Dok nisam imala električnu izdajalicu bio mi je problem izdojiti tri kapi mlijeka, ništa nisam imala u rezervi,
pa bih bila dala i tih sto kuna za provjereno mlijeko iz banke mlijeka, samo da imamo bar jedan obrok ako moram izići sama na par sati.
Printable View
Dok nisam imala električnu izdajalicu bio mi je problem izdojiti tri kapi mlijeka, ništa nisam imala u rezervi,
pa bih bila dala i tih sto kuna za provjereno mlijeko iz banke mlijeka, samo da imamo bar jedan obrok ako moram izići sama na par sati.
Dobije se 150 kuna, može se dati svaki tjedan, max 33 puta godišnje - zanimalo me pa sam sad proguglala.
Bit će da je vrijeme poskupilo.
ne sjecam se koliko je tada bilo, moguce 100, ali sam proguglala noviji cjenik za vrijeme
meni mlijeko nije u razini krvi ili kostane srzi, prije plazme i sperme
zato mislim da ne treba zakonom zabraniti naplatu istog
ali, kao sto je u americi slucaj, da bi donirala i/li prodala svoje mlijeko, uvjet je da prvo tvoje dijete dobiva dovoljno, i s obzirom na mracnu povijest profi dojilja, mislim da bi svakako to trebao biti preduvjet
nažalost, mislim da bi u trenutnim financijskim okolnostima takvih bisera bilo dosta.
valjda hormoni rade svoje, ali imam ja i gorih SF scenarija - prodaja mlijeka kao još jedan mogući oblik zloupotrebe žena ("farma dojilja" koje se drže protivno svojoj volji i čije se mlijeko skupo prodaje - prema gore navedenoj cijeni bilo bi isplativije prodavati njihovo mlijeko nego ...)
sve dok nema svoju tržišnu cijenu humano milijeko je neprocjenjivo, kad je dobije postat će roba...nisam sigurna da je to baš dobro
pljuc! odavno nisam pročitala nešto ovako zlobno i podmuklo kao što je sve ovo ukupno izrečeno na topicu s tvoje strane. toliko podlosti, a sve valjda zbog povrijeđenog ega jer što tebi netko ima govoriti da je to za bogate. ti se brineš radi prodavanja na crno, a sama gledaš oglase i kupuješ na isti način! moš mislit. nadam se da je sve ovo samo nekakva patka i da ljudi nisu toliko sitničavi, zlobni i da ne zabadaju nos u detalje tuđih života...
pa prve dvije godine dojiš, a slijedeće dvije prodaješ :mrgreen:
al ovo što kaže riječanka -
dobro, cijena od 1000 kn za 100 ml svakako nije tržišno održiva, litra mlijeka 10.000 kn. rekla bi pomikaki i bodulica, pa ne vrijedimo baš toliko više od krava i magaraca :mrgreen:Citiraj:
prema gore navedenoj cijeni bilo bi isplativije prodavati njihovo mlijeko nego ...)
al ovo ko s plazmom mi se čini - ok. :-/
ček malo, zar nije 100 kn za 1 deci?
nije cijena 100 kn. nego ta mama toliko trazi. to nije bas isto.
ne treba se te cijene drzati ko pijan plota
ja mislim da je ok i da se prodaje. ali zato mi se cini da bi bilo najbolje da postoji neki posrednik, koji ce regulirati koliko mlijeka po osobi dnevno mozes dati.
al mislim da bisere koji bi prodali sve, a djetetu dali ad ne mozemo nikako prevenirati. za to dijete jos namjanji problem sta nije jelo mm ako mu roditelji imaju takve ideje
Možda je offt, ali svejedno, ovo mi je palo na pamet: da je neka grda frka s novcima, da li bih ja bila u stanju prodavati svoje mlijeko? Nisam baš sigurna... previše je tu dilema već spomenuto. Ali mogla bih dojiti tuđe dijete u kritičnoj situaciji, to mi ne bi predstavljalo problem.
Mama mi je pričala da je ona u rodilištu dojila tuđe dijete viškom svoga mlijeka kad je mene rodila (prije 50 godina) i to je nekome očito bilo jako dragocjeno. I moju svekrvu je dojila njena teta uz svoje. Nisam čula da se mlijeko prodavalo, ali sigurno je bilo i toga. Na tržištu vladaju zakoni ponude i potražnje pa me ovakvi oglasi ne čude, ali ne bih to podržala.
ovo je postao recesijski topik :lol:
Mene zanima to s mlijekom za nedonoščad, jer mi je sad žao da nisam dala koji deci gore :( Ako opet budem dojila, da znam kako to funkcionira. I što je ispravno - sa strane pravila dojenja, i rodine mlijeko-ekspertize, kada, u kojoj fazi, koliko, kako nositi...
