hvala svima na informacijama!
gesaugen, nisi jedini ;-)
40% je jako veliki broj.
iako si mislim kako u tih 40% sigurno ima i onih koji bi se jako začudili novim uplatnicama; sigurno ima i onih kojima je sve ovo promaklo...
Printable View
hvala svima na informacijama!
gesaugen, nisi jedini ;-)
40% je jako veliki broj.
iako si mislim kako u tih 40% sigurno ima i onih koji bi se jako začudili novim uplatnicama; sigurno ima i onih kojima je sve ovo promaklo...
dobro, a jel konačno taj obračun rade u vrtiću ili podatke šalju u gradski ured - pitam zato jer meni malo govore jedno, pa malo drugo, najprije oni obračunavaju, a sad su podatke poslali u ured kao i do sad, pa im ured onda natrag dostavlja uplatnice
jer ako šalju u (bandićev) gradski ured onda nam je valjda svima jasno po kojem će obračunu ići
u tom je slučaju nemoguće da svaki vrtić napravi po svom ili?
Kod nas se još ništa ne zna. Obračun je napravljen na oba načina i sad čekaju...
Zovem DV Sunačana / Špansko, za sada mi se nitko ne javlja.
Kod nas u vrtiću još ne znaju. Unijeli su sve podatke po Bandićevom modelu, ali ne znaju kakve će uplatnice doći, niti im tko šta govori. Meni ih je žao, nisu išli na godišnji, rade, a ne znaju šta rade i svi se deru na njih.
Meni je ova priča jako čudna. Ako su platili 500 kn tj 40% cijene, ispada da je puna cijena 1.250 kn, a takve cijene nema. Još ako je to dijete za koje se ostvaruje popust 50%, onda bi puna cijena bila 2.500 kn, a max cijena je 2000 kn. Mislim da priča ipak ide drugačije.
A Zapruđe, ima li netko info od tamo?
ja se nisam sjetila pitati.
anavi, kako znati da li se za to dijete ostvario popust od 50%?
to odlučuje koje će dijete biti s popustom?
prije je 50% plaćalo vrtićko dijete a sada je zapravo svejedno
dijete mora da ide na neki dodatni program, koji se plaća 200kn (jer su prije plaćali 300kn, tj. 50% cijene, tj. od 600kn, 400kn +200kn dodatni program)
dakle sad bi tih 500kn bilo 300kn + 200kn dodatni program. ili, možda samo dio dodatnog programa, ili ga ljeti nema ili...kako to ide?
U ovom primjeru Anavi je sama navela da je na to dijete išao popust. Znam da je do sada popust išao na starije dijete, da se cijena umanjivala za 100 kn.
Dodatni programi se ne izvode kroz 7 i 8 mj pa se niti ne naplaćuju.
Meni nisu jasni popusti po novome jer niti u Bandićevom modelu niti odluci skupštine se ne spominje koje dijete ostvaruje popust, mada meni je logično da to bude mlađe dijete. Piše drugo dijete u programu ostvaruje popust 50%. Ako su cijene vrtića i jaslica iste onda je potpuno svejedno, ali ako nisu onda nije.
Po odluci skupštine vrtić je 400 kn, a jaslice 200kn. Ako drugo dijete ostvaruje popust 50% onda je to 100 kn za jaslice tj ako mlađi ostvaruje popust, a ako stariji ostvaruje popust (kao do sad) onda bi to bilo 200 kn za vrtić.
zbilja ne znam detalje, i meni je to bilo čudno i nije mi se uklapalo, ali frendica kaže da je platila 500 kuna, a ona se nije udubljivala u izračun.
da su meni to naplatili, tražila bi objašnjenje za svaku kunu, ali ona nije takva.
mlađe dijete je plaćalo 200 ili 400kn, ovisno o starosti, a stariji bi ostvario popust od 100 kn. Nije bilo postotno nego baš 100 kn. Znam za primjer blizanaca, oboje u jaslicama jedan plaća 200, drugi 100 kn.
sad sam našla program javnih potreba u predškolskom obrazovanju za 2010. i piše točno ovako:i sad mi više ništa nije jasnoCitiraj:
- drugo dijete iste obitelji u redovitom programu - plaća 75% od iznosa sudjelovanja u cijeni programa;
jer ok u slučaju anavi, 300kn je 75% od 400kn
ali u slučaju blizanaca to nema veze s vezom?!
i, primijetite, isto piše: drugo dijete iste obitelji. a popust se obračunavao prvom, tj. starijem djetetu.
dakle, kao i inače: kaos :mrgreen:
Sinoć, u emisiji uživo, Igor Rađenović je građane pozvao na neposluh; ako dobijemo uplatnice po modelu Gradskog ureda - zanemarimo ih!
Nisam bila u prilici gledati, ali fascinantno mi je da jedno upravljačko tijelo jednog grada u jednoj pravnoj državi ima jedini model akcije građanski neposluh. Fascinantno.
sinoć je rađenović također rekao da je uobičajeno da uplatnice ljeti kasne (ok, istina) jer moraju obračunavat 40% cijene za onu djecu koja su bila u vrtiću manje od 5 dana (?). prema starom programu potreba tj. do 1.7. o.g. 40% cijene su plaćali roditelji čije dijete nije bilo u vrtiću NITI JEDAN DAN. i za 1 dan odlaska u vrtić cijena je bila 100%.
iz programa za 2010.baš me začudilo tih njegovih 5 dana?!Citiraj:
Za mjesec u kojem dijete nije boravilo niti jedan dan u predškolskoj ustanovi, a izostanak je unaprijed najavljen ili kasnije opravdan, roditelj plaća 40% iznosa sudjelovanja u cijeni programa.
emisiju sam gledala samo kratko i na preskokce, nažalost :/
ali čula sam da se non stop ponavlja da je jedina valjana odluka ona skupštinska, i da ako uplatnice budu po novom oni će tužit gradski ured. pa je onda bilo pitanje a što da roditelji rade u međuvremenu? da ne plate ili? i ko garantira da neće na kraju platiti hrpu zaostataka?
i tako, sve u svemu ništa nova :unsure:
A kaj da naprave oni kojima je vrtic "po novom" jeftiniji? Da neposlusno platim 400 kuna kao i prije?
Ja sam gledala odnosno slušala. Apri je bila odlična.:klap:
Puntice, i po odluci skupštine isto ide do 5 dana 40% cijene, tako da će se za srpanj svakako računati tih 40% za 5dnevni boravak. Ništa novo i nije moglo biti rečeno jer se ništa ne može niti poduzimati dok uplatnice ne dođu pa se vidi na koje su iznose. Treba ponavljati sve već rečeno jer koliko vidim još većina ljudi nije shvatila da po odluci skupštine imaju besplatno i za DD i za 3.dijete i još masu povlastica.
Sinoć sam našla podatak i to na stranicama grada Zagreba da je BDP po stanovniku 18.500 Eur što je 80% više od prosječnog BDP/stanovniku za RH. Nije li uz taj podatak čudno da Bi po Bandiću 40% imalo besplatni i jeftiniji vrtić. I to ljudi koji rade, što bi bilo da obuhvatimo penzionere. Meni to samo pokazuje da koliko je ta potvrda PU manjkava i što sve ona ne obuhvaća. Grupa u koju ide moje dijete je poprilično dobrostojeća, a većina će vrtić plaćati manje- imaju ljudi firme.
