Ooooo, da! Počitelj se već crveni...znači brzo su ti u MO. :)
Printable View
Ooooo, da! Počitelj se već crveni...znači brzo su ti u MO. :)
I mi jedva čekamo sezonsko voće. Trešnje ćemo domaće, al me muče jagode. Znam da se tretiraju svim i svačim, ja ih obožavam a malac bi sve što i ja. Uskoro puni 15 mjeseci, jel možemo barem ove "domaće" s placa? Još ih nisam jela ove godine baš zato jer mi se ne da skrivati od njega, a tako mi se jedu...
ovo je triku pitanje.
sama ćeš odlučiti hoćeš li mu dati jagode.
ali, ovo skrivanje i "malac bi sve što i ja"...
on mora shvatiti da su neke stvari za djecu, neke nisu.
jednostavno mu kažeš da on to još ne smije jesti, da to nije za djecu. (ne govorim sada o jagodama).
kao što ne smije sam prijeći cestu, ili izaći bos na snijeg, ili staviti ruku u lonac vrele vode... tako ne smije jesti i neke namirnice.
kada ti to prihvatiš, i on će.
vidiš ja nisam imala problema s malom alergičarkom, kad nije smjela svašta jest, to ni sad ne jede, uvijek je imala hranu koju je smjela jest, kuhala sam za sve isto ( to i sad delam kad imam još jednog alergičara više) pa onda pride dam i nus kaj ko smije jest
mi imamo plantažu jagoda i dali smo prošli tjedan malome da proba (9 mj), nakon pola jagode osipao se od pupka na niže tako da će jagodice na žalost pričekati slijedeći pokušaj dogodine. Nakon tog pokusa kad vidi jagodu napravi namrgođenu facu i okrene glavu, a inače bi svašta potrpao u usta.
Mi već ubrali par prvih jagodica u našoj bašči. Istina, više su bile zelene nego crvene, ali dobro... nije mogla izdržati.
JOj, jedva čekam da dozriju ove višnje i trešnje kod nas oko bajera!
Mislim da ćemo s jagodama malo pričekati, naše u vrtu još nisu zrele. Kuži on što smije a što ne, ponekad bude plača, ali ipak je meni najteže tad reći "ne" kad vidim kolko jako nešto želi (slaba sam na njegova suzna okeca, kaj mogu). Evo neki dan MM jeo špek i kisele krastavce. Malac onako ko raketa zgrabio jedan krastavac i liznuo (bila je fuj faca, hvala ne bi). Do sad stvarno nije reagirao na hranu pa mi je glupo braniti mu da proba iako još puno stvari nije probao i stvarno pazim da jede zdravo, svježe i domaće kolko je moguće.
Zanima me sad kad može probati salatu, konkretno zelenu, imamo domaću? Za nas radim s domaćim jabučnim octom, slabo začinjeno jer ne jedemo ni jako slano ni jako kiselo.
Dobila sam glavicu kupusa, lijepu svježe ubranu, ne špricanu... Kako D. sad ima 7 mj. i prerano je za kupus, ja bi ga zamrznila, pa me zanima zna li tko kako tj. da ga skuham ili da ga samo stavim u škrinju? Najbolje u neke male porcije da ga podijelim?!
Dobro veče,
i mi uskoro krećemo s dohranom pa se pridružujemo ovom topicu :klap:
Doduše, četrdesetak stranica.. trebalo bi mi pet dana da sve to iščitam :mrgreen: pa sam u skraćenom postupku: od kraja prema naprijed. :mrgreen:
Još se dvoumim da li da počnemo s domaćom tikvicom i mrkvicom iz vrta ili s kupovnim jabukama i bananama.. mislim da ćemo ipak izabrati dobaću varijantu jer baš nemam povjerenja u ''domaće'' jabuke s placa..
pocni s ovim:
http://forum.roda.hr/threads/49714-T...ne-i-receptici
Nemoj se dvoumiti, tikvica je super :)
I pogodili ste najbolje godisnje doba za dohranu, svega svjezeg u izobilju ;)
Sunshine Shoot, nema još domaćih jabuka. Samo vi udrite po tikvicama, mrkvici, blitvi. Zaista, divno vrijeme za dohranu!
