ima neke veze sa zatvaranjem nečega kod bebe, sad kad bi me mozak služio da napišem i što....
Printable View
ima neke veze sa zatvaranjem nečega kod bebe, sad kad bi me mozak služio da napišem i što....
evo našla sam dio odgovora od dr Radončića:
Andol nastavite uzimati, 100mg neće napraviti nikakvu štetu u trudnoći, a može jako puno koristiti; ono što ste Vi zabrinuti oko njega, odnosi se na puno jače doze i davanje nakon 32 tjedna trudnoće, kada interferira s odredjenim tvarima (prostaglandinima) koji zatvaraju privremeni protok krvi kroz srce ploda tijekom trudnoće. Zbog toga, prekidamo ga oko 30-32 tjedna, više radi preventive nego što realno može nešto napraviti u toj dozi
Ovako nesto slicno je i meni moj MPO rekao,valjda zbog toga i ne trebam prekidati do kraja trudnoce.
jesi li razgovarala sa svojim doktorom, koji je razlog da ti ga ukida
i ponajprije, koji je razlog da si ga uopće pila ( nisam u toku ), odnosno zašto ti je propisan
Ja sam u prvoj trudnoći pila aspirin na svoju ruku prije začeća i do uvođenja heparina i onda sam prestala, to je bilo u 8. tjednu trudnoće. U 2. trudnoći ga nisam uopće uzimala, jer sam dojila. Konkretno znam da je prof. Đelmiš protiv uzimanja aspirina, a posebno u kombinaciji sa heparinom, ne sjećam se točno zašto, znam samo da kaže da nema uz heparin za njim nikakve potrebe, jer imaju isto djelovanje.
1,normalni tip gena faktor V
2.normalni tip gena za faktor II
3.MTHFR - heterozigotni tip gena CT
4.PAI-1 insercijsko-delecijski polimorfizam 4G/5G
5.ACE - insercijski genotip II
pila sam ga zbog ovoga
a ukinut mi je jer krvarim jos , e sad budi pametan i jel mogu sa ovim nalazima prestat pit andol i da bude sve u redu
napominjem ja ne koristim heparin !
Oprostite da ne čitam cijeli forum..da li me netko može uputiti gdje da se naručim za pretrage krvi na trombofiliju?
ovi nazivi koje vi spominjete meni stvarno zvuče kao španska sela jer ne razumijem te kratice....pa eto ako netko ima vremena barem kratko da mi napiše gdje se naručiti i kod koga i što obuhvaća ta pretraga? vadi se krv koliko sam shvatila ali mogu li raditi pretragu ako sam u postupku mpo...?
hvala.
"podižem"
chiara, genske i druge pretraga za trombofiliju može ti, na temelju tvojeg MPO puta, preporučiti tvoj MPO dr.
onda će ti soc. ginekolog dati uputnice za pretrage koje možeš obaviti na Rebru, Vinogradskoj...
pretrage možeš raditi i dok si u postupku. nalazi se često dugo čekaju (za neke treba i 6 tjedana).
doktori će znati koje pretrage treba napraviti, ali evo neke od pretraga:
-genotipizacija: FII, PAI 1, Mthfr, Faktor V
-protein S, protein C, homocistein...
-LAC
-antifosfolipidna antitijela
sretno
crvenkapica, ako je to dr u Cito rekoa-vjerujemo mu.
andol opet pijem , vratio mi ga soc. dr. pojma nemam , valjda nece skodit da ga opet pijem
nikako dobit konkretan odg. piti ili ne
eto prvi dio je gotov (još čekam onaj dio genotipizacije PA i sl)
IgG <1,0 (neg<10)
IgM 0,9 (neg<7)
APTV 0,9 omjer (0,8-1,2)
APTV 26 s (23-32)
antitrombin AT 108,8 (70-120)
protein C 115 (70-140)
APC rezistencija APCR 0,45 (>0,86)
APTV(s) tst miješanja uz LAC 25s (izostanak korekcijje produljenog APTV u tesstu miješanja uz LA omjer >1,37 upućuje na prisutnost LAC)
lupus aantikoagulant LAC omjer 1,06 (do 1,37)
protein S 71 (70-123)
vadila sam u Vinogradskoj 12.12 , danas sam podigla ali ne znma kada su bili gotovi
Klinički zzavod za kemiju
01/3787-315 IgG, IgM
01/3787-432 genotipizacije
01/3787-115 proteini, APV, LAC
i još su mi dali broj telefona 3787 383
sada sam pogldala na nalaz, piše izdavanje 14.1 sada dal je to greška (danas je 16) ili su bili gtovi 14og
da, veli da uzimam ako hocu :|
hm, čudno
on inače to nikome ne propisuje ili smatra da tebi ne treba?
