Ja sam u palentu naribala jabuke ili kruške, a žitarica imaš u svakom supermarketu, na policama gdje stoji zdrava hrana. Ako hoćeš neke egzotičnije tipa amarranth ili quinoa onda moraš potegnuti do dućana zdrave hrane.
Printable View
Ja sam u palentu naribala jabuke ili kruške, a žitarica imaš u svakom supermarketu, na policama gdje stoji zdrava hrana. Ako hoćeš neke egzotičnije tipa amarranth ili quinoa onda moraš potegnuti do dućana zdrave hrane.
Moja cura isto nije jutarnji tip, nema šanse da jede kad se probudi, moram čekati bar sat i pol da bi ona jela a budi se u 8.Citiraj:
tonina prvotno napisa
Ja palentu kuham rijeđe na adaptiranom i poslije dodam unutra šta već hoću.
(kršitelj koda) 7korn
proso ili prosene pahuljice (radije kuham proso)
ječmena kaša
zobena kaša
Sve ove žitarice mogu i s povrćem i mesom
Sve iz DM-a.
Mi stalno imamo skoro isti meni. Mališa ne voli "slatke kombinacije" - voćne, pa papamo povrće. E da, ima 10,5 mjeseci.
Danas npr.
Doručak: kukuruzni žganci s brokulom i mrkvom
Ručak: kukuruzni žganci s piletinom, mrkvom, cvjetačom
Večera: vjerojatno isto kuk.žganci, mrkva,...
Nemam pojma što da promijenim. Znači bilo kakve kombinacije s voćem ne prolaze. Jedino gricka sirovu jabuku.
Kukuruzni žganci su svaki dan, rižu ne voli, ponekad ubacimo krumpir, proso voli, ali od njega mu probava radi 100 na sat, a to kod njega stvarno nije potrebno. :lol:
Koje žitarice da ubacim?
Zaboravih, još jede: tikvice, kelj, korabicu, puretinu, špinat (friško ubran), proba koricu kruha. Pije vodu i mlijeko 800 - 1000 ml na dan.
Uglavnom, fali mi kombinacija.
9 mjeseci.
doručak:kuhane šljive,marelice,jabuke i kruške sa dinkel,ječmenim,zobenim i pahuljicama od smeđe riže.Svaki dan neka druga kombinacija tako da joj se ne ponavlja uvijek isto.
ručak:meso:teletina,puretina,piletina i oslić sa povrčem:brokula,karfiol,mrkva,krumpir,tikvica,kor aba.a od žitarica:riža bijela,slatka i smeđa,žganci,amarant,kvinoja i proso.
I tu imam dosta mjesta za kombiniranje.
Poslije spavanja cica i banana a za večeru griz ili kupovna kašica :mrgreen: i cica.
Za tri dana ima 7 mjeseci. Do sad je probala rižine pahuljice i palentu s mojim mlijekom. Od povrća jede mrkvu, korabu, tikvice i špinat, i sad čekamo da na vrtu izraste blitva pa da i to proba.
Imamo kombinacije ovakve:
- špinat s mlijekom
- riž. pahuljice s tikvicom
- koraba + mrkva
- palenta + mrkva
- koraba + tikvice
Prve dvije kombinacije obožava, ostalim nije baš oduševljena.
Htjela bih joj ponuditi voće, ali budući da sad nema jabuka ni krušaka, dolazim u napast da joj dam neku voćnu kašicu :/
curke koje kuhate amarant pliz savjet - ja kupila amarant kod severa i unutra ima sva sila nekih sitnih mrvica, listića, ne znam kak da to uopće nazovem. prije kuhanja ja to pušem van i leti na sve strane. ali ajde još ti listići, ali ima i ostataka malih stabljika, stvarno je to maleno, ali mi nije jasno da se to tako može kuhati, pa ja k'o luđak to sve trijebim van. naravno da posla preko glave za skuhati 2 žlice amaranta, pa gubim volju za tu namirnicu.
je li i vi tako, ili se to ne treba trijebiti van, ili imate neku drugačiju metodu? :oops:
Evo prošli tjedan smo imali par dana gdje dohrana nije štekala: :D
Meni jedan dan npr.
Doručak: palenta s brokulom i mrkvom
Ručak: krumpir s piletinom i špinatom (s vrta)
Večera: proso s jabukom i bananom (dva dana je htio jesti voće).
I cca 800 - 1000 ml mlijeka.
E sad nam opet raste zub. :roll:
Kad smo kod toga i kukuruz je uvezen iz Meksika :mrgreen: !Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
Kakve veze ima kaj je uvezen :?Citiraj:
mina30 prvotno napisa
Pa raste kod nas. A ne kao npr. banane i drugo tropsko voće.
Ne kužim poantu?
evo i nas opet da se potuzimo i trazimo savjet... :(
L sad ima 13mj, 8,5 kg i 75cm (rodj s 3360 i 49) .
dakle, par tjedana nije htjela niti cuti za meso-piletina, puretina, teletina, sve kuhano s povrcem, samo je jela povrce. onda je htjela samo meso i kruh. kruh je najnovija fora (dajem kukuruzni, jel to najmanja steta?).
inace, ujutro je jogurt i 7-korn -to joj je zakon! to bi mogla jesti 5 puta dnevno. ako stavim IMALO voca unutra nece jesti i vristi!
jos uvijek cica pa me to malo umiruje, iako sam ja pocela raditi pa me nema toliko doma, ali obavezno cica ujutro, popodne i navecer i naravno po noci bar 3-5 puta.
e, sad. moje pitanje (osim o kruhu) je kako dati i dati li uopce patlidjan, krastavac, ciklu?
mogu li uvesti pripremanje hrane: na malo ulja podinstati crveni/bijeli luk pa dodati povrce i malo vode? recimo mrkvica ili mahune?
treba li davati ukiseljeno povrce, recimo ciklu? krastvce, papreike? nisam jos dalani paradajz ni paprike ni krastavac, kao cekamo nesto domace na placu..
dali smo jagode (zelinske)- prvi dan griz, drugi 2, treci pojela cijelu i boguhvala nema reakcije. :))
od voca voli jedino bananu, dala sam breskvu, pa je dobila kao mali ospi oko spolovila - rekla pedica da je to zbog promjene ph mokrace i da to nije alergija... ali nisam davala opet. trebam li?
ufff....
svaka cast ako se nekom bude dalo uopce ovo procitati! :oops:
:love:
e, sad. moje pitanje (osim o kruhu) je kako dati i dati li uopce patlidjan, krastavac, ciklu?
Kruh može bilo koji, pa i taj kukuruzni.
Ne bi još davala patlidžan, krastavac je težak za želudac, a ciklu može kuhanu, kao i drugo povrće. Samo je skuhaj samu, u kori, prethodno dobro opranu, naravno :)
mogu li uvesti pripremanje hrane: na malo ulja podinstati crveni/bijeli luk pa dodati povrce i malo vode? recimo mrkvica ili mahune?
Možeš. Mada, kad sam tako napravila jelo (dinstani luk) šmizla nije baš dobro podnijela (vjetrovi, grčevi i tečnija stolica). Još se držimo kuhanog luka.
treba li davati ukiseljeno povrce, recimo ciklu? krastvce, papreike? nisam jos dalani paradajz ni paprike ni krastavac, kao cekamo nesto domace na placu..
Ukiseljeno povrće ne bi davala.
dala sam breskvu, pa je dobila kao mali ospi oko spolovila - rekla pedica da je to zbog promjene ph mokrace i da to nije alergija... ali nisam davala opet. trebam li?
Ja bi probala dati ponovo, malo kasnije, ali neku malo "domaćiju" breskvu od ovih koje se sad mogu kupiti na pijaci. Znači breskvu ponovo daj kad joj bude sezona. Taman će proći dovoljno vremena.
svaka cast ako se nekom bude dalo uopce ovo procitati! :oops:
Eto, pročitah, svaka mi čast :mrgreen:
8 mj.
