slažem se! :-)
Printable View
Mi cemo nazvat naseg decka JAN :heart:
Kao što napisah na forumu za imena za curice, nisam nit udana nit trudna, ali obožavam imena i njihovu etimologiju.
Muško ime koje mi je favorit za sada je Rok.
Još su mi lijepa i Andrija, Jan, Adrian...
Adrian je i meni jako lijepo, ili Jadran jos ljepse. Ja nosim djecaka i sad smo poceli razmisljati malo o imenu. Kako mi je muz Turcin, ime bi trebalo biti nesto sto je lako izgovorljivo i mojoj i njegovoj familiji, a opet da ima neko lijepo znacenje. Dobra stvar je sto je u Turskoj sasvim uobicajeno davati dva imena, a u svakodnevnom zivotu koristi se ono drugo. Tako da imamo malo prostora za odabrati dva imena, tursko i hrvatsko.
Turska imena cesto imaju predivna znacenja, povezana s nebom (ona predmuslimanska), samo ta imaju turske diftonge koji se tesko izgovaraju. Mislimo nesto tipa Demir ili Kaya, mozda cak Toprak (jer znaci zemlja, i recimo spada u moderna, nevjerska imena). Za hrvatsko ime jos nisam sigurna, nekako se nadam da cu se jednog jutra probuditi i da ce mi samo doci.
Od hrvatskih imena obozavam ime Jagor, Donat, Andrija, Duje (Dujam), Petar, a znam i jednog Velebita koji je fenomenalna osoba, pa mi je i ime drago.
S curom uopce nije bilo problema, ali je i izbor modernih imena puno puno veci.
Adrian - prekrasno!
Moram priznati da m je ovo prvo musko ime koje mi je nakon duuugo vremena zapelo za uho
I uopce ga se nisam sjetila do sad
Mihovil
Šimun
Job
Zaharija
Meni je od muslimanskih lijepo Mehmet.
A sviđa mi se i varijanta -Arian.
Može neki prijedlog za muško ime koje je rijetko, nije biblijsko i nije talijansko, niti staroslavensko?
Alek
Aleksa
Strahinja
Janko
Tibor
Sent from my iPhone using Tapatalk
Svibor mozda?
Val
Jasen
Val mi se jedino sviđa od predloženih, čini se da me teško zadovoljiti. :mrgreen: Znate li neko moderno ime, ali rijeđe... Čini se da mi pašu malo pomodnija imena. ;-)
Meni je Jošua jako jako lijepo ime.
Danas na jednom automobilu oznaka: Jošua (dječak) i Noa (djevojčica)
Nisam do sada čula za niti jednog Jošuu, a niti za djevojčicu Nou.
Za curicu Nou bome ni ja...dečeci ima podosta al,vidiš nije loše za curicu.
A Jošue znam samo dva malca,jedan od naših kumova i čim sam čula to ime zaljubila sam se.
Jona je OK ime.
ja sam davno poznala jednu Osvit
Muškarac ili žena? Vidim na kojoj si temi, ali pišeš u ženskom rodu... U svakom slučaju neobično i zanimljivo, ali jednostavna Zora bi bila mnogo bolja.
Noa mi je jako lijepo ime i za djevojčicu, kao što mi je Nia lijepo i za dječaka :-)
I ja sam udana za Turcina i isto smo birali dva imena no iskreno oboje ga zovemo prvim imenim. :) Imamo sina Dominik Deniz (u slobodnom prijevodu - dakle ne doslovno - ja mu tepam moj gospodar mora). Sad sam opet trudna, 17 3/7 i nadam se da cemo za par dana na iducem pregledu znati spol. Ako bude curica, bit ce Angela Melek (znam, znam, isto ime ali meni je to ok) a ako bude decko, onda stvarno ne znam. Mislila sam Luka ali s turskim sam tabula rasa jer mi se ni jedno ne svidja koje sam cula - ili ima dijakriticki znak sto ne zelim ili ima znacenje koje mi se ne svidja, ili mi jednostavno ne ide s imenom. Mozda imas prijedlog? :)
Mozda Arslan ili Demir?
Demir mi je kao Damir, ali ne bas :D Al svidja mi se - kao Ironman (muz mi je triatlonac :))) ). Dominik Deniz mi je bas lijepo, Deniz je super ime prekrasnog znacenja.
A za prijedlog, ne znam, gore sam napisala da su mi Kaya, Demir, Toprak favoriti. Frendica ce svog sina nazvati Gece (cita se Gedže = noc) i ispocetka mi se cinilo cudno, a sad mi se bas svidja.
Sogor mi je predlozio Kerem - sto znaci castan, a ja vec vidim svoju dalmatinsku familiju kako mi je dijete zovu Kerum i nema te sile!!! :lol:
I Kurt mi je dobro, em znaci vuk, em sam slusala Nirvanu u mladosti. :mrgreen:
Evren (svemir) je isto fora. Prije mi je bilo super ime Aykut, al sad me malo proslo :D
Jel zivite u Hrvatskoj ili Turskoj?
Sad vidim da ima još ideja... Čekaj malo da se prisjetim svojih poznanika s te strane svijeta: Adem, Orkun, Emre
A Orhan?
Pa Boran!(čemu razmišljanje)
nevezano za turska imena, nedavno sam cula ime Val i oduševila se
I meni je Demir kao Damir, a posto mi se Damir ne svidja, onda nista od toga. :( Koliko god mi se Kaya svidjalo, ne bih za djecaka jer u HR ce svi misliti da je curica. Sad sam se prisjetila kako su mi prijateljicu Vanju sprdali neki Rusi i pitali je sto je skrivila roditeljima da joj daju musko ime. Toprak je zbilja zanimljivo ime, zvucno, ima nesto.... Gece ne zbog razlicitog izgovora i pisanja, mada mi se isto svidja. Kerem - Kerum - a bas me nasmija dobro - imas pravo! Eto danas za par sati idem na pregled, valjda ce se vidjeti spol pa cu znati imam li dilemu ili smo spremni. :) Muz i ja mislimo da je curica, a Dominik stalno govori braco, braco. Ljudi s kojima se privatno druzimo svi imaju curice koje su godinu-dvije dana starije od njega pa se valjda malo pozelio muskog druzenja, sto ja znam. Zivjeli smo u Zagrebu 3 godine i prije skoro 2g smo se odselili u Dubai i tu smo do daljnjeg. A ti? Hrvatska, Turska ili neka treca zemlja?
Moja prijateljica je dala sinu ime Brin i jako mi se svidja. Ne znam jel cesto to ime u Sloveniji, no bas mi je super ime.
Moja profesija ima veze sa slovenskim i nikad se nisam susrela s tim imenom - niti uživo niti u književnosti.
orhan pamuk
]Sjecam se da mi je rekla da je to naziv nekog drveta na slovenskom, ali sad se ne mogu sjetiti kojeg. ---- Evo sad me podsjetila - http://paganpages.org/content/tag/common-juniper/ znaci Cedrovina, a rekla mi je da ona misli da to ime postoji samo u Sloveniji.