da ih imam poprilično pa ću do ginića ovih dana po vaginalete.