Ajoj,ode dvaput :oops: sorry
Printable View
Ajoj,ode dvaput :oops: sorry
Glavica je jako bitna kod okretanja.
Jako je bitno da bebe sve rade na obje strane, odnosno simetrično. Zato fizijatri to jako napominju.
Hm...koliko sam ja naučila u ovo kratko vremena, nerealno je očekivati da se sve bebice od 4-5 mjeseci okreću, ali isto tako je realno za očekivati da se sa 6 mjeseci skoro sve bebice okreću.
Zašto? Zato što sve bebice sa 6 mjeseci, ako ih se pravilno "vodi" to mogu, a sa 5 mjeseci ne moraju to sve moći.
Da, ovo sam i ja negdje čula pa baš zato i pitam.Citiraj:
KayaR prvotno napisa
Moj stariji je bio puno napredniji u svemu tome pa sad za mlađeg
ne mogu realno usporediti kada bi ili je trebao nešto svladati.
Inače, danas se je sam preokrenuo preko desnog boka :D i to zato jer je htio na lijevo, ali mu je smetao zid.
Znači da može samo mu je vjerojatno lijeva strana draža. Sada ću ga malo više igračkicama mamiti na desnu stranu.
A za nogice mi se čini kao da nije zainteresiran. Tu i tamo ih lovi kada je gol, ali baš ne pokazuje preveliko zanimanje.
Kaj mislite je li mu to možda teže zbog platnenih pelena :/?
Za platnene pelene ne znam,nemam iskustva.
Ali znam da kada dete nesto zeli i moze ,nista ga u tome ne moze spreciti.
Curica nasih prijatelja je sam naucila okretanje,kasnije i ustala na nogice sa sve plasticnim uloskom koji je do godine nosila zbog kukova :lol:
Roditelji su bili sablaznjeni :shock: .
Za podsticanje hvatanja nogica postoje igrackice koje zveckaju a zakace se bebi za skocni zglob pomocu cicak-trake.Tako beba pokusava da uhvati igracku i u medjuvremenu ukapira da su noge zanimljive :lol: Svasta su izmislili :P
Beba koristi vise stranu na koju joj se lakse okrenuti,linija manjeg otpora.
Zato ga mami vise na drugu stranu,pa kad malo uvezba ,koristice obe podjednako. :)
Kod mene je to definitivno problem.Citiraj:
Iva M. prvotno napisa
Doduše mi u platnenim nismo od rođenja, već smo pokušali sa pet mjeseci.
Ne znam je li to zato što je građom malena, ali jednostavno je zacementirana u platnenim.
Tako da smo sada, kad su vrućine po kući bespelenaši :mrgreen:
meni je ovo skroz čudno što pričate o platnenim pelenama. oboje su ih nosili i nikada nisam imala problema
Ma nema to veze s pelenama kao pelenama, to ovisi o djetetu.Citiraj:
ivy prvotno napisa
Senna,
čini mi se kao da si opisala moga sina točno!
On isto ima tri mjeseca i ne pokazuje nikakvu namjeru da uhvati nikakav predmet iako ga lijepo prati i oduševljava se cijelim tijelom. Hoće držati moj prst.
Okreće se već na bokove i na trbuh s tim da mu naravno ostane jedna ruka ispod njega pa ga žulja pa se ne zna vratit itd.
Ali baš to s glavicom je ista stvar kod nas. Dobro drži glavu kad ga se nosi i diže je prema naprijed kad je u poluležećem položaju. Ali kad je na trbuhu, lijepo nasadi glavicu na šaku i cuca ko sretan, nema uopće volje dizati glavu. Ja to rješavam tako da mu sama maknem glavu s ruke pa je on opet vrati i tako dok se jako ne naljuti pa se vratimo na leđa.
Nismo ni mi još bili kod doktora u vezi toga.
eliot mislim da još ne treba ići dr. zbog toga.
Ma nisam ni namjeravala bas zbog toga k doktoru :)
Nego znate li točno koliko bi vremena svaki dan beba trebala provesti tako na trbuhu dižući glavu? Mi nismo više od minute dnevno, ne znam je li to premalo ili previše. Čini mi se (a takve i zvukove proizvodi) da mu je to jaaako teško pa ga ne bih htjela previše mučiti... :/
ajooj, moj je mrzio na početku biti na trbi i zato je dizao glavu da može vrištati (od svojeg 3.dana), onda se ulijenio i malo ubucio i s 2 mjeseca na kontroli nije htio dići glavu, opustio se totalno mali čovječuljak, dr napisala da je hipoton (još se i lagano izvijao), da bi mu se 20 dana kasnije dogodio neki klik u glavici i počeo se sam okretati na trbu (izvijanje je bilo pokušavanje okretanja u biti) i od tada je stalno na trbi, na početku je držao 10min glavu, pa bi se umorio i počeo plakati, nakon što bi ga ja okrenula na leđa, on se odmah vraćao na trbu nazad i tak po cijele dane
sad ima 5mj i tjedan dana i na leđima je samo dio spavanjca i nešto malo preko dana
ti ga stavljaj na trbu i nemoj mjeriti minute, nego po reakciji djeluj, možda najbolje kad je dobro raspoložen, onda na trbu i igranje nešim šuškavim, zveckavim ispred njega, da ga potakneš da digne glavu
Evo našeg pregleda što i kako smo napredovali i vidjet ćete da se vjerojatno ne podudara s temom vaših bebica jer svaka od njih ima svoj ritam:
20. dan - diže i drži glavicu dok promatra sliku na zidu
1.mjesec - uzvraćanje osmijeha, gugutanje
1,5 mjeseci - divljenje i gledanje u slikovnicu
2 mjeseca - prevrtanje leđa-bok,
2,5 mjesec - rotirtanje na boku, sve duže držanje otvorenih šakica, glavica prilično stabilna
3 mjeseca - hvatanje igračke, negodovanje jer joj ne ide kako želi, glavica stabilna, pedaliranje nogicama, glasno smijanje, vikanje, gugutanje
3,5 mjeseca -proučavanje vlastih ruka, oduševljenje vježbicom "draga mama, nogice lagano savijene, dodiruju podlogu petama ili su pak odignute, ruke na koljenima, hvata igračke nogicama, radi brrrr, pravi balončiće, okret na stomak
4 mjeseca- bezvučno coktanje jezikom, okret na leđa, brbljanje gu,ga...
4,5 mjeseca -dodirivanje tuđih lica, hvatanje za nos, grlato se smije
4,20 mjeseca - roštiljanje (jedan bok, drugi bok i tako u nedogled)
5mjeseci - često se grlato smije, odizanje iz bočnog položaja
5,5 mjeseci - gleda me, rekla "mama" i uhvatila me za nos, prvi zubić, odizanje glavice od podloge
6 mjeseci - brbljanju dodani novi slogovi, omiljeni tata, izgovra slogove koji nalikuju riječima tip: ajde, đe....a tata,a eee
6 mjeseci - intenzivno držanje stopala rukicama, u snu se okreće u različite položaje za spavanje: jedan bok, drugi bok, leđa
6mjeseci i 8dana - prvi pokušaj gmizanja, odizanje na stopala u položaju na stomku
6mjeseci i 20dana - cucla nožni palac po prvi put, spontani i konstantni okreti na stomak
6mjeseci i 27dana- nadogranja: okreće se sa stomka na leđa
7mjeseci- udaljenosti prelazi kotrljanjem stomak-leđa-stomak
Još uvijek se ne pokušava posjesti, vojničko puzanje skoro neprimjetno. Uspjela je sama svladati izvlačenje ruke ispod trupa kad bi joj ostala,za to joj je trebalo 15-tak dana.
Okretanje na stomak je kao počela naglo, doslovno jedan dan je samo krenula, tj. izgleda kao da je naglo, a kad pogledam ona se od 4.mjeseca života toliko trudila i pokušavala okrenuti na stomak.
Tih prvih dana je navečer prije spavanja u 45 minuta izvela bezbroj pokreta kao diveći se sebi na novoj motoričkoj slobodi.
Motorički razvoj je individualan i svaka bebica ima svoj tempo.
Za svoju ne očekujem da će se posjesti još, vjerujem da će prije propuzati jer zadnjih dana pokušava odići nogice, iako joj glavica ostaje na podlozi, valjda će početi skoro dizati se i na rukice.
I mi smo u platnenim i njoj platnene ni najmanje ne smetaju.
Prelaženje udaljenosti kotrljanjem mi je posebno drago, ne mogu više niti na wc :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Posebno joj je drago kotrljati se do psa. Sreća da je on pametan pa pobjegne :mrgreen:
Za posjedanje ima vremena mislim čak da je granica do devetog mjeseca.
marge je u platnenim pelenama propuzala s 5 mjeseci, a prohodala s 10Citiraj:
Ali znam da kada dete nesto zeli i moze ,nista ga u tome ne moze spreciti.
ne mogu ih pelene sputati ako su spremni za određeni neuromotorički skok
Ako dijete nešto motorički radi kako treba, a kad joj se stavi platnena pelena ide teže i ljuti se...Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
Što bi to onda bilo???
dijete koje ne voli biti u peleni?
:P
gle, ako dijete ima neki motorički problem, pelene bi mogle smetati, ali ne biti i uzrokom problema
ako nema smetnji, mogu eventualno malo otezati, ali ne mogu sprijeciti napredak
dakle, nikako ne vjerujem da se za djetetov usporeni razvoj mogu okriviti platnene pelene (ili bilo sto slicno, nisu sad pelene bitne).
ako dijete nije savladalo nesto sto bi trebalo, ne treba kriviti vanjske faktore (pelene, debele nogice, "lijenost" i druge stvari kojima si roditelji vole mazati oci), vec treba posjetiti fizijatra.
ovo govorim kao mama s dva razlicita iskustva, kao mama jednog vjezbaca s hipotonijom, i jednog motorički naprednog djeteta
za one koji ne znaju kad se koja vještina treba razviti, i kad se treba zabrinuti:
normalni razvoj
razlog za brigu
moj je ovo sinoć "otkrio", bit će red donijeti puzzle u dnevni boravak , sad su u njegovoj budućoj sobi, pa mu je tamo jedan od poligona za promijenu boravišta tokom dana, jedino što on poneki put baš tresne ustranu, na stomaku uburi glavu u podlogu, i izdigne se na noge i onda tres na bok- nadam se da se neće udariti takoCitiraj:
Pepita prvotno napisa
Lutonjice mi nismo u platnenim od rođenja.
Valjda joj je teže pa se buni :(
I slažem se da pelena nikako ne može biti uzrok problema.
Ja sam odlučila da moju L prati teta vježbalica dok ne stane na noge.
Plaćam, privatno (gospođa je radila 30 godina u bolnici).
Moja L koja je do sada slovila kao "naprednije dijete", sada više nije napredna već ide po knjizi, kako piše tako mi napredujemo i vjerojatno će tako biti i s četveronožnim stavom, posjedanjem i puzanjem.
Ono "napredno" joj se brisalo (vježbama, vježbama i pravilnim vježbama) i sada joj se upisuje ono kako bi trebalo ići.
...jer ako se može brisati patologija (a svi znamo što je to), onda se mogu i pravilno upisivati novi motorički koraci koje bi svako zdravo dijete trebalo savladavati bez teškoća i u okvirnom vremenu.
Odlučila sam pokušati voditi L kako treba, vježbama je poticati da nešto ne radi ranije i da savladava neke motoričke pokrete onda kada je vrijeme.
Za sada nam ide više nego savršeno i moram vam priznati da sam jako iznenađena kako dijete za 4-5 dana skuži što se od njega traži.
Ja sam završila edukaciju za roditelje. Jest da sam platila dosta, ali mislim da mi još jedno dodatno znanje neće biti višak.
Ovo je bilo izneseno samo moje iskustvo, da netko ne misli da mu nešto namećem :mrgreen: :oops:
Pepita, ako dijete pravilno i bez pomoći savladava motoričke vještine, onda ne smeta što je to ranije. Ako to radi samostalno, znači da je njegovo tijelo na to spremno.
Problem su "napredna" djeca koja to zapravo nisu sama po sebi, nego ih roditelji forsiraju, npr. posjednu ih s 4 mjeseca pa okruže jastucima da ne padaju, ili ih navlače za rukice da hodaju. Takvu djecu treba "vraćati" na pravi put.
Kako sam bila mama vjezbačice, jako dobro znam kako izgleda pravilno savladavanje vještina, i margita je sve radila "po pravilima" i po rasporedu (četveronožni položaj, puzanje, samostalno posjedanje, ustajanje na noge iz iskoraka, hodanje uz namještaj, samostalno hodanje)
Dakle, ona je sve te stvari savladala savršeno i bez da sam joj ja ijednom pomogla. Npr. prohodala je samostalno s 10 mjeseci, a ja joj niti jednom prije toga nisam dala ruku da hoda, niti jednom nisam pognuto hodala nad njom i držala je za ruke - kako često vidim roditelje da rade.
Nadam se da sam dobro objasnila :)
Lutonjice slažem se.
Isto tako, slažem se s onim što mi kaže moja fizioterapeutica i čini mi se logično.
Za mene je dijete sposobno "nešto" napraviti kad to može bez pomoći.
Sve ostalo ne priznajem.
Tako da se Lutonjice s tobom u potpunosti slažem.
Isto tako, tko posjeda svoje dijete, stavlja u hodalicu i sl, ja se ne miješam i šutim.
Po savjetu svoje fizioterapeutkinje mi smo u kolicima još uvijek na nultom položaju i nisam podigla razinu za jedan stupanj, niti ću :mrgreen:
da, zato je u jednom kratkom periodu margita puzala po podu, a u kolicima je bila na nultom jer se jos nije samostalno posjedala :lol:
:lol: :lol: :lol: kad pogledaš zaista smiješno, ali pravilno i svaka čast curi!!! :heart:Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
Znači i ti si je držala u nultom do posjedanja.
Meni isto ne pada na pamet podizati ništa.
Mada se zadnje vrijeme sama odiže u kolicima.
Jedino mi žao što nisam koristila platnene od rođenja :(
Sada prolazimo neku fazu navikavanja :/
Inače kolica kod beba potiču i dosta neželjenih pokreta tako da ih ja izbjegavam kad god mogu.
Moja je sa tri mjeseca imala jedan refleks koji se njeguje u kolicima. Kako sam prorijedila stavljati je u kolica, tako je to i nestalo.
zapravo, 90% šetnji i izlazaka u njenoj prvoj godini, marge je bila u slingu/ marami, tako da nam to ležanje u kolicima zapravo nije bilo nikakav problem, jedva da smo ih i koristili :mrgreen:
vjerojatno bi bilo teško svakodnevno obuzdavati puzajuće dijete da leži u kolicima :/
zato, viva la sling 8)
Ja isto izbjegavam kolica što je više moguće.
Najviše je nosim ovako, jer joj na taj način lakše omogućim da hvata, okreće se i svojim pokretima mi pokaže što želi.
Moram priznati da nam to super funkcionira i točno znam što hoće.
Ja sam bila smotana za vezati sling :oops:
Kupila mei tai ali ga sada užasno malo koristimo, skoro nikako :/
Lutonjice :love: :heart:
Izgleda da će i kod nas biti isto jer se mrvica trudi puzati, ali ni traga samostalnom posjedanju. :mrgreen:Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
U kolicima je uglavnom u nultom, osim kad se počne buniti pa zadnjih 100 metara dignem za jednu.
Puno mi je teže kad mi je u naručju kontrolirati da mi ne sjedi, skoro nemoguće.
Ne kužim :?Citiraj:
Indi prvotno napisa
Pepita, pa kad ja sjedim i držim je u naručju, onda se ona prirodno spušta u sjedeći položaj, a kako se sama još nije posjela nekako mi se čini pogrešnim pustit je da mi tako sjedi u naručju, zbog pritiska na kukove i donji dio kralježnice... ili griješim, tj. možda je u mom naručju to dopušteno?
Aha sad sam skužila o čemu govoriš :mrgreen: :oops: (smotana ja).
Uglavnom, bitno je da ona svojim gornjim dijelom ne vrši pritisak na lumbalni segment. Bebe od mislim petog mjeseca (ne znam sad točno) dok leže na leđima podižu nogice u savršen sjedeći stav. Na taj način same vježbaju lumbalni dio.