Super, hvala vam :love2:
Kupili smo mu žličice jer sam negdje čitala da je super i da se on sam igra i pokušava strpati nešto u usta; i onu čašicu za vodu sa silikonskim kljunom, kao za učenje.. Malo jedva čekam da počnemo, a malo sam ufrčena jer volimo dojiti :oops:
I još jedno pitanjce:
tijekom šestog i sedmog mjeseca starosti, dovoljan je samo jedan kašičasti obrok, a kasnije povećavam?
Zna li netko kad mogu dati brusnicu, crni ribiz, lubenicu i dinju? Malena će ubrzo 10 mjeseci.
sve ti to ide od 11 mjeseci, taman na vrijeme za lubeniu i dinju
Hvala! Nadala sam se takvom odgovoru :-)
Jedino me malo muči ta vodica... naime, kupila sam mu onu čašu s kljunom, ali on baš ne zna što da radi s tim kljunom. Počne cuckati kao da ima običnu bocu, pa malo masira desni, pa mu se dogodi da sisne pa se zagrcne... Valjda će naučiti? Ili da mu stavim vodu u običnu bocu?
Ja sam D. isto kupila tu kljunašicu, ali ona bi se to samo žvakala i sva bi se smočila, tako da sam vrlo brzo prešla na običnu čašu. Tj. koristim one plastične dozere iz izdajalice, vrlo brzo je naučila tako piti, samo joj držim kuhinjsku krpu ispod brade dok pije i to je to.
da, i ja sam nadobudno kupila kljunašicu koju je tek kasnije (dosta kasnije) skužila pa sam joj davala vodu na običnu čašicu (neku plastičnu, dječju)
sad ju (kljunašicu) nosimo kada idemo van, a kod kuće pije na običnu čašu
moj pije iz sportske jane ili iz one male šalice koja dolazi u servisu za dječju kuhinju, jede i s tim vilicama ( ponekad nabode). A najveći mi je znao jesti iz takvih mini tanjura.
Naš dečko pije vodicu od početka iz obične čaše, to ispada 5 put jednostavnije nego sve te kljunašice koje bi trebale biti za učenje. Bilo je par zagrcavanja, ali je jako brzo naučio. Doduše moramo mu još uvijek mi davati vodicu jer se sam sav isproljeva, ali sad preko ljeta to i nije neki problem pa ćemo se malo opustit i pustit ga da se zaljeva dok ne nauči.
moja ima 6 mjeseci i počela sam joj prije par dana davati vodu. pije isključivo iz plastične čaše, i to dosta uspješno.
E super, onda ćemo i mi tako.. Znači neka plastična čaša, malo šira.. Brižan moj miš, kuži da je tekućina unutra i iznervira se što ne može do nje. .-) Nudim mu vodicu iza klope i tijekom popodneva, je li to ok? Inače, dosad smo isključivo dojili, a i nakon klopice voli još malo dojiti..
Hvala, Lotta.. On meni uglavnom spava nakon podoja, ali probat ću i ja češće kroz dan ponuditi..
offtopic: super ti je avatar! :-)
kao i lotta, dajem nakon obroka i kroz dan, ali nakon podoja ne...
Dinja i lubenica- od koje dobi?
Iscitavala sam danas stare topice i nisam nista naucila, hrpa ih je gdje pise "mi smo probali", a ja ne znam koliko su tad ta djeca bila stara.
Inace, bezveze i pitam, lubenicu je jela, ali me malo zabrinulo jer na dosta mjesta pise ne prije 12 mj. Zasto?
I cikla me mucila, ali koliko sam skuzila, moze od pocetka?
Cura ima 9 mj.
kupila sam u lidlu bambusove klice - http://www.lidl.hr/cps/rde/xchg/SID-...&ERR=noservice
zanima me da li smijem to dati malcu, mislila sam to sebi praviti s rižom i povrćem, a ne mogu naci podatak jel smije on to jesti.....ima 18 mjeseci...
i kakva je stvar sa senfom, ne mislim da ga jede s kašikom, već recimo da mariniram meso u malo senfa, to inače sebi radim u kombinaiji s medom, samo njemu ne bih još med?
Kada idu smokve i višnje??
l
Smokve moj bebač jede od 7, 8mj. tako nekako suhe sam kuhala u vodi i miksala sa grizom i sl. A višnje će tek sada probati prije ih nije ni bilo ;-)
Znači smokve su ok! Super!
Mašnica, znaš li možda zašto lubenica i dinja idu tek sa 10-11 mj.? Meni to djeluje kao baš lagana hrana.