u bolnici su imali toliko strpljenja :? bravo
Printable View
u bolnici su imali toliko strpljenja :? bravo
Sandy...svaka cast! :heart:
Mirta, kolika je bila Bruna kad se rodila?
(Ja sam za sporo otvaranje pitala, jer me je prethodna ginekologica naplasila izazivanjem trudova od nule. To je ono cega sam se najvise bojala da bi predlozili-tj nametnuli. Srecom, ovaj drugi doc ipak ne deli njeno misljenje)
da :DCitiraj:
TinnaZ prvotno napisa
a mjesto radnje je petrova
cijelo vrijeme sam bila u šoku zbog maksimalne tolerancije, čak se nisam morala boriti.SVI, apsolutno svi ginići koji su me posjećivali, pregledavali, mjerili su bili za to da moje tijelo odradi samo porod. Praktički su se ispričavali što ne smiju ubrzavati porod
3430 g/50cmCitiraj:
nelzi prvotno napisa
ajme super
a kako si ih dovela do toga :) ako nije tajna
a koji su razlozi, odnosno kako su ti razložili zašto ne smiju ?Citiraj:
Mirta30 prvotno napisa
10 cm otvorena 8) a onda sam zapela nakon pucanja vodenjaka. beba se ok spuštala, ali sam ja pred kraj odlučila produžiti cijelu priču za još dva sata. zašto? zato što se nisam mogla opustiti. točno sam osjetila nekoliko puta kako se beba vratila natrag, pa opet krene, pa opet natrag...Citiraj:
TinnaZ prvotno napisa
sandy2006 :klap:
mirta, ovo je stvarno obećavajuće za petrovu.
a nije li moguće da su mišići ipak nešto slabiji nakon carskog ?
moguće. a i godine učiniše svoje :)Citiraj:
TinnaZ prvotno napisa
zato što je sam imala carski a drip bi mogao dovesti do komplikacijaCitiraj:
TinnaZ prvotno napisa
moja iskustva s petrovom su više nego dobra bila i prije dvije godineCitiraj:
pinocchio prvotno napisa
na odjelu nakon carskog, bile su super sestre, jedna od bebinih sestri je hodala sa natpisom "100% dojenje" :heart: , doktori savršeni....
sada su me pustili da hodam po rađaoni - kada mi je doc. to rekao mislila sam da sanjam :lol: (da sam barem to snimila)
očito sam ja u nekoj drugoj dimenziji nego većina žena koje rađaju u petrovoj
A sta bi ste uradile u slucaju VBAC-a, kad porodjaj krene prirodno i beba se "zaglavi" a ne smes drip, neces vakuum...? :unsure:
Uh, ovoga se ja bojim. Uglavnom zbog toga što me svi stalno uvjeravaju kako sam "uska" :/ . I moja dr mi napričala svakakve priče :x .Citiraj:
nelzi prvotno napisa
nego, ja već mjesecima osjećam rez od carskog, ne izvana nego onaj unutarnji. Isti osjećaj kao neposredno nakon sekcije (samo naravno ne tako intenzivno).
Ne boli nego peče, kad se ustajem iz kreveta najčešće.
Jel vi osjećate rez?
Ja da, ali ne bih rekla da je to iznutra nego vise nekako spolja (ali ne i na samoj povrsini). Negde izmedju...Ne znam kako bih objasnila tacno...Uglavnom, i mene pecka, i to sam dosta puta osetila ovih dana jer sam imala malu prehladu i kijala svaki cas...A retko kad osetim kad ustajem iz kreveta ili kad se naglo okrenem i sl.
nemam pojma,Citiraj:
nelzi prvotno napisa
ali koliko je meni poznato; ako se beba "zaglavi" drip nije od nikakve koristi
a vakum mi nije baš simpatičan (ne znam baš puno o njemu ali...)
mada svi kažu da je to bolje rješenje nego cr
Kad je u pitanju krupna beba, vakuum se sme upotrebiti samo jednom. Ako nema pomaka, ide se na hitni carski, koji je rizicniji od planiranog.
ne kažu baš svi.Citiraj:
vakum mi nije baš simpatičan (ne znam baš puno o njemu ali...)
mada svi kažu da je to bolje rješenje nego cr
neki smatraju da kod zaista hitnih stanja je bolje napravit CR (osim ako je dijete praktički već vani ) nego izvlačit vakuumom i izložit dijete dodatnom stresu
ja bih jos dodala - i izloziti dijete dodatnim zdravstvenim problemima.Citiraj:
neki smatraju da kod zaista hitnih stanja je bolje napravit CR (osim ako je dijete praktički već vani ) nego izvlačit vakuumom i izložit dijete dodatnom stresu
moj prijatelj iz djetinjstva je rodjen prije 37 godina (davno je to bilo) na vakuum.
zbog toga mu je poremecen centar za govor i sluh - cijeli zivot ide na razne terapije, specijalne skole... :/
da, ja sam isto pod tim stresom i mislila na takve moguće scenarije (ne izrazih se najjasnije)
Moja sestra je defektolog i radi u školi za mentalno retardiranu djecu. Pričala mi je kako nije mogla doći k sebi kada je saznala da je priličan broj djece tu gdje jest isključivo radi vakuuma :/
A njenoj kolegici su htjeli bebu izvlačiti na vakuum i ona je to zabranila. Kada su je pitali zašto, samo je rekla da je defektolog. Odmah su odustali i napravili joj CR.
Vakuuma me strah više od ičega.
Može jedan mali info?? :?
Zanima me kakva je procedura na svetom duhu??
Prvi mi je bio carski (beba 4100, 52) pa me zanima da li oni idu odmah na carski drugi puta ili se zalažu za VBAC??
ima li tko iskustva od tamo??
:P
apathetic, definitivno ovisi o indikacijama za prvi carski. ali ne, ne inzsitiraju na carskom, dapace.
indikacija je bila prenešena trudnoća, disproporcija, neotvaranje i nespuštanje bebe u porođajni kanal. i to nakon gela i dripa.Citiraj:
ivana7997 prvotno napisa
ja sam valjda jedina trudnica kojoj su prokinuli vodenjak, dali flašu dripa i gel, a da nije osjetila niti jedan trud. (možda zato jer se nisam otvarala)
Sad u drugoj trudnoći mi moj privatni gin kaže da imam dugi grlić maternice (4,5 cm) koji je često pokazatelj da od vaginalnog ništa
...hmmm... morat ću pitati na SD
:mrgreen:
Joj ja se nekako ne mogu odlučiti. Prvi put carski, a sad? Tad sam bila razočarana što neću roditi prirodno, a sada me užasno strah "pravog" porođaja. A kad pomislim na još jedno buđenje iz totalne narkoze, živi užas. A stek spoinalna, i to me strah. Jel ima još neki način?!
evo ja sam kao i prvi puta prizeljkivala prirodan porod ali opet mi nade padaju u vodu.
indikacije za 1. CR bile su zadak i velika bebe (4150)...sad je beba u ispravnom polozaju ali doktor je izrazio sumnje i zbog velicine bebe ipak bi preporucio CR. Vidjet cemo na iducoj kontroli kakav je konacan zakljucak. Procitah sve o VBAC-u a opet me strah inzistirati na icemu - jer me strah ako sto krene krivo ...ma razumijete...
Da li bi bilo bolje ako ipak idem na CR da se cekaju trudovi?
:lol:Citiraj:
sandy-l prvotno napisa
ja isto imam problema sa strahom..prvi put nadobudno krenula na vaginalni....završilo sa CR vjerovatno i zbog moje prestravljenosti od poroda cura oko mene u predrađaoni :oops:
Hm, imam jedno pitanje... i ja bih voljela VBAC, a svi naglasavaju vaznost polozaja (ne lezeci, vec klececi itd). Kakva su vasa iskustva s Petrovom u tom smislu (buduci da cu tamo roditi?) Da li uopce postoji opcija da se ovaj put pokusa tako obzirom na CTG, infuzije, i sl.. da ne zaboravimo, nakon hitnog carskog u dramaticnim uvjetima (vjerujem, nije rijetko) pod puno si vecom paskom i tesko da te pustaju da isprobavas prirodno.. ili se varam? Hvala na informacijamaCitiraj:
momze prvotno napisa
Eto jos jedno pitanje koje me interesira: da li je nakon prvog carskog uputno odrađivati trudove doma (što ako dođe do rupture maternice?) Ili zbog tog ipak treba doći u bolnicu ranije?Citiraj:
TinnaZ prvotno napisa
Mene također zanima postupak na sv,Duhu nakon carskoga.
1.beba rođena 12mj 2007-disproporcija zdjelice skoro sam umrla da nije dr.-ica navaljivala-5160g/55cm opseg glave 38
2.očekujemo bebu početkom 3.mj 2010.god.,znači ostala trudna nakon 1,5god od carskoga.Jako brzo....
strah me opčenito porošaja što sam prošla s 1.bebačem,najrađe bi da taj dio samo prespavam....
drip više ne dolazi niti u ludilu( i ne znam daju li ga caricama),iako znam poznanicu kojoj su željeli uvaljivat al je ona bila protiv toga...i na kraju da bi rekli da maternica ne bi izdurala,(ona je tražila carski)+bebi bila pupčana omotana 3puta oko vrata :( hvala Bogu da je sve ok bilo...
ispravak porođaja,a dr,.ica je navaljivala nacarski još prije termina radi bebe koja je bila visoko iznad zdjelice....
Morati cu procitati ove price sa linkova. No samo da kazem svoju pricu. Ja sam prvi porod imala vaginalni uz epiduralnu i to je bilo san snova. Drugi porod je zbog kosog zadka (nakon 12 sati trudova i potpunog otvaranja ali beba jos uvijek na koso) morao biti carski. Jucer sam bila kod svog poznatog porodnicara (u rijeci) na pregledu. 39+1 i polozaj na zadak :( Ma cijelo je vrijeme bebica na zadak, zapravo bila je i poprecno ali se valjda zato sto sam radila akupresuru uspjela namjestiti barem na zadak kada vec nije na glavicu. Bas sam pitala je li mi carski siguran, a on mi je rekao da cemo sve vidjeti tek kada pocnu trudovi i porod. To mi je totalno ulilo nadu da mozda postoji sansa. Mislim nije taj carski meni bio niti los, samo bi radije rodila normalno, a ako bude trebalo opet carski, a sto da se radi. Kazu da i kod trecerodki cesta je pojava da se beba na porodu okrene u trudovima jer nam je maternica jako elasticna... Pa kako god bilo nadam se da cu i ja za koji dan imati lijepi vaginalni porod. Sva sreca pa imam poznatog dok-a koji ce mi biti na porodu i koji zna da bas nisam odusevljena carskim, a kojemu na kraju i vjerujem da ce napraviti najbolje za mene i bebu.
Uglavnom sretno svima :love:
Eh da zaboravila sam reci da i je bebica, kako su rekli njezna, sto bi znacilo manja (a tako su mi bili i moji pisulinci koji su sada svi okruglasti), sto bi znacilo veca sansa za vaginalnim iako je guza u pitanju :D
Da malo osviježim ovu temu...
I meni je to pitanje koje me mući...
Jako sam htjela prirodni porod i to u vodi, no gestacijski dijabetes, prenijeta trudnoća, indukcija i neotvaranje nakon 10 sati trudova i dvije doze gela napravilo je svoje... :(
Velika greška s moje strane je bila što se nisam pripremila na tu mogućnost, tako da sam nakon carskog osjećala prazninu, nepotpunost i neuspijeh. Iako mi je danas jasno da je bolje da je tako ispalo i da je bebica živa i zdrava (bila je i zapetljana pupčanom vrpcom oko trbuha i ramena), stalno mi se nameće pitanje da li je ipak moglo drugačije...
I naravno, jaka želja za VBAC-om...
"Velika greška s moje strane je bila što se nisam pripremila na tu mogućnost, tako da sam nakon carskog osjećala prazninu, nepotpunost i neuspijeh. Iako mi je danas jasno da je bolje da je tako ispalo i da je bebica živa i zdrava"
Bubu, ovo kao da sam ja pisala.
Potpuno te razumijem, točno tako sam se i ja osjećala nakon 1.poroda, koji je bio carski (prenijeta trudnoća, mekonijska plodna voda i neotvaranje).
U drugoj trudnoći je želja za VBAC-om bila ogromna ali je skoro opet završila sa carskim. Porod inducirani, prenijeta trudnoća, mekonijska plodna voda. Osam sati sam se otvarala 1 prst i već sam gotovo s jednom nogom bila u operacijskoj dvorani kad je odjednom krenulo. Rekla bih da je proradila psiha, dišpet, želja za VBAC-om i averzija prema carskom istovremeno. Na kraju sam uspjela - rodila vaginalno na stolčiću (u Varaždinu). Uspomene na taj porod su predivne bez obzira na težinu i dužinu istoga.
Nadam se da će i ovaj porod biti vaginalni iako me ginić već upozorio da bi tijek stvari mogao biti isti kao i prethodna dva puta. Naime, kaže da su mi mišići maternice, grlić maternice i rodnica jako čvrsti i da to nije uobičajeno nakon dvije trudnoće/dva poroda.
Nemoj se zamarati s tim da li je ipak moglo drugačije. Mislim da imaš velike šanse da ostvariš svoj VBAC.
Lakše je kad vidiš da nisi jedini :)
Ma najgore od sveg je što sad znam više nego onda, i što bih pokušala sve i svašta prije nego bi pristala na carski. Al neiskustvo i strah su učinili svoje...
Koliko je tebi vremena prošlo između prva dva poroda?
Točno 3g i 3mj.
Meni je gin. rekao da je ta preporučena pauza nakon carskog vrlo individualna tako da sam ja konkretno mogla i ranije...
Također se ne moraš bojati niti induciranog poroda, dripa i sl. ukoliko bude potrebno jer su mi u rodilištu rekli da su šanse za rupturu maternice i sl. vrlo male.
Voljela bih vratiti ovu temu u život.. valjda nisam jedina koja trenutno o tome razmišlja i brine.. :roll:
Sada sam 36+3 i po veličini mog trbuha reklo bi se da ponovno nosim "veliku" bebu, do sada sam se psihički spremala na vabc, ali moram si početi stvarati opciju u glavi i za ponovni cr koliko god ja to željela izbjeći.. zadnja 4 mjeseca vučem neki strašan bronhitis pa si ne mogu zamisliti kako će to (kašalj) izgledati nakon poroda :-(
inače porod će biti u točnom razmaku od 2 godine, možda tjedan više.. i nekako ga se ne bojim .. još :mrgreen: ali se taako nadam da će mi u bolnici na pregledu dati zeleno svjetlo za vabc i onako optimistično gledati na to!
Drage moje normalno je da skoro svaka žena-majka želi vaginalni porod, jer to je ono što je prirodnije i što se kod poroda i sa medicinske strane priželjkuje
Ali..... ja sam rodila svoje prvo i za sada jedino dijete vaginalno i sada kada pogledam svoju vaginu kakva je bila prije i kakva je sada nakon poroda bila bi sretnija da sam rodila CR, to je moja surova stvarnost
Nije to tako strašno ali meni stvara male komplekse
I seka mi to kaže.. ona je prvo carski a drugo vaginalno.. i sada joj bježi mokrača i već dvije godine se muči s tim.. kaže da je znala da bi radije carski i drugi puta.. :( ali kad je meni carski bio taako ružan!! i fizički i kasnije psihički.. stvarno ne bih voljela ponovno kroz to proći (sad sam se sjetila :) )
Drago mi je da ste podigle ovu temu. Ja sam Janu rodila hitnim carskim, oporavak mi je bio užasno težak i bolan a rez je i danas nakon skoro godinu dana kao da su svinju zašili. Psihički mi je jako dugo trebalo da se pomirim s CR, jer ta opcija u mojoj glavi nije postojala. Nisam trudna i ne planiram još neko vrijeme, htjela bih da prođe bar te 2 godine ali jakooo želim VBAC, želim to osjetiti, želim doživjeti taj trenutak kada rodim to dijete. Mislim da je to nešto predivno i neponovljivo.
Želim vam svima da ostvarite svoj VBAC.