Vidiš, za brašno nisam znala....onda keksi definitivno otpadaju. Hvala na odgovoru :) .Citiraj:
LeaB prvotno napisa
Printable View
Vidiš, za brašno nisam znala....onda keksi definitivno otpadaju. Hvala na odgovoru :) .Citiraj:
LeaB prvotno napisa
Super, šalji! :) A moze i na mail. Hvala. :*Citiraj:
LeaB prvotno napisa
Odakle znas kad se uvode ove namirnice malo egzoticnije za nase podneblje? I koji tofu kupujes, nisam to previse nikad koristila?
Ne znam bas za ovo. Meni je cesto znalo biti zeljezo ispod (prosjecne) razine i osjecala bih se tada uistinu lose, umorno, iscrpljeno i sve vec sto ima veze s anemijom. Tako da nisam sigurna da si (ovaj put) u pravu. :)Citiraj:
Davor prvotno napisa
Eh, da i ja sam se zaboravila ovdje registrirati kao laktovo vegetarijanac koji povremeno pojede i ribu. :mrgreen:
Za doručak - biraš mlijeko rižino, sojino, kravlje ili zobeno plus neke žitarice (npr. rižine pahuljice, zobena kaša...)
Užine - obavezno voće
Ručkovi - svakakve juhice, sejtan, soja, slanutak, alge...obilje povrća...
(ako vas zanima - prepišem jelovnik ;))
Užina - integralni kolačići i dr...
Petkom djeca mijese pizzu...
Preseli se na Vegetarijanske tjedne jelovnike 2.dio. I dobrodošla. :*Citiraj:
mahima prvotno napisa
Evo koga zanima jelovnik u vitici:
Doručak: rizine pahuljice, muslis vocem, cornflaks, zobene pahuljice, čokoladni musli i to sve s mlijekom.
Uzina: voce
Ručak:juha bolonjez od soje tjesto salata cikla
Nastavak
Ručak:poned:juha bolonjez od soje tjesto salata cikla
utorak:varivo od brokule pohana tikva kruh pita od jabuka
srijeda:juha seitan u umaku od povrca integralna riza salata
cetvrtak:varivo od cvjetace sojini odresci kruh kakao kocke
petak: juha pizza salata
uzina: pecivo, keksi voce, suho voce, voce
Bila sam danas tamo i to sve provjerila.
Nemaju svoju kuhinju imaju dostavu hrane ali rade na tome da se to sto prije rijesi.
Nisam stigla pitati da li paze da nije povrce tretirano pesticidima i da soja nije GMO.
Ako se misli na onaj kupovni bolonjez umak od soje onda je to žešće smeće (oprostite na grubom izrazu :oops: ali je doslovno smeće) :/
meni se ti jelovnici koje je cija navela bas ne cine makrobioticki :?
Srijeda je prilično makrobiotička :mrgreen:
Otvorio je i u splitu jedan dobar vegetarijanski (vjerojatno i makrobioticki) restorancic u Varošu. Imaju dobre kolace od rogaca i hvale se da kod njih jede blanka vlasic, sportasi i body bilderi. :mrgreen:Citiraj:
cija prvotno napisa
cija, a otkuda uzimaju dostavu?
bdw, onaj tko tvrdi da je to makrobiotička kuhinja ima vrlo fleksibilan pojam makrobiotike :mrgreen: ?
onaj upitnik mi je bio viška.
mislim, baš sam te pitala zato što mi je bilo jako sumnjivo to da imaju makrobiotički menu, pa reko, možda se nešto u međuvremenu promijenilo.
ali čim imaš mliječno, čokoladno, klasične kekse, rajčice isl, to nema puno veze s makrobiotikom.
to je jednostavno vegetarijanski menu.
što meni nije problem, nije ni naš vrtić makrobiotički(makar se ne bih bunila da ide više u tom pravcu), ali mislim da ne bi smjeli ljude zavaravat samo zato što dobro zvuči.
i puknut ću ako ne primijetim da je naš vrtić, koliko je meni poznato, zaista jedan od rijetkih (ako ne i jedini) privatni vrtić u gradu koji nema catering, nego svoju kuharicu.
koja je zadnjih tjedan dana prvi put u ovih par godina bolesna, tako da imaju dostavu iz vegehopa i svi su tužni zbog toga, jer se ne može usporedit...
Citiraj:
tako da, dok je ona na bolovanju , imaju dostavu iz vegehopa
Ja sam bila na komplikacijama i muž je vozio malog cijeli deseti mjesec u vrtić i ja sam malo bila izvan svega.
Koliko je meni poznato hrana se priprema u Vitici i kuha je teta Dragica (moj sin često je spominje!).
Danas sam rekla mužu da pita pa vam javim.
A da je za prave makrobiotičare sve to li-la - slažem se...
Vukovarska Vitica ima svoju kuharicu,a ocito Rockeffellerova Vitica ima dostavu iz Vukovarske.Koliko sam skuzila za makrobioticare se dogovore pa i njima daju ono sto oni papaju. Ujutro pogotovo paze da je to zobeno ili rizino,a ne kravlje, dok ostali dobiju sa kravljem...Citiraj:
cija prvotno napisa
Nema veze što to nije makrobiotički nego to nije nit bogznakako 'zdrava' hrana. Nije sve što je bez mesa automatski zdravo (niti obrnuto). Ako su ovaj bolonjez i sojini odresci oni teksturirani sojini proizvodi onda to stvarno nije dobra hrana za djecu. Uz to, u ručku varivo od brokule i pohana tikva ne vidim gdje su zastupljeni proteini.
Sad sam zvala vrtić i dobila rogove:
cija, u pravu si! Sanitarna im je zatvorila kuhinju jer fale neki papiri pa hranu dovoze iz vrtića Bubamara iz Sesveta.
:evil:
A što se tiče zdrave prehrane - mislim da se to ipak ne može usporediti s jelovnicima iz državnih s obiljem kosanog, mljevenog mesa, jakim začinima itd. (gdje gotovo nikada nema zobi, ječma, heljde itd..., samo riža ili krumpir...)
Pa ni naš svaki ručak nema proteine... Ali ima doručak i večera, na primjer...
Iz drzavnih vrtica su tek nedavno( koliko ja pratim situaciju) izbacili za dorucak pastete,hrenovke..i sl. Mislim da hrana nigdje nije "zdrava"kao sto bi mi to u nasem domu napravili...ako taj utorak nisu dobili proteina,ubacis joj malo proteina za veceru....ne kuzim zasto se toliko kaciti oko nekakvih sitnica.I naravno, koliko ja znam, bolonjez umak nije kupovni vec teta Dragica kuha sve sama,pa abonjeko nazovi i pitaj,najlakse je ovako spekulirati...Djeca veget. i makrob. idu u takve vrtice jer su tamo sigurni da im djeca nece dobiti mesnu prehranu.Bar je to kod mene slucaj!Citiraj:
Mima prvotno napisa
Kad smo tražili vrtić u koji ćemo upisati Luca, ja sam bila zgranuta. Državni u kvartu su mi izgledali kao sredinom 20. stoljeća, a nitko nam nije izašao u susret i rekao da možemo donositi hranu - nego nešto tipa Pa on će vam za koji tjedan i tako početi jesti meso. Mi :evil:
I što nam je preostalo - privatni vege vrtići koji su urnebesno skupi, a daleko su od idealnog...
Ma tko se kači .. ja samo kažem da ovo nije nikakva makrobiotika niti zdrava hrana. Ja pojma nemam kakva je hrana u državnim vrtićima jer je i moje dijete išlo u privatni, a hrana je bila srednja žalost. Meni osobno je draže da mi dijete pojede šnicl nego teksturiranu soju, ali jasno mi je da je vegetarijancima to neprihvatljivo (što ne znači da je sojin šnicl bolji izbor).
Mima, svi sojini šnicli koje mi doma jedemo imaju oznaku organski uzgoj i kupljeni su, manje-više, u specijaliziranim trgovinama.
Meso, koje ti preferiraš, ako ti ga nisu uzgojili oni koje poznaješ, prepuni su štetnih hormona i ne znam kako možeš biti sigurna da to nije štetno :/
Ja ovu soju totalno izbjegavam. To ne spada ni pod kakvu makrobiotiku. I jasno mi je što kaže mima, jer ti šnicli nisu za klince, bar ne dva puta tjedno koliko se soja u tom obliku nalazi na meniju.Citiraj:
mahima prvotno napisa
Zanimljivo je kako je čest slučaj da ljudi vegetarijanstvo, i "zdravu" prehranu povezuju sa sojinim šniclima. Al to je samo zato jer ljudi još uvijek ne znaju kuhati na vege način.
Sad se vežem na neki dan kad me sestra pozvala na ručak i dobro se oznojila jer "ja niš ne jedem". :lol: Ništa podrazumjeva meso i mliječne prizvode.
LeaB - to svakako nije temelj vegetarijanske prehrane; ali reci mi tko i gdje u Zagrebu ima bolji meni za djecu vegetarijance?
XCitiraj:
mahima prvotno napisa
zapravo, ono u što sam sigurna da djeci ne fali su proteini.
uostalom, ako jedu mliječno i jaja(a jedu), to su isto proteini
dehidrirani sojini popečci sigurno nisu jednako dobri kao kuhana soja ili tempeh.
ali u usporedbi s ostalom vrtićkom prehranom je meni to daleko prihvatljivije.
da mjesta za pomake i popravke ima i ovdje- svakako.
Slazem se s mamom mahima da je to najbolji meni za klince u gradu zagrebu. U zadnjih mjesec dana mi smo prosli 5 vrtica dosli skoro na navikavanje i kada su skontali kako to izgleda u praksi briga o djetetu koje je alergicno na mlijeko i jaja su odustali da nam prime dijete u vrtic. Jedni su bili posteni pa rekli da oni to ne mogu prevelika obaveza a drugi su izmisljali razloge. I kada smo jucer napokon u Vitici nasli jedno mijeto bili odusevljeni hranom jer nam napokon odgovara, no danas kad sam zvala vise nema mjesta.
Mi smo opet na cesti bez vrtica, bas sam sokirana.
Nije mi jasno ako je djete alergicno pa to nije zarazna bolest tako se svi rjesavaju i bjeze od odgovornosti.
Divin se mamama koje su uspijele zadrazati svoju makro i vege prehranu bez taki neki zdravstvenih argumenata. Svaka vam cast.
Meni to ide jako tesko, sve sto smo postigli u godinu dana zdrave prehrane sad nemamo vise priliku da nastavimo.
Čuj, jeste li probali u Montessori vrtiću u Malešnici? Ne mogu tvrditi iz iskustva, jer moje dijete nije alergično, ali ravnateljica mi je na razgovoru tvrdila da organiziraju posebnu prehranu za djecu koja su alergična ili koja su vegetarijanci.
cija, možeš pokušati pitati u "trnoružici", meni je dijete jedno vrijeme bilo na bezglutenskoj i bezmliječnoj dijeti, dogovarali smo se.
tu im je web stranica pa pogledaj, vjerojatno možeš saznati i iz tel. razgovora.
http://waldorfski-vrtic-trnoruzica.org/
meni bi to bilo draže jedino u slučaju da je meso netretirano antibioticima i hormnoima, ako zanemarimo činjenica da svejedno u njemu ima adrenalina kojeg životinja ispušta u velikim količinama kada je kolju.Citiraj:
Meni osobno je draže da mi dijete pojede šnicl nego teksturiranu soju
ali ovo meso iz dućana je sve samo ne prirodno uzgojeno, dakle po mom mišljenju po ničemu nije lošije od soje, koju, bdw, te iste životinje jedu.
htjela sam reći da nije ništa bolje :lol:Citiraj:
ovo meso iz dućana je sve samo ne prirodno uzgojeno, dakle po mom mišljenju po ničemu nije lošije od soje
Ma nema, naravno. No moj je osvrt bio na to kako je slaba mašta kuhara koji spravljaju ručkove za klince. Nek svrate na naše vegetarijanske tjedne jelovnike. :mrgreen:Citiraj:
mahima prvotno napisa
lakto-ovo više od pet godina, cijela trudnoća bez komadića mesa, i brojim :)
Za sada ne mogu bez mlijeka i jaja. (vjerojatno mogu ali mi se čini nemoguće) :oops:
Malena je jela jučer ribu i povrće kuhano u pilećoj juhi, no mislim da je to to za sada od njezinog druženja sa takvom vrstom hrane. Dvoumim se, mislim da ni MM neće biti na mojoj strani,a li mislim da će i malena biti čudna kao i mama joj.
Samo da se prijavim na ovaj topic :). Nije me dugo bilo i tek sad primijetih. Trebat ce mi vremena za "catch up" :).
Inace, ja sam semi-vegetarijanac (riba vrlo rijetko) s velikim simpatijama prema veganskoj ishrani. Luka je takoder semi-vegetarijanac (povremeno riba). MM nije vegetarijanac no zovem ga "kvazi-vegetarijancem" :), jer se zadnjih godina hrani dominantno vege (sto uz nas, sto zato jer mu se cesto svida vege ponuda... ).
Luka je bio u jaslicama/vrticu u Njemackoj gdje smo za njega trazili i dobili vegetarijansku prehranu. Od rujna ide u gradski vrtic u Zgb-u gdje smo takoder trazili i dobili vege prehranu (nije standard za gradske vrtice u Zgb-u; kao sto cujem jedino Duga ima planiranu vege prehranu, no u vrticima s dobrom voljom i kadrom koji ima simpatija prema vege ili makrobiotickoj prehrani ili bar razumijevanja i fleksibilnosti, ponekad je moguce postici dogovor). Kazu mi da se obroci u kojima bi bilo meso (npr. umaci) pripremaju posebno. Kvaliteta vjerojatno nije kao da je to pomno planirana vege prehrana, no eventualne nedostatke nadoknadimo doma. Bake su dosad takoder prihvatile Lukinu i moju prehranu te se trude kuhati fine vege obroke.
Pri upisu u vrtic razmatrali smo i privatne vrtice koji nude vege obroke (waldorfske vrtice...), no na kraju je prevagu odnijelo kompromisno rjesenje (vrtic s ucenjem njemackog jezika + fleksibilnost preme vege ishrani + pozicija).
Joj :* topic je prekrasan... Ja sam očarana makrobiotikom, makar sam još u fazi "odvikavanja"... :) Samo se :naklon: vama koji uspjevate...
Ja se samo nadam da će to nasilje sa sojom kao vegetarijanskom namirnicom uskoro prestat. Osobito u prehrani djece.
A, dođe ti na isto. :mrgreen:Citiraj:
mamma Juanita prvotno napisa
Ako misliš ono što mislim da misliš, definitivno se slažem.Citiraj:
Davor prvotno napisa
Otprilike stav mesojeda prema soji, je kao vegetarijanaca prema mesu, samo su zanemarene činjenice o argumentima zašto su vegetarijanci-vegetarijanci (zdravstveni, ekološki, suosjećajni aspekt).
A što se tiče te teksturirane soje, mi to ne jedemo nikad! Ne bi ni imala ništa protiv (jer više nismo na čistoj makrobiotici) da nemam bolove u trbuhu dan, dva koliko me neobično napuhava. Tako da ništa od toga. A tofu, tempeh su nam favourite. ČAk i naša pranarijanka Omi voli tempeh.
Anita AZ, nemoj se ljutiti na uletu - koliko poznam i pratim Davorove postove, on je zdušno protiv soje. U svakom obliku.A posebice u prehrani djece.
Isprika ako to i sama znaš :)
Nisam znala. Zato sam i imala feeling da nisam dobro skužila što misli reći. Thanks.Citiraj:
Teica prvotno napisa
Ali on je i protiv integralne riže... tako da... :P
Sojina moć da hormonalno ausdrajsa malu djecu (a i odrasle) ju u mojem jelovniku svrstava među namirnice koje dolaze s velikim razmakom. Teksturirana soja se pri tome ne razlikuje drastično od soje u zrnu, osim što je industrijski silovana namirnica. Uostalom, postoji i mungo grah kao odlična alternativa.
Integralnu rižu sam vratio u jelovnik kada sam naučio prednosti GABA riže. Osim u slučaju GABA načina pripreme, integralnu rižu i dalje smatram manje vrijednom namirnicom jer se predugim kuhanjem pretvara u potpuno bezvrjednu masu.
bas sam na radionici j.b. pejic proslu zimu cula da ta razina estrogena koju su naslu u tofuu (mislim) se odnosi samo na industijski radjen tofu... skluzili su kako da isforsiraju proces da bjelancevine iz soje potrebne za pripremu tofua izvuku brze i u vecim kolicinama - ali nisu skuzili (ili nisu to javno obznanili) da je nusprodukt estrogen... i ko zna sto jos...Citiraj:
Davor prvotno napisa
onaj radjen od organski uzgojene soje i na sporiji, stari tradicionalan nacin (ali je i duplo skuplji) - ne spada pod 'hormonalno ausdrajsavajuce' namirnice... bas suprotno...
pa se slobodno mozemo pocastiti tofuom...
UZ ostale mahunarke, naravno...