Rok do kada vrijedi ne piše u papirnatoj potvrdi, ali piše u aplikaciji na mobu. Mojoj 16-godišnjakinji je isto godinu dana.
Rok do kada vrijedi ne piše u papirnatoj potvrdi, ali piše u aplikaciji na mobu. Mojoj 16-godišnjakinji je isto godinu dana.
Ma da?
Je li to samo na temelju 2 doze cjepiva?
Kod mojeg piše samo kad je primljena 2. doza, ali ne piše dokad vrijedi potvrda :roll:.
A sad čitam da vrijedi 270 dana nakon primarnog cijepljenja, ali ne znam odnosi li se to (i) na djecu...
Joooj, nemam aplikaciju :-)...
Kod nas je zasad 1 godina, kao i za boosterirane odrasle. Vani vjerojatno ovisno o epi situaciju u konkretnoj zemlji i na koje događaje se planira ići - negdje traže brzi test za odrasle bez obzira na 3x cijepljenje, negdje vjerojatno ništa. Sve je to work in progress. Ja ne očekujem da će bit nekih ludila preko ljeta, a najesen je new ball game pa ćemo vidjeti.
Za djecu i odrasle su ista mjerila za potvrde
Ako nikako drugačije u apotevi uz OIB ili mbo možeš dobiti potvrdu , pa ga staviti na mejl i
Dvije doze vrijede 1 godinu unutar Hrvatske, a 9 mjeseci za ulazak u EU zemlje koje traže potvrdu. Isto je i za djecu i za odrasle.
2+1 doza, tkz.booster, vrijedi neograničeno u cijeloj EU.
Za sada će potvrde biti u opticaju do 30.6.22. Tako je odlučeno lani 01.07. Ukoliko EU želi i dalje potvrde, morat će uskoro donijeti novu uredu.
Sloveniji kovid potvrda više ne treba. Vladu ne zanima ničiji kovid status. Tko zna do kada.
Italija je od danas olabavila po pitanju potvrda, ali još će trebati "osnovna Green pass" do 30.4.za ući u zemlju. Kažu da će ukinuti nošenje maski od 1.5.22.
Ajde, vidjet ćemo. Navodno u Londonu situacija nikad gora - 1 u 13 ima covid, ali oni su masu procijepljeni pa nema onoga kao u Splitu gdje je covid odjel postao odjel za umiranje staraca. S druge strane, ne možemo stalno s maskama. Bit će tu još steži - opuštaj - steži - opuštaj.
Meni je sin sada u problemu. Cijepio se prošlo ljeto čim su odobrili cijepljenje za starije od 16 (jer smo #ostaliodgovorni i #mislinadrugecijepise), a sad je u situaciji da će mu covid potvrda isteći, a booster ne može primiti jer u Hrvatskoj nije odobren za mlađe od 18 (on će 18 napuniti tek krajem ljeta) :roll:
I tako prema pravilima ispada kao da se nije ni cijepio...
Moja se cijepila 1x pa doba covid. Taman joj isteklo tih 6 mjeseci pa uveli ono samotestiranje u skoli. Sad čekam jesen ako opet krenu problemi i potvrde onda će se cijepiti 2. put pa dobiti opet na 9 mjeseci potvrdu. Ali iskreno se nadam da joj neće trebati više. :roll:
Ja pak imam 3 važeće- za 2x cijepljenje, za 3x cijepljenje i za preboljenje :lol:
Nije to statistika za London nego za cijelu UK. London je zapravo manje "crn" od nekih manje naseljenih djelova UK. Evo karta: https://coronavirus.data.gov.uk/deta...tive-map/cases
A ova statistika je nastala ovako (kopiram iz teksta) : " The ONS survey tests thousands of people randomly in households across the UK - whether or not they have symptoms". Zanimljive su mi i njihove preporuke za ostanak doma: " In general people who test positive for Covid are now advised to try to stay at home for five days and avoid contact with others. For most children and young people under 18, three days is enough. "https://www.bbc.com/news/health-60953501
Brojevi su im jako veliki, ali je smrtnost mala. Rekla bih da je do omikrona, plus imaju zaista visoku procijepljenost: 91,8% prva doza, 86% druga doza, 67,5 % booster ili treća doza. I to govorimo o populaciji od 12 godina pa dalje, ne od 18 nadalje. Evo link: https://coronavirus.data.gov.uk/
Tako da su oni zaista jako procijepljeni. A "otvorili" su se sasvim.
