Možeš probati. Dvije faze s odvojenim brašnom su zbog nekoliko dobrih razloga, a jedan od bitnih je i dizanje koje je bolje ako se umijesi brašno u bigu. Moguće je da ćeš dobiti manji ali dobar kruh.
Printable View
Možeš probati. Dvije faze s odvojenim brašnom su zbog nekoliko dobrih razloga, a jedan od bitnih je i dizanje koje je bolje ako se umijesi brašno u bigu. Moguće je da ćeš dobiti manji ali dobar kruh.
Pravila neki dan.
Sve po receptu.
Stavila na odgodu (7 sati, uključujući i pečenje) i nije mi dobro ispao.
Imam Vivax stroj, stavila sam na brzo pečenje - quick, traje 1,40 minuta.
Ne samo da nije narastao (pola kalupa mi ispalo), nego se nije dobro ni ispekao. Morala sam ga "dopeći" u rerni jer mi je bilo bed baciti.
Biga se digla oko tog brašna kojega sam na nju stavila (jesam brašno trebala staviti možda naknadno?).
Na kraju krajeva, nije on baš za baciti. Korica mu je jako tvrda, ali unutra nije tvrd. Jedino me malo smeta što mi je slabo slan, ali to je već naš problem.
E sad, sigurno sam nešto zeznula. No, ajd ti znaj što jer mi već u posljednje vrijeme kruhovi baš ne rastu. Ne znam je li do pekača, brašna, kvasca... Inače koristim Digo kvasac, ali sam probala s Oetkerom, baš zato jer mi nekoliko puta nije bio dobro ispečen.
Davore, koliko taj tvoj brzi program traje? Ovaj moj Quick traje 1,40 minuta. NI nema opciju za manji kruh, nego samo za veliki, odnosno taj od pola kile brašna.
Inače sam kruhove pekla na basic i franche programima.
MOlim savjete!
Hvala!
Prebrzo. Moj brzi program traje 2 sata i 35 minuta. Ovaj od sat i četrdeset je vjerojatno zamišljen za gotovo tijesto. Potraži nekakav program od oko sat i pol i bit će super.
I ja imam Vivax i ista mi se stvar dogodila. Ispekla na Basic i sve 5 :)
:sick: trkeljam dok pišem - trebalo je pisati "dva i pol sata". Naime, ideja je da se tijesto samo nabrzinu izmijesi (oko pola sata) i zatim se normalno diže (sat vremena) i normalno ispeče (~55 minuta). Normalni programi mijese li ga mijese i ubiju boga u tijestu, a za bigu to nije dobro jer je već dobro povezana, gluten je razvijen i sve 5, a dugo gnječenje samo smanji moć dizanja.
Očito je da novi strojevi imaju sasvim nove ideje o brzom programu. Vjerojatno zbog bezglutenskih mješavina i samodizajućih mješavina.
Ispričavam se svima koje sam naveo na pogrešan trag s izrazom "brzi program". Morat ću u buduće pisati "program od oko 2 i pol sata.
Tnx Davore i Kljucic. Skužila sam ovo s 2,5 sata. Svakako ću pokušati na taj način, ili kao što Kljucic kaže, peći na basic programu.
Evo mi se upravo peče kruh na nešto drugačiji način (u brašnu napraviti rupu, staviti kvasac, šećer i malo mlake vode, ostaviti desetak minuta, dodati preostalu vodu, ulje, sol i peći na basic). Vidjet ću kako će ispasti, ali ću opet svakako pokušati s bigom.
Eh, već mi stvarno dodijalo. Sva sreća pa imam strpljivog i dobrog muža pa kakav god kruh da ispečem, njemu dobar :heart:.
Ja sam iskombinirala sve živo, tako da sada pečem kruh po Davorovom osnovnom receptu ali u krušnoj peći.
Kako mi se ne isplati ložit za jedan kruščić radim tri kruha, prvo bigu pa nešto presipavam, prebacujem...uglavnom izvještila sam se napravit bigu i triput zamjesit i premjesit, a da sve stroj napravi.
Uglavnom dobar je kruh.
Pravial sam i drugi puta kruh s bigom, na basic programu, tri sata. Fino je ispao. Istina, malo je kompaktniji ali zaista fino miriši i drugačiji je. Eto, dijete ga baš fino jede što mi je najvažnije.
E sad, mi ne jedemo puno kruha pa ga imam i po nekoliko dana.
U čemu vi čuvate kruh? Ovaj moj mi se nekako osuši. OK, ne očekujem ja od njega da bude super mekan nakon 4, 5 dana, ali nekako se osuši, a držim ga u krpenoj vrećici i onda još u najlonskoj. Sad kada su vrućine znam ga staviti i u frižder.
Nastoj kruh ne koristiti duže od 3 dana. Kad se upljesnivi to samo znači da je bio pljesniv iznutra već cijeli dan prije toga, a to je jako loše.
Kruh se lijepo osvježi tostanjem i to radim cijelo vrijeme, ali nikako s kruhom starijim od 3 dana - taj leti u kantu.
evo ga jedemo Maša i ja, napravila sam ga, hm, pa mislim prekjučer ujutro i fin je, drugačiji je, nije se ovaj put tako osušio
Maši napravila griz, a ja jedem kruh i sad ona hoće kruh, neće griz
to mi je pokazatelj da je mekan i dovoljno "sočan" jer one suhe prijašnje kruhove nije htjela jesti drugi, treći dan
pripazit ću da ne budu stariji, hvala na info
mi ga redovito pohamo ako je stariji jer mislim da kada bismo ga tostali, uh, samo bismo kruh jeli :-)
Ne brini za toster, nećeš biti na gubitku. Još ti treba rezalica za kruh kako bi ti šnite ostale ujednačenih dimenzija i ujednačeno tostane. I ne brini, osjećaj sitosti se brine da povremena velika najedanja ostanu samo povremena ;)
Mi isto ne jedemo puno kruha pa ja kruh prepolovim i polovicu narežem na šnite i smrznem. Po potrebi vadim i ubacim u pekač na program BAKE na nekoliko minuta da se odmrzne i lagano stostira (jeftinije nego paliti cijelu pečnicu za par šnita kruha, osim ako već nije upaljena zbog nečeg drugog).
vi'š kljucic, toga se nikada ne bih sjetila :-D
Ma imam ja kamen, ali to ipak nije to. Super je za pizzu i to onu pravu jako tanku, ali za sve ostalo je prava krušna peć ipak prava krušna peć :slini:
Danas sam radio Talijana po Davorovom receptu medjutim, biga je ostala (pre)mlada, naime, ukljucivanjem funkcije timera (imam pekac tek dva dana) nisam znao da namjestam vrijeme zavrsetka a ne pocetka procesa.
Ukratko, htio sam da proces traje ukupno 7 sati (od cega pekac radi 2 sata i 20 minuta) pa sam namjestio timer na 4 i pol sata sto znaci da je moja bigica imalo samo malo vise od 2 sata za svoj rad sto je, mora se priznati, nedovoljno.
:-)
Rezultat je da kruh UOPCE nije los, imam osjecaj da se digao zericu manje nego sto je trebao ali struktura je OK, okus je super, korica malcice presvijetla i s gornje strane popucala (da, nisam imao strpljenja ostaviti ga da se jos malo dogrijava)...
Kako je izgledalo u fazama mijesanja ispalo je predobro!
:-P
U svakom slucaju, Davore, hvala ti na recepturama!
Samo naprijed ;)
Vratio sam se sa GO i danas sam odlucio ponoviti "neuspjeh" s tim da cu raditi samo sa T-550 brasnom. Biga ima tocno 5 sati vremena na otprilike 25 Celzijusevaca pa cemo vidjeti kakav ce biti rezultat.
Sutra idem kupiti kefir, mora se i to probati!
;)
P.S. imas li mozda kakvu ideju na koji nacin dobiti malo "prozracniji" i laksi kruh?
uh prvi post pada upravo ovdje. tražeći neke sasvim druge informacije naletio ja na ovom forumu na niz drugih nevezanih....
ovako: jedan član obitelji mora smršaviti i kako sam informiran da će s bijelim kruhom to teško uspjeti, štoviše, sa svakim kruhom osim kruhom od prosa te pira (dinkel). e sad proso mi prodaje tu jedan lokalni na placu. on to sam melje, a pir sam naručio od severa, al još mi nije došao. ugl. pretpostavka je da su oba brašna domaća. međutim muče me neke stvari.
1. iako mi nije bitan izgled kruha, ne smeta da se uopće ne digne, ali smeta ako nakon pola dana bude suh ko barut
2. u čitanju silnih postova sam naletio na informaciju da ja takav integralni kruh lošiji po zdravlje od običnog kruha jer se pečenjem uništi nekakav enzim fitaza
3. nemam pekač kruha pa me zanima što i kako, neke preporuke
4. osim toga, zanima me je li kaša od prosa i gris od pira nešto što možemo nazvati zdravom hranom ili Davor ima neke informacije koje im ne idu u prilog
5. sjetit ću se ja već još nečeg
@grga, svaki pristojan kruh, osim eventualno jako kiselih varijanti koje jaaako dugo kvasaju, ima potencijala lijepo se dići i postati prozračan - sve je u sastojcima i detaljima. Probaj malo eksperimentirati s brašnima T-700 i T-850.
Postoji stanovita razlika u strategijama mršavljenja obzirom na očekivani rezultat, a to može biti brzo i privremeno ili trajno mršavljenje. Za brzo i privremeno (čitaj kratkotrajno) vrijede sve upute iz Kozmopolitana i slične "stručne" literature. Svode se na izgladnjivanje. Trajno mršavljenje se postiže nekim drugim metodama koje uključuju posvećivanje pažnje sitosti, a koja nije samo neki imaginarni osjećaj. Neću dalje tupiti o tome, osim u dijelu da su SVI umjetni šećeri problematični jer uskraćuju sitost. Sitost najviše ovisi o bogatstvu okusa hrane i načinu kako se obrok završi, a slatko - zaistač slatko, ne saharin slatko - je tu velika pomoć. Bijeli kruh sam po sebi nije problem nego količina koja se pojede dok ne nastupi sitost.
Dalje po brojevima.
1. iako mi nije bitan izgled kruha, ne smeta da se uopće ne digne, ali smeta ako nakon pola dana bude suh ko barut
Na pravom si mjestu, kruhovi s bigom su vrlo mokri. Dobro je kad se čovjek baci na pečenje kruha nabaviti i toster radi osvježavanja kruha.
2. u čitanju silnih postova sam naletio na informaciju da ja takav integralni kruh lošiji po zdravlje od običnog kruha jer se pečenjem uništi nekakav enzim fitaza
Puno je važnije osigurati fitazi uvjete pod kojima je u stanju obaviti svoj posao, a biga to i postiže. Dugim kvasanjem, pogotovo u zakiseljenoj otopini, fitaza rastavi većinu fitata i takav kruh je u redu. Kupovni kruh je najbolji bijeli - iz istog razloga.
3. nemam pekač kruha pa me zanima što i kako, neke preporuke
Kupi bilo kakav jeftini za kojeg ne doznaš da ništa ne valja :lol: Cijena stroja nedovoljno utječe na kvalitetu dobivenog kruha. Ja koristim Alasku, a to je jeftilen iz Metroa i baš mi je super. Koštala je oko 400kn. Svaki stroj traži nekakvu prilagodbu. Dakle, što imaš - s time klimaš.
4. osim toga, zanima me je li kaša od prosa i gris od pira nešto što možemo nazvati zdravom hranom ili Davor ima neke informacije koje im ne idu u prilog
To najviše ovisi o pripremi i prilozima. Sama kaša je k'o stvorena za razviti duboku i iskrenu čežnju za hranom. Zapravo puno više hrane.
5. sjetit ću se ja već još nečeg
Ispravno. Ne treba očekivati da će ti drugi riješiti nekakav zdravstveni problem. Suočen s problemom čovjek se obično prepusti, ali neki manji udio se nauči boriti s time i pronalazi rješenje. Netko drugi ti može dati par ideja, ali provedba je u tvojim rukama.
[QUOTE=Davor;1935257]@grga, svaki pristojan kruh, osim eventualno jako kiselih varijanti koje jaaako dugo kvasaju, ima potencijala lijepo se dići i postati prozračan - sve je u sastojcima i detaljima. Probaj malo eksperimentirati s brašnima T-700 i T-850.
/QUOTE]
Ne pitaj me nista Davore, sinoc sam shvatio (ali me je bilo sramota odmah priznati) da sam u oba slucaja radio bigu u secernoj vodici, dakle, ne da nisam secer stavio na brasno za tijesto nego sam ga oba puta lijepo rastopio u vodi pa nakon toga opalio ono malo suhog kvasca u tu otopinu.
:lol:
Veceras ide (za sutra) jedan sa kefirom!
No, u jednoj stvari si DEFINITIVNO u pravu, sve sto se napravi se i pojede, bez greske.
;)
Davore, prije nego postavim još neka pitanja, ovdje sam saznao za proso i pir. kao neka dijeta, ali za razliku od svih ostalih dijeta ovdje ne vidim niš loše već samo puno potvrda ovog što ljudi ovdje spominju:
reci mi kaj misliš o ovome:
http://www.thedietsolutionprogram.co...mom&m=ad&r=aff
Da ne ispadne da se samo prica, dakle, prema Davorovom receptu, kruh s bigom ali onaj sa kefirom. Biga je napravljena od T-850 brasna a za tijesto sam koristio T-550 brasno. Normalni program (broj 1) sa opcijom tamnije korice (srednja je ipak po meni zakon), stavljeno na odgodu 10 i pol sati (dakle biga je stara nesto preko 7h).
E sad, da li to treba ovako izgledati ili drukcije?
:-)
http://img204.imageshack.us/img204/2339/dsc01694si.jpg
http://img713.imageshack.us/img713/1108/dsc01695ny.jpg
http://img695.imageshack.us/img695/9209/dsc01696du.jpg
Kruh ti je OK. U principu se može postići još malo veća ekspanzija, ali to ćeš postići s još malo eksperimentiranja. Mali rizik kod povećavanja ekspanzije (bolje brašno, pojačati kvasac ili šećer, viša temperatura itd.) je da se nakon maksimuma ekspanzije sve lijepo uruši i onda dobiješ kruh s udubljenjem i totalno bez veze. Dakle, postoji maksimum, a vidim da si na najboljem putu da ga postigneš. Prepoznatljiv je po izrazito grbavoj i nepravilnoj korici s gornje strane, onako, rustikalnoj. Sve preko toga dovodi do zaravnjavanja i uleknuća, ali to te ne treba previše brinuti - lako se postigne optimum. Kiksevi će ti se potom događati kad natrčiš na loše brašno.
@mate22, ovaj video sam (igrom slučaja) već vidio prije dosta vremena i osim u dijelu gdje jako tupi o GI i inzulinu je prilično OK. Potom ga na kraju zeznu kad sve pretumbaju u običnu reklamu. Dakle, (sad tupim) industrija "zdrave hrane" počiva na marketingu "zdrave hrane", a njega financira prehrambena industrija. Iz toga su se izrodile nebuloze poput soje ili margarina kao zdrave hrane. Više o tome smo pisali na topicu o pseudohrani.
Većina "klasičnih" dijeta počiva na ideji da se sitost postiže trpanjem želuca s nekakvim volumenom hrane i po tome je logično da će osoba mršaviti ako se taj volumen liši nutrijenata. Ovakav pogled, iako na neki način logičan, nema previše dodira sa stvarnošću. Problem je što prazna hrana ne daje sitost i takva osoba ubrzo uvede "međuobroke" zbog kojih se ne živcira previše jer su ionako "dijetalni". Potom dođe u fazu da uopće ne prestaje trpati jer se ne može zasititi. Ako pak pogledaš kako se hrane u "sirotinjskim" kuhinjama svijeta, vidjet ćeš da su u 100% slučajeva obroci pikantni. Bogataški obroci tih istih kuhinja su nešto manje pikantni, ali zato bogato začinjeni svakakvim raskošnim mirodijama. Ukratko, ljuta hrana za ljutu glad.
Reality check: Meksikanci u Meksiku se hrane prilično dobro i većinom nemaju dijetalnih problema. Kad prebjegnu u SAD pređu na "dijetalnu" prehranu i predstavljaju dijetalno najugroženiju etničku grupu s nevjerojatnim problemima. Samo dio problema predstavlja uzajamno podye..vanje s kojekakvim (njima) pogrdnim nazivima (n.pr. beaner=grahožder) koji ih dodatno udaljavaju od matične prehrane. Toliko o modernoj prehrani dijetalnom hranom.
Ukratko, prehranu treba učiniti zanimljivom i bogatom okusima, a dijetalne piz..rije pobacati u smeće.
Bas mi je danas iz Kine stigla precizna vaga (0.1g preciznosti) pomocu koje sam shvatio da je u toj bigi bilo MOZDA 0.3g kvasca. Sljedeci put cu pojacati bar za jos toliko ali cu vrijeme sazrijevanja bige skratiti, IMHO, ovo je predugo iako je kruh odlicnog okusa i teksture. Isto tako, mislim da sam ulio negdje oko 3ml previse vode.
Brasno koristim Farinino, prema tvojim preporukama a osim toga ima i odlicnu cijenu.
Sljedeca kupovina ce definitivno biti vreca od 25kg. :)
Zabavlja me tvoja preciznost ;)
Kad se spremiš kupiti veću količinu brašna jaaako pazi da ti ne prodaju friško mljeveno, a posebno ne ono od nove žetve. Brašno dobrih osobina koje se dobro diže i ne gubi lako vezivost mora odležati barem mjesec dana, a bolje je i duže. Teško mi je procijeniti koji bi bio optimum, ali ako možeš birati traži neko starije od 3 mjeseca. Većina brašna ima ukupni vijek trajanja od godinu dana, u smislu da se na dan kad je mljeveno na vreću upisuje isti taj datum, ali slijedeće godine, kao rok trajanja. Nažalost, to nije za sva brašna tako i zato treba paziti.
Eh!
Mislis da nisam uzduz i poprijeko prosao (gotovo) sve postove na ovom forumu koji su usko vezani za pekac kruha?
;)
Naravno da sam usput pohvatao i to da se mora biti precizan ukoliko trazimo rezultate.
Vecina stvari mi je jasna a sto se tice odlezavanja brasna nema problema, kod mene se kruh nece peci toliko cesto da brasno ne stigne odlezati. Trenutno imam "nakrcano" 10-ak kg i to ce potrajati dosta dugo, mi nismo obitelj "kruhozderaca", naime, dok sam kupovao kruh u pekarama znalo se dogoditi da mala veknica traje 2-3 dana. Mislim da nije protrebno spominjati na sto je to licilio vec drugi dan...
:)
Trenutno sam u potrazi za nekim oblicima slatkog kruha, nesto poput biskvita za kolace (to mi uvijek i je bilo najdraze, inace nisam bas neki prevelik ljubitelj), ukoliko nesto pronadjem stavit cu na forum. Ti biskviti su zgodni jer se mogu fino papati s mlijekom kad je covjeku dosadno.
;)
Ima jedan zanimljivi slatki tradicijski kruh kojeg sam prilagodio prije dosta vremena za bigu i rekao bih da je super. Frka sa slatkim kruhovima je da se jako čudno dižu tako da ti za uspjeh treba malo više sreće i eksperimentiranja nego za "običan" kruh. (obično se ipak pojede).
Dakle, na starom topicu "A kruh iz pekača?" ima recept za lumbliju, slatki tradicijski kruh s Korčule. Naravno, s nekim preinakama - to svi rade ;)
Kvas:
325 ml vode (ovo je malo smanjena količina u odnosu na jutros)
20 dag polubijelog brašna
1/10 vrećice suhog instant kvasca
Kruh:
(kvas kao podloga)
30 dag polubijelog brašna
4 velike žlice šećera (može i više, ali je i ovo sasvim dosta)
1/2 do 1 žličica soli
20-30 kapi ekstrakta ruma
1 vanilin šećer ili par kapi ekstrakta vanilije (ne pretjerivati radi alkohola)
1/2 žličice mljevenog muškatnog oraha
1 žličica mljevenog cimeta
2 žličice mljevenog anisa
2 žlice masnoće, izvorno je to maslinovo ulje, ali ništa ne fali ni putru
1 žlica kandirane korice limuna ili jednostavno naribati 1 limun
1 šaka suhih grožđica (ne močiti prije upotrebe)
1 šaka očišćenih oraha, ne treba ih posebno usitnjavati
1-3 šake badema, usitniti nožem
Postupak (u stroju, naravno)
Kvas: u stroj se stavi voda, pospe se s kvascem i kad zrna kvasca nabubre i padnu na dno stroj se uključi. Čim se kvasac rasprši u vodi doda se brašno. Kvas se miješa ukupno 5 minuta. (dužim miješanjem smanji se količina kisika u smjesi)
Kruh: na kvas se stavi ostatak brašna, u kojem se napravi udubina. U nju se stavi šećer i sol, nakapa se ekstrakt ruma i preko svega se stave svi ostali sastojci. Važno je da začini i sol ne dođu u doticaj s kvasom, jer zaustavljaju fermentaciju. Stroj se programira na brzi program za bijeli veliki kruh s odgodom preko noći.
Pečena lumblija se izvorno premazuje sirupom od grožđa (varenik) i posipa šećerom. Meni je to malo bez veze pa taj korak izbjegavam.
Iskustvo jedenja: rajsko. Jede se bez ičega ili s dodacima po želji.
Eto meni domaceg zadatka!
Cimet cu smjeti staviti VRLO malo jer supruga to bas ne ljubi...
Anis? Gdje da u Osijeku pronadjem anis? Moram pitati, dosad mi to nije trebalo pa iz tog razloga ne znam.
Puno hvala!
:lol: ako pitaš za anus... :lol:
Nemam ni najblažu predodžbu gdje se u Osijeku može kupiti začine. U Zagrebu imam "svoje ljude za to" - jedan štand na trešnjevačkom placu, jedan štand (Leko) u placu Dolac i tako. Skupi se. Nažalost, bez cimeta, anisa i ruma (ekstrakta) lumblija nije nalik na lumbliju i prava aroma dolazi tek s tom kombinacijom začina.
Što se cimeta tiče, postoji velika vjerojatnost da ti zakonita nema baš nikakvog problema s PRAVIM cimetom (cinnamomum zeylandicum) u odnosu na uobičajeni kasia (cinnamomum cassia). Razlika je velika kad si u prilici usporediti ih. Naravno, u korist pravoga.
Ako se zatekneš u Zagrebu potraži začine na Dolcu u onom ukopanom dijelu. Tamo ćeš naći stvarno svašta. Čak i pravi cimet.
