jednako tako nitko tko je doma ostao duže od godine dana nije napisao da je zbog toga bolja majka od nekog tko je ranije otišao na posaoCitiraj:
magriz prvotno napisa
ili zato jer kuha, kajjaznam, bez zaprške
svašta se može "iščitati"
Printable View
jednako tako nitko tko je doma ostao duže od godine dana nije napisao da je zbog toga bolja majka od nekog tko je ranije otišao na posaoCitiraj:
magriz prvotno napisa
ili zato jer kuha, kajjaznam, bez zaprške
svašta se može "iščitati"
"Da sam otišla raditi prije nego što su moja djeca navršila godinu dana, postavila bih si pitanje zašto sam ih uopće rodila ako im se ne mogu posvetiti kada sam im najpotrebnija"
evo Ti jedan od primjera kako se "nije" napisalo ništa protiv onih koji počnu raditi ranije. Da sam ne citiram točno tko je što napisao.
Mislim da je ovo rečenica gđe Ivančić, a ne forumska :/
Ta recenica je napisana u prvom licu, nikog se ne proziva. Iskreno receno, osim u nuznoj situaciji koja bi me navela na tako rani odlazak na posao, i ja bih se isto to zapitala. Ne spocitavam nikome nista, ali odrasla osoba moze probati shvatiti zasto i sto je tako malim bebama vazno, obrnuto bas i ne ide.
OK, nitko nije ništa insinuirao i svi poštujemo tuđa mišljenja ;)
A gle, ne spocitavam ja nikome nista na osobnoj razini. Na kraju krajeva, i nije me nesto briga, svatko zivi sa posljedicama svojih odluka. Ali, valjda se moze reci ili napisati vlastito misljenje o nekim izborima/situacijama itd. U tom pravcu ja idem kad kazem da je meni optimalno za malo dijete da ima majku uz sebe, sve ostalo su odstupanja koja traze kojekakve modifikacije i prilagodbe i ne cine mi se kao bolji izbor od ovog prvog. E sad, neka svatko iz svojih cipela vidi kako i sta planira i radi.
Isto tako, cini mi se da je vecina zena koja odlazi rano na posao svjesna tezine situacije u kojoj se nalazi njihovo dijete i upravo zato i nema bas nekih "spocitavanja" u suprotnom pravcu. (posto se tu cesto cita kako uglavnom kritike idu prema zaposlenim majkama) Tko ce doci i zamjeriti majci koja je doma uz sestomjesecnu bebu, a ne negdje u uredu uz kompjuter? Na kraju krajeva, zasto bi?
Joj, stalno si govorim "ne doći ovdje, ne više" i opet sam stigla i uzrujala se.
Ja sam super mama,i za drugo ću vjerojatno morati opet na posao. Ali okice moje cure meni su najveće mjerilo za moje majčinstvo.
Svatko bi od nas mogao nešto napisati zta onog drugog. Ali mislim da je važnije da ljudi gledaju sebe. A ne da vječito procjenjuju onog nekog. Posvetite se svojoj djeci i ne virite u tuđi način odgoja, ne dižite noseve, i ne generalizirajte.
I ja imam susjedu koja ima više od 4 djece (neću reći koliko), nikad nije radila, stalno je doma i svake godine rodi. Puši 2 kutije cigareta na dan, djeca su joj prljava i pljuju susjede i viču svakakve psovke. Muž više ne radi nego radi. Stalno smrdi na alkohol.
I sad bih ja ne daj Bože po njenom primjeru trebala reći da su sve koje ostanu doma takve. Nit je francuska min. primjer jednoj prosječnoj hrv. mami koja se vratila na posao, nit je moja susjeda mjerilo svim mama koje su ostale pa i cijeli život doma sa djecom.
I zato drage moje ovo je rasprava koja nema kraja.
Ako netko misli da će me svojim argumentima baciti na koljena i da ću reći imali ste pravo, pogriješila sam, ne ne nisam pogriješila. Ja volim svoju karijeru i posao i smatram se uspješna u tome I ni za šta na svijetu ne bih mjenjala svoj život. Moje mišljenje je da takvim radnim navikama mogu pomoći svojoj djevojčici da u životu nauči da se živi od vlastitih odricanja i teškog rada.
