Ivana2, i krscanstvo je zapocelo kao sekta. ;)
Printable View
Ivana2, i krscanstvo je zapocelo kao sekta. ;)
Hm :oops: . Pa ovaaaaaj. Možda skroz krivo mislim o tome. Ali meni se čini, kad sam ja bila u toj dobi, da su postojali pritisci, zapravo više poticaji, iz raznolikih smjerova: od hare krišna do panka, metalaca, darkera itd. Mislim, možda sam u krivu, da smo mi „u okrilju Crkve“ bili nekako zaštićeniji od svih tih utjecaja. Kao da je neki segment naših potreba time bio zadovoljen. U mojem okruženju, većina djece bez vjerskih temelja imala je tešku fazu s nekim od takvih subkultura.
Sad pucaj jer sigurno imaš neku dobru primjedbu. :*
Zorana, tako su nas učili, ali nije baš tako. Oni su se morali skrivati zbog progona, ali su bili vrlo otvoreni.
pa mislim da katolicka crkva raspolaze izuzetnim imetkom, te je organizirana u financijskom smislu poput koorporacije. a njena politicka i ina moc je bila enormna u proslosti, a ni danas nije mala. ne bih sada o papama borgia i slicno, samo ih napominjem kao primjer moci politickoj, drustvenoj, financijskoj kojoj je institucija crkve tezila i tezi.Citiraj:
Ivana2 prvotno napisa
pa je to bio jedan od razloga zasto je institucija crkve i religije odvojen aod drzave u zapadnom svijetu.
pa mozes i uvodenje vjeronauka, kao kvazi izbornog predmata za djecu od 6,7 godina (replika na hari krisnu), koji se, gle cuda, nikako, uprkos "silnom trudu i muci", nije mogao odrzavati u popodnevnim satima, na kraju nastave, ili uopce u vjerskim ustanovama, promatrati kao suptilno vrbovanje.
ovim ne izjednacavam oficijelne religije i "sekte", vec zelim reci da mi gore nabrojana "razlicitost" nije bas neko objasnjenje. meni se vise cini da je razlika u brojnosti pripadnika i "oficijelnosti".
nije bas da razumjem sto je opasno u subkulturi panka i darkera, odnosno opcenito u subkulturi. ja je volim.
a ja ne razumijem zašto se djeca bez vjerskih temelja apriori smatraju djecom bez temelja.
I ja mislim da se uglavnom radi o razlici u broju clanova i oficijelnosti.
Ivana, prvi krscani se jesu skrivali. Znaci, s te strane nisu bili otvoreni.
I danasnji clanovi sekti su prilicno otvoreni. Doduse, ne proganja ih se tako okrutno kao tadasnje krscane.
Ali, situacija je bila takva da je pokret pokrenut od malenog broja Isusovih sljedbenika (svjesno ili ne) Pokret je niknuo iz Judaizma. Isus je govorio da je dosao dopuniti, a ne mijenjati zakon. S te strane gledano, moze se govoriti o odvajanju od glavnog pravca.
Krscanstvo je prestalo biti sekta onog trena kad su Rimljani vidjeli da bi mogli ostvariti svoju korist kroz takvu religiju. (religija je propagirana kao prilicno miroljubiva, sto je odgovaralo tadasnjem rimskom sistemu jer bi im pomogla da drze robove i narod pod kontrolom) I to je po meni to.
Da, subkultura je jako simpatična dok se događa tuđem djetetu.
pa dogadala se i meni. :lol: vidis, ziva sam zdrava i pametna. :PCitiraj:
Ivana2 prvotno napisa
Citiraj:
seni prvotno napisa
a ja skupa s vama ne razumijem :)Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
ja bih te ivi samo ispravila, ako dopustas. :mrgreen:Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
ja ne razumjem zasto djecu (i odrasle) bez vjerskih temelja neki smatraju djecom bez temelja.
jer nisam ni u kakvoj studiji ili necem slicnom nasla da bi se djecu bez vjerskih temelja [b]smatralo bez temelja, odnosno da postoje neke ozbiljne razlike u psihickom, karakternom ili inom profilu djece u odnosu na to da li su odgajani u vjerskom ili ateistickom duhu.
Super, a na kaj si brijala? :lol:
boldano je trebalo biti samo "smatralo". nesto sam krivo zboldala :oops:
punk + dark (sa primjesama "visoke" kulture - tako da ostanom dosljedna sebi, odnosno svom crossoverskom habitusu):mrgreen:Citiraj:
Ivana2 prvotno napisa
nemoj da sad zachatamo. :oops:
hvala ti što ispravljaš moje šlampave misli :*
ključn riječ je, naravno, "neki" - jer studije doista ne postoje, ali postoje pojedinci koji smatraju da temelji mogu biti samo jedne vrste.
Ah, sestro po subkulturi. :love:Citiraj:
seni prvotno napisa
Ja se nadam da će mi dijete pripadati subkulturi, jer ako su mainstream narodnjaci i Severinina štikla...Ne, hvala.
