Isto ovako.
Godinama sam se zanosila mišlju da ću kupiti neku nekretninu na moru.... Možda i hoću, ali nikako samo za ljeto. Jer kad izračunam da mi treba štajaznam 60-70.000 EUR za apartman za 4 osobe, to je koliko ono godina ljetovanja?
Printable View
Mi se na ljetovanju volimo opustiti (i na godisnjim odmorima opcenito) i naravno da onda vise i trosimo. To kad smo obitelj u kompletu. Ali kad sam s djecom sama cijelo ljeto jer MM radi (u vikendici), usprkos svakodnevnim sladoledima, kavama, sokovima i povremenom izlasku na pizzu ili cevape, trosimo neusporedivo manje nego kod kuce.
Ustedimo na tome sto nam supermarketi, soping centri, gradske trgovine nisu nadohvat ruke pa ne trosimo na ono sto nam treba i netreba nego kupujemo ciljano i po potrebi.
Tu se, osim na ice i pice, nema na sto trositi i nama to dodje kao prednost :-)
Ne treba - isteklo vrijeme za edit :-)
da
budući da je moj posao na refule, (nemam konstantna primanja, ali se otprilike može pretpostaviti koliko godišnje zaradim), tako mi radimo godišnje procjene.
to sam već pisala.
toliko za hranu, toliko za gorivo, toliko za režije, toliko za školovanje, toliko za GO
i onda taj iznos za GO podijelimo po danima
ako je to 200 kn dnevno, toga se i pridržavamo
Mi smo isto tipovi od birtija na moru. Jedino kavu pijemo u apartmanu. Djeca obicno ne piju sok nego jedu sladoled. Prosle godine zmo ustedjeli jer nisam pila pivu 15 kn neg vino 8 kn ;). Mi kuhamo. Jednom restoran isto zbog rodjendana ostalo ev pizza. Benzin trosimo na dolazak/ odlazak. Ostalo vrijeme nam auto ne treba. Osim za izlete. Na nasem otoku cijene u ducanu su kao u Zagrebu , mozda malo skuplje.
Sinocnja situacija me potakla: došli gosti, a ja niceg za na stol. Znate, ni keksa, ni čokoladice...Ma imali smo mi kuhani kukuruz i palačinke, al da nije bilo tog bili bi baš bez ičeg. Sve što je slatko moji potamane ( i ja s njima da ne bi bilo zabune) u roku keks.
Imate li kakvo "tajno" mjesto u kući koje nisu provalili?
Ili trčete u prvi dućan 2 min prije gostiju.
p.s. ovo stavljam na ovu temu jer me slačkarije za tu vrstu zalihe "da se nađe u kući" koštaju, naročito ako se ne ponašaju ko zalihe nego ko nešto što se pronjuška kad ne znaš šta bi od sebe :)
osim toga, ja odem u goste i mrzim spremat dicu, sebe i onda još stajat putem za uzet neku sitnicu, ja bi da mi je to u kući spremno. I ne volim neke bezvezne kekse koje nađem u 1.dućanu koji radi kasno i nediljom, volim ona lipa pakovanja......(na to sam slaba, do mene je)
Ja to ne smijem imati u kući, jer ću najvjerojatnije sama pojesti. Ali je zgodno imati u kuću neke stvarčice od kojih možeš brzo nešto napraviti. Imamo uvijek voća, pa se može napraviti voćna salata (imam i par konzervi voćnih kompota), kokice su mi zgodne ako dođu djeca, par stvari za brzinske recepte. Nabrzinu se mogu i ispeći muffini (možda bi bilo dobro imati doma onu smjesu za muffine), uštipci ...
spremiste - ako su ti djeca manja: negdje visoko, zatvoreni pretinac da ih ne mami
ako su veci - ne nadaj se da ces uspjesno skrivati duze vrijeme (iz iskustva :mrgreen:)
iznenadnim gostima uvijek mogu ponuditi kavu, i ispeci na brzaka palacinke (brasno, jaja i mlijeko sigurno imam doma). medjutim uopce ne patim da moram ponuditi nesto za jesti.
ako mi se najave - ispecem neki kolac
nisam nikad imala zalihe grickalica kod kuce, jednostavno takva navika
kad ima, to se jede dok se ne pojede - pa je najjednostavniji nacin za izbjegavanje: ne imati kod kuce
(djeca su mi znala zadivljeno dolaziti sa otkricem da taj i taj ima doma cijelu ladicu punu svega-cokolada, keksa, cipsa, smokica, zvaka, bombona - raj)
Padaju mi na pamet kokice.
Kukuruz dugo traje, jeftin je, brzo se pripreme... ako imaš strojček koji ih radi, još lakše.
Kokice kao sto kaze Mojca. A ja u zamrzivacu imam neka peciva. Pa topla peciva uvijek super prodju.
ja nastojim ne upadati ljudima nenajavljena, a i nisam ljubitelj nenajavljenih gostiju, tako da se tu zadrzim na kavi, soku, pivi, vinu, rakijetini
a i uvijek imamo kobasica, speka, sira, kruha, paradajza, paprike
Ionako svi to vise vole nego kekse
... mi smo antirecesijski odselili:mrgreen:
nema bolje mjere.
Nista takvog ne drzim u kuci. Kupujem samo hranu koju i potrosim. Pa cak ni sok nemam, osim domaci od bazge, mi ugavnom pijemo vodu...
Da mi upadnu nenajavljeno, smotala bih sirnicu (mladi sir, vrhnje, jaja, kore - tog bi trebalo biti u vise-manje svakom ducanu) i pitu s visnjama. Ne znam, meni su te pite brze za pripremiti a fine za pojesti. Ako gosti ostaju krace (da se ne stigne ovo ispeci) onda im je dosta kava... slatko, tipa keksa, cokolada, ne nudim jer to mi je onako... iz skolskih i studentski
h dana.... ode post...
da mi gosti dođu nenajavljeno, dobili bi ništa :-)
jer mi nemamo ni sokove ni piće u kući
ni grickalice ni suhomesnato
aj, imamo sira
vidim da ću nse morati dovuć do tebe ak niš drugo s bocom rakije
meni je motanje savijaca, pita, predug posao
kad mi netko dodje necu se zavuci na 1 sat u kuhinju
ok ja nisam brza ni sposobna domacica
meni 5 minuta nije dosta ni za smuckati insatant kavu
ja sam nesposobna, sto's
sve u svemu dobili bi kod Apri i vise od vode ako smo nenajvaljeni
Kod mene se uvijek nađe oraha, badema, grožđica, svježeg voća... A ovo s brzinskim pečenjem bilo čega...:naklon: vama koje se to kadre izvesti. Ja ne pamtim ni sastojke ni omjere ni količine, a ni redoslijed miješanja. Potrajalo bi samo dok bih provjerila imam li sve što mi treba.
aj nek ti dođe aleks u goste pa joj daj grožđice i badem :mrgreen:
meni je dosta samo da mi skuha kavu
Pa narezan sir, malo maslinovog, jos ako je koji pomidor i casa vina...kud ces bolje. Ja obicno imam doma, uz navedeno, i slane incune. A i panceta se zna nac u frozideru cesto.
... a palačinke?
Ovo smo neki dan u restoranu cekali sat i petnaest minuta :roll:
Moja prijateljica ima razno ledo punjeno lisnato u zamrzivacu, kad dodju gosti ubaci u pecnicu na 15-ak min, navodno ima i slanog i slatkog. Samo nije bas recesijski :mrgreen:
Ja sam za slucaj gostiju kupila caj, jednom sam frendicu propisno sokirala kad je shvatila da u kuci nemamo nikakvog caja, ja bi se valjda tako sokirala da mi kazu da nemaju kave.
Nenajavljeni gosti mogu dobiti jedino kavu i neko pice, ako imaju srece da sam bas tad nesto pekla, a pecem cesto, dobiti ce i to.
Meni su palacinke muka (dok kolace volim peci)
Nenajavljeni gosti su si sami krivi, mogu dobiti kavu ili caj, jer sokove nemamo
Ok, vjerojatno mogu dobiti i casu vina
A ostalo, ako ima....ako ne, nije mi neki bed
mada danas u vrijeme mobitela, telefona, drustvenih mreza dostupnih preko pametnih telefona malo je cudno da ti netko tek tako bane na vrata
ja bih rekla i nepristojno
moram biti s nekim ludo dobra za " ja došla" (kad razmislim nisam ni s kim ludo dobra)
Ja pod nenajavljno racunam sat-dva-tri prije dolaska
Ono, prolazimo pored, pa ak si doma, svratimo...
Meni isto nenajavljeno znaci najavljeno sat dva prije. Ako nikoga ne ocekujem ja se cak niti ne javljam na portafon.
Za palacinke tek treba stajati pored peci i stalno ih okretati. To mi se ne da. Eventualno ustipci, ali u jednoj rundi (upogonim tri tave paralelno i gotovo za tren).
E moja apri - javiti cu ti kada cemo sljedeci put nabavljati vino iz Istre - ak volis crno. Sada znas zasto nam je trebala onak velika špajza :)
Meni je nenavljeno doslovno upad u kuću bez ikakve najave unaprijed, a takve goste ne volim i nudim samo loše raspoloženje.
Najavljeno sat, dva prije mi je ok i u tom periodu stignem ispeći kiflice, narezati nešto za prigrist....i pretežno u kući uvijek imam pivo, vino, sok, kekse, špek, kobase....
evo, sad će se javiti i ekipa koja ne otvara vrata nenajavljenima nego se pritaje :mrgreen:
ovako ja nekako mislim.
nenajavljen upadaš samo ljudima s kojima si blizak.
ako upadneš nenajavljen sigurno ne želiš da ti domaćin ode po špežu.
il da ide mjesit pitu i peć palačinke.
kad si nenajavljen, niti ne očekuješ ništa na stolu.
došao si na kratko jer si tu negdje, uz put, pa reko ajmo vidjet jesu doma :mrgreen:
al isto se lipo vidi kad se nešto nareže, to malo sira il šta već se ima u frižideru. il kokice. a ako nema ništa - opet dobro :mrgreen: