litala prvotno napisa
evo, konkretno i prakticno (iako moji nisu bili toliko mali koliko su/ce biti tvoji).
1. nemoj peglati. ako devet mjeseci, pa i tri godine, ne budes nista peglala, nece se srusiti svijet nit ce vas napasti nepoznate bolestine. mozda ce se u peglu useliti koji mali pauk. al njega lako iselis van ;)
2. pripremi "kutak" za dojenje. u njemu nek uvijek bude: jabuka, banana ili nesto slicno sto moze stajati (koja marendina u celofanu, muesli plocica ili slicno) za tebe, da prigricnes. boca vode - opet za tebe. nesto malo za grickanje za starije dvoje i pice za njih (ovo cu objasniti kasnije). slikovnice, puzle, kockice za najstarije dijete. neka od aktualnih zanimacija za srednje. pazi da taj prostor ima vrata i da njih zatvoris kad krenes dojiti, tako da ovo dvoje starijih ne vrluda po kuci dok ti moras lezati s bebom.
ponekad ce se dogoditi da ti beba, recimo, zaspi na cici. da dugo doji. da bude nemirna. tu moze pomoci marama, dojis dok hodas. moze pomoci da samo lezis na krevetu i dojis. za to vrijeme, koje ponekad moze potrajati i dulje od sat vremena, ovi stariji mogu i ogladniti/ozedjati. moze se dogoditi da se najstarijem ide na wc - ergo, imaj i tutu i toalet papir...
uglavnom - moras si pripremiti taj jedan prostor kao skloniste za vrijeme elementarnih nepogoda - moras biti spremna na sve :)
3. kuhanje obroka treba pokusati "koncentrirati" na dane kad imas pomoc supruga ili kad on to moze preuzeti. nece nikom nista drasticno biti ako par mjeseci budete jeli "jednostavne" ruckove od jednog "slijeda". pasta, riza, krumpir s umakom od mesa ili povrca, moze se unaprijed dobrim dijelom pripremiti i u kratkom vremenu dovrsiti. pogotovo su pogodne guste juhe od raznog povrca (koje moze biti velikim dijelom iz frizera) i komada piletine (1-2 batka) npr. - gotovo za 30 minuta i ne treba nista vise...
4. kupovina nek bude sa spiskom, namjenska i redovna. ne svakodnevna, vec jednom na tjedan ili dva.
5. ja sam ovo ljeto, kad sam rodila (beba je imala 5 dana) ostala sa svo cetvero na dva mjeseca sama (15ak dana bila je moja mama s nama, kasnije sam je otpremila doma ;)). mm je prije puta kupio pekac za kruh i 20-ak kg brasna. kupili smo i dva paketa po 10litara trajnog kravljeg mlijeka. zalihu paste, rize, umaka (salse) od rajcice, onih mjesanih grahorica za brzinske manestre, smrznutog povrca (graska, mahuna, onog sto inace koristite)...
6. za kupatilo i brzinsko ciscenje skoljke (i one gorespomenute tute ;)), kupis one mokre maramice za dezinfekciju.
7. za izlaske vani - cure su vec spomenule - kolica s buggyboardom i marama. ili, vidjela nedavno negdje, postoji nesto sto izgleda ko pola kolica, nasarafi se sa strane obicnih kolica, u tome moze sjediti najstarije dijete, srednje ili najmladje u kolicima, onaj koji je preostao - u marami/slingu...
8. provjeriti unaprijed stanu li i koje autosjedalice u auto. razmisliti dobro kako cete ih montirati (moja preporuka je da u sredinu pokusate staviti sjedalicu najstarijeg djeteta, te ga prije rodjenja bebe nauciti da sam sjedne i izadje, vi ga samo svezete/odvezete). ovo dvoje manjih morat cete i stavljat i vadit i vezivat, pa je lakse ako su sjedala pristupacnija.
9. obavezno unaprijed razgovarati s mamom/svekrvom/sestrom/prijateljicom o tome da jednom tjedno dodje na dva-tri sata i pomogne u cemu god treba.
10. kupati svih istovremeno :) to je moja specijalnost ;) stariji se kupaju u kadi, s onom protuklizecom zastitom, na kadi stoje dva drvena nosaca (dvije daske s granicnicima koje je mm izradio) i na njima kadica za bebu. prvo dvoje starijih ubacit u kadu i pustit 10-15min da se igraju, onda namjestiti kadicu za bebu, oprat/isprat bebu, obrisat je i proslijediti mm-u. isprat ovo dvoje starijih, obrisat ih na masini za robu, obuc i posusit kosu ako treba. naravno - pripremiti svu robu koja ce zatrebati. nema potrebe kupat svih svaki dan. svaki drugi-treci, dok se ne uhodate, nece im nista bit. a moze i jednom tjedno ;)
alternativa ovome je svako dijete kupat u "svoj" dan ;)
jos jedna alternativa (al moras imat i kadu i tus kadu - tako imamo mi ;)), je kad svi mogu sjedit - uvalis svih u kadu a ti se istovremeno istusiras :mrgreen:
mozda se sjetim jos cega... :raspa: