:shock: ajme majko bozja bistricka! :sick:Citiraj:
Gost1 prvotno napisa
Printable View
:shock: ajme majko bozja bistricka! :sick:Citiraj:
Gost1 prvotno napisa
ni med cvetjem ni pravice
A s kime se znanost i obrazovanje uopće mogu mjeriti? SVI dobivaju više od nas, ne samo KC.Citiraj:
Gost 1 prvotno napisa
Juroslav:Hmmm...nije baš tako. Nakanda pravnim osobama Katoličke crkve za oduzetu imovinu je zasebna proračunska stavka i iznosi za 2007. godinu 8.000.000, kn, ili 1.092.896,10 € (milijun devedeset dvije tisuće eura), dakle tek tridesetsedmi dio novca koji je KC dobila od države u prvih 10. mjeseci ove godine.Citiraj:
lova iz proračuna (barem veći dio, nisam siguran da li i sve) ide kao naknada za oduzetu imovinu poslije 45. za koju iz razoraznih razloga nije moguće pokrenuti postupak povrata, tj. vratiti ju Crkvi.
Zdenka2:Ma nije valjda tako crno, ipak ne baš svi...Citiraj:
A s kime se znanost i obrazovanje uopće mogu mjeriti? SVI dobivaju više od nas, ne samo KC.
Evo npr. za Nacionalni program psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima domovinskog rata država je namijenila 12.890.000,00 kn ili 1.760.928,90 € (milijun sedamsto šezdeset tisuća eura), dakle znanost i obrazovanje je pred sudionicima i stradalnicima domovinskog rata u prednosti za 13.644.567,00 € (trinaest milijuna šestočetrdesetčetiri tisuće eura), no i dalje vodi KC sa 35.934.633,00 € (trideset pet milijuna devetsto trideset četiri tisuće eura) prednosti.
Ni naš nevladin, uglavnom volonterski, sektor ne stoji bajno:
Programima i projektima udruga i nevladinih organizacija ove je godine država dodijelila točno 1.000.000,00 kn, tj. 136.612,02 € (sto trideset šest tisuća eura), ali KC je i tu u nedostižnoj prednosti od 37.558.949,00 € (trideset sedam milijuna petstopedesetosam tisuća eura).
I te kako je crno, o tome bih imala mnogo reći, samo što to nije tema ovoga topika kojoj bismo se trebali vratiti.Citiraj:
Gost 1 prvotno napisa
moram priznat da sam se, između ostalog (i zbog još nekih stavova koji mi nikako nisu u skladu s doktrinom one prvotne crkve), baš zbog ovakvih stvari dobrano udaljila,Citiraj:
Gost 1 prvotno napisa
ne od vjere kao takve, nego od crkve kao institucije.
čast iznimkama, ima i takvih, ali današnja crkva bi, po mom mišljenju, trebala jedan novi vatikanski sabor i puno više "pogleda prema unutra" i samokritičnosti među svojim redovima.
ovo zaista mislim i govorim dobronamjerno.
gost, ne znam otkud ti ovaj podatak ali je nevjerojatno kriv i moram ga demantiratiCitiraj:
Gost 1 prvotno napisa
prema podacima koje ja pratim, samo nacionalna zaklada je ove godine podijelila udrugama i ocd preko 20 milijuna kuna
tu su jos i natjecaji ministarstava i vladinih ureda gdje se dijeli po podrucju i vise nego sto si ti napisala sveukupno na drzavnoj razini (znam pouzdano jer sam bila nedavno u komisiji za ocjenjivanje jednog natjecaja za udruge jednog ministarstva i dodijeljeno je preko milijun kuna za udruge koje rade s djecom, a to je bio jedan od 4-5 natjecaja za udruge tog istog ministarstva ove godine)
mislim da je i sam grad zagreb udrugama dodijelio preko 20 milijuna kuna, tu su natjecaju svih ostalih gradova i zupanija
pa lutrijska sredstva.... samo mzss je iz sredstava lutrije ove godine podijelio udrugama preko 20 milijuna kuna
ove brojeve lupam na osnovu onog sto pratim, nisu ono 100% tocni ali ide tuda negdje
nisam htjela reci da je nama lako :lol: nego da si napisala stvarno smijesnu cifru, otkud ti?
ovaj moj post bi se mogao skratiti u "sve po 20 milijuna" :roll: :lol:
Ivarica:Izvor su službene stranice Ministarstva financija, Državni proračun za 2007. godinu, iznos dodijeljen Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, (stavka br. A558060) za potpora programima i projektima udruga i nevladinih organizacija- 1.000.000,00 kn.Citiraj:
nisam htjela reci da je nama lako nego da si napisala stvarno smijesnu cifru, otkud ti?
Nacionalna zaklada za civilno društvo koju spominješ (osnivač RH) se financira isključivo iz igara na sreću, te nagradnih igara.
Dakle, ne želite li podupirati rad civilnog društva nemojte ići u kladionice i ne igrajte loto.
Imate izbor!
Civilno društvo prema tome dobrim dijelom ovisi no, recimo mhda o ljubiteljima brze zarade. Ako nitko ne vjeruje u varijantu „kruha bez motike“, nema para udrugama, jer je u tom slučaju izvor financiranja predviđen zakonom- presušio.
Zakladu policijske solidarnosti npr. također je osnovala država...
Jednako tako postoji i Zaklada HAZU (iz koje se također posredno financira obrazovanje odvojeno od proračunske stavke), ili npr. Zaklada Sveta Marija, čiji su najveći donatori državne tvrtke (npr. HEP, Hrvatske šume). Ne želite li pomoći Zakladi Sveta Marija, ne palite svjetla i ne gledajte tv. Imate izbor!
Civilno društvo u cjelini, (ne samo udruge koje sam izdvojila kao primjer) razumljivo, po proračunu dobiva više, ali to je druga priča.
Tu su sve formalne i neformalne organizacije, građanske inicijative, npr. humanitarne organizacije, organizacije za zaštitu (ženskih, dječjih) ljudskih prava, religijske, ekološke, profesionalne udruge, poslovne, profesionalne udruge, sindikati, grupe samopomoći, društveni pokreti, zagovaračke grupe, koalicije..., tako da je za razvoj civilnog društva namijenjeno 24.062.075,00 kn ili 3.287.168,70 €. No u toj proračunskoj stavci također i KC dobiva dio kolača...
Istina, mnogi iznosi za različite namjene raspoređeni su po različitim ministarstvima i uredima i nemoguće je točno kontrolirati, jer stavke nisu dovoljno precizno specificirane.
Koliko god se trudili, iz Državnog proračuna nećemo moći pročitati koliko je točno od države dobila KC, a koliko nevladine udruge ili školstvo.
No podatak za KC je dao Ivan Šuker, još uvijek aktualni ministar financija RH. Po ministrovim riječima država je do konca listopada KC isplatila ukupno oko 276.000.000,00 kn. Valjda čovjek zna. Ili 34.408.393,00 € više nego za civilno društvo.
Istina računica je ugrubo, neka je 1.000.000,00-2.000.000,00 € plus ili minus u korist znanosti i obrazovanja ili civilnog društva, ali brojevi ipak govore egzaktnim jezikom.
Ne, ako im namjena nije objašnjena.Citiraj:
ali brojevi ipak govore egzaktnim jezikom
Istina, ministar nije ulazio u detalje...
Kakav je to Gost s više od 14oo postova :shock: Dajte prosvijetlite jednu informatičku tuku :?
Koji Gost? Ja jedino vidim Gost 1, cijih 1400 postova nimalo ne iznenaduje poznavajuci njen angazman i aktivizam u podrucju roditeljstva 8)
Citiraj:
Stea prvotno napisa
Ovo i ja potpisujem.
Ancica hvala, shvatila sam. Gost1 kao korisničko ime. OK.
Ovo o uzdizanju katoličke vjere iznad ostalih - u zemlji s oko 90% katoličkog pučanstva koje nitko nije prisiljavao da se tako izjasni - manje shvaćam.
A ako vjeronauk jednog dana ne bude u školi, mislim da ne treba nikakva alternativa tipa shvaćanja svih vjera. Upravo vjerskim životom čovjek postigne to da shvaća i druge vjere. To ti je kao kad dobiješ dijete - tek tada shvaćaš ljubav kojim netko drugi ljubi svoje :)
ja svakako podržavam vjeronauk u školama. po izboru. i u redu mi je kaj ljude stavlja biskup dotične županije. ipak on zna svoje ljude. vjetronauk ne može bilo tko podučavati.
vjetronauk :lol: ..._čitaj vjeronauk
županije :lol: - biskupije
Misljenja sam da treba izbaciti ovo financiranje KC iz proracuna. Sasvim mi je ok ovaj austrijski sistem po kojem KC financiraju njezini vjernici. Pa da vidis kako cifra od 90 posto vjernika netragom nestane. :mrgreen:
Potpisujem. Previše je to novca za tako siromašnu državu koja ima toliko rupa: od zdravstva do školstva, prometa, gospodarstva.... da bi se toliko novca trošilo na nešto drugo-relativno nevažno. Postoje i sad milodari u crkvi koji, koliko sam vidjela, nisu mala suma pa se od toga itekako može isfinancirati koješta. A sumnjam da se na njih plaća PDV. Hm....račun u crkvi se ne dobije za to, zar ne?Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Zorana:Hr. Sabor nema autonomiju odlučivanja o tom pitanju-vezan je Ugovorom sa Svetom Stolicom.Citiraj:
Misljenja sam da treba izbaciti ovo financiranje KC iz proracuna. Sasvim mi je ok ovaj austrijski sistem po kojem KC financiraju njezini vjernici.
Procedualno bi se prvo trebao provesti niz postupaka, kako u Hr. Saboru, tako i pregovaranja sa Svetom stolicom, koji bi eventualno doveli da izmjena Ugovora, temeljem kojih bi tek nakon izmjena u tom smjeru bilo omogućeno financiraje KC samo od njezinih vjernika.
Reklo Hladno pivoCitiraj:
Moj bog je jači od tvog, u njegovo ime lakše se gine
i ostalo živo
...ispraćeno sinoć ovcijama iz Doma športova...
Ljudi, u nedostatku pažnje moderatora, podsjećam vas da je ovo topik o vjeronauku, argumentirano, bez pljuvanja, a ne o proračunu RH.
Vjeronauk se financira iz proračuna
I to znači da diskusija o vjeronauku treba biti diskusija o proračunu (koja to i nije, jer si samo paušalno navodila neke brojke koje bez objašnjenja o namjeni ionako ne znače ništa)? Iz proračuna se financira čitavo školstvo, no to ne znači da topici s ovog pdf-a ne mogu ostati u fokusu. Ili mogu, izuzev jednog?Citiraj:
Gost 1 prvotno napisa
Da, izuzev jednog.
Ma ne brinite ništa, obzirom na zakonske prepreke, vjeronauk će ostati u školama od sada do vječnosti, financiran od strane svih građana RH.
I istina, zato ovog topica ne treba, jer što god tko mislio o tome, stvari stoje kako stoje, zacementirano.
Evo, možda molba ili zahtjev svim ravnateljima neka se barem pobrinu da za vrijeme vjeronauka školski hodnici ostanu prazni, bez nekoliko tužnih i zbunjenih čekača-djece starosti od šest do petnaest godina.
Mene to ljudski neizmjerno boli i ruke mi se tresu dok pišem, doista.
