i kaj sad?
razmisljam na glas...
stvarno, kog sad traziti/pitati?
Printable View
i kaj sad?
razmisljam na glas...
stvarno, kog sad traziti/pitati?
Rekla bih da je za ovu skolsku godinu pojeo vuk magare.
Sto se tice jeseni trebalo bi pripremati teren i stiskati Minstarstvo da slozi plan povratka sve djece u slucaju ovakve episemioloske situacije. To mi bilo u idealnim slucaju, da se ne cekaju izbori i da se zna tko je u Ministarstvu. Ovako , bojim se nista dok se HDZ opet ne izabere.:roll:
Mi smo dobili vrlo detaljne upute, nastava će na užas moga djeteta do kraja školske godine biti ujutro, 1. i 2. razredi ulaze na jedan ulaz, 3. i 4. na drugi, u učionicama su svatko na svom kraju škole i svaki razred ima svoj sanitarni čvor, i svaka generacija ima veliki odmor u drugo vrijeme.
Ja i dalje mislim da je oštećenje škola u Zagrebu veći razlog za ne vraćanje djece u škole nego virus.
Iako to nije fer prema ostatku HR. Dajem bubreg za informaciju koliko se sveukupnno učenika u HR nema gdje vratit
Ne,nije istina. Vecina profesora radi odgovorno i posteno svoj posao. I trudi se izici u susret razlicitim upitima,potrebama i zeljama.
Ovakvo blacenje skolstva na mojoj dragoj Rodi vec dugo nisam procitala. Nisam vise mogla sutjeti.
I kad je bio rat, nastava se održavala tamo gdje se nije pucalo, nije stala u cijeloj Hrvatskoj.
Dosta škola je oštećeno, ali nisam sigurna da u njih ide toliko puno djece; škole u centru većinom su u jednoj smjeni, imaju boravak do 3. ili 4. razreda; vjerujem da broj djece koju treba privremeno smjestiti u druge škole nije toliko velik, a da se to ne bi dalo organizirati. Naravno da onda neće biti idealno, ali većina škola i tako ne radi u idealnim uvjetima; bolje da djeca idu u dvije smjene, iako su naviknuti drugačije, nego da škole uopće nema.
S druge strane, možda ljudima zbog cijele situacije u Zagrebu konačno pukne film, pa se nešto i promijeni; između ostalog, bilo bi dobro da se donese zakon koji gradonačelnike ograničava na dva mandata; to bi smanjilo mogućnost da itko u kojem gradu glumi šerifa.
Moja konačno kreće u ponedjeljak. Nismo je na kraju poslali u prvoj turi, jer bi bila jedina u razredu, većinom su roditelji odustali nakon traženja izjave, pogubljenih poruka iz Ministarstva. Ja sam izjavu potpisala i poslala, uz ovaj stav, s obzirom na zdravstveno stanje cijele obitelji:
svjesna da su upute od MZOŠ/Stožera bile takve da se odustane. Šteta što nitko do danas nije konačno rekao koliko je djece u HR zaraženo/razboljelo se i koliko ih je prošlo s komplikacijama.
Uglavnom, sad se veselimo školi, žao mi je što sedmašica i maturant ne mogu krenuti.
I da, mislim da je odlično što je škola bila organizirana, što su djeca imala kontinuitet, ali kad se sve otvorilo, kad je očito da je opasnost prošla (valjda), onda pusti i djecu u škole. Pa neke su županije imale svega desetak zaraženih, kod njih su slobodno mogli još ranije vratiti djecu i u osnovne i u srednje škole.
Za naše dvije učiteljice :heart::heart: Mislim da su izvrsno odradile posao, zadaće, komunikaciju s roditeljima i djecom, svjesna sam je posla bilo puno, a vjerujem da nisu bile pošteđene administracije koja je nama nevidljiva. Ali hvala Bogu, došlo je vrijeme za pravu nastavu i pravu živu interakciju s
Ma konstantno je jedna osoba izrazito negativna prema svima u skolstvu.
Razumijem da su neki profesori aljkavi i nikakvi i da su podlozni kritikama i to je sasvim ok. I treba to mijenjati!
Ali da su svi losi i da je skolstvo i online nastava generalno losa,jednostavno nije istina.
Zao mi je da Rosa vise ne pise,imala je lijepe argumente i nudila je dobar uvid u stanje u nastavi.
Pa čuj, svatko ima iskustvo sa svojim djetetom. Što toj osobi vrijedi ako je 9 učiteljica super, ako je baš deseta loša, a njegovo dijete ima baš tu učiteljicu.
Ne bih bas rekla da su neki profesori ovakvi ili onakvi , i da je to rezervirano samo za neke. Npr. imam uvid u srednju strukovnu i 5r. osnovne i moja djeca nisu imala niti jedan sat uzivo, niti jedan snimak koji je napravio njihov profesor i vecina se svodi na pisane upute sto moraju odraditi sami. I nasoj strucnoj sluzbi je to potpuno normalno. Zao mi je sto se nalazos prozvanom, ali to meni nije nikakva nastava.
Ja se slazem da je to katastrofalno. I da pedagoska sluzba u toj skoli lose radi. I ne razumijem kako ravnatelj ne reagira ako ima prituzbi roditelja.
Ali nisu svi profesori takvi,jednostavno to moram reci. Velika vecina se trudi i drzi online satove i odgovara ne puste poruke i komentira zadatke i dostupni su online(u bilo kojem obliku).
I trude se.
I nisu uhljebi.
PErla svatko ovdje piše iz svog iskustva, odnosno svog djeteta. Moje dijete ima satove uživo, a stvarno su rijetki profesori koji se baš niti ne snimaju.
A sad što je većina, ne znam ima li tko uvida u takvu statistiku (mislim da nema)
Pricam o dvije skole. Znaci uzorak od cc 25 profesora. Mora da mi je grah skroz lose pao jer nisam upoznala ove o kojima ti pricas. I ne kazem da su uhljebi ili bilo sto takvo. Sam kazem da je nastava na daljinu na ovaj nacin koju imaju moja djeca smijurija.
Rekla bih da ekipi nitko niti ne moze prigovoriti pravo na to
jer ih sluzbeno nitko nije niti educirao niti dao sluzbene upute kako nesto MORAJU , a ne MOGU raditi.
Hvala ti na podrsci.
Ma , jasno, ima ljudi koji rade lose i kojima se nista ne da. Isti ti nisu nista bolji ni u realnoj ucionici...
Jednako kao sto sam ja jako razocarana jednim dijelom zdravstvenog sustava jer na vidjelo izlazi da masa ordinacija mjesecima nije radila nista, nisu cak ni slusalicu dizali, a primali su placu kao i oni koji su u zdravstvu bili "na prvoj crti " (mrzim taj izraz, ali neki mazohisticki poriv me tjera da ga ovdje upotrijebim) i koji svoju djecu nisu vidjeli tjednima.
Neki domovi zdravlja su imali zakljucana vrata, moj konkretno.
Isturili su na portu sirotu spremacicu koja je kroz prozor masi vikala da "idu na hitnu", a ako ih tamo odbiju da onda dođu svom LOM-u nazad , ali da ga prije nazovu. A ovaj ne dize slusalicu...
To su sve problemi velikih sustava, netko ce se potrgati, netko ladi jaja.
A razlog zasto slabo pisem: u pogonu sam svaku dan od 8 pa do...do kad treba...jucer u 21.15 kad sam mislila da je dosta za taj dan, stize poruka moje ucenice, teenagerice koja mi se zali da ju druga iz razreda maltra preko drustevnih mreza, ali i preko inboxa u virutalnoj ucionici.suze,drama.
Pa zovi, pa slusaj..pa zovu roditelji..prijete odlaskom na policiju...pa zovem pedagosku sluzbu je li u nasoj nadleznosti dalje sto poduzimati...do 22.30..
Ne mogu ugasiti mob, to su moji ucenici i roditelji, ali da mi je svega dosta-je.
Jutros u 8 me docekalo 38 novih zadaca za pregledati od mojih nocnih ptica. Sreca pa imam vremena za pregledavanje jer znam da spavaju do 14.h.:mrgreen:
I da, update vezano za profesora iz OŠ mog djeteta koji se nije javio od 15.3.
Javio se neki dan, sve ih je lijepo pozdravio i rekao da poslusaju "nesto od Mozarta, ali mogu i jazz ili sto god ih veseli" :roll: i da naprave umnu mapu.
I to je to od njegovog rada.
Otkaz bih mu sprasila iste sekunde...
Cure, prosvjetarke. Imate moju podršku iako nisam vaše struke.
Moji online nastavu odrađuju samostalno isto kao i školu u normalnim uvijetima. Kako su im tada neki profesori bili draži neki manje, slično je i kod nastave online. Ni jedno od ovih mojih dvoje se pretjerano ne buni, iako bi bili sretniji u školi.
Čak sam i ja obavila roditeljski prek zooma.
Da, potpuno sam sigurna da nastavnici koji se trude sad imaju znatno više posla.
Na primjer, moja kći je sad neki da pisala test iz jednog predmeta. Profesorica im je prije testa dala probni test, tako da izvježbaju što gradivo, a što način na koji će online pisati test.
I sve te probne testove je ispravila, uz kometare i opaske svakome. Znači, evo, žena je radila dupli posao.
Danas je nula novooboljelih.
Koliko dugo treba biti bez novooboljelih da se škole otvore?
Sad je vec kristalno jasno da to nije zdravstveno, nego politicko pitanje.
Nece se skole otvoriti, nas je ravnatelj izvijestio sredinom travnja da su imali virtualni sastanak svi ravnatelji s ministricom i tad je odluceno da srednje skole do kraja idu online.
Za OS ne znam, info smo dobili za srednje skole.
Znaci, ne "jos dva tjedna" ili "dok se ne poboljsa epidemioloska slika"..nego je odmah bila odluka "do kraja nastavne godine".