Ima li ikakve prakticne implikacije zbog tog teoretskog vakuuma da ih ne moze zaobici brzim testom? Koliko mi se cini, ovo ce bit kao gripa i nece biti neogranicenih vazenja ni za sta, a mjrre ce se zaostravati samo u zimskim vremenima i nikakva cijepljenja/preboljenja se nece pikati 'vjecno', pitanje, upitno je je li jedna varijanta omikrona (prrboljrnjr) ostavlja imunitet za podvarijante...
Tj mogu li cak i 'preboljeli' omikronci racunat na svoj inunitet protiv podvarijanti.
Pa vjerojatno će na kraju i rješavati te "praktične implikacije" brzim testom. U ovoj situaciji kad se sojevi brzo mijenjaju, nisam sigurna ni da bih mu preporučila booster čak i da ga može primiti.
Nego, jesam li dobro iščitala - covid-potvrda na osnovi preboljenja vrijedi 180 dana i u nas i u drugim zemljama EU?
Ne znam, znam da su u berlinu za koncert svi morali na brzi, bez obzira na kad su prebolili i kad se piknuli.
Na stranici Reopen.eu za Njemačku piše da vrijedi 90 dana.
Jučer sam gledala jer je djetetu to prevagnulo za neodlazak na putovanje tijekom školskih praznika
Tanja, moja kćer je napunila 18, nismo je zasad poslali na booster. Procijenili smo da trenutno nema puno smisla, mlada je i zdrava, idemo prema ljetu, imala je asimptomatski Covid plus dvaput cijepljena, a kasnije je bila u izravnom doticaju s Covidom više puta (dvaput ukućani, jednom cimerica i još hrpa ljudi uokolo) i nije se nijednom razboljela, tako da joj je očito imunitet dobar, a i razina antitijela. Odlučili smo pričekati i vidjeti kako će se razvijati putanja virusa, a i eventualne nove podvrste cjepiva. Potvrda joj još vrijedi. Što će biti kasnije, vidjet ćemo...
Da se radi o drugom djetetu, koje je rizično, razmišljali bismo drugačije, ali ono ionako ne može na booster.
Eh, mojem će potvrda uskoro prestati vrijediti, u tom je problem. Inače se ne brinem zbog bolesti - dvaput je cijepljen, prebolio deltu s vrlo laganim simptomima, inače je dobrog zdravlja, ni njegova doktorica ne preporučuje booster za njega iz tog razloga. A što se formalnosti tiče, za to će se na kraju ipak morati testirati po potrebi.
Pretpostavljam da se sada neće ni trebati često testirati...
Moj najstariji se prošli tjedan boosterirao. Opet je jedan dan imao laganu temperaturu i boljela ga je ruka dan-dva.
Išao se cijepiti jer ga ove godine čeka praksa na faksu koju mora odraditi, mi planiramo par obiteljskih putovanja, a uskoro mu ističe potvrda za prve dvije doze.
Odluka je bila isključivo njegova jer mu se ne da malo malo ići na testiranja.
Što će biti do jeseni ionako ne mozemo znati.
Zna li netko dali se može dobiti potvrda s kojom s emože ući u RH ako sam preboljela ali samo napravila brzi test kod liječnika?
Neugodno sam se iznenadila kad mi je na granici rečeno da mi kovid potvrda koja ističe 03.07.2022 ne vrijedi, 90 dana do isteka ne vrijedi za ulazak u RH.