Gost 1 :* ....
dok postoje ljudi kao što si ti, vjerujem u bolje sutra... :love: :heart:
Jooooooj, Sorcie, ne offtopiciraj, pogotovo ne neargumentirano, tc, tc, tc
No javljam se još jednom, jer me čisto kao čovjeka zanima što struka (mislim time prije svega na prosvjetare i pedagoge koji su sudjelovali u raspravi na ovom topicu) misli o tome koja je vjera na ovome svijetu vrijedna misli koje se vrte u glavama malih čekača na hodnicima za vrijeme satova vjeronauka?
ispravak krivog navoda :mrgreen: :Citiraj:
Gost 1 prvotno napisa
argumentirano :P
:*
I koje onda ponekad "koksaju" učenici iz viših razreda (iskustvo prijatelja mog starijeg sina).Citiraj:
Gost 1 prvotno napisa
moj setac meni jucer kaze: napisat ces mi u informativku da ja ne trebam napisati domaci rad, jednu pjesmicu iz vjeronauka.
ja kazem ok, ne provjeravam, neki dan nisu imali vjeronauk pa se mislim da im je mozda njihova razredna uciteljica svima rekla da nauce neku pjesmicu
ali, jutros ja idem napisati poruku uciteljici i skuzim da ivar uopce ne misli na pjesmicu iz vjeronauka, nego na pjesmicu iz hrvatskog
aaaaaaaaaaaa
pola sata pred pocetak skole, a on bez domaceg iz hrvatskog
napisao on domaci i kaze: ne idem na vjeronauk, a svugdje ucim vjeronauk, iz hrvatskog, iz prirode...
kako smo bili u zurbi rekla sam mu da cu mu popodne objasnjavati
i sad mi je zao: trebala sam svoje dijete poslusati i poslati ga bez zadace u skolu kad je vec hrabriji od mene
Zgodan, a k tome hrabar šetač...kad navale snahe... :D
i nabrijan malo previse na aktivizam :mrgreen:
saznala sam da je ipak imao izbor, nije trebao pisati o toj pjesmici, mogli smo izabrati drugu :love:
Dali dijete koje ide na vjeronauk u školi, a nije se uključilo u župni vjeronauk ide na Prvu pričest ili je pohađanje župnog vjeronauka uvjet za Prvu pričest. Naime dobila sam razne dez-informacije glede toga? :?
Ne. Bez župne kateheze nema primanja sakramenata (za vjeronauk se još može dogovoriti, ovisi o župniku, situaciji i još hrpi drugih čimbenika, ali bez župne kateheze se na sakramente ne može).
Hvala na objašnjenju, naime pitala sam zato što moje dijete ide u prvi razred, pohađa vjeronauk u školi, a župni nam se poklapa sa nekom drugom aktivnosti. Dali je nužno da ide na župni vjeronauk od I razreda da bi mogla ići na Pričest sa svojim vršnjacima.
ovisi o župniku (najbolje ga je direktno pitati). iz iskustva: dovoljno je da ide one godine kad je pričest ili krizma (3. ili 8. razred uglavnom)
Super! Propitat ću se kod časne, ona im vodi vjeronauk u školi.
razmišljam o tome da ispišem dijete s vjeronauka... vjeroučiteljica (4 po redu a tek je krenuo u 2.raz - svaka koja je došla, ostala je trudna) koju ima sada mu je prestrašna... jednostavno je ne može prožvakat...
jučer sam skužila da za dz iz vjeronauka imaju pjesmicu od 6 kitica za naučiti na pamet...
pjesmica nije pjesmica nego komplicirana zavrzlama riječi koje moje dijete ne koristi nikada a sada bi ih trebao znati izgovoriti i k tome napamet... ja sam imala problema za pročitat to...
čini mi se da je to sve skupa malo previše - vjeroučiteljice (a do jedna je bila npeprijazna prema djeci - gdje li ih samo nalaze - ovo nije njegova frustracija nego miljenje većine djece) se češće mijenjaju nego školsko zvono zazvoni, stvari koje im daju su ili preteške ili se kose sa zdravom pameću ili se kose s mojim uvjerenjima (kao ono da ih žena mora pokorno služiti)...
koliko je to komplicirano za izvest?
koliko znam treba to napraviti na početku šk. godine?
ili za vjeronauk to ne vrijedi?
:lol:Citiraj:
štrigica prvotno napisa
ajd bar napiši početak :mrgreen: