Čuj, bit će mojih paketića preko RI, pa ako budu dosljedni u necarinjenju....svi ćemo naručivati tako da stiže preko njih :)
Printable View
Čuj, bit će mojih paketića preko RI, pa ako budu dosljedni u necarinjenju....svi ćemo naručivati tako da stiže preko njih :)
Kailash :D :D :D
Kilash :D izgleda da je i tebe pratila početnička sreća.
Jel početnička il neka druga, samo nek potraje bar još koji mjesec ;)
samo da nije početnička..... :)Citiraj:
Jel početnička il neka druga, samo nek potraje bar još koji mjesec
išla sam danas dignuti ostatak sb-ica: 6 pelena i 10 inserata, carina 122,00kn :x
anjice :x
ali ajde, barem nije 150 kn za jednu ili dvije pelenice (ako te to tješi).
I, barem su ti stigle....ja gubim nadu... :(
tješi me tješi, zato što sam ih uspjela barem malo zeznuti :D , naime ovi iz sb-a su zaboravili poslati račun, pa sam im ja mora poslati onaj koji sam dobila mailom, i ja sam ga naravno umanjila za nekih 20 $ :mrgreen:Citiraj:
kailash prvotno napisa
:D lukava si ti ;)
:mrgreen:Citiraj:
kailash prvotno napisa
sad sam malo detaljnije proučila račun od carine i opako sam :evil: ,
nek mi netko tko se kuži objasni=
da li se može carina i pdv naplačivati na poštarinu ili se naplačuje samo na ukupnu cijenu pelena?
što?
imaš viška 30 kn?
Da, obračunavaju i poštarinu u to. :evil: :evil: :evil:Citiraj:
anjica prvotno napisa
e ovo je sad prešlo sve granice, sad čemo mi: u boj, u boj protiv carineCitiraj:
TeddyBearz prvotno napisa
jel netko zna u kojim to NN piše
đozi koji višak :?Citiraj:
josie prvotno napisa
nisam skužila
anjice, definitivno se moramo udružiti..šteta što mi iva nije malo veća
pa da se ozbiljnije time pozabavim...moramo tražiti naputke od svizac
i paule... i onda :evil:
Curke , carina se, na žalost, uvijek plaća na iznos vrijednosti same robe plus troškovi prijevoza (ovdje je to poštarina).
Stigao ME intro offer! Otvoreno na RI carinarnici i pečatirano "oslobođeno carine"!! :D
swaddlebees napokon dozujale i do nas :D :D
3 pelene i cover (sa outleta - poslane 18.12) - oslobođeno carine! (carinarnica rijeka, ofkors 8) )
i meni danas dozujao SB cover print S. Preslatko. Carinarnica RI :mrgreen:
kailash, ne vesli se prerano... meni su na rabljene zastitne gace naplatili carinu od 97 kuna, na mooncup isto....
carina RI :x
ajoj daphne baš mi je žao...meni su dosad stigla 3 paketića neocarinjena. Još da tako prođu i dva koja čekam.... :roll:
Prijatelji iz Zd naručili pelene u vrijednosti cca 1500 kn, dobili da trebaju platiti 600 kn. Buaaaa, KOME IH TUŽITI :?
Ljuta sam ka pas
cure, samo da vam prijavim prvu carinu koju sam platila, a došlo je preko RIJEČKE CARINARNICE! :(
za 1 Sugar Plum Baby i 1 Mommy's Touch (ukupno sa s(kršitelj koda)ingom 45,55 usd) + 167,46 kn :cry:
sad ću barem prestati naručivati (neko vrijeme..)
makita ne znam kome tužiti :/
Mama Medo :evil:
beeeed :cry: to je zato što su počele ove naše čačkati po tome...pa su sad i RI počeli cariniti :xCitiraj:
Mama Medo prvotno napisa
nije da se ljutim na cure :)
a da se organiziramo pa da poduzmemo zajedno nešto u vezi toga? nešto kao svizac!?
Ne bih se složila da su pelene carinjene zato što je netko počeo čačkati po tome. Naime, odkad su se počele naručivati izvana, s vremena na vrijeme konstantno netko dobije carinu na naplatu. Stvar je samo u tome hoće li ili neće upravo vaš paket biti otvoren i pregledan, što kod naše carine ide sistemom "eci peci pec" (moj dojam, nitko me još nije uvjerio u suprotno).Citiraj:
kailash prvotno napisa
A kad ga već otvore i vide sadržaj, po našim važećim propisima, nažalost, imaju osnova za carinjenje. O tome sam pisala na topiku "Tužna priča pelena koje nikada nisu stigle". S obzirom da se ovaj topik upravo odnosi na temu carinjenja platnenih pelena, iskopirat ću ono što sam ja saznala i napisala:
"Konačno uhvatih vremena, pa da napišem izvješće sastanka u carinskoj ispostavi u petak.
Dakle, šef ispostave je bio vrlo ljubazan i fino mi sve objasnio i sve to potkrijepio propisima i literaturom, a k tome još za mene sve iskopirao i označio bitne stvari za ovu zbrku oko naših pelena, kako oni vele gaćica krpnenih, i carine.
Svaki put kad nam razrežu carinu svrstaju pelene pod broj 62.09- ODJEĆA I PRIBOR ZA ODJEĆU ZA DOJENČAD, VIII. dijela Carinske tarife sadržane u Uredbi o Carinskoj tarifi za 2007. godinu (NN 134/06).
U samoj Carinskoj tarifi te stvari su još razvrstane po podbrojevima kako slijedi:
6209.10 - vuneni ili od fine životinjske dlake
6209.20 - pamučni
6209.30 - od sintetičkih vlakana
6209.90 - od ostalih tekstilnih materijala
Tu naravno mi još ne nalazimo osnova za carinjenje naših pelenica, ali slijedi tumačenje Carinske tarife koje kaže:
" Sukladno napomeni 4 a uz ovo poglavlje, pod pojmom "odjeća i pribor za odjeću za dojenčad" podrazumijeva se odjeću za malu djecu čija visina nije veća od 86 cm. U ovaj se tarifni broj razvrstava i pelana za bebe".
Ispod tog tumačenja sitnim slovima još stoji:
"Iz tarifnog broja isključuje pelene za dojenčad od papira, celulozne vate, listova ili vrpca od celuloznih vlakana(tarifni broj 48.18 ) ili od tekstilne vate (tarifni broj 56.01).
Eto, naše pelene nažalost ipak podliježu carini po stopi od 8%, što i ne čini velik dio cifre koju nam naplate, PDV čini veći dio iznosa, a tu su i takse 2 put po 10 kuna bez obzira na vrijednost pošiljke i iznos carine i PDV-a.
Dakle, po propisu svaka pošiljka koja sadrži platnene trebala bi biti carinjena.
Međutim, sustav je takav da masa pošiljki prolazi bez carine, a neki budu žrtve i opletu ih ciframa, a što na carini opravdavaju velikom količinom pošiljki i nemogućnošću pregledavanja svih, uz napomenu da svakako svi oni rade po propisima. Nema logike, po propisu carinu bi trebali plaćati svi, a u praksi to moraju samo neki. Ja tu ne vidim nikakve pravičnosti niti pravne sigurnosti.
Da ne zaboravim na onih famoznih 300, 00 kuna. Pošiljke ispod te vrijednosti koje šalju fizičke osobe besplatno ne podliježu carini. E sad, odakle oni zaključuju da nama to šalju pravne osobe naplatno, dok u paketu nama nikakvih računa, pojma nemam.
Još mi je veća enigma, a to mi nije nikako odgovorio, na temelju čega udare pečat "oslobođeno carine" na paket koji otvore i vide da su unutra "gaćice krpnene"??? Confused .
Nažalost, naši carinski propisi idu in favorem neekološkim jednokratni pelenama dok moderne platnene na ovaj način još poskupljuju Undecided .
Trebali bi Ministarstvo financija, Ministarstvo zaštite okoliša i Ministarstvo obitelji svi obasuti dopisima s prijedlogom da se postojeća situacija promijeni. Jedino mi to pada na pamet, ako netko ima bolju ideju nek puca.
Ne znam koliko sam ovo sve jasno nakuckala, a tu sam uglavnom, pa pitajte Smile"
ma, da, nema pravila. meni su prva tri paketa stigla oslobođena carine (čak dva su bila veća od ovog četvrtog, nesretnog.. pa su ipak prošla bez carine). sva četiri su bila otvorena (i zatvorena sa selotejpom na kojem piše carinarnica rijeka).. ove su im valjda baš zapele za oko.. i da, piše.. DJEČJE GAĆICE :evil: (tarifa 6212, carinska stopa 14) na poštansko-carinskoj deklaraciji!!!
slava ja se šalim kad govorim to o čačkanju...znam kakva su iskustva s naručivanjem...
kailash :love:
:* :love:Citiraj:
slava prvotno napisa
ja bih bila najsretnija da je nekako JASNO i JEDNOZNAČNO to carinjenje....pa da znamo i da lijepo možemo planirati računajući s tim..
Sa strane propisa i tumačenja istih i jest, ali praksa je, kao što već rekoh, po sistemu "eci peci pec". :x
vidim da i carinsku stopu lupaju drugačije... meni su onda opalili po 8% :?
8% i jest stopa po kojoj smiju naplatiti
Danas sam dobila pismeni poziv od carinarnice Rijeka. Piše samo gdje i kada se moram javiti radi podnošenja dodatnih dokaza (dokumenata). Je li to to? Mislim, je li to zapravo poziv za plaćanje carine?
:/ Vjerojatno će te tražiti račun. :/Citiraj:
blis prvotno napisa
to ti je to :evil:Citiraj:
blis prvotno napisa
ja sam im morala odnijeti račun
sta si prvo dobila pelene, a naknadno poziv :?Citiraj:
blis prvotno napisa
ne kuzim