pa može ti i doktor s rebra napisat ispričnicu
tak je mojem napisala alergologica ispričnicu, a oni imaju neki dječji obrazac s cvetekima i slično, profa ( 7. razred) mu se samo nasmijala( mislim da je to bilo glupo od nje, ali neka je).
Printable View
Pa jasno...
Ali ako to tražiš prečesto - pitat će i doktor i u školi za razloge.
Ne znam - meni je to nekako ok, kad djeca idu doktorima samo se treba sjetiti odmah tražiti ispričnicu jer svi je daju (baš je nedavno sin nosio ispričnicu od ortodonta). Nisam je supotpisala iako je razrednica rekla da treba. Prije to nismo radili, pa sam zaboravila. Nije žena radila nikakvih problema jer sam joj ja dan ranije e-mailom najavila da će on izostati i zašto. Sve pet. Idu mi bratemili više na jetra i roditelji koji svašta pravdaju i klinci koji ne dođu kad su pismene provjere jer ih kao boli trbuh, a onda drugi dan pišu (kad već znaju kakva su pitanja). Pita se čovjek tko koga tu vara... Nek bude e-dnevnik, to je napredak.
Ont. kako se u e-dnevnik bilježi štrajk?
kao ne nastavni dan :idea:
iskreno nemam pojma.
Eto kakve su to gluposti. Umjesto da se izdefinira i propiše da onaj tko nije pisao test ne može dobiti isti test, sad će se radi onih koji eventualno izbjegavaju testove mijenjati sustav ispričavanja djece iz škole.
Tipično - radi neke manjine koja iskorištava pravila kažnjavaju se svi.
Mima u svemu te X
ma grozno, i ja sam na roditeljskom sastanku čula ta nova pravila.
Samo sam pomislila: Ajme, koja hrpa gluposti...
Prošle godine kad mi je cura imala gripu, nije bila u školi skoro 2tj, tj. 9 radnih dana. Poslala sam SMS učiteljici da ima gripu. Doktoru nismo niti išli.
Kad smo išli na jedan kraći put, opet sam joj poslala SMS da idemo na put 3 dana.
Dobila bi odgovor OK.
Sada ću samo morati zvati doktoricu da mi za takve slučajeve piše ispričnice.
naš razred je imao očajno veliku količinu opravdanih sati prošle godine. i sam sinek mi veli da neki jednostavno ne dolaze kada su testovi. Baš imaju par takve djece i roditelja koji ispričavaju, i sada "ispaštamo" svi. Nadam se da neće često biti bolesni i da će doktorica biti susretljiva kao i do sada.
a ja se ne mogu načuditi vašem čudu, ne znam da je to ikad kod nas drugačije funkcioniralo?:?:
ako bi se radilo o jednom, dva dana nekih obiteljskih stvari ili lakših bolesti opravdala bih ja pismenom ispričnicom, a ako je bolest dulja ili češće od jednom to bi naravno uvijek opravdavala liječničkom ispričnicom.
Ma ja mislim da se nigdje ne piše naknadno test s istim pitanjima. Nemojte mi reći da se piše?
Moj je dojam da u dane testova, uz blagoslov roditelja, izostaju učenici koji žele dobre ocjene, a taj dan nisu dovoljno spremni pa onda pišu ili odgovaraju kad nauče. To je donekle isto proizvod sustava upisa u srednju školu - isključivo po ocjenama.
Kod nas se u nižim razredima pisao isti test, a sad kako je u višim to još ne znam.
Blago sam šokirana...
u nizim se definitivno pise isti test. pa testove kupujemo. dvije grupe. tesko da uciteljica pise novi test.
za vise ne znam ni ja. a o izostajanju zbog testa ne bih trosila rijeci. meni to nije normalno, no ocito nekima postaje. to najbolje znaju oni iz sustava. no@ kaze da je to uzelo maha. pa onda moraju nekako suzbiti. a naravno da sad svi ispastamo. ovo ispastanje se odnosi na ukidanje izostanaka do tri dana od strane roditelja. i ja sam to koristila za razno razne viroze.
edit: koliko sam se ja u ovih 3 godine sokirala puta u skoli, zadnji put jucer. kad pomislis da te nista ne moze iznenadti a onda je iznenadjenje jos vece.
pa funkcioniralo je tako da smo do 3 dana u komadu mogli mi ispričati dijete. a preko 3 dana je trebala liječnička ispričnica. nije bilo ograničenja koliko je to dana sve skupa godišnje. a ove viroze koje su oni imali nisu trajale duže od 3 dana.
al istina, da, i moj j je pričao da ima onih koji niti jedan test ne pišu s njima nego poslije, a taj dan su doma i roditelji ih svaki put ispričaju. i još se po fejsu hvale kako su doma. jedan mali je stvarno debelo pretjerivao s tim, toliko da nikome nije bilo jasno kako im to uspijeva.
inače, priznajem, ja sam imala dogovor s j da jednom godišnje ima džoker zovi :D , i može iskoristiti taj dan kad god hoće.
svimbalo, super članak.
Naša učiteljica je po pitanju opravdavanja izostanaka dosta fleksibilna, ne cjepidlači, mi to ne iskorištvamo, i sve 5.
jelena ono sto mene iznenadi mozda tebe ne. glupo mi je nabrajati stvari koje mene iznenade, kao npr. broj izostanaka u cijeloj skoli, pa prosjek prolaza ucenika, zasto je komplicirano ovo ili ono. dakle u tri godine sustav me jos voli iznenaditi.
A zasto bi prof sastavljao nove testove za lazne bolesnike i sebi stvarao dodatan posao?
Ja lijepo kazem kad i koliko testova pisemo. Naglasim da svi pokusaju tada biti zdravi:-)
Nitko nece dobiti naknadno test. Ni stari ni novi. Ako netko izostane s vecine testova ide na razredni ispit jer nemam dovoljno ocjena za zakljucivanje.
I lijepo svi dodju. Nitko nikad nije isao na razredni.
Bas mi simpaticno kako ljudi iz drugih sektora metu pred tudjim vratima;-)
Možda zato što mu je to posao? I zato što nisu svi lažni bolesnici, nego se većinom radi o pravim bolestima?
Kako to misliš, da pokušaju biti zdravi? Dijete može odabrati kad će biti bolesno? I onda dijete koje je bilo bolesno i već ima hrpu gradiva za nadoknađivati treba ići na razredni ispit?
Srećom na ovakve nastavnike još nisam naletjela, ali tko zna što me još čeka.
Kod nas ove koji nisu pisali test usmeno ispituju.
Pa se prof ne treba truditi sastavljati novi test, a usmena pitanja ne budu identicna ovima iz testa - no bude isti dio gradiva, pa je stvar postena.
Nitko se nije bunio na ovakav sistem.
Tako je bilo i u vrijeme mog školovanja, ali to uopće nije pravedno.
Zbog toga što pismeni i usmeni odgovor jednostavno nisu ista stvar, a pravedno je da se sva djeca ocjenjuju na isti način.
Nitko ne izostane sa SVIH testova. Naravno da onaj tko je stvarno bolestan nece izostati sa svih testova,vec eventualno s jednog ili dva.
Ako izostane s vecine testova iz vecine predmeta(sto je rijetkost) dogovara mu se odgovaranje po dogovoru.
Ja sam beskrajno tolerantna i ucenici to znaju i NE iskoristavaju.
Zasto bi ja trosila svoje vrijeme na lazne pacijente? Meni treba nekoliko dana da sastavim recimo po dvije grupe za nekoliko odjeljenja. Svi razredi dobiju razlicite zadatke.
I sad da opet radim nove testove za tzv. bolesnike? Nikad.
A postoji nesto sto se zove sala (Molim Vas, da svi pokusate ostati zdravi.)
A ima naravno i svakakvih roditelja. Ali time se otvara nova tema.
Gradivo je isto, a svi trebaju biti spremni i za pismena i za usmena ispitivanja.
Ako je neki ispit bio pismen, ne znaci da se iz tog dijela gradiva vise nece ispitivati usmeno.
Uglavnom, ovdje se radi na tome da se djeca toliko spreme da im bude sasvim svejedno na koji nacin ce ih se ispitivati.
Svi trebaju imati priliku odgovarati na oba načina, jer to jednostavno nije isti način ispitivanja - nekome je usmeno teže, a nekome pak lakše. Zato je jedino fer da svi imaju iste elemente u ocjenama.
I bez tog testa ima dovoljno elemenata (ja pisem s ucenicima 7,8 testova godisnje) za zakljucnu ocjenu. Dovoljne su dvije ocjene po elementu.
Ako je neko gradivo doista bitno dobije extra zadatak u jednom od sljedecih testova(i vise vremena).
Nitko se nikad nije bunio. Svi lijepo dolaze i pisu testove.
Pa to mi ne zvuči baš fer.
Ne moze biti fair-ije. Ucenici potvrdili.
I nikad nisam imala problema s laznim bolestima.
Ako netko konstantno izostaje bas svaki puta kada je pismeni ispit u pitanju - mislis li zaista da mu je bas svaki izostanak opravdan? I da zasluzuje fair tretman?
Ono sto je bitno je bas to da se radi na tome da se djecu navikne na oba nacina ispitivanja, tako da im zaista bude svejedno. U nasem razredu su takav sistem potvrdili kao efikasan.
Pa to i govorim, da bih ja uvijek do sada opravdala na svoju ruku (ako bi bilo potrebe) ukupno do tri dana godisnje, a ne do tri dana u komadu koliko puta je već potrebno. Jednom do 3 dana ukupno, godišnje.
Ako bi iza toga imala virozu u trajanju bilo koliko dana, ja to vise ne bih opravdavala osim liječničkom ispricnicom.
Ali dobro, bar mi nije iznenađenje.
Pa nikako ne može biti fer da jedan učenik ima sedam ocjena iz testova, a drugi pet. Sa koje god strane gledano. Osim ako svi imaju sve petice pa im je ionako svejedno.
Zato su svi uglavnom zdravi kad pisu test iz mog predmeta.
Ucenici rijetko imaju ISTI broj ocjena. To je jednostavno nemoguce zbog broja elemenata iz odredjenog predmeta i zbog cinjenice da neki odgovaraju jer zele popraviti ocjenu.
Ali broj ocjena iz testova kod mojih ucenika je uglavnom isti (zbog gore navedenih metoda):-)
A ne znam zašto ti misliš da ja tako mislim, ja uopće ne govorim o toj situaciji nego o tome da su djeca ponekad realno zaista bolesna i tada ne pišu testove, i to na neki način treba nadoknaditi, a usmeno ispitivanje po mom mišljenju ne nadoknađuje pismeno (i obratno). Ja se sjećam pismenih ispita iz svog vremena, i mislim da nikakvo usmeno ispitivanje ne može nadomjestiti onu količinu znanja koju si trebao pokazati na pismenom, jedino ako bi te profesor ispitivao cijeli sat, ili duže, što nikad nije bio slučaj. Realno je i to da će dijete koje izostane sa testa saznati od prijatelja iz razreda koja su bila pitanja, pa je jedino fer da dobije drugačiji test od onoga koji se već pisao, i to je sve. Ako netko izostaje sa svakog testa, ili često, to je onda problem koji treba rješavati sa tim učenikom i onim tko mu pravda izostanke, a ne treba radi takvih (valjda pojedinačnih) slučajeva kažnjavati sve na načine koji se sad ovdje opisuju (dakle da roditelj više ne smije pravdati izostanke kao do sada).
Ne,nema iscjeliteljske moci.
To je jednostavno fair,uigran i razradjen sistem nastao na temelju dugogodisnjeg iskustva.
A kad netko ostane bez argumenata jer se paca u stvari koje nisu u njegovoj domeni onda se to tako i kaze.
Nema potrebe za sarkazmom.