Dorucak - mlijeko (ad)
Rucak - puretina sa tikvicom i slatkom rizom ili samo povrce u komb. sa rizom, prosom ili amatanthom
Vecera - najcesce vocne kombinacije ili palenta sa naribanim jabukama
I onda jos 2 puta mlijeko.
vjeπtičice svaka ti cast na procitanom cijelom mailu! :love:
:* ti puno na savjetima. probat cemo pa cemo vidjeti. mislim da joj je sve samo kuhano vec malo dosadno.
namjeravam joj poceti malo stavljati soli dok se povrce kuha.
kad bi mogla poceti stvaljati zacine tipa majcina dusice, bosiljak?
jel jos prerano za mljeveno tipa bolonjez?
cula sam da u vrticu daju margarin na kruhu i marmeladu. ja nebi davala marmeladu, ali mozda bi stavlia nasto na kruh osim svjezeg sira - sto obozava. sto je bolje - maslac, margarin? nemam nisat domace nego bi kupovala... :(
ufff... opet sto pitanja... morat cu platiit neku kavu :))
vjeπtičice svaka ti cast na procitanom cijelom mailu! :love:
Ma nikakav problem draga, uvijek kad sam pri kompu a imam više od 15min. vremena ;)
namjeravam joj poceti malo stavljati soli dok se povrce kuha.
kad bi mogla poceti stvaljati zacine tipa majcina dusice, bosiljak?
jel jos prerano za mljeveno tipa bolonjez?
može
može
nije ako je probala paradajz/rajčicu i ako si ti samljela meso (ili mesar na tvoje oči ono što si izabrala)
mozda bi stavlia nasto na kruh osim svjezeg sira - sto obozava. sto je bolje - maslac, margarin? nemam nisat domace nego bi kupovala... :(
Vrhnje, domaću marmeladu bez ili sa upola manje šećera, maslac u malim količinama. Margarin nikako!
ufff... opet sto pitanja... morat cu platiit neku kavu :)
'oćeš, oćeš! ;) čim ja potegnem do ZG :*
evo malo podižem da napišem svoje dojmove! kad je andrijana napisala da njena cura voli jogurt, moja voli bioaktiv s malo pahuljica ****, babylove voćne ili sl. međutim, ovih zadnjih dana otkad su ove vrućine dohrana je upola smanjena. tako da ne znam šta da napravim a da je ne moram nagovarat za jelo! :/
jedno vrime je bilo za jutro iscjeđena naranča-dvi s tim pahuljicama, ručak-meso, mrkva, koraba (ali joj se to baš više ne sviđa :( ), večera ili bioaktiv, ili neka kombinacija voća.
ufff...
to jelo....
da bar mogu dojiti do srednje skole.... :D
dakle, maca jela malo, sad jos manje.
bila neka virusna upala grla pa se vratila na iskljucivo dojenje i sad plako vracamo hranu u jelovnik. ali ne sve i upola manjim kolicinama. i ja vidim da je GLADNA!!!! a neda joj se jesti !!! ja ludim na to! pojede malo mesa, rize i kruha(po cijele dane vice samo kuuuh!) i to 10 zalogaja i za sat vremena je opet gladna. ja ponudim meso, svjezi sir i kruh i opet pojede 10 zalogaja. eto mi danas imali 4 rucka!!!!!
ruzno zvuci, ali neda mi se. svakih sat vremena izmisljat sta ce jest. i kuhat 5 vrsta povrca jer nikad ne znam sta ce joj se jest bas u tom trenutku. nije ona beba koja ce pojest sve sto se stavi pred nju. ako se to njoj ne jede vristat ce od gladi ali nece jesti. ili ce plakati cica, cica, cica...
vjerujem da je to faza, ali evo vec 3tj tako i malo me sad frka.
a sad pitanjce: sto ima veliku kalorijsku vrijednost a mora se pojesti relativno malo?