Kaj to Severinu sluša katolička mladež? Moji baš i ne! Jel i slavni filmić o kojem se tako mnogo pričalo onda spada u katehezu? U našoj župi baš ga i nisu propagirali :/
Zorana, znam za to da se u Austriji RKC plaća porez i da se ispisuju iz Crkve. Nego, kad vidim svoj bruto i neto (dok radim) dohodak - mogu li se ispisati iz države? Ionako doktore uglavnom plaćam, fakulteti se plaćaju, još malo pa će i škole...
:mrgreen:
Možda Severinu ne, ali Thompsona da. :/Citiraj:
ljiljan@ prvotno napisa
:mrgreen:
A ja sam u srednjoj bila veeeeliki obozavatelj Hare Krishna pokreta. :saint:
:roll:Citiraj:
Luna Rocco prvotno napisa
zrinka, zezam se. Bila sam offtopic, komentirala samo seni i mainstream vs. subkulture, a ne katoličku mladež, a ljiljana se na ne znam koju foru nadovezala na moj post i ubacila katoličku mladež...
Vidi što sam napisala:
Sorry na zapletu, tko mi kriv kad idem OT. :roll:Citiraj:
Luna Rocco prvotno napisa
Joj Luna, a ja stalno čitam naslov topica i ono o čemu mi ćakulamo - pa mi ne ide jedno s drugim :shock: . Moderatorice imaju čelične živce s nama, čudim se da nas već nisu zaključale.
A ovo što Ivana2 kaže je točno, za nas katolike ima glazbe koja je uistinu nespojiva s našom vjerom. I ne bih se upuštala u podvig da to objašnjavam jer ću opet biti optužena za nametanje vjere :)
Moderatorice nisu uvijek tu, i odeeeee topic....
Budite tolerantne i držite se teme.
sve si mislim, da moje dijete ima problem sto je jedini/jedan od rijetkih koji ne ide na vjeronauk, a nije mu osiguran nekakav dodatni program, i pod uvjetom da se vjeronauk odrzava u sredini satnice pa ne moze nikuda otici, rekla bi mu neka ostane taj dan kod kuce pa bi sama izmislila izborni predmet za taj dan. izostanak bi objasnila na roditeljskom sastanku.
ali dok moj mali ne krene u skolu i dalje cu se zalagati da, ako vjeronauk vec postoji kao predmet, ili uvedu ucenje o svim vjerama, ili da ga premjeste u crkvu. kao izborni predmet bi mogli uvesti nesto postenije, sto nikoga ne iskljucuje, recimo informatiku, strani jezik, dramsku, pjevanje, ples, sport ili kreativne radionice.
Pa tvoje dijete još nema niti godinu dana, tek je nekoliko mjeseci stariji od mog najmlađeg. Zašto si se ti uopće tako "zapalila"? Pa dok naši krenu u školu najvjerojatnije će cjelodnevni boravak postati općeprihvaćena stvar, pa će uključivati i izborne predmete, a djeca će biti na brizi škole od kada ih roditelji dovezu, pa dok dođu po njih. Tako ja barem zamišljam humano društvo. Pa će odraditi u to vrijeme i obveznu nastavu i izborne predmete i zadaće....A inače, naša škola ima sve izborne aktivnosti kojesi navela osim plesa (bila nekad ritmika, nedostajalo interesenata).
"zapalila" sam se jer sam citala topic od pocetka. vidim da cure imaju probleme zbog vjeronauka, za kojeg smatram da nije prikladan da bude skolsko gradivo, plus oni razlozi koje sam napisala. znam da ima jos do toga kad ce moj sin krenuti u skolu, ali poznavajuci nasu drzavu i sistem malo sam skepticna da ce se nesto cak i do onda promijeniti. ti mozda jesi zadovoljna jer tvoje dijete ide na vjeronauk, ja ne bih bila, a niti ako ne ide da ga netko zbog toga izdvaja i proziva.
Idu na vjeronauk oboje,ali opet imaju često rupe u rasporedu zbog stranog jezika, literarne ili matematičara. Ali, našoj školi svaka čast što sve to organizira na način da kikići od 1 - 3 razreda imaju vjeronauk prvi ili zadnji sat...
Evo mogu vam preneti iskustva iz Srbije.
Kod nas uz veronauku postoji kao izborni predmet gradjansko koji predaju uciteljice, tako da deca koja ne idu na veronauku ne tumaraju po skoli sama. Mnogo je veci broj onih koji idu na veronauku.
Sin moje koleginice krenuo je na veronauku , ali mu se ne dopada vise, jer samo crtaju. Sada kada hoce da predje na gradjansko velika je procedura i koleginica je odustala. U slucaju da hoce neko sa gradjanskog da predje na veronauku nema te procedure i vrlo lako se moze preci (???!!!!).
Prema istrazivanjima koje sproveo cini mi se da rekose Pedagoski institut iz Beograda, primeceno je da se kod dece, od kada je uvedena veronauka ima novih strahova- od djavola i slicnih pojava...
Kao problem je istaknuto i to sto,( neko je ovde vec napisao), veroucitelji nisu i pedagozi i cesto ne znaju da prezentuju religiju deci kako treba i uopste njihov pristup deci nije dobar.