Može , ako je to i liječnik javio
Može i od nekog 10. mjeseca
Znači pitaj doktora
Imamo na forumi 4.x cijepljenika - prijavljujem svog starog, 82 god, danas se uboo 4-ti put, sam odlucio, da ce on ko izraleci.
Super za tatu, ina. Ja se nadam da ce nama dozvoliti 4. bocu.
Evo, zasad dobre vijesti - 4. doza zasad nepotrebna za rel. zdrave ljude ispod 65:
https://slobodnadalmacija.hr/vijesti...-virus-1188325
Juhu, evo korone u obitelji, ulovljene na kucnom testu, cudan osjecaj ugledat konacno tu crtu, bogme se odmah ukazala. Kcer ju je dobila, zasad kihanje i grlo, moguce da krece temp. Bas je dosta ima u njenoj skoli. Ja sam imala kontakt pa cekam 3-4 dana da vidim hocu li uskuhat, muz je izbjegao kontakt. Termin za pcr se lako dobije. Mi smo ono cijepljeni ful (mi starci, al zadnje u 11/21), kcer 2 doze, 07/21. Mislim da to nista vise ne drzi. Drzte n palceve, treba i odgovarat sad za zakljucenje ocjena, bit ce to virtualno.
Drzim palceve, ina!
Ina, drzim fige da ostane na blagim simptomima i da kcerkica uspjesno odradi virtualno ispitivanje.Sretnoo!!!
Sad odradite i onda cete biti mirniji jedno vrijeme, vidjet ces skroz neki drugi feeling poslije.
Drzim fige!
Hvala! Bit ce to samo za mene i malu, muz bizi na put pa ce izbjec i ovaj metak.
Ina, drž'te se, nadam se da će sve proći jako blago, baš kao što je i red za omikron, i da će vam dati imunitet.
A još je omikron?
Je
Moje su jetrene probe nakon korone otišle debelo u vis.
I sad me šalju na razno razne preglede. A ja sam subjektivno dobro.
I ne volim preglede. Ali, nema mi druge.
Uzalud cijepljenje. Uzalud maske. Baš sam razočarana.
C'est la vie! Pomiriti se i idem dalje.
Glavno da sam uplatila Vis :)
Ina, držim vam palčeve da sve prođe blago, verujem da hoće, ipak ima nešto i u tom suncu oko nas, i izobilju voća i povrća, spram onog zimskog turobnog vremena, kad moraš biti zatvoren u kući...
Mi smo svi pod nekom školskom virozom trenutno, i ne samo mi nego pola škole, kijavica, laringitis i suv kašalj, ali zvanično su kod nas brojevi taaaako niski i korone nema uopšte, sve mi žao da kvarim tu idilu pomišljanjem na testiranje.
Dobro, od januarske korone ovo nam je prva viroza, nije ni tako loše...
Kod nas je P. donijela doma neku prehladu dva dana nakon treceg Pfizera (nju totalno cijepljenje satre, racunam dijelom i zbog tjelesne mase, s obzirom da je ona <5 percentil za sestogodisnjakinju, vise onako neka cetverogodisnjakinja, omanja). Njoj je proslo unutar tjedan dana, samo joj je curio nos. Nisam je vodila na PCR, ali testirala sam kod kuce 5-6 puta, mozda i vise.
Preslo je na mene i bas me sastavilo. Raspada mi se glava od prepunih sinusa, kasljem (prvo je bilo suho, sad je produktivno jer je nos koliko-toliko napokon krenuo). Kasalj je skroz kod grla, post-nasal drip, ali svejedno me vise misici bole. Nemam temperaturu, a ni kovid. Testirala se, cini mi se, desetak puta. Nikako da odmorim, naporan mi je period na poslu, nemam kome ostaviti, a djeci je zavrsila skola 3.6. pa sam razvucena na tisucu strana.