Khm... tema je porod :trep:
Printable View
Khm... tema je porod :trep:
Hvala, nije bilo toliko OT koliko se na prvi pogled izdvojenog posta čini.
Logički slijed misli u ovom razgovori bio bi - ako se podupire nešto čime nije obuhvaćena većina populacije, znači da se to smatra dobrim i pozitivnim, nimalo štetnim,
ako se za to ne troše državni novci, troše se vlastiti prihodi,
i ima se pravo na to,
znači,
udruga može plaćati predavanja, tribine, sve što god hoće svojim novcem, za dobrobit svojih članova, za ono što misli da je dobro,
ovdje konkretno,
sve što je usmjereno na podršku prirodnom porodu, pa tako i
porodu doma, kojega, slijedom tih misli-
smatra, vraćam se na ključne riječi topica, - sigurnom rabotom.
A već smo zaključili da je sigurna rabota vrlo rastezljiv pojam.
Nena, ocigledno ne pratis pomno rad udruge. Da to cinis, shvatila bi koliko smo energije utrosili u ovo o cemu govoris - poboljsanja uvjeta radjanja u rodilistima.Citiraj:
Po mom mišljenju, veća je društvrena korist za sve, za ogromnu većinu, usmjeriti energiju i novce u poboljšanje uvjeta rađanja u rodilištima.
mama i beba - 24 sata zajedno u rodilistu
u rodilistima se na slavi majcin dan!
roda i b.a.b.e. reagiraju
reakcije na izjave dr. zivkovica - sibensko rodiliste
itd. itd...
puno smo akcija organizirali, puno okruglih stolova, puno dopisa uputili rodlistima i ministarstvu u nastojanju da poboljsamo uvjete radjanja u nasim bolnicama
ali to vas ne zanima - vas zanima samo neasistirani porod
momze, nije istina. I sama sam bila u onoj povorci na trgu prije 2 i pol godine, kad se protestiralo protiv uvjeta u rodilištima. Ali ne sjećam se da se nešto slično poduzelo nakon toga.
roda ima izmedju ostalog i prihode od samofinanciranja
ne znam koliko ti je poznavanje organizacija civilnog drustva, ali u interesu je ove drzave da ima civilnu scenu koja je odrziva, a koja ne ovisi o donatorima (pogledajte sto se dogadja s udrugama koje ovise samo o donatorima, projekta ima dok ima para, a i najvece udruge koje su bile ovisne o nekoliko stranih donatora su bile u gadnim problemima kad su ovi, sto je i ocekivano, jednog dana prestali donirati im novce), i neko je zlatno pravilo dobrog upravljanja (ne jos u hr, ali mi ne ucimo iz losih primjera) da se udruga financira kako iz proracuna, tako i iz donacija i iz samofinanciranja. zato je vlada erha i izglasala dokument Stvaranje poticajnog okolisa za razvoj civilnog drustva, gdje je poticanje socijalnog poduzetnistva jedan od vaznih dijelova na kojima se treba raditi kako bi udruge i an taj način financirale svoje projekte.
Mi mozemo biti samo ponosne sto smo bile i vizionarke i hrabre i u ovom podrucju naseg rada postigle izvrstan rezultat i, kad se o soc. poduzetnistvu u hr danas govori, roda se cesto izabire kao jedan od top primjera.
Sto nije istina, Angie?
za takve akcije treba jako puno energije, vremena, novca i volonterskih sati.
i sto god napravili, nece biti dovoljno
imali smo okrugli stol u Saboru na temu krsenja ljudskih tj. zenskih prava u rodilistima, imali smo okrugli stol sa svim vecim predstavnicima politickih partija na temu rodiljnih naknada, redovno reagiramo na napise u medijima, dajemo izjave, pisemo reakcije...
iako jesmo mocna gomilica, nismo svemocne
Nije istina se odnosilo na ono da nas zanima samo neasistirani porod. Dakle, forumaši se odazivaju na Rodine akcije.
Sve ovo što navodiš mi je jasno, i ja ful cijenim rad udruge, zato mi i je žao da si ovakvim postupcima (odnosno, prešutnim odobravanjem nekih vrlo kontroverznih stvari) rušite dobru reputaciju.
poznato mi je itekako, neću se sad outletati ovdje, ali itekako pratim rad udruge i ostalih "slilnih" udruga (momze), i to ne onako kako ga prati netko subjektivan inside, nego onako kako ga prati i doživljava javnost, a tu vam mogu reći da vam je PR loš (eto se javljam ako treba šljaka na tomu:mrgreen:) ,
a ovo što vam forumašice na to ukazuju, ne trebate shvaćati kao zlonamjernost, većina ih nije izabrala postanje baš na Rodinu forumu, a ne na nekom drugom, da bi potkopavale ideje udruge, naprotiv.
slilnih:oops: , mislila sam, ajde recimo, "sličnih" - udruga za ženska prava, djece, invalida itd.
ako je tako, moram rec da me je onda prilicno iznenadio tvoj komentar o vlastitim prihodima, koja mu je bila svrha?
a i ne mislim da je ok pricati anonimno, jer je zelimo se outati, kako smo veliki poznavatelji necega, ti mislis da je?
ne mislis da onda na osnovu niceg nego jedne recenice forumasi dobivaju dojam da stvarno znas o cemu pricas, a ne da je to tvoj, recimo, dojam?
pricam samo o nacinu
Jesu i ja opet ponavljam da prvo treba srediti stanje u rodilištima, a tek onda se zalagati za omogućavanje asistiranog poroda doma, jer sve drugo je preskakanje važnih koraka.
A to se može. Takva rodilišta već postoje.
Ali kad ja napišem da sam rodila u rodilištu u kojem te dočekaju riječima "Dobar dan i dobro nam došli", u kojem se poštuju želje rodilja, u kojem se potiče dojenje i u kojem se na svako pitanje dobije odgovor, brzo me se poklopi postom tipa "ti si u manjini". Nema ovacija, nema divljenja, nema ženske snage...
Promicanje kućnih poroda, k tomu još i neasistiranih, je nepotrebno rasipanje energije i sasvim loš put k dobrom cilju.
Ne stižem sve pratiti pa ako je ovo već napisano sorry...
ivarice, zar nije Nena napisala samo to da Roda ima vlastite prihode kojima moze financirati akcije koje se ne ticu vecine, nego nekog manjeg dijela gradjanstva i da ima i pravo na to. :?:
Pcelica Mara ovo je bilo "u sridu".
Dakle, Udruga odlučuje da ima/nema neke podforume. I odlučuje da se na nekim pdf-ovima ne može argumentirano raspravljati, ako nemaš isto mišljenje. Dakle, Udruga indirektno selektira dostupne informacije, ali istovremeno ne preuzima odgovornost ako netko donese neku odluku samo na osnovi tih "odabranih" informacija. To smatram jednim perfidnim oblikom cenzure.
Pcelica, ne znam u kojem si rodilistu rodila, ali to je super!
I meni, osobno, uvijek je drago cuti da ima i toga (pa, zaboga nisu nam svi doktori i primalje, bezobzirni i bezobrazni) i daje mi nadu da ce sve vise biti takvih iskustava. :-)
jer, tome tezimo
a zasto mislis da jedno iskljucuje drugo?Citiraj:
Jesu i ja opet ponavljam da prvo treba srediti stanje u rodilištima, a tek onda se zalagati za omogućavanje asistiranog poroda doma, jer sve drugo je preskakanje važnih koraka.
moze se paralelno raditi (kao sto i radimo) i nastojati poboljsati uvjete u kojima zena radja u rodilistu (pri ovome ne mislim na materijalne uvjete), ali joj je omoguceno da sigurno rodi i u okruzenju u kojem ona to odabere
ma da, cijeli jedan njen post sam preskocila
Ne znam tko tu koga nije razumio, mislim da sam svoje stavove jasno iznijela u onim podužim postovima, a što se tiče poznavanja funkcioniranja civilnog društva,
tu ne treba biti ni tajni agent niti član udruge pa da znaš ono što je dostupno u javnim podacima.
Vladini "odjeli" za udruge, zvali se oni uredi, agencije, svejedno, udrugama odobravaju novac iz priračun, velik dio se dobiva za to od prihoda Hrvatske lutrije,
da udruge traže novce prilažući projekte i na drugim stranama, to je jasno,
traže ih od stranih organizacija, banaka, koga god, da je to sve nesigurno , pokazalo se skoro svake godine kod npr. Autonomne ženske kuće Zagreb i da su ipak, državni novci, najsigurnji, a oni vlastiti, dobra pričuva.
Sve je to javo poznato svima koje zanima, što iz službenih, ali javnih podataka , što iz medija.Nisam otrkrila nikavu toplu vodu, samo sam rekla da sam upoznata,
ne da sam ne znam kakav stručnjak ili freak pa da sad samo brijem o Rodi ili nekoj drugoj udruzi nego jednostavno znam kako funkcionra taj sektor.
I nisam zbog toga nikakav poseban znalac, ali ste vi krenule od pretpostavke da mi ne pratimo, ne znamo i nismo upoznati nego bezveze pričamo po forumu pa sam ja samo kontrirala da nije tako i da nije dobro polaziti sa stajališta nečije, tuđe neupućenosti.
Sad je red na anchie da kaže da je tema -porod.
Svaka udruga ima se pravo zalagati za što želi, tako i Roda, naravno, ali naravno da postoji ali...dok se tim akcijama ne ugrožavaju nečiji životi. A podržavanje neasistiranih poroda kod kuće (jer to i jesu porodi kod koje se zova ino babica, koja prema RH zakonima nije ovlaštena biti na porodu) upravo time rezultira.
potpis na majušku i nenu i deadi!! :-)
imam pitanje (vratimo se na onu tužbu). ne provociram jer me ovo stvarno zanima.
i vratimo se na Silan. meni ona, zbog zadnje priče oko bolesne malene, nije kao, roditelj "sjela".
i ako se vratim natrag na njen porod kod kuće, lako se može zaključit da je i tamo moglo sve loše krenut i završit.
mene zanima tko bi bio odgovoran za, ne daj Bože, tako nešto?
roditelj, naravno. a odgovarao bi kako??
zar ne mislite da bi se, u tom slučaju, barem u medijima, povlačilo i ime Rode. i to, ne baš, u pozitivnom kontekstu.
evo, mene najviše radi takvih stvari smeta taj topic podrške. stavimo na stranu što se vi, na nekim tamo pravilima, ograđujete od...xyz
i nemojte počinjat s onim da svatko ima pravo na svoje mišljenje koje se iskristaliziralo i negdje drugdje, ne samo na netu, jer baš kod Silan, po njenim riječima, to nije slučaj.
stvarno ne kužim zašto se ne bi radilo na tome da se omogući porod kod kuće samo zato jer većina nije zainteresirana za to ?
samim omogućavanjem poroda kod kuće poboljšati će se i uvjeti u rodilištima, jer da bi porodi kod kuće bili mogući trebati će educirane primalje koje će valjda naći i svoje mjesto u postojećem sustavu
ja se ne bih osjecala odgovornomCitiraj:
i ako se vratim natrag na njen porod kod kuće, lako se može zaključit da je i tamo moglo sve loše krenut i završit.
mene zanima tko bi bio odgovoran za, ne daj Bože, tako nešto?
zasto bi?
ne kuzim poveznicu... mozda zato sto je procitala moju pricu o asistiranom porodu doma? jel se zato trebam osjecati odgovornom?
ja sam prije odluke da rodima doma, citala, razmisljala, informirala se i donijela odluku
da mi je, nedaj boze, umrlo dijete u koga bi ja mogla uprijeti prstom??
koga bi mogla tuziti??
tvoje dijete vidi na HTV-u crtic u kojem Tom baci Jerryja u vis, on odleti preko krova kuce, padne i nastavi trcati. tvoje dijete pozeli uciniti isto, jer vidi da Jerryju nije bilo nista i desi mu se... ono sto bi mu se desilo da se baci sa ne znam kojeg kata.
tko je odgovoran?
HTV koji je prikazao crtic? MGM koji je proizveo crtic?
nisi mi odgovorila na pitanje. znam da bi bio odgovoran roditelj, ali kad vlasti potegnu pitanje došlo bi se i do Roda, zar ne?
mene zanima kakve su posljedice (zakonske) po roditelje?
a neizravna odogovornost kod Silan-pa ja bih se, barem, zapitala jel moja rečenica kojom ju podržavam o porodu dovela do konačne odluke.
koja je onda, pšoslije, dovela do nečeg lošeg.
ali to sam ja.
... ovo je edukativan forum...tom i jerry nije edukativan crtić
mislim da bi državi bilo pametnije legalizirati porod kod kuće (kad je ionako postotak kućnih poroda mali) nego da se žene koje to žele napraviti moraju skrivati ako žele imati stručnu pomoć a pomagači pomaganjem krše zakon... meni je to blesavo... skrivanje po kukuruzu doslovno...
žena koja odluči roditi kući mora imati podršku, informaciju, pravo na pomoć ali i svu odgovornost za svoj izbor...
a ja bi svejedno u rodilište.... :)
mislim da bi se vecina zena odlucila na porodjaj kod kuce (ako bi trudnoca bila školska) kada bi uz njih bila strucna babica i netko s autom da ih baci do bolnice ako sto podje po krivu i mislim da bi se na tom pitanju trebalo raditi.
osobno bih voljela tako roditi, ali i da je sve to i legalno i uz strucnu pomoc u mom slucaju bi bilo tesko izvedivo jer sam 2,5 sata voznje po jadranskoj magistrali udaljena od najblize bolnice. to bi ipak bila jedna prevelika avantura i za mene i za bebu...
a da bi se trebalo raditi (i vec se radi) na promjeni mozgova u bolnicama pa da nam rodilista sve vise slice na dubrovacko i sinjsko a sve manje na staro splitsko, po meni bi bila isto tako dobra opcija.
mislim da se nitko od nas koji "žugaju" ne protivi porodu doma, vec samo neasistiranom porodu doma. a razlika je ogromna.
mislim da to ne ide zajedno samo po sebi. nego ako cemo imati primalje koje naginju pustanju poroda da bude fizioloski i ako ce se to moci odvijati kod kuce ili u porodnim centrima, onda ce one biti tamo, a ne u bolnicama gdje ce im ostati ista funkcija kao i sada. u zemljama gdje postoje i porodni centri i porodi kod kuce uz legalnu primalju, jos uvijek su uvjeti takvi da je u bolnicama postotak carskog ogroman, svih drugih intervencija takodjer. praksa se mijenja jako tesko, sto jednom starom uvazenom ginekologu znaci cinjenica da postoji jedan mali broj zena koji radja doma - najcesce predmet sprdnje.
rekla bih da bi pustanje doula u rodilista imalo puno blagotvrniji ucinak na porode tamo, nego samo to sto ce postojati primalje koje smiju obavljati porode doma. i vece postivanje prava pacijenata ce promijeniti porode u rodilistima.
Onda smo na istom putu.Udruga se ne zalaže za planirane neasistirane porode kod kuće.
Neasistirani se deševaju u stvarnom životu puno češće nego što se piše na forumu.
Gotovo pravilu su neplanirani i jako brzi(rodila na autoputu,rodila na parkiralištu,rodila u WC-u...). Meni to samo govori da je to priroda jako dobro zamislila, nekome drugome da su majka i dijete imali sreću da im se nešto nije dogodilo. Ovisno o tome kako gledamo na porod.
cijela poanta je u tome da se vi (tu mislim osoblje foruma) pravite da ne kužite o čemu vam se piše posljednjih dana...
pa jasno da će osobe poput Silan roditi neasistirano doma kad na Rodi postoji cijeli topic potpore tome, a na istom topicu niti jedan argument protiv ili bar napomena koliko je takvo što opasno i riskantno....
mislim pišu se hvalospjevi ženama koje uopce ne kontroliraju trudnoću :zbunj:
anchie76 savjetuje trudnicama da idu što kasnije na prvi pregled (12 tjedan ili kasnije)- jer se tako radi "vani" :roll:
i sad to neka "silan" pročita i ne ode na pregled
igrom slučaja ima vanmateričnu trudnoću i umre prije prvog pregleda
tko tu nosi bar moralnu odgovornost?
sad nemojte pisati da se to ne može desiti jer smo se svi uvjerili da itekako može, samo nekom ludom srećom nije završilo tragično
To sve što piše na našem forumu o pregledima i porodu kod kuće može pročitati i na raznim drugim forumima i stranicama.Jedini je problem što one nisu na hrvatskom,ali tko se služi engleskim...široko mu polje.
Možda da predložimo cenzuru opasnih sadržaja npr.Republici Hrvatskoj? Možda da spalim sve knjige koje bi nešto takvo mogle spominjati?:|
i tamo se po ramenu tapšaju trudnice koje ne kontroliraju trudnoću i rode doma neasistitano u 21. st.?
ako je onda ok :)
Ako netko ne ode na pregled sa 5 tj.nego recimo sa 10 tj.,ili nemaju vaginalne preglede ,ili nemaju 10 ultrazvuka u trudnoći bez posebnih indikacija,ili rode nasistirano dok čekaju legalnu babicu koju plača njihovo zdravstveno osguranje...
Pa vjerojatno se tapšaju,i vjerojatno žive sa manje stresa ako je to njihov izbor.
Za one kojima to nije prihvatljivo uvijek postoji drukčiji put...
ne ja ne pisem o tome, nego o ekstremnim slucajevima sa vaseg foruma koje vi podrzavate i poticete
na tom podforumu je sve nesto jako "ruzicasto" i super
nema potpunih informacija i jasno da se vrlo lako moze steci pogresan dojam i upustiti u avanturu kucnog neasistiranog poroda