:oops:
hljeb :lol: (vidiš da dijete zna samo ;))Citiraj:
andrijana prvotno napisa
najkaloričnije su žitarice i npr. banana
(ovdje ne uračunavam masti, jer bebe i onako ne jedu masnu klopu)
draga vještičice opet ti priskaces u pomoc :)
kad potegnes go zgba obavezno se javi :love:
i moja je imala upalu grla prošli misec pa je bilo dojenje pojačano, pa kad je opet prihvatila dohranu udarila sam po grizu da je popravim a to i voli. međutim sad je opet počelo odbijanje. a valjda su faze, moraju naučiti da je hranjenje nužno. valjda su naše skromne cure, ne triba im puno za priživit, a ostalo će pomalo ;)
helou, S ima 9 i pol mjeseci i super je prihvatila dohranu tako da vec neko vrijeme ima tri obroka i tri dojenja dnevno. otprilike jede svaka tri sata i jede apsolutno sve sto joj skuham.
mene sad zanima slijedece. ujutro je prvo dojenje i to cim otvorimo oci tj oko 7 a zatim dorucak oko 10. da li je njoj to prvo dojenje dovoljno kao kompletan obrok i moze proci tri sata do dorucka ili bi joj prije trebala dati ranije?
i inace me zanima koliko obroka dnevno imaju bebice od 10 mjeseci? znam da je individualno ali kod S je specificno jer ona hranu ne trazi a pojede sve tako da sam uvijek pravila rasporede jedenja a strah me da nesto ne propustim.
Moj malac ima 10.5 mj i isto tako nije donedavno trazio jesti a pojeo bi stvarno veliku kolicinu kad bi mu nudila. Sad ima glavne obroke, znaci dorucak, rucak i veceru ali u meduvremenu pojede neku vocku ili jogurt. Strasno puno voli papati i cim vidi da netko jede pocne mljackati i govoriti "njam, njam" i ne odustaje dok ne dobije nesto za jesti. Cak mi i bude neugodno ponekad jer netko bi mogao pomisliti da izgladnjujem dijete.
koksy, koliko jos dojenja ili ad uz te obroke dajes?
Moja mala uskoro puni 10 mjeseci.
Evo današnji menu:
8:30h (buđenje) i papa mliječno-žitnu kašicu za doručak
11h bočica - 180-230 ml mlijeka
13:30-14:00- ručak - mahune, piletina i krumpir (kuhano, naravno)
16h bočica - 150-200 ml mlijeka
18:30h - mliječno voćna kašica
21h zadnja bočica 230 ml
I još uz to grickanje svježeg voća - breskve, jabuke, banane...
Kako vam se to čini? Radim li nešto krivo?
frida editirala ime proizvođača koji krši Međunarodni pravilnik o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko
Eh ovako...Mi imamo 8 i po mjeseci.
Nakon sto se budi jedno 4-5 puta u toku noci i doji...budjenje je oko 6-7.
Dorucak oko 8-9 . To je uglavnom kombinacija
banana- kruska (sa ili bez babyricea, palente ili prosa)
kruska- breskva -----znaci vocna kombinacija
Rucak je izmedju 2-5...i obicno je povrce sa zitaricama. Ponekad krompir sa mrkvom...tikvica sa purom ili prosom...
U medjuvremenu doji vise puta...ali i zvace ili kukuruz ili "kekse" od rize (one okrugle, bez soli sto lice na stiropor :lol: ).
Par put sam mu do sada dala i piletinu za rucak...
Zanima me jeli to dovoljno...kada se uvodi treci obrok? :) :)
mi imamo 11 mjeseci
cim otvorimo oci dojimo
zatim oko 11 dorucak: uglavnom griz i dvije voćke
oko 14 ručak: kombinacije s mesom, ribom, povrcem i zitaricama
oko 17 užina: voće ili jogurt ili dvopek s marmeladom
oko 19 večera: mliječna kašica s voćem ili žitaricama
prije spavanja dojenje
svaki obrok pojede do kraja i čak se buni kad nema više. već znam koliko joj je cca dosta jer ako pojede više od toga kasnije izbacuje viškove. ali jednostavno se nemogu načuditi koliko jede. pogotovo s obzirom da nije neka extra velika beba. ali zato puno kakamo... :lol:
eh vi ste već 9,5 :)Citiraj:
amrinoo prvotno napisa
ali...iz iskustva s prvim, kolikogod pojede - toliko mu treba
mi smo sad 8 mjeseci, i kao i brat na početku jede vrlo malo
prijepodne: voće na žličicu (toga ajd i pojede nešto)
popodne: povrće (+/bez žitarica) par žličica
N je negdje s godinu zapravo počeo jesti...i jeo je bez problema
Moja curica ima 6 i pol mjeseci....tek smo prije 2 tjedna počeli sa dohranom i ne brinem se što nije baš uvijek raspoložena za dohranu.
Mi ujutro papamo mlijeko.
Za užinu popije malo sokića od mrkve/kruške/jabuke (što nam je na redu).
Zatim opet ruča mlijeko.
Za međuobrok popapa kašicu od mrkve/kruške/jabuke.
I nakon tog međuobroka ima još 2 obroka mlijeka.
Sve to zaljeva sa čajem od komorača ili ponekad malo vodice :mrgreen:
Prijateljičin mali je 3 tjedna stariji od moje curice i jede već kao kakav odrasli :/ A ona me redovno napada da dam djetetu nešta "konkretno" da se najede :lol: (i nije jedina koja me napada :mrgreen: )
Ali ne dam se ja smesti! Vjerujem da ne griješim u ničemu i da to mom anđelu odgovara, a to je najbitnije! :)
Moja Jana 7 mjeseci:
6 ujutro bočica,
oko 10 voćna kašica izmiksano voće, sa malo keksolina,
oko 12-13 bočica,
popodne povrće izmiksano sa rizolinom ili kupovna povrtna kašica
oko 7 bočica i spavanje,
oko 1 bočica!
Narvno ima varijacija. Pije uglavnom vodu, a ponekad dječiji čaj!
frida editirala ime proizvođača koji krši Međunarodni pravlinik o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko.
6.mj.i tjedan dana
prije 3 tjedna smo poceli sa dohranom voce i zitarice oko 10,11 sati a ubrzo mi je pedijatrica rekla da popodne tj.prije spavanja dam mlječnu good night kašicu da kao bolje spava..moš mislit cica skoro cijelu noć i dalje al dobro..a sad mi je rekla da vec pocnem lagano i sa povrćem a to mi je nekako puno obroka..a tek je 6.mj..a pocela mu je biti i tvrđa stolica..:(
Znaci sada mi meni izgleda ovako:
8.00 cica
10.30:vocno zitna kašica
13.00:ad mljeko plus cica
17:00:good night kasica sa jabukom
19:30:ad mljeko plus cica
i po noci cica...
a sada ako uvedem za rucak tu povrtnu kasicu bojim se da bu mu premalo mlijeka?help
u 7 ujutro se budi - popije 240 ml mojeg mlijeka (izdojenog)
oko 10 - pol 11 - jede proso ili pahuljice ili amarant ili rižu sa soja mlijekom i voćem, rogačem, bademima, orasima, lješnjacima ili kikirikijem
u podne opet mlijeko (izdojeno) koliko hoće - cca 2 dcl
u 15 sati ručamo - žitarica + tofu/tempeh/grah/leća + povrće
(jučer sam joj napravila koprive i poludila je za tim :mrgreen: )
u 16 (17) sati mlijeko (izdojeno) - 150- 200 ml
onda još do zadnjeg večernjeg mlijeka (izd...) u 20.30 jede ovisno kak je raspoložena.... voće, kekse, smiksam joj još neku kašicu, ili pečemo palačinke s domačim kupinovim pekmezom, ili kruh sa nečim.....
to je to.....
Imamo 11 mjeseci :heart:
Savitri, kak uspiješ izdojiti pol litre mlijeka dnevno?!
Meni je 100 ml veliki uspjeh.