Čisto sumnjam da se to radi na SD, a gotovo sam sto posto sigurna da se mlijeko ne može nositi u bolnicu, eventualno ako sakupljaju od žena koje su u rodilištu kao nekad u Petrovoj. Ali i to čisto sumnjam.
Koliko ja znam, na SD nedonoščadi daju samo mlijeko izdojeno u njihovoj sobi za izdajanje. Mama za dijete ne može izdajati u svojoj sobi, ne može donijeti od kuće. Čak nisam sigurna daju li tuđem djetetu mlijeko kojeg ima previše od jedne mame za njeno dijete. Koliko sam shvatila, ni to ne. Ako mama može izdojiti više nego dijete treba, daju mu obrok, ostatak bace i čekanju novu dozu od sljedećeg izdajanja.
Nedonoščad obično imaju svoje mame koje se mogu izdajati za njih.
Nisam željela uvrijediti nikoga! Naravno da je najbolje da majka doji svoje dijete! Ali štojaznam, ima raznih situacija, i u meni je proradio gen solidarnosti... možda nisam dovoljno pažljivo čitala, ispričavam se ako sam koga povrijedila!
Hm, da, tako i ja mislim da na SD nisu davali mlijeko drugih mama; ali kad čitam dr. Stanojevića razmislim još jednom :mrgreen: - tko to zna.
Sjedi Cvijeto, imaš peticu za praćenje na satu :mrgreen:.
Moja pok. baba je uz mog oca dojila još jednu bebu za pijat juhe i fetu kruva. Doduše, bilo je to prije više od 80 godina pa mi je jasno da smo u međuvremenu poskupili, ali toliko...e, ne more:-P
Činjenica je da su obadvoje dojenčadi još i danas živi i vitalni, a i baba je doživila pristojnih 93. Znači, kvaliteta mlika nije bila upitna, čisto i prirodno sa bodulskih pašnjaka:yes:
Ja nažalost nisam bila te sreće pa su me othranile kravice i neizmjerno sam im zahvalna, ali se slažem da je humano mlijeko za ljudove najbolja opcija.
Doduše, ovako na crno ga ne bih nikad kupovala (ni prodavala), ali da prođe nekakve inspekcije i da mu cijena nije tako paprena...tko zna...
Obzirom da količina mlijeka ovisi o potražnji, bilo bi lijepo kad bi živjeli u takvom društvu gdje bi postojala takva svijest, a i savjest, pa da sve dojilje dnevno izdoje neku količinu i doniraju ju rodilištima. A na sustavu bi bilo da organizira kontrole i prikupljanje mlijeka.
Ja bi prva s guštom stiskala pumpicu kad bi znala da to nekom pomaže.
Nažalost, far and away...
ja znam jednu baku koja je dojila unuka,jer je razlika između njene kćeri i unuka samo godina i pol, a mlada mama ostavila svekrvi malca na čuvanje na selu, da bi ona ošla u grad na faks. Ta baka je sad ispod 62 godine.
sad petrova ima pasterizator
problem s ovim je bio taj sto su majke poticali na izdajanje (pa i kolostruma) umjesto da su djecu dali majkama na sisu
djeca su vecinu dana i cijelu noc bila u drugoj sobi, na mlijecnoj formuli
mlijeko se skupljalo, ko sto kaze sirius, od svih majki, mijesalo, prokuhavalo, i s tim mlijekom su hranili nedonoscad
u rijeci imaju svojevrsnu banku mlijeka, ali ne bi se trebala tako zvati, jer sluzi samo potrebama tvojega djeteta
majke se izdajaju za svoju djecu na intenzivnoj, cak i od doma (na prvo doneseno mlijeko oddoma naprave bris, dalje primaju), oni to skupljaju i tim mlijekom hrane samo njihovo dijete
prave banke mlijeka, da izvana mozes donijeti mlijeko za bilo koje dijete, u ovom trenutku nema
kad bi sd imao mogucnost nabavke pasterizatora, sigurna sam da bi oni prvi krenuli u to
Kad sam 2009. rodila svoje mlađe dijete znala sam sve blagodati dojenja! Cijelu noć je nasisavala, doslovno, ali mlijeko nije nadošlo jedan dan iza poroda. Dijete je dobilo povišenu temperaturu. Zovem liječnicu i kažem joj da ona gori, mjerimo rektalno 38,3 :-( Dr. kaže zbog žeđi, morate joj dati formulu. MM i ja vijećamo, dati ili ne, zovewm prijateljicu dr. i kažem joj situaciju, a ona veli daj joj odmah a nastavi stimulirati i kad krene ukini formulu, daj 10 ml.
Ja izvan sebe. Dr. dolazi drugi put. Kažem joj da bi da mi neka mama koja je već dobila mlijeko doji dijete. Žena odlazi i ubrzo se vraća, nitko ne bi tuđu bebu :-/ dojio.
Očajna sam, ona kaže da dijete može biti ugroženo i da mora dobiti formulu.
Inzistiram da ad bude bez kravljih proteina, dr. donosi sve deklaracije iz kojih se to vidi. Tražim breastfeeding set koji se sastoji od malog spremnika za mlijeko i najtanje cijevčice koja se zajedno s dojkom bebi stavlja u usta. Ona sisa a ad iz te cijevčice ide. Donose mi to, spravljam formulu :-( i mislim nemoj plakati, nemoj plakati, samo da padne temperatura, ona će osjetiti tugu, nemoj plakati. Vode me u sobu, puštaju ambijentalnu glazbu, "dojim".
Temepratura je pala ubrzo! Dehidracija je bila u pitanju. Stvaljaju me na električnu izdajalicu, beba je kraj mene, ljuljuška se u prekrasnoj njihaljki. Mlijeko je došlo i dojili smo 26 mjeseci.
Nisam htjela ad jer vjerujem da se i od najmanje količine mjenja ph želudca. Tješilo me što nema kravljih proteina.
Da je ta žena ili bilo koja druga tad prodavala mlijeko, kupila bi i suhim zlatom platila!!
U moralnom smislu viđe me smeta industrija ad koja na svom beskrupuloznom marketingu drma lovu na mladim obiteljima, nego jedna mati koja je od svog bogatstva ponudila i drugima pomoć. Ja to tako vidim, kao pomoć. A to što je cijena visoka? Život je skup, pa živi se.
iz mojeg 11 godišnjeg iskustva možem reč da na sv. Duhu ne skupljaju mlijeko, a ni sestra mi nije tak nekaj rekla.
Ne skupljaju mlijeko u stilu kako su to radili u Petrovoj, ali su se mame nedonoščadi izdajale i to mlijeko se davalo djeci - a sad jesu li davali svakom djetetu pripadajuće mlijeko ili su sve zajedno miješali, to stvarno nemam pojma.
Inače, u vrijeme kad sam ja rodila mame nedonoščadi su se izdajale sjedeći na hodniku, a bolnica nije imala (ili se nisu koristile) poštene pumpe za izdajanje. Imali su jednu Medelinu električnu izdajalicu, a i ta se pokvarila dok sam ju koristila.
Žene su se izdajale onim starinskim ručnim pumpicama sa gumenom sisaljkom. Obzirom da se sve to događalo prije 7.5 godina, a i da tada dr. S. još nije bio šef neonatologije, nadam se da su se stvari promijenile - mislim da bi za nedonoščad bilo jako važno i korisno da im se, recimo, mame mogu izdojiti pomoću prave bolničke izdajalice.
znate što,
ja ću ipak povući sve što sam napisala
litra mlijeka 10 000 kn? Jesi ti to dobro izračunala :mrgreen: Jer ako jesi, odoh vidjet koliko još mogu iz sebe iscijediti :mrgreen:
ajme kad se sjetim kako sam odmrzavala svoje zalihe koje mi nikad nisu zatrebale - lavori mlijeka... e kad nemam poduzetničkog duha...
Ma nije 10.000 litra nego 1.000. Odnosno 1 deci = 100 kuna.
No, kad izračunaš, po takvoj cijeni bi bilo potrebno 1000 kuna dnevno za nahraniti dijete, odnosno 30.000 mjesečno.
Potpis na ovoCitiraj:
Nisam htjela ad jer vjerujem da se i od najmanje količine mjenja ph želudca. Tješilo me što nema kravljih proteina.
Da je ta žena ili bilo koja druga tad prodavala mlijeko, kupila bi i suhim zlatom platila!!
U moralnom smislu viđe me smeta industrija ad koja na svom beskrupuloznom marketingu drma lovu na mladim obiteljima, nego jedna mati koja je od svog bogatstva ponudila i drugima pomoć. Ja to tako vidim, kao pomoć. A to što je cijena visoka? Život je skup, pa živi se.