:lol:
Mora se moci pronaci i u Osijeku, uvjeren sam. Rijetko kad si priustim nenamjenski posjet Zagrebu pa da mogu hodati okolo po placevima.
;)
Sto se tice cimeta, tu si i mene zaintrigirao jer ja inace obozavam taj zacin tako da ce mi isprobati PRAVI biti neizostavno u blizoj buducnosti.
P.S. Hvala na informacijama!
Jutros me je dočekao fini kruhić, plod eksperimenta. Zamijenio sam kefir s pšeničnim pivom i ispalo je fino. Kefir daje aromatičniji kruh, ali ni ovaj nije loš. Natrpao sam unutra skoro 10dag maka u zrnu i žlicu lanenih sjemenki pa fino pucka pod zubima. Ne da mi se slikati jer mi je uz ograničenu spojivost to mala komplikacija.
Polako Davore!
Moram(o) prvo usvojiti osnove gradiva!
;)
Grga, koliko znam, imaš anisa za kupiti u svakom Konzumu. Ok, možda nije domaći, ali... mislim da sam ga viđala. Onaj Kotany.
E sad ću ja lupiti bez veze... kad si rekao da si stavio kvasac i šećernu vodicu.. pa zar ne ide tako. Voda i šećer se razmute (ja ne uključujem pekač, promiješam), onda kvasac da malo nabubri (iako ne znam kako bi to zaista trebalo izgledati) pa brašno. Kad se promiješa, putar, drugi dio brašna i sol.
Moj kruh ne izgleda tako prozračan, ovaj tvoj mi je njami, moj je totalno pun. Fin je mekan prvi dan, ali kasnije i nije baš.
Možda bih ga i ja trebala ostaviti duže. Ja timer naredim na 7 sati (uključuje i rad).
KOliko ti vode staviš? Kažeš 3 ml manje, manje od koliko jer je DAvor napisao od (mislim) 350 do 375 ml.
Za bigu kvasac ide u nezaslađenu vodu. Ideja je rastegnuti kvasanje na nekoliko sati, a šećer bi u toj fazi samo jako ubrzao postupak. S time još nisam eksperimentirao, a praktično svi kruhovi s bigom koje sam osmislio zamišljeni su za pripremu preko noći.
Dakle, ispravno je šećer staviti zajedno sa soli na vrh hrpice brašna koja se stavlja na bigu. Kada dođe vrijeme za gnječenje tijesta onda se zamijesi i šećer i ubrza dizanje.
baš sam blento, a sto puta sam pročitala recept, isprintan...
dobro mi je i ispao kruh
još stavim šećer pa ga mućkam dok se ne otopi, ha ha
SikaPika, ja bih se zaklela da i u mom receptu piše da na početku uz kvasac ide i šećer ... u bigu ... sto posto sam sigurna ... nisi blento, imamo isti recept.
Davore ... čini se da je ideja sa ušećerenom vodicom potekla od tebe :)
http://forum.roda.hr/archive/index.php/t-5929.html
Moguće. S kvasom sam počeo eksperimentirati prije više od 6 godina i u početku sam se dosta povodio za "klasičnim" uputama. Vremenom su se neke stvari iskristalizirale i zaključio sam da mi za kvasanje preko noći šećer nije potreban u bigi, nego nešto manja količina u tijestu. Ako bih poželio akcelerirati bigu, onda bih stavio šećer zajedno s kvascem.
Dobar kruh je, bez obzira na moje recepte, uvijek plod eksperimenta. Osim ako imaš upravo Alasku kao moju (malo vjerojatno) i klimatske uvjete kao kod mene (malkicu više vjerojatno), mogla bi očekivati da ćeš slijepim i dosljednim praćenjem recepta dobiti savršeni kruh. Ovako dobiješ uvid u nešto što je meni upalilo i potom uz male preinake dobiješ nešto još i bolje - po tvojim kriterijima.
Kruh je plod djelovanja maaalih živih bića, dakle podložan je hirovima.