Mama koja je doma, meni je isto za svaku pohvalu. Njen izbor, kao i moj.
Ali ja nikada ne bih nekome rekla da mu žalim dijete ili slično. Neki postovi su bili uvrijedljivi. Ali nema veze.
Ja najbolje znam šta je dobro za mene i moje dijete.
Od riječi do riječi XCitiraj:
Zorana prvotno napisa
:love: :*Citiraj:
nenaa prvotno napisa
Bravo nenaa, fino si sve obuhvatila i sažela! Ovo je bio post dostojan završetka rasprava, koja uistinu može biti bez kraja i konca, kao i uvijek kad se radi o stavovima. ;)
i ja stalno govorim da više neću navračati ovamo, a opet s vremena na vrijeme navratim.
nenaa, skroz se slažem s tobom. :mrgreen:
ali čekam da se jave oni koji će secirati svaku tvoju rečenicu, vaditi riječi iz konteksta, dok ne bude ispalo da si zapravo cijeli svijet smrtno uvrijedila jer si iznjela svoj stav. a tako je to, neki ljudi nemaju pametnijeg posla
Citiraj:
puntica prvotno napisa
Ah svjesna sam toga. Ali kao šta si rekla nemaju pametnijeg POSLA.
zanimljiva rasprava :mrgreen:
I ja mislim da se previše generalizira, a većina gleda iz svoje perspektive... Nije baš isto kad se na posao prije godine dana vrati mama koja radi u nekom fensi-šmensi zanimanju (što podrazumijeva topli ured) i kad se vrati blagajnica u Konzumu... Pitam se kad bi ta žena ili npr. žena u tvornici koristila pauzu za izdajanje, ili pak da im nose dijete na podoj?!?
Svatko prema svojim mogućnostima... ali pri tom ne treba zaboraviti da taj malac koji ostaje kod kuće treba što više oba roditelja :mrgreen:
Što se tiče (obaveznog) ostajanja tate doma drugih 6 mjeseci - može pod uvjetom da im se omogući DELIMITIRANA naknada... Mislim da bi ih u tom slučaju bilo poprilično ;)
ovo je čista diskriminacija majki. ajmo tatama dati max novca, a majke ostavimo na socijalnoj crkaviciCitiraj:
Willow prvotno napisa
kad bi se i majkama omogućila DELIMITIRANA naknada, mnoge se NE BI vraćale na posao prije godine dana
Zasto diskriminacija - majke prvih 6mj delimitirano, ocevi drugih 6 mj delimitirano. Odlican prijedlog.Citiraj:
magriz prvotno napisa
zašto?Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
evo ti moj primjer - moja plaća je bila 2xveća od limitirane naknade prvih 6mj. plaća mog supruga je bila 3,5x manja od moje plaće i nešto sitno veća od limita za drugih 6mj.
dovoljno?
Ja mislim da bi taj nacin obracuna naknade (makar neznam da li uopce ima smisla o tome raspravljati, jer je to ionako samo utopija) postigao da se i ocevi vise nose svoj dio odgovornosti. I da se bolje povezu sa djetetom.Citiraj:
zašto?
evo ti moj primjer - moja plaća je bila 2xveća od limitirane naknade prvih 6mj. plaća mog supruga je bila 3,5x manja od moje plaće i nešto sitno veća od limita za drugih 6mj.
dovoljno?
Taj prijedlog bi omogucio da svatko po 6mj dobiva delimitiranu naknadu. Pravedno rjesenje. Mislim, meni je logicno da onaj koji koristi socijalne benefite ne moze dobiti vise nego je uplacivao. TM je uplacivao i manje doprinosa iz svoje place, pa ako ostaje on doma sa djetetom, logicno je da se naknada veze uz njegovu placu, a ne tvoju.
apsolutno. ali zato dajmo i majkama mogućnost da i drugih 6mj imaju delimitiranu naknadu.Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
gledaj, neke obitelji su dvočlane (1 roditelj i dijete), u nekim obiteljima otac ne radi u RH i ne može ostvariti to pravo.
znači, ako se uvodi delimitiranje naknade, ona mora pokrivati oba roditelja u bilo kojem periodu i bilo kojoj varijanti por.dopusta.
nema mi smisla ovo s delimitiranjem naknada samo za muškarce. Pa valjda se treba delimitirati svima, ne samo jednom spolu.
A uostalom, stimulirati očeve novčanim nagradama da odu na porodijski je u najmanju ruku nepošteno. Koji dojam to ostavlja? Da će otac na porodijski samo ako ga se plati? A majka će na porodijski i bez obzira na naknadu?
MM je na porodijskom ne samo iz razloga što ja više zarađujem nego zato jer je on inzistirao na tome - da zarađujemo podjednako svejedno bi on koristio pola.
Ova rasprava stvarno vodi svugdje... :/Citiraj:
magriz prvotno napisa
Što se tiče majki i očeva i njihovih prava, po novom zakonu financijska su im prava izdjednačena, a sve sukladno pravu koje koriste. Očevi JEDINO ne mogu koristiti obvezni rodiljni dopust, a to je onaj od rođenja do djetetovog 42 dana života. Dalje mogu, uz suglasnost majke. A što se tiče naknade, dobivaju istu vrstu naknade, izračunatu temeljem vlastitog prosjeka, odnosno vrsti korištenog prava.
Što se tiče visine naknade za roditeljski dopust, granice te naknade su iste i za majku i za oca.
Nenaa, prekrasan post. :)Citiraj:
nenaa prvotno napisa
I na kraju, baš me interesira i neka se dolje potpiše ona forumašica koja misli da sam ja loša majka jer sam otišla raditi sa djetetovih 6 mjeseci.
Jednako ću je rastrgati, kao što bih i rastrgala onu koja bi mislila da je lošija majka ona koja koristi svoja prava do apsolutnog kraja i još se odluči ostati doma sa djetetom.
Svaki roditelj odlučuje za sebe i svoju obitelj. A jedini oni koji nam mogu "suditi" su naša djeca.
ma nećeš ju valjda zbilja rastrgati.... :mrgreen:
Ako neka forumasica zali tvoju djecu radi tvoje odluke, ne mislis li da misli, odnosno da u stvari govori da si losa majka?Citiraj:
I na kraju, baš me interesira i neka se dolje potpiše ona forumašica koja misli da sam ja loša majka jer sam otišla raditi sa djetetovih 6 mjeseci.
Citiraj:
leonisa prvotno napisa
Moje dijete niti ti, niti neka meni nepoznata forumašica ne poznaje. I definitivno ga ne treba žaliti.Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
Pa čak i da me poznaje, a ne poznaje moje dijete, ne treba ga žaliti.
Pa da i mene i moje dijete poznaje, ne treba ga žaliti. Iskreno, uopće nema stvari zbog čega bi ga žalila.
Zalim ih i ja i da vidim tko ce me to rastrgati zbog mog stava. 8) Iskreno receno, malo me sokirala upotreba te rijeci, pogotovo jer dolazi od nekoga tko je navodno miran sa svojom odlukom.
Deaedi, ne raspravlja se o majkama nego o njihovim izborima i odlukama, sto i nije bas ista stvar.
o da, hoću. :)Citiraj:
Joe prvotno napisa
Zorana, ne mislim rastrgati nekog tko misli da moje dijete treba žaliti, ali ću rastrgati svakog onog tko misli da sam loša majka, jer sam morala ići raditi. ;)Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Mamma san, mozes ti biti i majka godine, mene zalosti pomisao na svaku bebu koju mama ostavlja doma i odlazi na posao. Iz nekog razloga se uvijek pokusam zamisliti u kozi te bebe i bas mi bude, onako nekako od srca zao. E sad, ako je to razlog za trganje nekoga, nek ti bude.
To ti i govorim. Onaj tko zali dijete, radi majcine odluke, vjerojatno smatra da ima losu majku. Ili zali dijete radi majcinog izbora, ali misli da ima dobru majku - kontradiktorno, zar ne?Citiraj:
mamma san prvotno napisa
Zorana, izbori i postupci nas cine "dobrom" ili "losom" majkom, ne samo cin rađanja.Citiraj:
Deaedi, ne raspravlja se o majkama nego o njihovim izborima i odlukama, sto i nije bas ista stvar.
Ako netko želi žaliti moje dijete jer sam ja počela raditi nakon 6mj, neka ga žali. Ako će mu to pomoći da se osjeća bolje i time liječi svoje frustracije ili išta drugo, neka slobodno žali.
ma nisam ni ja za tu opciju, onaj prijedlog je bio više zezancija kad je mama courage izjavila da bi ona uvela obavezni porodiljni za muškarce :mrgreen:Citiraj:
icyoh prvotno napisa
najbolje bi bilo da se delimitira i naknada za, kako su ga nazvali, roditeljski dopust, i još da se uvede i da oba roditelja mogu koristiti roditeljski dopust istovremeno, može i u kraćem vremenskom razdoblju :D
znam, znam, fantaziram :P
Nisam stigla pročitati sve postove na ovoj temi već samo nekoliko prvih pa se unaprijed ispričavam ako ću ponoviti nešto što je već rečeno. Dakle, kao prvo smatram da treba razlikovati dvije stvari a to su povratak na posao 5. dan nakon poroda i povratak na posao nakon zakonom određenog minimuma. Ne znam koliki je taj zakonski minimum u Francuskoj, ali vjerujem da je nešto veći od 5 dana. Prema tome kad jedna ministrica, dakle osoba koja sjedi u vladi i sudjeluje u kreiranju i donošenju zakona te iste zakone izravno krši po meni je za svaku osudu. Ne upuštam se sad u rasprave koliko je povratak na posao nakon zakonom određenog minimuma dobro za dijete ili nije, tu je majka da prosudi sama, samo sam se osvrnula na kršenje zakona od osobe koja sjedi u vladi.
Zorana, meni je jako žao što moja financijska situacija nije bila ( i nije) takva da sam mogla ostati sa djetetom dokle god bih to htjela. A vjeruj mi, nije se samo tebi stezalo oko srca zbog mog djeteta. No na svu moju ranu, ne treba mi još netko sa strane dosipati sol.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
I ne daj Bože, još govoriti da sam ja (odnosno sve druge mame u sličnoj situaciji) zbog povratka na posao, loša mama, odnosno loš roditelj.
Isto tako, je meni apsolutno krivo, roditelja koji se odlučio ostati doma te eventualno napustiti posao, bez obzira ne financijsku situaciju, isticati kao dobrog ili lošeg roditelja.
Biti dobar ili loš roditelj čini mnogo više stvari od pukog odlaska na posao ili ostanka doma.
Ma daj, icyoh, pricamo i iznosimo misljenja, nije bas da grcamo tu pred monitorom od zaljenja i frustracija. Hebiga, sta da radim, ne mogu se pretvarati i glumiti politicku korektnost. Prolazim pored npr. jaslica i vrtica i vidim dijete kako se hvata mami za nogu, zao mi je djeteta. Dodjem u park, vidim da otac dijete lupi po guzi, zao mi je djeteta. Dijete se razbije i padne, opet mi je zao. Pa u tom istom "tonu" mi je i zao svake bebe na pomisao da je mama ostavlja i odlazi na posao. Nista osobno ni ispunjeno predrasudama ili frustracijama.
M. san :love: Nikad ne bih ni pomislila da si ti losa majka.
I ako se ja sad zaprepastim tvojom usporedbom udaranja djeteta po guzi i odlaska mame na posao, ispasti ce da se hvatam za svaku rijec.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
A mozda se ne bi imala za sta uhvatiti, kada bi svi malo stali na loptu i razmislili kako ce drugi protumaciti ovakve usporedbe.
Hvatas se pa necu dalje ni komentirati. Nije bilo zlonamjerno niti u pravcu usporedbe zlostavljanja sa odlaskom na posao.
Ali ti jesi to usporedila, a kada ja to komentiram, onda se "hvatam"Citiraj:
Zorana prvotno napisa