Nemojte me zbunjivati, ja sam vrlo friški korisnik perilice. Zar uz tablete 3 u 1, 5 u 1, 7 u 1...treba sipati sol i sjajilo? :?
Printable View
Nemojte me zbunjivati, ja sam vrlo friški korisnik perilice. Zar uz tablete 3 u 1, 5 u 1, 7 u 1...treba sipati sol i sjajilo? :?
Koliko sam ja shvatila, sol treba obavezno, kakve god tablete bile.Citiraj:
čokolada prvotno napisa
Neka me netko ispravi ako griješim.
U uputama za moju novu perilicu (AEG) piše da uz 3u 1 tablete ne treba ni sol ni sjajilo, ali ja ipak stavljam oboje :oops:
Imam Candy perilicu iz 2003. godine.
Što mislite kolika je potrošnja vode? Nigdje ne piše u papirima....
Sol obavezno i to najobičniju kuhinjsku krupnu (morsku), a sjajilo po želji (ako vidiš da treba). I te sve tablete 3, 5 7... u 1 - sve su to marketinški štosevi :x . Obične tablete + sol + sjajilo = dobitna kombinacija. 8)Citiraj:
čokolada prvotno napisa
Potrošnja vode i struje koja piše na papirima je za eko program, koji se većinom koristi kod određivanja tih karakteristika perilice. Isto kao što je i potrošnja benzina veća od one koja piše u karakteristikama auta.Citiraj:
stephanie prvotno napisa
ja ima Candy perilicu koja je kupljena 1990. ili 1991. g. i ne znam koliko je dugo korištena (godinu-dvije) i na njoj piše da je predviđena da se koristi 7 g. ( :? ) prije par godina je izvučena iz naftalina i koristim je redovno već 4-5 g. koristim DM tablete 3 u 1 i ništa drugo ne stavljam ni so ni sjajilo, a suđe je savršeno oprano a ona se dobro drži za svoje godine :mrgreen:
Moja perilica je pocela raditi 1989. godina. :)
Obavezno i sol i sjajilo.Citiraj:
čokolada prvotno napisa
Moja rodica nije znala i stavljala samo tablete, malo po malo čaše gube sjaj, pune su kamenca...užas.
Ali to se ne troši baš brzo, staviš možda 1-2 puta mjesečno. Imaš kupiti sol posebno za perilice i takva je najbolja. Košta 15 kn. Meni ono 3 u 1, 5 u 1 ne znači baš puno, izaberem neke jeftine, obično Calgonit na kojem piše gratis nekih 20% i obavezno stavim na normalno pranje duže traje ali super opere, samo ponekad na economy.
Tko je izmislio perilicu za suđe treba dati nekakvu nagradu.
Mene je spasio. ;)
ja godinama koristim samo tablete 3 u 1 bez soli i sjajila i suđe je savtšeno oprano, nema kamenca, čaše se savršeno sjaje
ovo prvi put čijem da treba dodavati so i sjajilo
Već sam pisala o tome, šogor je majstor koji svakodnevno popravlja perilice i zna kakvi kvarovi dolaze kao posljedica nestavljanja soli ili stavljanja one presitne. Rekao nam je nikako stavljati onu sol koja je navodno specijalno namijenjena za perilice (to tvrde proizvođači kojima je u interesu prodati :roll: ), jer je svaka presitna i nakon nekog vremena se zaštopaju ventili. Zato mora biti krupna sol, i to morska jer je krupnija od kamene. I još k tome košta par kuna kg (za razliku od tzv. "specijalne" koja košta 15-tak :roll: ). Isto tako tablete 3, 5, 7... u 1 nisu dostatne da razmekšaju našu tvrdu vodu. Sjajilo nije obavezno, staviš ga ako vidiš da ostaju fleke na suđu.Citiraj:
bfamily prvotno napisa
Misliš treba mu dati nagradu :lol: ? Apsolutno se slažem! :mrgreen:Citiraj:
Tko je izmislio perilicu za suđe treba dati nekakvu nagradu.
Mene je spasio.
Ove specijalne soli su isto krupne.
Da ne otvaram novu temu.....
moja perilica je u posljednje vrijeme počela štekati, odnosno, radi samo "na guranje". Znači, dođe do određenog dijela programa, pa onda vergla (dok nismo znali, jednom je tako verglala cijelu noć :shock: ne pomaknuvši program).
Kad vidim da neće dalje, ja pomaknem program prema naprijed i onda ona dalje nastavi normalno. :?
Štos je u tome da perilica nikad ne zaštopa na određenom dijelu, nekad stane na samom početku, nekad u sredini, nekad na kraju. I ona uredno pere (znači ne zaustavlja rad), al kolut se ne pomiče.
I, kad završi pranje (nakonmog "guranja" koluta), suđe je savršeno čisto.
Zna li netko nešto o tome?
Vjerovatno ti je otišao programator. Zovi majstora, ili "gurajte" mašinu, pa dokle ide...
meni već duže vrijeme ne radi perilica, majstor kaže otišao motor, popravak oko 1000 kn :shock: , a uredno stavljala sol.
Kako se vidi da li su zaštopani kanali, jer samo zuji.
Kupit ću novu, jer popravak je neisplativ. :(
njumi, meni se to dogodilo s ves masinom
trajalo je tako sve dok je nismo zamijenili (par godina)
nezgodno je sto moras biti doma dok se pere
onda ćemo gurati, pa dok ide :)
mi smo u pevecu vratili staru mašinu (ima čak 10mjeseci) zbog kvara i sad moramo tamo uzet nešto u vrijednosti oko 2500kn. Nemogu nam vratit novce pa smo mislili uzet perilicu novu ali izbor...užas.. i ajde rekli su da mi izaberemo pa daće naručit. Ima li tko kakav prijedlog?? KOje su perilice među boljima, naravno nadoplatit ćemo razliku. Mislili smo uzet miele ali oni ne rae s njima
Mi smo u peveca kupili perilicu Quadro, koštala je oko 2000 kn.
