Pročitala sam dva Tribusona:
Bijesne lisice i Sestrica s jezera.
U Sestrici prvi put susrećem novog inspektora, Ognjena Kokota i njegovog partnera inspektora Vrabeca (aka Tica).
Fali mi Banić :|
Printable View
Pročitala sam dva Tribusona:
Bijesne lisice i Sestrica s jezera.
U Sestrici prvi put susrećem novog inspektora, Ognjena Kokota i njegovog partnera inspektora Vrabeca (aka Tica).
Fali mi Banić :|
Bilo bi politički korektnije da sam napisala da se ne slažem s njenim stavovima i da se ne bih družila s nekim ljudima kojima ona staje u obranu, ali sam ja to onako seljački pojednostavnila.
Imala je kolumnu na tportalu u kojima je ponekad poprilično zapjenjeno iznosila svoje mišljenje.
Meni je baš čudno da vam je Julijana Adamović antipatična. Nisam joj čitala sve kolumne, ali glavni dojam kod nje mi je uvijek bio da je slobodan um. Nesvrstana, svoja.
Evo aleks, prelistaj prvih par stranica naslova, za početak: Julijana Adamović tportal
Ma meni nije zbog kolumni, ne sjećam se ni da sam ih čitala, nego mi je više bila uvijek neki štreberski i nezanimljivi tip... Čitala sam njenu prvu knjigu "Zašto sam vam lagala" i nije mi se svidjela, pa sam je zato poslije ignorirala.
Ajme tanja pa stvarno :-o
potpuno sam zablesila, uopće ne znam za Adamovićku!
Ajme dat cu joj onda i ja sansu.
iako su joj kolumne stilski dosadne, a sadrzaj uvijek iznosi kako su svi oni isti, i lijevi i desni, jedino ona u zlatnoj sredini to razumije :roll:
Obje su Slavonke, obje Julijane... samo je jedna više eksponirana od druge. Nisam ni ja čitala ništa od Adamovićke osim Divljih gusaka, nije ona toliko istaknuta kao književnica. Povremeno znam pročitati njezinu kolumnu, ali nekako mi je mišljenje o njima najbliže sasinom :mrgreen:
Btw, nisam ni ja čitala njene kolumne.
Mislim da ni neću 8-).
José Saramago, Sedam Sunaca i Sedam Luna (naslov u srpskom prevodu, na engleskom Baltasar and Blimunda). Srpski prevod fantastican, ne znam da li ima hrvatski.
Ovo mi je prvi Saramago, a sigurno nece biti posljednji. Ljubav na prvo slovo!
Evo hrvatskog prijevoda: https://www.superknjizara.hr/?page=k...jiga=100009308
Evo još malo o knjizi: http://www.novilist.hr/Kultura/Knjiz...Josea-Saramaga
Hvala na preporuci, to ću si nabaviti za čitanje na godišnjem.
Trenutno nemam vremena ni živaca za ništa intelektualno zahtjevno, pa čitam SF i dalje Corey-ev serijal Prostranstvo: https://inverzija.net/kalibanov-rat-...-prostranstvo/
Joj, pa ja sam taj Svjetlarnik čitala.
Fakat ne pamtim autore
Evo nisam ni znala da su u Srbiji dva izdavaca objavila knjigu. Ja sam citala Lagunino izdanje, prevodilac Dejan Tiago Stankovic, zaista je odradio dobar posao.
Ups, sad vidim na Petrlininom linku da je prevodilac isti, zasto je naslov drugaciji pojma nemam.
Nanoibeba, Olja Meni je Saramago jako prirastao srcu, volim njegovu anarhicnost i sazeti stil. Sada citam "Svjetlarnik" i pomalo sam neugodno iznenadjena, nisam ocekivala toliku deskriptivnost, ali je zanimljivo usporediti ga s onim sto je kasnije doslo.
Toni Sala, Dječaci
Vrlo tjeskobna, mračna priča, ispričana iz perspektive četiri lika u suvremenoj (ruralnoj) Kataloniji. Započinje prometnom nesrećom u kojoj pogibaju dva brata, što šokira sve stanovnike malog mjesta u kojem su živjeli, a dalje se priča razvija kroz poglede četiriju naizgled nespojiva lika, od kojih su svi podjednako otuđeni i izgubljeni u mjestu i vremenu u kojem žive. Crnjak za one koje ne zanima lagano ljetno štivo, u svakom slučaju ne preporučujem je za plažu :)
odrađujem višegodišnje zaostatke :)
Olja Savičević Ivančević - Adio kauboju
odlična!
Evo (pre)opširnog popisa knjiga za ljetno čitanje: http://www.najboljeknjige.com/conten...loxT7Xlm6S_NJ8
To su oni samo pokupili najnovija izdanja raznih izdavača i sabrali ih u "preporuke za ljetno čitanje" :mrgreen: ali nije loše baciti oko na taj popis, samo letimičnim pogledom našla sam nekoliko vrlo zanimljivih naslova za koje prvi put čujem.
S tim da moram odmah napomenuti da "Rat nema žensko lice" (2. knjiga na popisu) NIJE knjiga za ljetno čitanje. Svakako je preporučujem, izvrsna je, ali je teška, potresna i na mahove uznemirujuća.
Na popisu nema knjige koju upravo čitam, a koja mi se pak čini idealnom za ljetno čitanje. Nova knjiga putopisa Jasena Boke, "Latinskom Amerikom uzvodno". Znam da ne vole svi njegov stil pisanja, pa ga neću apsolutno preporučiti, ali meni ga je jako zabavno i zanimljivo čitati. A knjige o putovanjima su mi idealne za ljetni period. Zapravo mi je malo žao što sam ga tako brzo dobila u knjižnici, pa ga sad moram pročitati prije godišnjeg :| a rado bih ga imala doma malo dulje...
Pročitala sam nekoliko Tribusonovih knjiga:
Sanatorij - fantastični roman s elementima horora. Počinje kingovski, jako zanimljivo, pretvara se u promišljanja o bolesti i smrti, zanimljivo smješten u vremenu početka rata i prostoru istočne Slavonije.
Made in USA - od ove skupine mi se najmanje svidio. Krimić, čak pustolovni roman u kojem nemam problema s pričom, već s obiljem engleskih fraza koje su mi potpuno strane, a engleski mi nije nepoznat. Zbog toga djeluje isforsirano.
Uzvratni susret - najdraži od sad pročitanih romana. Također krimić, napisan u stilu filmova noir, pripovijedan u 1. licu razgovornim jezikom - stalno sam imala dojam da čujem glas pripovjedača u offu i da je sve crno-bijelo. Smješten u predgrađe zvano Teretni kolodvor koje me je beznađem i mješavinom familijarnosti i korumpiranosti stanovnika podsjetilo na Ferrantičin rajon.
Ruski rulet - još jedno iznenađenje i dokaz da Tribuson može napisati jako različite romane. Ovaj se ugleda u ruske klasike pa ima i likove Ruse s njihovim karakterističnim trodijelnim imenima. Sva sreća, nema onoliko ruskog jezika koliko ima engleskog u Made in USA. :mrgreen:
E svaki put kad idem u knjiznicu virnem ovdje za preporuku ne znam dal da se uopce nadam da im je stigao novi karl ove ovdje na otoku
Jurana, ja sam prije neko ljeto citala sanatorij, i tek na kraju knjige skuzila paralele s kafkinim dvorcem, a obozavam tu knjigu
Nisam čitala Dvorac pa nisam mogla ni primijetiti sličnost :)
Mislim da Karl Ove tek izlazi iz tiska ovih dana, pratim rubriku Prinove u katalogu naše knjižnice
David Trueba "Blitz"
Romančić za jedno poslijepodne, taman za plažu. Izvrstan stil pripovijedanja (kao i uvijek), super tema (prekid veze), izvrsna zapažanja o Španjolskoj, Njemačkoj, ekonomskoj krizi, umjetnosti i radu umjetnika, obitelji (dovoljna je bila doslovno jedna usputna rečenica da savršeno opiše što je obitelj i kako te može spasiti kad ti treba), jedino me malo razočarao kraj, koji je simpatičan ali limunadast i opet nekako nedovršen.
Brijem da cu i ja, imam prva dva dijela, a naredna 3 sam posudjivala, al ko ce sad docekati knjiznicu...
Lisa Genova: Još uvijek Alice
Pročitala sam je u 2 dana (posljedica spajanja praznika, u 4 dana pročitala sam dvije knjige:lol:)
Iako sam čula iz pouzdanih izvora (čitaj: od ljudi čije mišljenje cijenim i čitalački ukus dijelim) da je knjiga malo sapuničarski nastrojena, srećom to me nije pokolebalo da ju uzmem kad sam ju ugledala u knjižnici. Odlična mi je! Tema (Alzheimer) je takva da se čovjek mora zapitati i zamisliti. Dobro je napisana, nije to Dostojevski, ali autorica je uspjela dočarati taj svijet u kojem te bolest preuzima, malo po malo, ustvari prilično brzo jer se radi o ranom obliku bolesti (Alice je tek navršila 50 godina) koji brzo napreduje. A ti si svjestan svega toga, i svoje relativno bliske budućnosti u kojoj nećeš prepoznavati svoju obitelj, na kraju će ti biti oduzet i govor, bez ikakve nade u izlječenje, jer lijeka - nema.
:-(
Tara Westover: Educated
Nakon što mi je dugo vremena iskakala na listi bestselera anglofonog tržišta, konačno sam se odlučila pogledati o čemu je knjiga pa sam odlučila i pročitati. Životna priča mlade autorice je fascinantna, nevjerojatna. Knjigu, odnosno čitač, nisam mogla ispustiti iz ruku i, iako je zapravo jako mračna, nije mi bila turobna, stalno sam imala dojam da je sve to nešto iz čega se izvukla. Rijetko ovdje pišem o knjigama koje nisu prevedene, ali ove godine još nisam imala knjigu koja me ovoliko zaokupila. Mislim kako bih se lakše odredila o njenoj kvaliteti da se ne radi o autobiografskoj prozi. Ovako se stalno pitam je li njena životna priča to što me je toliko uvuklo ili književnost koju je od toga stvorila. Rekla bih da je ipak ovo drugo u pitanju jer ne sjećam se kad zadnji put nisam mogla spavati nakon čitanja – inače me čitanje najbolje uspavljuje – a osobito se ne znam kako je moguće da su jednom dva vatrogasna vozila došla do susjedne zgrade s upaljenim sirenama, a ja ih nisam čula jer sam se udubila u knjigu. Ono što mi se na kraju čini jest da u ovoj knjizi nema riječi viška, jako je probran i izbrušen tekst.
Ako očekujete knjigu o stranoj religiji, zapravo je nećete dobiti, pretvori se u nešto sasvim drugo, ali dalje ne bih kvarila neko moguće čitanje.
Jurana, jako si me zaintrigirala! Išla sam na link i otkrila još dvije njezine preporuke koje su me isto zainteresirale, jedna je "Why be happy when you can be normal" od Jeanette Winterson, a druga zbirka kratkih priča "The Spot" od Davida Meansa
Omg!! 290? Pa na koju foru? Ostale su bile po 120!