Dok je držiš na sebi, bitno je da je ti ne posjedaš, a ako ona sama diže nogice u sjed, to je pasivno sjedenje, ne opterećuje lumbalni segment i nije štetno.
Ono što možeš napraviti (ja radim po savjetu fizioterapeuta) jest da je staviš između svog bedra, tako da joj raširiš nogice, staviš je na svoje bedro, tako da joj nogice vise dole ravno, nagneš je naprijed da ne stoji ravno već nagnuto, da joj kičma ne čini luk, već bude ravna ili blago savinuta, ali ne u fleksiju (znači ne put naprijed već nazad).
Pri tome je još bolje, ako mora podignuti rukice poviše razine glave da nešto uhvati, jer im je to super vježba.
Nadam se da sam pomogla :love: :heart:
Ne brini za kukove, jer bebica ne sjedi na kukovima :mrgreen:
Znači držiš je u naručju, njena guza nije u sjedu, ne sjedi na tebe, nego eventualno ona diže nogice (kao u sjed) i to ne smeta, jer ne opterećuje ništa i to je pasivno sjedenje.
Davud ima 4 mjeseca. Rođen je kao velika beba (4050 g) a i sada je pravi buco od 8 kg. Razvoj je uredan; prima igračke, prinosi ih ustima, grebe po predmetima, hvat je sve spretniji, smije se, glavicu drži super, u potrbušnom stavu oslanja se na podlaktice, hvata igračke, vrti glavu za 180 stupnjeva i meni i pedici se čini skroz ok.
No zadnjih dana primjećujem da se pokušava okrenuti na trbuh sa boka i pri tome savije glavu u nazad (izvije :? ). Napominjem da to radi samo kad je na boku, na leđima ili kad ga držimo se ne izvija. Uspije se on i okrenuti na bok ali za sada samo kad je bez pelene (imamo platnene :) ). Trebam li ga sprječavati da izvija glavu? Ili je to samo njegov pokučaj okretanja? Mene strah da nešto nepravilno radi. :?
Isto to je i moja curka radila i to dosta dugo. Sad znam da je to bio njen pokušaj okretanja na trbuh ali tada sam se isto bojala kao i ti. Kako ga ti okrećeš? Onako da ga digneš u zrak pa zarotiraš u zraku i spustiš? Tako sam ju ja neznalica okretala. Kad je napunila 5mj i nije se još okretala na trbuh, otišla sam kod prijateljice fizijatrice po savjet. Ona je curku nekoliko puta okrenula s leđa na trbuh pomoću nogu, bez odizanja i curka se sutradan počela sama okretati. Još je par puta pokušala okret ozvijanjem i onda kao da se u pola pokušaja sjeti da to ne ide tako i onda uključi noge.Citiraj:
emira prvotno napisa
Moja curka je isto buckasta, rođena je s 4060, s 4mj je imala 8,7kg
emira pokušaj ga zadržati u položaju na boku, kao da ide u okret. Pri tom mu nogicu koja ide odozgo u okret savij da ide u okret, lagano gornji dio tijela privuci ka sebi i zadrži.
Kako stoji glavica u tom položaju???
@Kaya
Samo da jos jednom zahvalim na pomoci - uspjela se okrenuti s trbuha na ledja!!! :D :love:
U pocetku sam je ja postavila u ispravan polozaj i okretala, a pred kraj bi joj samo malo spustila glavu preko ispruzene ruke a ostatak okreta bi ona izvela sama. I na dan kad je napunila 5 mjeseci je prvi put uspjela se i sama okrenuti.
Danas je vec nanizala okret na trbuh pa ledja pa trbuh - i evo nje za cas van baby gyma i puzzla :)
sillyme :D :love:
Vidis da je sve ok,samo malo pokazes i za koji dan :mrgreen:
I moja se tako rola,vec je dvaput pala s kreveta,pored nas zivih koji gledamo u nju,zacas :lol:
Podne puzzle su najzanimljivije za grickanje :roll: vec odavno ne predstavljaju granicu ;)
Sve to brzo kod njih ide,ljube ih njihove mame :saint:
Pokušala danas. Kad mu primim nogicu uspije se okrenuti a kad mu tijelo privučem ka sebi glava mu prati tijelo tj. ne izvija se unazad.Citiraj:
Pepita prvotno napisa