još nisam naišla na slučaj da se socijalac za nešto dobro zalaže, a MPO doktor je protiv toga ( uz dužno poštovanje socijalcima )
ne bi ga doktori u ovoj mjeri propisivali da je nekoristan, ipak baziraju dosta toga na iskustvu, stalno se pojavljuju nova saznanja i terapije
Bok Linalena, i ja sam radila te pretrage. meni je APC rezistencija APCR 1,05 ispod mi piše napomena "vrijednost APC rezistencije je unutar referentnog intervali i isključuje potrebu određivanja FV (Leiden) genotipizacije". imaš li ti kakvu napomenu?
vrijednosti ostalih tvojih pretraga vrlo su slične mojima a dr. B. ih je vidio i kaže da je to ok. nalaz za protein s stigao mi je tek jučer pa ga još nije vidio.
žao mi je što ti baš nisam pomogla, ali možda se netko javi. sretno u pragu
Drage moje,
pridružujem vam se..
Ukratko, u 2009. sam rodila zdravog sinčića. Dvije godine kasnije, šok - drugi sinčić nam je umro u 25. tjednu trudnoće :( Tri mjeseca nakon toga, pokušaj da opet stanemo na noge neslavno propada - vanmaternična trudnoća.. Bila sam na prijekoncepcijskoj u Petrovoj, napravili su mi šture pretrage, između ostalog 'na parove razbroj se' pretrage na trombofiliju i rekli da je sve ok. Tu sam se malo razočarala u Đelmiša/Ivanišević.. Na moje inzistiranje, a prema informacijama s foruma (hvala!!!!) napravila sam još preostale genske i ispalo je da sam PAI homozigot 4g, MTHFR heterozigot..
Moram priznati da ni uz najbolju volju ne kužim o čemu se točno radi.
Ono što mi je bitno je primati primjerenu terapiju i biti pod nadzorom stručnjaka.
Sad sam 6 tjedana trudna :) Već tjedan dana primam Fraxiparine 0,4 preko Petrove. Terapiju su mi odredili doslovno s nogu u hodniku.. Jedva sam zapamtila što moram reći sestrama.. Sljedeći tjedan idem kod Đelmiša privatno na konzultacije.
Biste li preporučile da uključim i hematologa, ili je Đelmiš dovoljan?
Na kojim pretragama trebam inzistirati i kako često?
Bojim se.. Ivanišević mi je rekla da heparin nije nikakva garancija.. Jesu li forumske trudnoće s uvedenim heparinom uglavnom bile uspješne?
Ima li neka tema za nas, trudnice na igli?
Hvala! Pusa!
velika.jabuka i ja imam sličnu dijagnozu.Još nisam u postupku,al kad budem idem na heparine.Kod svih trudnica na igli(za koje ja znam) sve je bilo super i sad su sretne mame:)
Zanima me jel ima netko iskustva s visokim prolaktinom?Jel utječe na spontani pobačaj?
Drage žene pomagajte....na rubu živaca sam...
Radila sam neke pretrage na trombofiliju i nalaz je sljedeći a ja naravno ne kužim ništa....što je najgore u postupku sam tj. prvi uzv je 13.02. u sloveniji...
Evo ovako:
1. NORMALNI TIP GENA ZA FAKTOR V
2. NORMALNI TIP GENA ZA FAKTOR II
3. HOMOIGOTNI TIP GENA ZA MTHFR (TT)
4. (PAI-1) UTVRĐEN JE DELECIJSKI POLIMORFIZAM (4G/4G)
5. (ACE) UTVRĐEN JE INSERCIJSKO-DELECIJSKI GENOTIP (ID)
Molim Vas ako se netko kuži da mi kaže da li je išta od ovoga u redu i što znaće ovo pod stavkama 3. 4. i 5. ??????
Luda sam što sad to znaći....
Radila sam i kariogram tu mi jesve u redu....
MOLIM VAS HITAN ODGOVOR BAEM DA SAZNAM O ĆEMU SE RADI...
HVALA PUNO
chiara, radi se o nalazima urođene trombofilije (genotip), i s nalazima mutiranih homoziogota moraš nakon transfera primati antikoagulantnu terapiju niskomolekularnim heparinom (fragmin, fraxiparine)
http://klinkemija.kbcsm.hr/test.php?recordID=466
http://klinkemija.kbcsm.hr/test.php?recordID=502
http://klinkemija.kbcsm.hr/test.php?recordID=113
chiara, trebaš još izvaditi homocistein (VV) zbog MTHFR-a
Znaći da je moguće da pobaćaj koji sam imala je vezan sa ovime ili???
Van sebe sam pa je možda glupo pitanje da li ovo znaći da ja imam trombofiliju? i to treba primati inekcije odmah nakon transfera ili?
chiara, vadi se na Vuk Vrhovcu, a s potvrđenom trudnoćom heparin ćeš dobivat preko HZZo-a, javit će ti se cure koje su tako išle. A ipak su jači faktori rizika za tromboze ipak FV i FII.
kopiram post od lilium s prve strane, vrlo je jasan:
PAI-1 polimorfizam: tebi je dokazano da si homozigot 4g/4g (heterozigoti su 4g/5g homozigot znaci da imas 2 ista alela u tvom slucaju su to dva 4g) Ispitivanja koja sam citala ukazuju da je PAI-1 4G/4G genotip povezan s vecim rizikom za razvoj tromboze - ta mutacija dovodi do povecane razine PAI-1 i po nekim ispitivanjima je korelirana sa spontanim pobacajima. Tu u trudnoci terapija baby aspirinom i heparinom daje odlicne rezultete. Dobro bi bilo provjeriti s dr. da li bi bilo dobro i van trudnoce uzimati baby aspirin (ima i andol 100 koji bas daju za cirkulaciju)
MTHFR C677T mutacija: tebi je dokazano da si heterozigot s CT mutacijom. Osobe koje su homozigoti s TT mutacijom imaju nasljednu sklonost problemima s metabolizmom folata sto moze rezultirati s povecanom razinom homocisteina u krvi. Homocistein svi imamo jer je on nusprodukt nekih procesa u tijelu, no kada je povecan i kada se akumulira u krvi i moze uzrokovati probleme s krvozilnim sustavom i trombozu, sto mozda uzrokuje probleme u trudnoci (postoji korelacija, no jos se istrazuje da li je uzrok ili posljedica kod pobacaja, raznoraznih problema s posteljicom...) Po nekim istrazivanjima i heterozigoti na C677T koji su ujedno i heterozigoti na A1298C mutaciju istog gena mogu imati sklonost povisenom homocisteinu. Koliko znam kod nas se pretrag za A1298C mutaciju jos ne radi (eventualno se moze napraviti pretraga za odredjivanje razine homocisteina ili folne kisline u krvi - naravno u vrijeme dok ne uzimas dodatnu folnu kiselinu). Za svaki slucaj je tu preventivni umjereni unos folne+b12+b6 koristan, to se i inace preporucuje.
eto prvo da napišem danas dobivene nalaze trombolfilije (pusa svima iz praga)
FII (G20210A) ,genotip G/G, homozigot divljeg tipa - ispitivani polimorfizam nije utvrđen
FV Leiden (G1691A) genotip G/A, heterozigot -znatno povišen rizik od nastanka duboke venske tromboze
PAI-1 (5G/4G) genotip 5G/5G, homozigot divljeg tipa - ispitivani polimorfizam nije utvrđen
MTHFR (C677T) genotip C/T, heterozigot - umjereno snižena aktivnost MTHFR može dovesti do blažeg porasta homocisteina
IgG <1,0 (neg<10)
IgM 0,9 (neg<7)
APTV 0,9 omjer (0,8-1,2)
APTV 26 s (23-32)
antitrombin AT 108,8 (70-120)
protein C 115 (70-140)
APC rezistencija APCR 0,45 (>0,86)
APTV(s) tst miješanja uz LAC 25s (izostanak korekcijje produljenog APTV u tesstu miješanja uz LA omjer >1,37 upućuje na prisutnost LAC)
lupus aantikoagulant LAC omjer 1,06 (do 1,37)
protein S 71 (70-123)
dakle, Mury i linalena FV, a mislim da ima još neko-zaboravila sam:-(, a visibaba i ja FII
(linalena, sve sam ti već rekla:-), sretno!)
Treba mi informacija gdje u zagrebu mogu izvaditi nalaz za homocistein i trombocite? Bitno mi je da to bude što prije jer očekujem transfer za tjedan dana...???
mislim da se ovdje pisalo da se homocistein vadi samo na Vuk Vrhovcu. poznanica mi ga je nedavno vadila i nalaze je čekala duže od tjedan dana...
a trombocite vjerovatno možeš izvaditi u bilo kojem labu...
vidim da radi poliklinika stela http://www.poliklinika-stela.hr/Cjen...nika_Stela.pdf
Homocistein radi i Breyer, čekala sam nekih 10 dana.. Šalju negdje van laba..