Citiraj:
eda prvotno napisa
Radi objektivnog informiranja moram napomenuti da su istrazivanja koja Mujica navodi korelacijska, tj. da kao takva ne dozvoljavaju zakljucivanje o uzrocnoposlijedicnim odnosima. .
Jedno je case-control studija, i kao takva dozvoljava zaključivanje o uzročnoposljedičnom odnosu uz određenu vjerojatnost. Druge dvije su pregledni članci.
Citiraj:
pa mujica posto si zdravstveni radnik, (ne znam da li i znanstvenik) budi na visini zadatka, pa nam u kratko, strucno, jasno i ljubazno (ako moze pino i bhany, mogao bi i ti) objasni kakve su to razlike. te zasto i zbog cega.
Ne, ne bih.
Jer nisam pročitao cijele članke već samo ove sažetke, što možeš i sama. I kao što sam ranije napisao, svrha nije da nekoga podučavam ili uvjeravam da IVF djeca imaju veći ili manji rizik od bolesti, već radi (kako to novinari kažu) objektivnog informiranja.
Jer se ovdje glatko iznose jednostrani stavovi, a to me ljuti uvijek, ne samo ovdje. Također, na linkanje sažetaka ponukala me rečenica s kraja prvog sažetka:
Citiraj:
couples considering ART should be informed of all potential risks and benefits.
...... a imam dojam da mnogi ovdje žele samo informirati o benefitima i zatajiti rizike.
Bilo je ranije nekoliko objektivnih postova koji su napisali da je povećan rizik, ali je to povišenje vrlo malo i to je OK tako napisati. Ali glupo je napisati da je potpuno sve isto.
Citiraj:
Mujica od stranice do stranice ove teme mijenja misljenja ovisno valjda na sto nabasa guglajuci: . Nije li jos jucer tvrdio sljedece?:
...... O važnosti tog podatka pri uzimanju anamneze kod bolesnog djeteta doista ne znam. Niti sam igdje pročitao dokaze da su IVF-om začeta djeca boležljivija od ostalih, niti da nisu.
(doduše, nisam niti tražio)
Da. I onda sam ponukan nekim ovdašnjim postovima tražio.
Citiraj:
Nakon dugo godina provedenih u svijetu ivf-a (a to ukljucuje postupke, razgovore s vodecim mpo lijecnicima, iscitavanja strucnih literatura, povezivanje s ljudima u istim problemima) i gledajuci rumene obrascice mojih malih andelica - ja nemam nikakvih dvojbi.
OK. Pa to što su neki našli da postoji povećan rizik za neke bolesti nema nikakve veze s tvojom djecom. Ako su zdrava, zdrava su.
Citiraj:
nekako nemam dojam da je mujica taj mpo strucnjak. (mujica, ovo nije eosobno :-))
ali ako slucajno jest, ja onda mogu samo zaprepasteno klimati glavom, vezano na njegov nacin komunikacije, rijecnik i opceniti nacin u smislu, da uopce ne razumjem sto on zastupa i koji kakav konstruktivni prilog daje ovoj raspravi.
Nisam mpo stručnjak. Na stranu što ti se ne sviđa način komunikacije i riječnik (vjerojatno nisi razlikovala postove koji su trebali biti šaljivi od onih koji nisu), ali ja apsolutno ništa ne zastupam. Jednostavno hoću kao što je Ina ironično napisala
Citiraj:
Koliko sam shvatila, mujica sebe vidi kao šampiona objektivnog i znanstvenog pogleda na svijet,
pokazati da nije točno što neki ovdje tvrde da je dokazano da nema apsolutno nikakvih razlika u zdravlju djece začete ovako ili onako, gledano statistički na razini populacije. To nema nikakve veze s ijednim individualnim djetetom. Dijete je ili zdravo ili bolesno.
Ali neka se ovdje prestane prikazivati samo jedan stav o tematici, nego neka se jasno kaže da nije sve tako jasno kako bi neki htjeli da bude.