Paula je prošli tjedan napunila godinu dana i kod nas je ovako:
- oko 7:30 buđenje i dojenje
- 9 sati - voćna kašica/ palenta s voćem ili izdojenim mlijekom
- 11 sati - dojenje prije uspavljivanja
- 12:30 - buđenje i ručak: sve kombinacije povrća, krumpira, riže, kuhanog mesa
- popodnevno nacicavanje do besvijesti; gricka plasmon keks ili jabuku, u zadnje vrijeme obožava mandarine
- 18:00 večera - ostatak od ručka / gris s jabukom / keks s jabukom / palenta / voćna kašica
- ide spavati oko 20:30 - dojenje prije spavanja i još cca. 2-3 put tokom noći
Izbila su joj tek 2 zuba, jedan gornji i jedan donji pa baš ne može puno toga jesti
Uspijem ja 1 litru dnevno kad sve sve skupi.... :lol:
ujutro u 7, oko 13 h, oko 17 i ok 21..... :P
samo bu mi ruka već otpala........ ,a i izdajalica je već na rubu snaga :mrgreen:
Mi navršavamo 6 mj. i dojimoooo se, imamo 7,5kg i 67cm, super spavamo. Počinjemo dohranu i jako me zanima koju palentu tj. koji oblik kukuruza dajete tj. preporučujete ?
Tražila sam u DM i naišla na palentu ali ima dodatak okus vanilije ??? i ne dolazi u obzir. U Palentu običnu od Franka nekako nemam povjerenja što je zapravo unutra kako je skladišten taj kukuruz koliko je raznih glodavaca šetalo itd... Dakle što preporučate kao kukuruznu kašicu?
frida editirala ime proizvođača koji krši Međunarodni pravilnik o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko
Sad kad opet čitam te "dnevne menije", pa moje dijete jede kao mala beba (po broju obroka).
Sad ima 16,5 mjeseci i jede:
oko 6 mlijeko (AD)
oko pola 10 neki sitni doručak
oko 10 (kad ja dođem na gablec) mlijeko
međuobrok: voće (uglavnom banana, jabuka, kruška) - ne sve - nešto od toga
oko pola 13: juha s povrćem i mesom, ili paradajz juha ili jaja,... (što več baka stigne)
oko 14 (prije spavanja): mlijeko
oko 17.30 neki ručak (meso, tijesto, varivo, juha,... nešto od toga)
oko 19 mlijeko
oko 21 nešto malo večere i/ili pola banane
oko 22 (prije spavanja) mlijeko
Kad to stavim na papir ispada da pojede za dvije odrasle osobe. A ustvari je to mala količina. :shock:
Mlijeka je cca 800 ml, obroci (do) hrane nisu obilni, još uvijek pokušavamo doči na 3 x mlijeko, a veči obroci dohrane. Nadam se pomaku.
Uglavnom on je od rođenja za više malih obroka, nije nikad bio dijete koje se za obrok puuuno najede, pa 4 sata ne treba ništa.
Pije samo vodu, i ne jede nikakve slatkiše. Ima cca 11,5 kg, ne znam koliko je dug, ali je stalno duži "od prosjeka".
a meni se pak dok čitam vaše dnevne menije čini da mi jako puno papamo. Evo kako otprilike izgleda naš dnevni meni:
- kad se probudimo: cica
- 10:00- malo kruha, par žličica voćne kašice sa rižinim pahuljicama
- 12:00 ostatak te voćne kašice
- 14:00- 2 jogurta
- 18:00- meso i krumpir
- 20:00- kašica od banane sa sirom
- 22:00- cica pred spavanje
- još mi između tih obroka pojede keksić ili neko voće i pije sok. Meso sam joj pokušala dati u vrijeme ručka ali samo ga sprćka, potpuno ga pojede tek pred večer.
kristina, 2 jogurta odjednom?
da, ali mali su- (kršitelj koda) od banane. :?
u klaićevoj naprimjer imaju ovakav raspored hranjenja za bebu od 8 mjeseci:
6 h --mlijeko
10 h ---voće
14 h ---povrće s mesom (varivo)
18 h ---voće sa žitaricama
10 h ----čokolino
Čitajući vaše odgovore imam dojam da mi previše papamo.
Ima 8 mj i papamo:
6:00 sisa
9:30 sisa
12:30 kašica povrće
15:30 kašica voće
18:30 sisa
20:30 sisa
Nepije puno tekućine ni vode ni čaja, tek koji gutljić nakon kašica