U Zakonu o osnovnoj skoli je jasno napisano da roditelj ucenika na pocetku svake skolske godine treba da se izjasni o tome da li ce dete pohadjati veronauku ili gradjansko vaspitanje te godine, i predmet za koji se roditelj izjasni postaje obavezan za tog ucenika u toj skolskoj godini. Dakle, nikakvi prelasci tokom skolske godine nisu dozvoljeni.Citiraj:
Ceca prvotno napisa
Treba dodati i sledece: verska nastava se organizuje za sve pripadnike tradicionalnih crkava i verskih zajednica.
Čini mi se da je ovo rješenje bolje nego kod nas. Zoranova draga, možeš li molim te, malo još pojasniti - "verska nastava se organizuje za sve pripadnike tradicionalnih crkava i verskih zajednica." - imaju li onda pripadnici tradicionalne crkve i ostalih vjerskih zajednica zajedno satove vjeronauka ili svaka vjera za sebe?
Pitam isključivo zato jer znam jedan primjer što je jedna sekta učinila jednom mladom čovjeku i koliko je bio mukotrpan njegov povratak u stvarnost. Nikako ne bih željela da se pripadnici nekih sekti prezentiraju našoj mladeži.
A ovo s vjeroučiteljima -ja sam manje objektivna jer imamo divnu vjeroučiteljicu, našu dragu susjedicu, ali inače stječem dojam da općenito djeca više vole vjeronauk koji vode časne sestre, nego vjeroučitelji. Čast iznimkama.
Casovi veronauke su posebni za svaku veru.Citiraj:
ljiljan@ prvotno napisa
Definitivno bolji sustav nego kod nas.
Zoranaova draga ne znam odakle si, ali u mom mestu , koje je visenacionalno, koliko ja znam veronauka je samo pravoslavna, deca drugih veroispovesti odlaze u crkvu ili idu na gradjansko vaspitanje.
O.K. u toku skolske godine, ali ne vidim razlog zasto od sledece skolske god. ne bi mogao da predje na drugi predmet.
Moje misljenje je da je, gde god, crkva se preterano mesa u oblasti u koje ne bi smela. To je moje , jer ne volim bilo kakve nametnute autoritete. To je opet naglasavam moje misljenje i nije imperativ. Tako i decu ucim, sto ne znaci da oni jednog dana nece odabrati veronauku kao predemet.
u subotu je na 101ci ministar Primorac rekao da je svako dijete koje je na hodniku za vrijeme nastave vjeronauka sramota i za tu skolu i ravnatelja i za ministra i obecao omoguciti izbornu nastavu u to vrijeme
Na sajtu Ministarstva prosvete Srbije je moguce naci nastavni plan i program za treci razred osnovne skole. Tu su detaljno izlozeni programi verske nastave za svaku veroispovest posebno.Citiraj:
Ceca prvotno napisa
U nastavnom planu je napisano da izabrani predmet (veronauka/gradjansko vaspitanje) postaje obavezan do kraja prvog ciklusa, tj. do kraja cetvrtog razreda.Citiraj:
O.K. u toku skolske godine, ali ne vidim razlog zasto od sledece skolske god. ne bi mogao da predje na drugi predmet.
Svaki ucenik mora da pohadja bilo versku nastavu bilo gradjansko vaspitanje. Prema tome, nemoguce je da deca odlaze u crkvu ili idu na gradjansko vaspitanje. Odlazak u crkvu je licna stvar i ne nadomescuje nikakav skolski predmet.Citiraj:
Ceca prvotno napisa
Nadam se samo da se neće sjetiti obećanja za 4 godine u slijedeće predizborno vrijeme.Citiraj:
ivarica prvotno napisa
Inače, mislim da je vrlo dobra opcija koju ima SiCG - neka vrst građanskog odgoja kao alternativa vjerskom. U našoj školi na vjeronauk ide velik broj djece u čijim obiteljima vjera nije živa. Budući da je nedjeljom određen jedan termin za đačku misu, ta djeca pohađaju misu, a ne sudjeluju u njoj, i to samo nekoliko mjeseci prije prve pričesti i krizme. Nažalost, ta djeca (ne smatram ih nizašto krivima, napominjem) stvaraju galamu, nered za vrijeme svete mise i onemogućavaju prisustvovanje ostalima. Mislila sam najprije - ah provincija! A onda sam sudjelovala u jednoj svetoj misi u Zg u Palmotićevoj. Nažalost - još gore. Tako da si uistinu iz svoje skromne ljudske perspektive, a ne hoteć nikog uvrijediti, postavljam pitanje - ako ne nosiš Isusa u srcu, pa što će ti njegovi sveti sakramenti? Ta u bilo kojem razdoblju života ako doživiš obraćenje možeš te sakramente primiti!
I mi se pridruzujemo klubu onih cija djeca nece na vjeronauk. Zasad ne znamo kakva je politika skole u koju ce ici Vedran, no u razredu u koji ide sin nasih prijatelja (2. razred) nije bio nitko tko nije isao na vjeronauk.
Eto, javit cemo vam kad saznamo nesto i nadamo se nekakvom osmisljenom programu obzirom da skola slovi kao jedna od boljih.