Donji konac je problem... Ako se konac već zapetljao s donje strane (gornji šiva ravno, a donji radi kugle i gužva) vjerojatno makina dugo stajala ili dugo nije čišćena, pa je ispod metalne pločice (one kroz koju ide igla) hrpa mucica, prašine i komada konca - treba to očistiti i po potrebi podmazati. Dovoljno je i da samo zapne komadić konca ispod te ubodne pločice i napravi "čušpajz" s donjim koncem.
Može bit i da nisu jednake debljine gornji i donji konac, da je neki od njih pri kraju i slično...
Iz mog iskustva (a nek vještičica kaže svoje kad svrati) mogući problemi su slijedeći:
Najnajvjerojatnije donji konac nije naveden kako treba ili je ispao iz vodilice (ima jedan perni limić na nosaču kalema u koji treba pažljivo uvući konac prema slici iz uputa - svaka mašina je ista, a opet svaka ima svoje "cake").
Rješenje: provjeriti kako je namotan kalemčić, pažljivo navesti tako da se odmata u smjeru kako je napravljen onaj sićušni zarez kroz koji ide konac, A NE OBRNUTO... Može bit i da napetost donjeg konca nije podešena kako treba, jer kad se primi konac kalem u nosaču treba se spuštati polaaaako sam od sebe (pod djelovanjem gravitacije) tj. ne smije ni ispasti ni ostati visiti na koncu... Nije to lako podesiti, traži malo truda i vježbe. Ako se donja špula ne vrti, negdje je komadić konca na osovini, pa blokira... Treba nemilosrdno sve raskopati, zaroniti unutra onim kistom koji se dobije u priboru za održavanje i izvući van to što blokira... Izvadi se grajfer van i treba polako vrtiti kotač za okretanje igle, sve dok ne ispadne. AKo je ispod pločice, treba je podignuti, pomest kistom ili ispuhati smeće i vratiti na mjesto.
Zna se dogoditi da makina zafrkava i ako nije debljina ili kvaliteta konca ili debljina igle usklađena s materijalom, ako nije dobra napetost materijala (na mojoj staroj Bagatici to se lijepo dalo štelati, sad na novoj Toyoti ni ne znam kak bi... Doznat ću kad mi bude zatrebalo... :mrgreen: ). Još uvijek moram virkati u upute jer nisam sve popamtila.
Eh, da - kad je mašina raskopana, nije ju zgorega podmazati... Ja sam obično tak lijena pa trpim dok lupa i zapinje, ali nema spasa, treba se i time baviti. Kad sama sebe uspijem natjerati, očistim i sredim mašinu NAKON šivanja, a ne prije nego počnem, ali to su rijetki trenuci!
Sretno!