Ja osobno poznajem nekoliko uistinu, neću reći bogatih, ali svakako dobrostojećih ljudi kojima bi po Bandiću vrtići bili besplatni ili jeftiniji nego do sad. Ljudi moraju shvatiti da olako potrošena transferna davanja smanjuju raspoloživi iznos za one kojima je pomoć uistinu potrebna. Bandićev model dere po jednom uskom krugu ljudi, obrazovanima s nešto većim plaćama od prosječnih.
ma jasno mi je to, i super da je tako (kad već ne može bolje)
ali rađenović je rekao da je tako bilo i do sad, tj. da su svakog ljeta kasnili s obračunom jer su morali tiskati te uplatnice na 40% za one koji su u vrtiću bili manje od 5 dana. to mu stvarno nije trebalo.
zvala me nakon emisije frendica koja je poludila jer joj je dijete prije par mjeseci bilo samo 2 dana u vrtiću i platila punu cijenu (kako je i trebalo). ali sad je ona sigurna da nije morala platiti punu cijenu jer je rađenović tako rekao :roll:
ja sam joj pokušala objasniti da je on krivo rekao, ali nema šanse. :roll:
I onda on poziva na građanski neposluh, a pritom očito ne kaže kako će te neposlušne građane zaštiti. Nego ono što oni nisu htjeli odraditi sada prebacuje na naša leđa.
dobar dan mame.imam sina 5 god papiri svi predani za vrtic.i molila bi ljepo ak netko zna dali su uplatnice za vrtic jos uvijek iste ili ide kako je bandic rekao.krecemo na jesen pa da znam sta me ceka.hvala puno.:-D
ne zna se još
imaš cijelu temu od 46 stranice o tome http://forum.roda.hr/threads/62517-Nove-cijene-vrtića/page46
važeća odluka je ona skupštinska, tj. cijene ostaju po starom, s tim da su neke stvari malo drugačije nego do sad (dodatni popusti itd)
ali nitko ne zna hoće li gradski ured poštovati tu odluku ili će postupiti po bandićevoj (koja nije na snazi ali bandić se pravi da je)
eto, naša djeca već više od mjesec dana idu u vrtić a ne znamo po kojoj cijeni :roll:
imas stare uplatnice.400 kn.
ne ne.pitam jer u vrtic dolaze stare uplatnice po 400 kn..
pa ne mogu biti stare, mogu biti jedino nove :mrgreen:
jer po novoj odluci su isto cijene 200 i 400kn
razlika je u nekim drugim kriterijima (popustima itd.)
jesi sigurna da su u vrtiće stigle uplatnice po 200 i 400kn? u kojem vrtiću? kada? u gradu tvrde da će uplatnice poslati nakon 15.8. pa se sad čudim li ga čudim da su već negdje stigle?!:-o
Kad je bila ta emisija i gdje?
e cek sad...ok..gradjanski neposluh...ja trenutno ne mogu naci tu novu skupstinsku odluku da vidim kategorije popusta - po banditicevoj ne bi placala nista jer sam u tom dohodovnom razredu (nazalost zbilja ne samo fiktivno) dobivam dd i pri tome samohrana majka, a ne znam da li skupstinska odluka ima to uzeto u obzir...bilo bi ok da uzmu
dakle, ima li netko link sa novom SKUPSITNSKOM odlukom?
evo iz službenog glasnika grada zagreba, broj 6 od 21 travnja 2011. - tj. tenutno važeća odluka
http://www1.zagreb.hr/slglasnik.nsfCitiraj:
Olakšice u plaćanju redovitog programa imaju roditelji djece s prebivalištem na području Grada Zagreba za:
- dijete invalida Domovinskog rata i dijete osobe s invaliditetom (100% i 90%) - oslobađa se obveze sudjelovanja u cijeni programa;
- dijete invalida Domovinskog rata i dijete osobe s invaliditetom (80% do 60%) - plaća 50% od iznosa sudjelovanja u cijeni programa;
- dijete invalida Domovinskog rata i dijete osobe s invaliditetom (50% i manje) - plaća 75% od iznosa sudjelovanja u cijeni programa;
- drugo dijete iste obitelji u redovitom programu - plaća 50% od iznosa sudjelovanja u cijeni programa;
- drugo dijete u redovitom programu iz obitelji s troje i više malodobne djece - oslobađa se obveze sudjelovanja u cijeni programa;
- treće i svako daljnje dijete iste obitelji u redovitom programu - oslobađa se obveze sudjelovanja u cijeni programa;
- dijete iz obitelji s troje i više malodobne djece - plaća 50% od iznosa sudjelovanja u cijeni programa;
- dijete samohranog roditelja - plaća 50% od iznosa sudjelovanja u cijeni programa;
- dijete za koje se koristi doplatak za djecu - oslobađa se obveze sudjelovanja u cijeni programa;
- dijete čija se obitelj koristi pravom na stalnu novčanu pomoć u sustavu socijalne skrbi - oslobađa se obveze sudjelovanja u cijeni programa.
Mjesečni iznos uplate roditelja za ostvarivanje redovitoga petodnevnog programa je fiksan i ne ovisi o broju dana boravka djeteta u predškolskoj ustanovi.
Iznimno, za mjesec u kojem je dijete boravilo u predškolskoj ustanovi do najviše 5 dana, a izostanak je unaprijed najavljen ili kasnije opravdan, roditelj plaća 40% iznosa sudjelovanja u cijeni programa.
A sad zamislite da ste u Karlovcu i da svaki mjesec već godinama plaćate 680 kn za jedno dijete...
a ti zamisli da godinama plaćaš Arene, Dinama, javne wc-e i nadstrešnice koje... em nikada ne koristiš, a ako i koristiš ne očekuješ da toliko koštaju.
nemojte biti tako jalni na nas koji ovdje živimo, proračun Zagreba se oko 70% puni iz džepova građana; karlovački možda tridesetak.
razlika je velika i to se negdje mora visjeti.
da su vam vrtići 400 kuna kao nama, imali biste veći porez; blagajna se odnekuda napuniti mora...
Ma nisam ja ljuta zbog vas, nego sam jadna zbog nas...Kod nas u vrtićima mjenjaju pravila kad se sjete, a mi nemamo nikakvog izbora ni pravo glasa.Zato ako se možete boriti,borite se..tu vas svakako podržavam.
puntica hvala :)
Evo još jednom dokaza kako skupština ima loš PR. Si znaju da imaju besplatno po Bandiću, a skoro nitko ne zna da ima besplatno i po odluci skupštine.
Imam pitanje, zašto je ova tema na izazovima roditeljstva i to podforum 3-6. Šta je temi falilo tamo na vrtićima. Meni ima više smisla da se tema nalazi i na pravu, a ne ovdje.
ajme, ajme, pa to sam ja krivo spojila!
spajala sam maryne postove za 3-6 nas ovo, a zapravo sam staru temu priključila njezinoj :zasram:
vraćam, vraćam!
(spajalice, sori, ništa ja shvatila nisam)
nije lako :joggler: sa svim u ovo doba godine, opusti se ipak je ljeto :yes:
a sad kad sam se javila, ne znam ni sta mi se sprema sad u 8.mjesecu. klinci u vrticu nisu od 1.7. a tek ce krenuti 1.9. nas vrtic salje ljetnje uplatnice na kucnu adresu, ako dodju doma javim, ali vjerujem da ce ipak neko prije vidjeti uplatnicu od mene.
i jos nesto nikako, ali nikako mi ne ide u glavu da je ova storija stigla do tu di je. a u 10-11. mjeescu ide novi priejdlog proracuna. ono sto mene brine da sa svim ovim sto smo mjesecima trubili zapravo uvertira u novi prijedlog. pa i sam gradonacelinik prica tako nesto. doduse malo ga slabije pratim zadnje vrijeme, na GO sam.
u nasem vrticu su poslali obje varijante, al nemaju pojma koja ce se stampati i naplacivati. iako, kad sam donijela rjesenje za dd (koje je konacno stiglo u 8.mj) zena se ponasala kao da to nije vazno jer sam i po dohodovnom cenzusu u kategoriji za besplatne. to sto bi po skupstinskoj odluci bez tog rjesenja trebala placati ocito nije nis znacilo. nadam se da ce provesti u evidenciju i to rjesenje...