Nisam znala da i Harni radi amnio.
Printable View
Ja sam sve pozaboravljala, ali se i meni čini da se može u 15 tt.
Thx
Ona je u Sarajevu, nis od uputnice. Samo privatno.
Trebas sebi postaviti pitanje sto ako test bude pozitivan( ili lazno pozitivan) sto bi napravila. Ako bi svejedno rodila onda testovi nemaju smisla.
Zapravo nije. Čemu se gnjaviti testovima ako postoji stav?
Da se znaš pripremiti.
Valjda.
Ja sam odbila amniocintezu, ali skroz razumijem da ljudi žele znati.
Hvala za informacije.
Meni je bilo preporuceno da cekam 16t zbog kolicine plodne vode, usput sam obavila i anomaly. To je bilo kod dr Kos
jučer na pregledu dr. kaže da sam kandidat za amnicentezu zbog godina. ne sjećam se da sam se kandidirala. odbila sam bilo kakvu dijagnostiku, osobito amniocentezu. ne znam što bih s rezultatima iskreno. ne mogu zamisliti niti da pobacim. razmišljala jesam o svemu, ali nema mi to smisla. moja beba će se roditi kako god bilo.
onda nemas razloga raditi bilo koji test
Cure zna li neka: bila sam na amnio i uzorak se slao na Rebro. Oni sad po novom isto rade FISH. Zna li neka koliko se ceka na taj nalaz i da li isto zovu ako nesto nije u redu?
Hvala
Ja imam 36 godina, MM 45, ovo je četvrto dijete 13 tt. Uskoro mi je nova kontrola kod gin, do sada me nije slao na baš nikakve pretrage ni testiranja. Čak ni osnovnu krvnu sliku. Više se ne sjećam da li sam u prijašnjim trudnoćama išla na kakve testove osim onog nekog u Petrovoj 3.
Nekako mi se ne sviđa pomisao na amniocintezu i slične testove koji se izvode, a rizik su za bebu, a sve samo reda radi zbog mojih godina.
Što je normalno i potrebno odratiti tokom trudnoće, a što mogu odbiti kao nepotrebno. Nemam namjeru pobaciti koliko god me nagovarali, nadam se da je taj dio priče iza mene, jer je bilo dosta onih u obitelji koji su me uvjeravali da pobacim jer čemu 4 djece, 3 je i više nego dovoljno, pa nije pobačaj tako strašan itd. ( jedan od njih je i MM i još se ne mogu nikako pomiriti sa saznanjem da je on u stanju tražiti to od mene i napraviti to svojem djetetu).
Dakle što je obavezno za napraviti, a što mogu odbiti?
Testovi ne otkrivaju samo kromosomske greške nego i ovako druge stvari.
Na anomaly scanu može otkriti uvećan pijelon.
Na anomaly scanu se moze otkriti svasta, ali on ne spada u testove probira i amnio. To je detaljan uzv. Koliko sam shvatila ziba nije mislila na uzv.
Da, ona kaže: "Što je normalno i potrebno odratiti tokom trudnoće, a što mogu odbiti kao nepotrebno."
Ja bih anomaly scan toplo preporučila.
Dobila sam za napraviti triple test, uvz i test senzor. , hbsAg, WAR i ogtt.
Triple je statistika, jel tako? A ostali? Uvz znam što je, vjerojatno puno bolji aparat nego kod mog Dr.
Da li je sve iz krvi? I da li se naručuje ili samo dođem? Nalazi se čekaju koliko?
Evo samo kratko od mene....nakon dugo vaganja, jel bi na rani kombinirani...pa gin.rekao da on radi tako da salje na triple oko 16tt....mi se nakraju odlucili na Harmony,nalaz stigao za 7 radnih dana. Jest da je skup al jednostavno mi je bilo predugo cekat 16tt, a i dosta sam panicar i "moram sve imat pod kontrolom"....
Eto nakraju sve 5 i dolazi decko!!
Postovane zenice...
Nova sam ovdje.. i molim Vas sve koje ste prosle ovo da mi pomognete! Trudna sam 14 tj i ovo mi je 3 trudnoca ( imam dvije cure) . Radila sam kombinirani probir i ocekujem ok rezultat ko ranije ali shock!!! Po biokemijskim testovima spadam u visoko rizicnu skupinu za syDown! 1:50!! E sad uzv je sve ok,nuhalni nabor 0,7 ,nosna kost se jasno vidi...molim Vas pomognite mi...savjetima,bilo cim! Hvala vam jako jako puno
Nisam navela da ja imam 31 god a suprug 41, ima li netkoooo,bilo tko sa slicnim problemom a pozitivnim ishodom price? Pusa
Antonia, kombinirani probir nije nikakva dijagnosticka pretraga nego statisticki test.
Osobno , nikad ne bih isla na njega jer ne daje nikakve pouzdane informacije.
Pretpostavljam da su vam sad preporucili amniocintezu koja jest dijagnosticka pretraga.
Daaa jesu ali ja se uzasno bojim...ne bih htjela ici na to jer nisam za pobacaj a opet ako i je syDown u pitanju htjela bi znati i pripremiti se na najbolji moguci nacin...
Hvala na odgovoru
Na tebi je da odlucis da li zelis poduzeti daljnje pretrage i postupke koji ti predlazu.
Sto se tice DS i pripreme, najvaznije je napraviti detaljni uzv u 20 tj, i fetalnuehokardigrafiju da se pripremi za eventualnu srcanu gresku kod djeteta.
Iako, osobno nikad kombinirani probir ne bih uzela kao ozbiljnu pretragu. Previse je nepouzdana. Uzv je puno pouzdaniji.
posebno se ne gleda SAMO krvni nalaz, nego svi parametri zajedno , pa se onda izracunavaja postotak u odnosu na dob ( a to nisi napisala).
I da, cesto se dogada da u labosu upisu krivi datum tj. krivo trajanje trudnoce , pa onda i rezultat ispadne los.
joj sirius, cesto se dogada da u labosu naprave tocno. stovise, bas to se i dogada. a ako se upise krivi datum, treba pitati lijecnike jesu li oni krivo upisali, ili da barem nauce pisati pa da se moze procitati.
najlakse je vjecno drviti i pljuvati po laboratorijima.
Meni je sveukupni nalaz 1:230 sto moja dr kaze da je vrlo visoki rizik!
Tko pljuje po laboratorijima? Ja sigurno ne.
Samo ovaj test nije dijagnosticki i prilicno cesto se dogodi da se upisu krivi parametri pa statistika ispadne losa.
I predanalitika je jako vazna faza, isto kako i ostale okolnosti koje mogu utjecati na rezultat.
Tako da sve treba 2x provjeriti, ako se vec radi takav test.
to je statistika. i tu sva prica staje. ali pisati da u labosu cesto krivu upisu je apsolutna laz. stovise, kleveta
Poslano sa mog SM-G925F koristeći Tapatalk
antonia, godine ne utjecu bitno na kombinirani probir. tim vise sto ulaze samo tvoje, ne i od oca djeteta.
1:230 je granicni rizik, i znaci da ce 1 dijete od 230 imati DS. to moze biti puno a ne mora biti nista. ukoliko zelis na daljnje pretrage amniocenteza daje siguran rezultat. no to je invazivna pretraga koja nosi svoje rizike.
od neinvazivnih pretraga postoje nifty, harmony... no oni se poprilicno placaju
Poslano sa mog SM-G925F koristeći Tapatalk
Idem opet na konzultacije sa svojom dr,ma ja se bojim najvise iz razloga sto sam i predhodna dva puta kad sam bila trudna radila komb probir i rezultati su dali jakooo niski rizik! Sada cu vam napisati rezultate sl-bhcg- 75,7 a PAPP-a 0,63