Draga kakva vrsta anemije je u pitanju? Je si li dobila dijagnozu od hematologa?
Printable View
Ne znam koja je vrsta ali u nalazu su mi hemoglobin i željezo jako niski, još neke vrijednosti isto tako (vezane uz anemiju)...ma cijeli nalaz krvi mi u principu nije dobar koliko vidim. Išla sam kod doktorice Bosnić na Rebro, ona je internist. Sad 2 tjedna moram primati tu transfuziju i još na provjeru želuca i debelog crijeva jer anemija može ostaviti tragove. Nakon toga ću ići Radončiću pa ću vidjet što će on reći. Najgore mi je to što mi nisu našli razlog, sad opet sljedeća trudnoća ide na slijepo.
hvala ti Inesz
radila sam još ove pretrage
rezultat jedinica referentni intervali
IgG(*) <1 GPL-U/ml neg.:<10,0
IgM(*) 1,5 MPL-U/ML neg.: 7,0
fibrinogen(*) 3,4 g/L 1,8-3,5 (dr. kaže da bi bilo dobro da je malo niži)
APTV (*) 1 omjer 0,8-1,2
APTV 27 s 23-32
antitrombin (*) 114,3 % aktivnosti 70-120
protein C (*) 107 % aktivnosti 70-140
put proteina c
APC rezistencija (APCR)(*) 1,05 omjer >0,86
vrijednost APC rezistencije je unutar referentnog intervala i isključuje potrebu određivanja FV (Leiden) genotipizacije
protein S (*) 93 % aktivnosti 70-123
ATPV (s) test miješanja uz LAC(*) 27 s izostanak korekcije produljenog APTV(s)u testu miješanja LA omjer>1,37 upućuje na prisutnost LAC
LAC(*) 1,06 omjer do 1,37
NK stanice 11,2% 0-15%
dr je za sve rekao da je ok ali da bi bilo bolje da su NK stanice i fibrinogan malo niži. ništa mi nije objasnio. mogu li to kako sniziti?
ostale pretrage koje navodiš nisam radila, ali razgovarati ću sa svojom dr. opće prakse da mi da uputnice za to i za hematologa.
kada sam pokazala doktorici nalaze za PAI 1 i I MTHFR rekla je da je to ok, ali mislim da ih baš nije doživjela.
hvala ti na pomoći
ajme sad vidim da mi je post malo zbrčkan!!
apple, ja ti odgovorno tvrdim da ti je NK ok, niti je povišen, a i da je-to je toliko nespecifično, ko i fibrinogen da je past tense. Jako me zanima koji dr ti je to rekao. Za mutacije koje navodiš cure dobivaju heparin.
Imam pitanje za cure koje su na heparinu.. Ja sam PAI homo MTHRF hetero.
Đelmiš mi u ovoj trudnoći ne kontrolira ama baš ništa! Ulazim u drugo tromjesečje a do sad sam vadila krv samo kad su mi određivali terapiju tj. u petom tjednu.
Svaki mjesec kontroliram tsh i ft4 radi Hashimota. Trebam li nešto kontolirati na svoju ruku, na mjesečnoj bazi?
Ova trudnoća mi je sve, želim pokriti sve baze a zbilja se ne snalazim u moru pretraga i informacija..
Npr. D-dimere, fibrinogen? Nešto treće?
Velika jabka ja bih na tvom mjestu kontrolirala bar trombocite, fibrinogen, d-dimere. Ideš li kod hematologa?
Pitanje jedno-jesi li kod prof. Đ. privatno ili ideš u Petrovu pa ti kažu da ništa ne treba kontrolirat. Koliko si sad trudna?
Mene su isto u Petrovoj "otkantali" za daljene pretrage jer nisam imala spontanih, a i heterozigot sam za PAI I MTHFR.
Fraksiparine su mi dali jedino radi povišenog fibrinogena izvan trudnoće i mojih godina, zapravo mislim da je nešto drugo bilo presudno u tome da su mi dodijelili fraksiparine, ali to nema veze sa medicinom i mojim stanjem....
Moj primarni ginekolog mi je dao da kontroliram d dimere, fibrinogen, veliki koagulogram...
Velika jabuka dobro ti Inesz kaze-treba ti hematolog pogotovo uz potpis poput tvog.Đelmis je dobar,ali nije hematolog.
Ako si na heparinu cudi me da ipak ne trazi neku kontrolu(ovo sto je spomenula Inesz)...
Inesz, trudna sam 13 tjedana.. U međuvremenu sam bila na kontroli s 11 tjedana i naručio me ponovo s nekih 16. Nikakve nalaze nije tražio da donesem.
Idem kod Đelmiša privatno a Fraxiparine dobivam preko Petrove. Rekao mi je da je to savršeni lijek i da ne treba kontrolirati ništa, a pročitala sam na forumu da je neku trudnicu, koja si je sama iskontrolirala d-dimere i fibrinogen i imala povišene vrijednosti, stavio na odjel da se poveća doza..
Dakle, sve moramo same. Sva sreća da imam vas!!!
Slažem se, Sela.. Imate li savjet kako doći do nekog dobrog?
Kod Zupančić se navodno dugo čeka i sve prebacuje na Đelmiša.. Jednoj frendici je na svako pitanje odgovarala s 'ja nisam ginekolog'..
Da,kod Zupancic Salek se na prvo pojavljivanje ceka cca mjesec,mjesec i pol.Poslije su kontrole svakih 3-4 tjedna sa svjezim krvnim nalazima.
S njom imam odlicno iskustvo,ali vise nije moja hematologica cisto spletom okolnosti.Sad u trudnoci me kontrolira prof Labar.Do njega mozes doci
jako brzo ,privatno,ali kosta.
To mi se čini kao super rješenje! Odem kod njega privatno, a onda se eventualno prebacim na Rebro! Thanks!
Kako mogu doći do njega privatno?
Imas poruku.:yes:
Da li netko zna gdje se može napraviti ukupni Pai? U Vinogradskoj su mi napravili genotipizaciju (4G4G mutirani homozigot), ali dr Radončić mi je danas rekao da ukoliko nemam vrijednosti ukupnog Pai ne zna da li je potrebna terapija. Navodno da ukoliko je povišena vrijednost. Ja bih to sad rado što prije napravila, ali ne znam gdje. Hvala unaprijed na odgovorima i ispričavam se ukoliko odgovor već negdje stoji, a ja ga nisam vidjela.
Meni su to radili na PT1 u Petrovoj. Pitaj i u Zavodu za transfuziju, Petrova 3 - tamo su mi radili PAI genetiku i bila je gotova za tjedan dana..
velika.jabuka iskreno mislim da se nepotrebno opterećuješ jer pretpostavljam da ne znaš točno što je bilo sa tom trudnicom koja je sama radila nalaze niti koja joj je bila prva dijagnoza niti zašto se uopće odlučila vaditi naknadno te nalaze...
meni je Đelmiš vodio treću trudnoću (išla sam privatno, injekcije dobivala u bolnici), na početku je pročitao nalaze, odredio mi terapiju i to je bilo to...nisam kasnije radila nikakve pretrage, na UZV-ima se vidjelo da beba lijepo raste i sve je bilo ok!
naravno da ćeš ti napraviti onako kako misliš da treba, ali kako što sam ti već rekla, mislim da se nepotrebno opterećuješ...Đelmiš nije rječit, to znaš i sama, ali jako dobro zna što radi...
od srca ti želim da sve to izguraš do kraja i da za par mjeseci primiš malog sisavca na ruke
Hitno trebam informaciju plaća li se kariotipizacija i dalje 800 kn ako se nema dopunsko osiguranje. Hvala!
Konfuzija, mi smo po dijagnozi neplodnosti (N97) oslobođeni participacija, al bilo bi idealno da to još neko potvrdi, ko je bio friško...
Znam, no znam da su neki tu na forumu prije godinu-dvije plaćali bez obzira na tu šifru. Rebro se ne može telefonski dobiti, a na mailove odgovaraju u stilu starogrčkih proročica.
evo ja jutros radila sve te pretrage i istina treba stajati oznaka N97, a isto tako treba biti oznaka 69 koja označava da u cijelosti pokriva HZZO
ništa nisam platila :-)
Tenkju! :-* :-)
Cure,dobila sam Bromegon za snižavanje prolaktina.Čula sam da ima sto vrsta nuspojava.Jel ih netko od vas pio i kako ga je podnosio?
inna28 da baš sam pisala o tome curi na temi stigao moj nalaz hormona pa pogledaj da se ne ponavljamo
Hvala,Mimi:) Zanima me još nešto.Radila sam testove na trombofiliju.Sve je ok osim MTHFR-heterozigot i PAI-1 5G na oba alela.Bila sam kod hematologa koji kaže da nema potrebe za heparinima i da je to sve ok.Moj mpo dr je rekao da bi me stavio.Totalno sam zbunjena.Jel ima netko sličan nalaz??
Cure su ovdje i sa blažim mutacijama na heparinu....
U medicini postoji jedan temeljni problem - nepovezanost.
-Hematolog se bavi tobom kao tobom, a te mutacije koje ti imaš ti neće radit veće probleme prije šezdesete godine ili do nekog ekstremnog slučaja pa ti se desi neki akutni poremećaj, i ti si zdravstveno u principu ok.
-Ginekolog nije hematolog pa se rijetko oni znaju/mogu petljat u to.
-MPO ginekolog, ako je iole širih mentalni8h pogleda zna da kad se zbroje činjenica 1 i činjenica 2 da može ispast činjenica 3, pa MPO ginekolozi preporučuju terapiju heparinom u ovim slučajevima.
Ne zbg tebe i zbog tvog zdravčja, jer ono je ok, ali u kompletu sa tudnoćom ta dva parametra ne štimaju.
A to hematolozi bazično ne kuže.
Cure trebam pomoć. Stigli su mi nalazi trombofilije i situacija je slijedeća:
APTV 28 (25-40s)
APTV omjer 0,9 (0,8-1,2)
Protrombinsko vrijeme 1,12 (>0,70)
INR 0,95
Fibrinogen 3,4 (1,8 - 4,0 g/l)
Broj trombocita 254 (158-424)
Antitrombin III 107 (75-125 %)
Protein C-global 1,14 (o,69-1,56)
Lupus antikoagulant LA1 41 (31-45 s)
Za ove vrijednosti pretpostavljam da su ok jer su sve unutar referentnih vrijednosti.
Faktor V Leiden (R506Q) - NORMALAN TIP
Faktor II protrombin (G20210A) - NORMALAN TIP
MTHFR (C677T) - HETEROZIGOT
PAI-1 (4G/5G) - HOMOZIGOT 5G
Za Antifosfolipidna antitijela u Rijeci nemaju reagensa tako da čekam -krv sam izvadila.
Za kariogram još nisam dobila uputnicu jer doktori traže suglasnost od HZZO-a.
Mi se spremamo u novi postupak u 5 mjesecu.
Sretno svima u svim fazama.
inna28 ja sam heterozigot i 5G/5G i stavili su me u zadnja 3 postupka na heparin. Imam iza sebe spontani i biokemijsku pa su procjenili da bi bilo pametnije, a naškodit navodno nemože.
Pa da i meni je to logično.Mora postojati neki razlog za više spontanih.Ja sam imala dva.
Gdje se u Zagrebu može obaviti MTHFR? Zvala Rebro i Dubravu, nemaju reagensa.
konfuzija, zovi vinogradsku, napisem broj u pon
Bok cure, pročitala na netu da postoji mogućnost prekoncepcijske obrade u Petrovoj (dr. Radončić. napisao) tj. da je u sklopu dnevne bolnice moguće odraditi testove za trombofiliju i ostale metaboličke pretrage. S obzirom da nisam iz Zg zvuči mu kao zgodna opcija pa me zanima da li netko zna što više o tome, thx.
Hvala, curke, zakon ste! :-)
Molim cure koje imaju više iskustva sa imunološkim pretragama da pomognu;
Imala sam tri spontana pobačaja, dijagnosticirani su mi pcos i trombofilija (PAI-1 hetero, MTHFR hetero). U sljedeću trudnoću svakako idem sa heparinom, ali bi htjela radi svog mira obaviti i imunološke pretrage. Htjela bih napraviti pretrage na:
1. NK-stanice CD 56,CD 19
2. Antinuklearna protutjela
3. Antitireoidna protutjela
4. Anti DNA protutijela (Anti SS DNA,DS DNS)
-Anti SS-A protutijela (Anti Ro)
-Anti SS-B protutijela (Anti La)
-Anti Sm protutijela
5. Antikardioplinska protutijela
6. HLA tipizacija oba partnera
Zanima me sljedeće_
- može li mi uputnice dati liječnik opće prakse? Koliko je to različitih uputnica?
- gdje se obavljaju te pretrage (sa dopunskim zdravstvenim)?
-treba li se naručiti?
- da li je moguće obaviti sve u jednom danu, budući da nisam iz Zagreba?
Malo sam čitala forum, sve mi to izgleda strašno komplicirano. Ne znam ništa o imunologiji, moram priznati da me strah uopće zadirati u to, pitam se ima li lijeka u slučaju da ove pretrage pokažu neki problem. Ali moram to provjeriti SVE prije sljedeće trudnoće...
Unaprijed hvala!
Pozdrav
ja nisam radila sve te imunološke pretrage ne znam ni dali se većina toga radi uopće kod nas, od kud ti sve to jel te netko uputio na to ili si našla negdje na internetu?
Meni su recimo ta antikardiolipinska antitjela poz. i zbog tog uzimam nakon transfera fragmin (to ti je heparin) a koliko znam druge terapije za te imuno. faktore i nema.
Možda eventualno decortin iako ga naši liječnici baš ne perporučuju.
Antitireoidna protutijela bi bila TSH i ostalo pretpostavljam to možeš izvaditi za to je terapija euthirox ako tvoj MPO dr. procijeni da je potrebno
Iska, mene zanima gdje ćeš izvaditi pretrage na NK-stanice CD 56, CD 19. to sam i ja mislila izvaditi ali ne znam gdje mogu, pa ako slučajno otkriješ javi