htjedoh reci, ako zelis nekog da se bori za tebe i bude na tvojoj strani, a ne zelis da to bude tvoj partner, onda mozes povesti neku zensku osobu koja ti ulijeva povjerenje, to moze biti sestra, frendica, ili bas doula
Printable View
htjedoh reci, ako zelis nekog da se bori za tebe i bude na tvojoj strani, a ne zelis da to bude tvoj partner, onda mozes povesti neku zensku osobu koja ti ulijeva povjerenje, to moze biti sestra, frendica, ili bas doula
enchantress, i sa mnom je bio muž. Ali nije mi mogao puno pomoći iako je nastojao. Bilo mi je potrebno puno truda da ga uvjerim da me niije iznevjerio. Situacija je bila prilično kritična, a stanoviti doktor je koristio vrlo invanzivne i čudne metode, bez ijedne riječi upućene meni ili mom mužu, s potpunim ignoriranjem svake naše riječi, rečenice i pitanja. Čudna je to kombinacija: osjećaš se izloženo i bespomoćno, a s druge strane potpuno nevidljivo.
Hvala svima na informacijama. Ma da, čini se da uvijek lutrija na kojeg ćeš doktora i primalju naletjeti. Ja ću biti optimistična i nadam se da ću imati sreće da mi dođe netko normalan ako već ne dr. Jukić i primalja Erika.
Znači čini se da u veljači na predavanje idu ponovo 3 forumašice, Tincha, Enchantress i ja.
E da, našla sam na site-u varaždinske bolnice kompletne upute:
=========================================
Tečaj za trudnice i osobe u pratnji
Poštovane majke i budući roditelji,
U našoj djelatnosti se tijekom cijele godine provodi Tečaj za trudnice i osobe u pratnji. Ciklus predavanja započinje svakog prvog utorka u mjesecu. Kroz četiri utorka u mjesec dana, u trajanju do 2 sata po predavanju, upoznajete se sa nizom činjenica u svezi urednih i kompliciranih trudnoća, poroda, nizom korisnih informacija u svezi novorođenčeta – ukratko, u cijenu od 300kn uračunata je Vaša izobrazba na tečaju kao i ulazak Vaše osobe u pratnji u rađaonicu.
Svakog prvog utorka u mjesecu tečaj se održava u prostorijama Sindikalne dvorane, u Djelatnosti za kirurške bolesti (zgrada Kirurgije, suteren), no kasnije, ukoliko grupa polaznika nije prevelika, predavanja se održavaju u našim prostorijama. Informaciju gdje će se održati predavanje možete dobiti kod prijamne sestre u našoj djelatnosti, neposredno prije predavanja.
Preporučeno vrijeme početka dolaska na tečaj jest nakon 30. tjedna trudnoće, no dakako, prema Vašim obiteljskim prilikama, možete pohađati tečaj kadgod zaželite. Mišljena smo da ukoliko prerano dođete na tečaj, puno se korisnih informacija zaboravi dok ne dođe najsvečaniji trenutak za obitelj – vrijeme poroda!
Uplate možete izvršiti na bolničkoj blagajni ili putem internet bankarstva, ne nužno tijekom tečaja, no svakako do dolaska na porod u rađaonicu. Prilikom uplate putem internet bankarstva bitno je naznačiti: Vase IME I PREZIME, Za trud. tečaj. Žiro račun: ZAGREBAČKA BANKA d.d.
2360000-1102054801
Preporučamo povremeno pregledavanje naših internet stranica radi novih obavijesti!
Doula je bila naš prvi izbor, no onda smo nekako ipak odlučili da MM bude tamo u rađaoni (ipak je muško i jak :mrgreen:, mada sam sigurna da se i ti možeš izboriti! ).Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
Ja bih najradije i njega i doulu. Čak sam mislila pitati mogu li platiti da to dobijem, ali mislim da ne bi prošlo. Ma ja bih svašta što je nemoguće u CRO. I što se poroda tiče i svega ostalog.
Neznanje je ponekad blaženo.
enchantress,
ja te tekođer toplo podržavam za odlazak u Varaždin. Iako nije bilo dr. Jukića i primalje Erike porod mi je ostao u posebnom sjećanju jer ništa nije bilo forsirano, a boravak od prvog trena s mojom jedinom ljepoticom je nešto što nikad ne bih mijenjala. Naravno MM je konstantno bio s nama i puno nam pomogao.
Varaždinke drage, ušla sam u 39-ti tjedan i nadam se porodu u Varaždinu. Tečaj odrađen u prosincu....
Ovaj bih tjedan trebala otići na barem jedan pregled kod njih a ne znam kada je koji dr. u ambulanti. I naravno, zanima me koji dan NE ići da ne bih natrčala na dr. koje spominjete po zlu.
Drugo, zna li neka od vas kako saznati raspored dežurstava u rodilištu...
iva_luca, imaš ppCitiraj:
iva_luca prvotno napisa
dunja&vita:-))), jel' moze i meni taj pp?
Ja sam u 38 tjednu, bila sam prosli utorak u Vz, planiramo opet ici sutra, no kako ce me vjerojatno inducirati, raspored u rodilistu bi mi jako koristio.
[quote="dunja&vita:-)))"]Citiraj:
smajlić prvotno napisa
:mrgreen:
Mi sutra krećemo na tečaj. Baš se veselim! Vidjet ćemo imam li čemu...
Midori imaš pp.
vidim lete pp-ovi na sve strane :mrgreen:
pa ipak, ako u tim pp-ovima piše neka informacija koja je dobrodošla na ovom topicu podijelite je pliz s ostalim poklonicama vž rodilišta, kao što su i one prije vas bile široke ruke ;)
Jutroooo!
Evo se spremam za pregled u Varaždinu - idem kod dr. Špoljarić jer za nju imama preporuku.
Nije da nisam bila u napasti da idem kod dr. Jukića, al opet računam, ak mi on kojom srećom bude na porodu neć biti bitno jesam li njegova pacijentica.... :mrgreen:
Ako budem imala sreće, možda mi dopuste da prošvrljam malo po odjelu, onak čisto da "usvojim" prostor i atmosferu!?
pinocchio :*
Što se tiče rasporeda, barem onog koji je izvješen u čekaoni trudničke ambulante, mislim da je on tamo uglavnom radi forme, jer kad smo mi išli na preglede u VŽ nastojali smo se držati tog rasporeda, a opet smo par puta bili iznenađeni. Npr. dr. Jukić je po rasporedu četvrtkom (ako se dobro sjećam), ali ako je noć prije bio dežuran onda će u ambulanti taj dan raditi netko drugi. Isto tako ako je netko drugi po rasporedu u ambulanti možeš zamoliti sestru da ti pozove dr. Jukića pa ako je on u bolnici i slobodan onda će te doći pregledati. Takvo je barem moje iskustvo. :) :saint:
Također, pinocchio :* , slažem se :yes: .
baš sam mislila slat pp da bi i ja pp :mrgreen:Citiraj:
pinocchio prvotno napisa
ako vec ima kakav raspored, ja mu se veselim, da ne zasjedam sad na telefon :trep:
Palonkice :*
trebalo mi je 5 min da ispisem prethodni duuuuuugacki post :roll: pa mi promaknuo tvoj.
znaci, ipak je najbolje nazvat u odabranom tjednu
Inesice, možeš probat nazvati, ali meni preko telefona nisu htjeli ništa reći. :/
a mislim divno. al ajd za info o tecaju sam nazvala 5 brojeva i dobila infprmaciju na pol kad se zbroje svi razgovori. mozda, kad cu zvat, pospojim opet sve u neku korisnu info.Citiraj:
Palonkica prvotno napisa
al smislit cu ja vec nesto. kad uopce smislim kad idem i dal' idem
Ja ću se samo potiho javiti na ovaj topic jer ni sama ne znam što želim.
Voljela bih pročitati sve dijelove ovog topica, pa će se za to vrijeme sigurno nešto iskristalizirati.
Problem je što još uvijek nisam sjela s MM-em i vidjela kako on diše. Nismo si baš nešto u zadnje vrijeme. :(
Ali na tragu onoga što je mislim Lutonjica pisala - više-manje mi je svejedno gdje ću ići roditi, vjerujem da moj stav može utjecati na ishod, da nije važno osoblje), ali želim pravi 24-satni rooming-in, po mogućnošću sa što manje kreveta u sobi. Jel mi možete reći da li sam na dobrom tragu?
Cure, evo na linku telefona doktora i primalja u Vž.bolnici:
http://www.obv.hr/#:ajaxCallback@11
Opći telefoni ginekologije:
http://www.obv.hr/#:ajaxCallback@13
Sjećam se da je prošli tjedan bio i raspored na njihovim stranicama, ali sad ga više nema?!?
Jesi, na dobrom si tragu, moje osobno mišljenje je da je Vž trenutno najbolje što možeš izabrat u lijepoj našoj, pogotovo ako želiš 24-satni rooming- in i biti solo u sobi. A što se tiče pozitivnog stava, po meni je upravo to presudno i uvjerena sam da je moj porod prošao savršeno baš zbog toga- muž i ja smo si mjesecima prije složili priču kako želimo da bude, razgovarali o tome kao da je to gotova stvar- bit će tako kako mi želimo, i naravno da je i bilo tako. :love:Citiraj:
Jelka prvotno napisa
jelka. u varaždinu imaš potpuni, totalni, apsolutni 24satni rooming in, počevši od momenta kad beba izađe iz tebe nadalje.
sobe su trokrevetne, dvokrevetne i jednokrevetne, mozes traziti jednokrevetnu ako zelis (to je normalna soba, ništa se ne plaća)
mislim da i sinj ima 24satni roomig in, pa čakovec, đakovo, šibenik
varaždinski rooming in je nešto neprocjenjivo i fenomenalno, ako je i samo zbog toga, vrijedi ići tamo. moja logika je bila otprilike kao i kod Lutonjice - porod kako bude ( a velike su šanse da bude kao ja hoću - i bio je), a onda imam svoju bebu samo za sebe...
pravi rooming-in je. čak i kad imaš carski odnesu ti bebu pokazat mužu i dok te zašiju i operu već te beba čeka u sobi( 20 min si odvojena od nje). presvlače, peru i pregledavaju bebu u sobi tak da je zbilja imaš 24 sata pored sebe. sestre su divne(moja cimerica i ja smo imale carski s danom razmaka pa smo svaki čas zvale sestre).
p.s. ja bih preporučila u slučaju da imaš carski dvokrevetnu sobu da imaš s nekim pričat tih 5-7 dana.
na najboljem mogućem :)Citiraj:
Jelka prvotno napisa
Ajde onda mrak. :)Citiraj:
pinocchio prvotno napisa
Bila na pregledu kod dr. Špoljarić u Varaždinu!
Javila se sestri u ambulanti, obavila uobičajeno (urin, tlak, vaganje) te napravila CTG (uredan) ... Sestra je bila više nego pristupačna, lijepo smo popričale i bilo joj jako drago čuti da se njihovo rodilište spominje po dobru. Za eventualne gužve kaže da ih rješavaju solidarno, tj. uobičajeno je da uskaču jedna drugoj kad ima potrebe za to! (Stvarno je lijepo čuti da još ima toga na ovome svijetu.....)
Dakle, kad sam dr. rekla što želim..... (porod bez medikamenata, bez intervencija....) rekla je: Nema problema, to ćete sigurno kod nas dobiti. Osim ako ne dođe do komplikacija... ali, to je nešto što ne možemo predvidjeti i nema se razloga s time zamarati unaprijed. Ako procijenimo da kod vas porod ide svojim tijekom, budite sigurni da ćemo vas pustiti na miru i da ćemo dolaziti tek toliko da provjerimo kako vam ide :D :D :D
Nakon toga ja sam skoro ostala bez pitanja! :lol:
Za kompletan pregled (CTG, UZV, amnioskopija ako treba, pregled liječnika) treba vam samo jedna uputnica.
Na kraju nisam prošetala odjelom jer smo žurili još nešto obaviti, ali, moj dojam je pozitivan.
P.s. Za info o ordinirajućem liječniku u ambulanti nazvala sam večer prije na tel. u prijemnoj ambulanti 042/393-115
Eto nas s tečaja!
Predvanje je držao dr. Kolenko.
Za sve koje su mi rekle da im javim - drugi je utorak primalja Erika. :klap:
[quote="iva_luca"]Bila na pregledu kod dr. Špoljarić u Varaždinu!
J
Dakle, kad sam dr. rekla što želim..... (porod bez medikamenata, bez intervencija....) rekla je: Nema problema, to ćete sigurno kod nas dobiti. Osim ako ne dođe do komplikacija... ali, to je nešto što ne možemo predvidjeti i nema se razloga s time zamarati unaprijed. Ako procijenimo da kod vas porod ide svojim tijekom, budite sigurni da ćemo vas pustiti na miru i da ćemo dolaziti tek toliko da provjerimo kako vam ide :D :D :D
Nakon toga ja sam skoro ostala bez pitanja! :lol:
Bome je i mene ovo iznenadilo... nisam upoznala tu doktoricu, ali ovo je valjda prvo pozitivno mišljenje koje sam čula o njoj! Uglavnom, zaista mi je drago ako je tako i zaista držim fige da će se držati svojih riječi!
I ja sam bila u utorak kod dr. Spoljaric, po drugi put, a i dalje cu (jos koji tjedan).
Meni ju je preporucila primalja Erika kao vrlo strucnu za komplikacije u trudnoci (moj slucaj), a takodjer i sklonu prirodnim porodima. Idealna kombinacija!
Evo nas s predavanja jučer. Ostali smo malo zatečeni s par stvari koje je dr. Kolenko rekao :shock: ali evo ukratko.
Rekao je da u rađaoni nema nikakvog jela i pića. OK, jasno mi je da se neću sad trpati s hranom kao nenormalna, ali ako porod traje nekih 20 sati, pa logično je da mogu pojesti barem neku energetsku pločicu, bombone s grožđanim šećerom i popiti malo vode?!
OK, ovo nije tako bitan detalj, ali eto, malo me začudilo, jer barem voda je nužna da ne dehidriraš od izdisanja trudova ili?
Drugo, rekao je da u njihovoj bolnici pratnja ne može biti s ženom za vrijeme izgona :? . Jel to ikad prije rečeno, to nitko nije spomenuo tu na forumu... Kao svega 1/4 doktora tamo dozvoljava da muž ostane s rodiljom u rađaoni za vrijeme istiskivanja bebe. Jer kao, imali su nedavno slučaj da je nečiji muž pao u nesvjest i udario glavom o stol, srećom nije išao na šivanje, ali, svima tamo je bio šok za vrijeme poroda imati još posla s njim. Doktor koji je bio tada u rađaoni sigurno još dugo neće dozvoliti pratnji da ostane tada u rađaoni. Jer kao pratnja si ne može ni zamisliti koliko je to krvi i ono nekima bude šok vidjeti to sve...
Većina ljudi tamo se pobunila da im se to pravilo ne sviđa, jer je to zapravo najključniji trenutak da osoba koju voliš/vjeruješ bude s tobom, a posebno ako je to otac djeteta, to je zapravo najdirljiviji trenutak kad se beba rađa.
OK, sad mi to sve skupa bude dosta nelogično, prvo iz razloga što je jedan tata pitao da li može prerezati pupkovinu, rekli su da - naravno. Onda je jedna žena pitala da li se pupkovina odmah reže ili... doktor je dodao da ne, da se čeka oko minutu, kad sva krv izađe iz pupkovine, da se tek tada reže. E sad, ako muž nije u rađaoni u tom trenutku, nemam pojma kako može prerezati pupkovinu?
Moj dojam je da se oni žele zaštititi i radije kažu da se ne može biti u rađaoni, jer ako nešto krene krivo ili budu neke veće komplikacije, ili muž radi previše problema (kažu da je bilo i ne baš ugodnih prijetnji by the way) i ako zamole osobu iz pratnje da izađe, trebala bi izaći.
Inače, ne vidim razloga zašto bi tražili da izađe ako sve ide normalno i ako je osoba iz pratnje kulturna i daje podršku rodilji. Samo se nadam da ću naletjeti na nekog normalnog doktora tamo da mi muž može ostati sa mnom, jer s obzirom na moje fobije iz djetinjstva od bolnica, nemam pojma kako bi izdržala tamo sama :love:
I posljednje na što je isto dosta ljudi reagiralo, po pitanju dripa, na pitanje da li se može odbiti, rekao je da, naravno, ali ako porod ne teče kao bi trebao, tipa da se ne otvarate prema nekim standardima satima ni cm, sigurno ćemo vas pitati kroz 2 sata ponovo da li želite drip, možete ga ponovo odbiti, ali kao treći put će to već teže ići.
Stekli smo dojam da ne žele gužvu i predugo "čekanje" tamo u rađaoni.
Dosta se diskutiralo o vakuumu. To nije nešto što se može odbiti, jer koriste ga samo ako je život bebe u opasnosti kad se nešto jako zakomplicira.
Isto kao i carski rez, rade ga samo ako je normalan porod nemoguć i beba u opasnosti i naravno oni ostali detalji, visok tlak, šećerna bolest i sl.
Možda će nekog zanimati i vrlo bitan dio vezan uz bebe, beba se ne nosi van iz rađaone, svaka žena ju ima na oku. Kad je porod posteljice (čini se da ovo ne ide bez injekcije nečeg) ili šivanje, beba čeka na stolu pored. Ukoliko žena želi, može bebu odmah nakon poroda staviti na prsa ;), tada samo podignu bočne stranice kreveta na kojem žena leži u rađaoni. Isto vrijedi i za carski rez, beba se dobije odmah.
Evo to je ukratko detalji koje sam mislila da će zanimati i ostale. Obzirom da predavanja vode različite osobe, s nestrpljenjem očekujemo predavanje primalje Erike idući utorak :)
I dodala bi još, dvorana je bila krcata, bilo nas je sigurno 70-ak žena s pratnjom... pa se sad pitam da li su to sve bebe začete negdje na moru, ili je nešto tih žena došlo prije 30 tjedna trudnoće na predavanje :)
E da, sestre u bolnici su upozorile dr. Kolenka da pročita postove koje žene pišu o njemu i nije bio baš sretan zbog onog što je pročitao.
Nije rekao ništa loše o stolčiću, osim da kod stolčića nema epizotomije (očito ne interveniraju toliko u slučaju stolčića), te da ne treba imati preidealiziranu sliku što su mediji donijeli o takvom porodu, jer svaki porod je drugačiji, svaka žena ga drugačije doživljava.
I da, u vž rodilištu se ne može tražiti epiduralna, niti plaćanjem niti na bilo koji drugi način, osim preko veze, ako poznajete anesteziologa i ako je slobodan u tom trenutku. Ali sigurna sam da to nitko s rodinih stranica niti neće tražiti :mrgreen:
Eto toliko za ovaj put :)
vec sam zaboravila sta sam procitala...
epiduralna moze...moja frendica ju dobila u 10 mj prosle godine a nema nikakve veze ni nista slicno
Ne znam, dr. je spomenuo da ju daju samo u slučajevima kad je radno vrijeme (rjeđe u dežurstvima) i ako je rodilja baš totalno u bolovima i ne može više izdržati. U pravilu se ne može na epiduralnu računati, jer nemaju dosta anesteziologa. That's what he said... Naravno nije bilo rečeno da nije bilo epiduralnih, nego da se ne može epiduralnu tražiti ili platiti, ali da je bilo slučajeva, bilo je - naravno :)
Ja nasreću dotičnog dr. Kolenka nisam imala priliku upoznati, ali sam stekla dojam da se radi o napuhanom, mladom doktoru koji sam sebe smatra jako važnim, a iz vlastitog iskustva znam da ove priče "nema hrane, nema pića u rađaoni, pratnja mora izića van" ne stoje.
A za epiduralnu je istina da se moraju poklopit mjesec i zvijezde i još svašta da je dobiješ.
evo ja moram malo stati u obranu dr. Kolenka - on je meni bio u prijemnoj ambulanti, a uz njega je u smjeni bila ozloglašena dr. Dombaj. Stvarno nemam nikakve zamjerke na njega, uzeo je moj plan poroda, pitao me sve što želim i ... poslije se više nije ni pojavio (jer je skužio da je to ono što želim) :) !
U rađaoni sam normalno pila, jela nisam, ali zato što nisam imala potrebe za tim, a ne zato što bi mi netko branio. Dr. Kolenko je još dobio jezikovu juhu od dr. D. jer je uzeo moj plan poroda, pa mu je ona rekla da to nije medicinska dokumentacija i da mi to vrati (sve se odigralo ispred rađaone pa sam čula i vidjela). Nakon toga mi je on to donio u rađaonu, rekao: " sve ste čuli i vidjeli, ja ću to ostaviti ovdje, a doktorici sad završava smjena". Pri izgonu bebe u rađaoni smo bile 2 primalje, ja i MM - od doktora ni d :) ! Bela se rodila u podne, a on je došeo nama u sobu oko 16 da se pozdravi jer mu završava smjena i da pita jesam li zadovoljna porodom!
Samo morate ostavljati dojam da znate što radite i što želite i tamo su najveće šanse da to i dobijete!
Citiraj:
mfo prvotno napisa
Citiraj:
mfo prvotno napisa
Zeznula sam :oops: , trebalo je ovako:
Sad mi stvarno nije jasno- zašto onda na tečeju ima potrebu pričati nešto posve suprotno :?
ma mislim da je ona tamo specijalizant i da jednostavno još nije u poziciji da tjera neke svoje ideje i stavove nego se mora prikloniti starijim doktorima (barem na van), a onda kad je u smjeni i tako mu ne dišu za vrat i ne kontroliraju svaki korak, barem dok sve s porodom ide bez komplikacija!
ono što bih ja rekla da je ključno, kao i u većini rodilišta u RH - OSTANITE DOMA ŠTO DUŽE! Ako dođete i u "lošu smjenu" u već uznapredovaloj fazi manje su šanse da se upuštaju u bilo kakve intervencije!!! Ja sam došla 8cm otvorena, Bela se rodila nakon 6 sati u rađaoni što je prilično dugo obzirom na početnu otvorenost, ali mi nitko nije ništa nudio od intervencija!
Moja ideja je bila - doći u VŽ i šetati, otići na kavu, biti na parkiralištu, ali ne ići na prijem dok nisam sigurna da sam već puno odradila!
edit: ona=on :roll:
tocno to je bio i moj plan ali ja usla...rekli mi da obucem spavacicu prije nego su me pregledali...i 5 cm otovrena...
da sam znala da nu tako bila bi kod mm u firmi dok ne krene jace...
dr. kolenko nije tako los al je uplasen i radi kako mu dirigiraju...(znate iz moje tuzne price da je trazio da se ispricam dombajici...)...to mu nebi samom palo na pamet...
jesti i piti su i meni branili...samo su dvije osobe rekle da pijem koliko god hocu a jedna da si slobodno nekaj pojedem...
(istina da mi nije igralo ulogu kaj pricaju) ali...
Da, to je istina, ali mislim da žene koje rađaju prvi puta i još nemaju nikakvog iskustva, ne znaju što je normalno, a što ne, nisu sigurne dal opće imaju trudove, naravno žure u rodilište.Citiraj:
mfo prvotno napisa
I ja sam bila takva, tamo je nasreću bio dr. Jukić i imao je strpljenja, provela sam tamo 15 sati i na kraju rodila prirodno, a da je bio netko drugi vjerojatno bi me pokušao nagovorit i na prokidanje vodenjaka i na drip i na kraju bi možda završila sa 20 šavova i rodila puno prije.