Nije neka marka ali ja sam ful zadovoljna za sad. :)
Mi u Pevecu electrolux za nekih 3000 kn i ja sam zadovoljna. Pljuc pljuc da ne ureknem.
koliko vam traje prosjecni program?
Misliš na klasični program (za normalno pranje)? Oko sat i 10' (Indesit perilica).
meni skoro 2 sataCitiraj:
zrinka prvotno napisa
I meni oko 2 sata.
konacno sam otkrio pravu kombinaciju za perilicu sa sjajem, i sa soli. Inace pre su mi ostajale tockice, medjutim pojacao sam so, sjaj mi je na 3, i sada je sve extra.
Medjutim, zadnjih 2 puta kada sam prao na casama mi ostane kao pesak. Ne znam od cega je to, ali samo na casama. Sve ostalo bude OK oprano.
Imam Quadro za 12 osoba?
Koristim inace sve iz DM-a, sol, sjaj i prasak
Pomagajte!
već sam jednom napisala ali ću ponoviti
meni 3 u 1 iz DM-a savršeno operu suđe, sjaji se, nema fleka, kamenca i sl, čaše su savršene
Meni čaše koje su u kutnim dijelovima gornje rešetke uvijek imaju te mrvice, to je, čini mi se od ostataka hrane-jer ja ne brišem nit ispirem prije stavljanja 8) i nekako perilica pri zadnjem ispiranju uvijek to vrati baš na te čaše u kutu :x
I koristim najkraći program od pola sata (u stvari drugi po redu-najkraći je ispiranje) jer em što je bučna, em što mi je tlaka da vergla 2 sata i 45 minuta za prvi jači program-kojim opet ne opere vidno bolje. A da moram poslije perilice tu i tamo po loncu maknit rubove od kuhanja-tribam :/
Što onda treba staviti da razmekša našu tvrdu vodu???Citiraj:
mama sanja prvotno napisa
I jel moguće da u perilicu može stvarno ići obična morska, jodirana sol, samo krupna???Ja sam čula da nikako ne smije :/
Svatko ima pravo raditi kako hoće, ja sam napisala što kaže netko tko svakodnevno popravlja perilice 8) . Ja u svoju stavljam krupnu morsku sol.
Mi smo nedavno dobili perilicu od svekrve. U početku smo koristili tablete različitih uobičajenih proizvođača tipa Calgonit, Čarli, itd. No, nije mi se dopao prilično neugodan miris "na kemikalije" te smo potražili kvalitetnije rješenje. Od nedavno koristimo ekološke tablete i jako smo, jako zadovoljni
imam već 5 godina zanussijevu, tada je bila najmodernija koja je postojala na našem tržištu. godinama je dobro prala sve donedavno.
naime, pretinac u kojem stoji tableta je pukao tako da tabletu stavimo na dno mašine. na kartonu tableta je zabranjeno stavljati tablete van te kutijice, al zar opet ta tableta kad tad ne ispadne vani?
koristim one najskuplje tablete calgonit quantum - kod njih se tablete mogu staviti na dno perilice (tako piše na njima), koristim sol i calgonit tekućinu s nekim posebnim enzimima šta peru, al meni suđe i dalje loše. ovo ostalo je ok, ali čaše su baš užasne - to je horor. imaju, kao što je netko reko, neki kao pijesak po sebi i šporće su kada se operu nego kad se stave. imam osjećaj da su mali koamdići hrane slipljeni po njima, ali ne kužim odakle.
u čemu je stvar, što napravit??! :? :(
operi mašinu
zaboravih i to spomenit - koristila sam čak 2 put u ovom tjednu onaj calgonit i onaj dm-ovo sredstvo za čišćenje periliceCitiraj:
vještičica prvotno napisa
ako pranje posebnim detergentom ne pomogne onda ti je otiso razdjelnik vode, mislim da se tako zove i trebas majstora.
Citiraj:
marta prvotno napisa
aha--- a što je to? prljava i čista voda se miješaju?
mislim da da, al ne sjecam se vise detaljno kako izgleda taj dio.
sad nešto čitam po forum.hr o tom razdjelniku i kaže da je možda zaštopan kamencom. pitanje - mogu li ja to sama "sredit" i kako i gdje se nalazi taj razdjelnik, kkao ga prepoznat?Citiraj:
marta prvotno napisa
mozes oprat masinu posebnim detergentom za pranje iste, ali razdjelnik mozes dohvatit jedino tako da ju rastavis na sastavne dijelove.
Citiraj:
marta prvotno napisa
ma super :evil: :evil:
a pranjem sam provala (onaj calgonit) - imaš li još koji ideju za pranje?
prošli put kad je majstor bio ( jer je komad stakla doša do motora i nešto uništio) naplatio je dosta, po cijeloj mi kuću isproliva vodu i duuugo je držao na popravku.
Bok...Citiraj:
janjica prvotno napisa
Gledaj imam jedan problem. radi se o sledecem: na kraju svakog pranja mi na casama ostanu ili trakice, ili hrdja.
Inace u perilici su i sol, i sjaj, a pored njih koristim prasak. Sve iz DM-a
Mozes li mi nekak pomoci
Thanks