A čemu uopće spominjati broj oboljelih, kad je jasno rečeno u onom dokumentu koji je i ovdje citiran da viši razredi i srednje škole ne idu na nastavu zato što se ne može organizirati po uputama epidemiologa.
Doduše, obzirom da će se dozvoliti skupovi od 100 ljudi u zatvorenom prostoru, izgleda da je korona završila. Što bi se reklo, gasi svjetlo, motaj kablove.
I od mene cure prosvjetarke imate podršku.
Moja petašica ima zaista dobru online nastavu, već sam pisala o tome. Neki prof vidljivo odskaču svojim angažmanom i trudom, takvi su i u redovnoj nastavi. Svaka im čast!
A kao i u SVAKOJ profesiji ima radnika i neradnika i nema potrebe to posebno istivat za prosvjetu tako je i u zdravstvu, drž upravi, svugdje....
Epidemiolozi nisu očito bili niti upitani po riječima g. Capaka na jučerašnjoj presici.
Ajmee tipfelera..
Trebalo je pisat:
istiCat
I
trČe
A lola ne znam šta reć, možda i zdravstv. kad vidim da i u mnogim drugim državama nema ni N od nastave za sve učenike od 1.osnovne do 4.srednje.
Ja sam se sad već pomirila da mi starija neće ići do ljeta, al jesen fakat ne bih mogla probavit,najviše zbog nestjecanja adekvatne razine znanja kao i kad je redovna nastava.
E da, svakako. "Stožer" odlučuje o svemu u zemlji od svadbe do sprovoda, osim o kad je riječ o školama, onda treba pitati resornu ministricu.
Jučer su na presicu doveli ministricu kulture i ministra turizma, pa što onda Divjakica ne dođe na presicu?
Mislim, sasvim je jasno da se radi o međustranačkim podmetanjima, koja su podjednako gadljiva kad ona podržava štrajk, kao i kad oni ovako na nju svaljuju odgovornost.
Julijana Matanović je odlično napisala u onom tekstu koji sam negdje pročitala, da o odnosu HDZ-a prema školstvu dosta govori to što je upravo to minustarstvo dao u ruke drugoj stranci.
Nije tako svugdje. U privatnom sektoru nije.
Ne mogu zamisliti da muž 20-30 godina drži nekoga tko radi značajno manje od drugih i da mu pritom daje istu plaću kao i dobrim radnicima.
Ljudi su svugdje prosječni, neki izvrsni, neki slabi, većina u sredini. Niti jedan poslodavac nema toliko sreće da dobije samo izvrsne i mora se zadovoljiti i sa prosječnima i sa onima slabijima. To je ljudska realnost i realnost tržišta rada.
Oglas: tražim kvart u kojem se više od 50% roditelja izjasnilo da želi da im djeca sada krenu u školu.
Kod nas je u anketi bilo 3 od 25, da bi sljedeći dan dobili odluku da svi moraju doći. Danas u grupi hrpa poruka roditelja koji se bune zbog toga i dalje ne žele da im djeca idu... razlozi sve gluplji od glupljeg i nemaju veze s epidemiološkom situacijom, nego argumenti u stilu: “pustite našu djecu na miru”. Ni Š od škole, ni O od obrazovanja. Kao to nije bitno, učit će na jesen, pustite ih sada. Ja zbilja ne kužim te ljude. Zašto uopće inače šalju djecu u školu? Dođem mi da se upucam što sam sve pročitala.
I šta bi imala od tog da saznaš to što tražiš?
Meni je stvarno čudno da ti znaš za svoju školu i dve sa strane koliko klinaca će u školu.
To kaj se neko javno izjasnio nema veze možda se baš ti ni ne pojave u školi,a dođu oni koji nisu rekli ništ
Ja znam neke roditelje koji ne budu djecu poslali u školu jer su kod bake na selu....kod bake na moru i kod bake 100km od doma. I to ce im roditelji opravdati....
Ja ne shvaćam zašto ljudi šalju.
Upute su...
Dakle, razredi imaju ograničenja, ne mogu svi u učionicu.
Oni koji mogu, moraju sjediti od početka do kraja nastave, nema ustajanja da se smanji kontakt.
Jede se u razredu.
Navodno će negdje biti formirani razredi za one kojima treba pomoć, odlikaše čuva pedagog/psiholog.
Ne znam kako će biti kod nas formirano, po kojem kriteriju.
Mislim, tko želi da.mu dijete sjedi četiri, pet sati u klupi bez dizanja, bez izlaska na odmor, a da djetetu to nije apsolutno nužno (tipa ispravak jedinice, ali to su niži razredi, pa ne znam koliko toga uopće moze biti)?
Meni je ovo sumrak razuma, ne vidim čemu to služi, i to za tih cirka 20 radnih dana.
Mislim, ili sumanutost ili egotrip, ne vidim drugi razlog forsiranja (osim da se pokažemo kao sigurna zemlja u kojoj je toliko sigurno da su otvorene škole, samo što nisu za sve, ali nema veze, ljetujte ovdje i izađite na izbore, sve je kul, osim ako si viši razred ili srednja, onda nije).