a mozda ih je i ZO utisao
Printable View
a mozda ih je i ZO utisao
Danas članak u Novom listu. To je već sve riješeno.
Na nivou Rijeke ide ovako. Ove godine je zadnja godina predškole po želji, koja traje 250 sati. Upisi počinju krajem siječnja. Bit će u popodnevnim satima u vrtićima. Trajat će 83 radna dana, po tri školska sata dnevno. Da li to znači da je nastava svaki dan? Da, računam i to je svaki dan skoro četiri mjeseca.
Od jeseni će predškolci koji pohađaju vrtić biti u posebnim grupama, neće biti miješanih i imat će svojih 500 sati predškole u okviru svojih plaćenih sati u vrtiću.
Upisi za predškolce koji ne pohađaju vrtić bit će u 9. mjesecu i obavezna nastava počinje od 1.10. Imat će 500 sati nastave u dječjim vrtićima u popodnevnom terminu. Besplatno. Ne piše za sada koliko dana ni sati dnevno, ali logično je isto kao ove godine, tri sata dnevno svaki dan. Prava škola.
Jedan vrtić ima prostora i za školu u jutarnjem terminu.
Ako u drugim županijama/gradovima bude ko u vas, onda gledam ovako:
zašto bih plaćala vrtić kad bi mu predškola (u zgradi ovog ili nekog vrtića) bila osigurana? Moram dobro odvagnuti je li mi važnije da ne mijenja grupu, ambijent, tete ili da prođem jeftinije. Nisam u zavidnoj financijskoj situaciji pa mi ovaj aspekt igra ulogu. Osim novca, pitanje je tko će od djece ići dogodine u vrtićku plaćenu predškolu(dakle, mijenja li mu se grupa), ambijent je ok, ali je pitanje kako će izgledati u praksi 3h dnevno te aktivnosti/nastave, koliko će profitirati od igrališta, hoće li se uglvnom sjediti u klupama ko u školi...
Isto kao i makita! Nadam se. Da cemo znati sto prije jer nam vrtic poskupljuje i ne pada mi na pamet plaćati ako mogu besplatno!
Je, ali nama je baka u penziji od zimus i možda bi se iskombinirali. Ova opcija da bude čista predškolska grupa mi se sviđa, i ak bude tako vjerovatno će ostati,ali ako bude grupa kao i sada jako mješana upitna mi je kvaliteta pripreme za školu, jer biti će 5 predškolaca a ostalo su 3-4 godine jer su preskočili jednu generaciju koja je otišla u sportaše...
Podižem.
Danas sam vidjela izvješenu obavijest u našem vrtiću da se za sljedeću šk. godinu upisuju sva djeca koja do 1.4.2013. navrše 6 godina. Djeca rođena od 1.4. do 31.8 se upisuju na zahtjev roditelja ukoliko prođu stručno Povjerenstvo.
Dakle, nema nikakvih drugih novosti, sve po starom?
Tek sad vidim ovaj post. Da, ekoi, još na ovim upisima je sve po starom. I predškola koja traje samo proljeće i upisi u šk.god. 2013/14.
Razlika će početi od jeseni 2013. U rujnu će biti upisi u obaveznu predškolu za svu djecu rođenu od 01.04.2007. do 31.03.2008. Predškola će početi 1.10. i trajat će cijelu školsku godinu po tri sata dnevno. I tu sam nešto našla:
http://www.roditeljski.info/magazin/...zna-predskola/
Znači pet i pol do šest i pol godišnjaci će od jeseni u školu, doduše zvat će se predškola, neće imati bilježnice ni knjige, ali će biti obavezna.
Ako nešto ne promijene. A kod nas se svašta nešto mijenja, i zakoni i stavovi...
ma ja ne moram, ali ipak šaljem
ali, kako radm povremeno, dio satnice, onda mi je idealno da je dijete brinuto ta 3-4 sata. Ako zapnem, mogu ga iznimno ostaviti. Baka ne brine o ručku, a ipak ga može odvest-pokupit i pričuvat pola sata -sat-dva
ima i baka svojih briga i nije mi baš idealno da je svakodnevno višesatno na brizi. Nije ni djetetu zabavno, gledao bi često tv, a to ne želim. Nije to da je baka ovakva il onakva, ali baka je baka, nedostajalo bi tu socijalizacije, učenja za koja je vrtić krasno mjesto...imaju i predstave i zubara i dječje društvo i ostale stvari prilagođene dobi koje ja u košmaru svakodnevice nekad ne primjetim da uskraćujem...ono, bila sam u kazalištu lutaka u 12 mjesec...ili: bili smo u šetnji, na suncu na igri, ali ne tako često, ja kuham, radim...
Mislim da smo bile na istom sastanku, Leo :)
ahm...prosli tjedan? :mrgreen:
Da, da, u utorak u 4.45 pm
U istoj učionici (tj. vrtićkoj sobi) u kojoj je i ravnatelj nekad davno išao u predškolu
A kao znamo se iz Petrove, remember 8-)
nisam upucena, pa znaci li to ista nama koji vec imamo skolarce? ja imam prvasicu :-)
Ima li novosti o ovome? Obaveza ili ne?
Podižem temu. Ima li novosti?
Teta u maloj školi ne zna ništa o tome, osim da upisi u MŠ počinju u 9. mj.
Meni su rekli da zbog premalo vremena cijeli projekt počinje 2014.g. Tako je rečeno na našem području.
zakon ide sad na drugo čitanje, ovaj tjedan, nije još donesen.
tako da nigdje još ne može ništa biti organizirano, kad nema još ni zakona, ni kurikuluma, niti se zna tko i gdje će tu predškolu voditi.
negdje su možda požurili, ali zakon je još u proceduri donošenja.
Koji zakon?
kojim će predškola postati obavezna-ne znam točan naziv, pretpostavljam zakon o predškolskom obrazovanju :)
Ja sam na nedavnim upisima u vrtiću pitala pedagogicu ima li uopće kakvih konkretnih informacija vezano za najavljenu predškolu i njenu organizaciju, ona je rekla da ništa ne znaju. Ni riječi o posebnim grupama i ostalome. A vidjet ćemo :coffee:
Pošto dolazim iz prosvjetnog miljea mogu iz iskustva jedino reći da me nimalo neće iznenaditi ako Jovanović tutne pravilnik u zadnji zadnjicati čas, ili čak i kasnije, jer on to "smije", a na djelatnicima je da se snađu kako znaju i umiju...
znači ništa od toga?
možda sam jedina, ali, iskreno žalim što ne kreću od ove godine. mlađe dijete bi bilo presretno.
Nisi jedina, i meni je žao. Ima li kakav novi info?
Kada počinju upisi u malu školu?
U Novom listu je neki dan pisalo da se odgađa za iduću godinu. Kod nas sve najave na velika zvone, pa na kraju ništa od toga. Do druge godine će možda to posve i zaboraviti.
http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvat...n-iduce-godine
Mi danas obavili upis u malu školu. Trebala bi početi prvih dana u listopadu.
Mislim da se ovdje nije pričalo o maloj školi, već o obveznom prvom , predškolskom programu, male škole je bilo oduvijek, ali ovo je trebalo biti baš ono za pravo u školi i sl.
To su upisi u normalnu malu školu (predškolu) kakva je postojala i do sad za djecu koja ne idu u vrtić.
Nema puno toga novoga u ovom članku, osim ovoga:
Znači, ipak bi se mijenjala dobna granica za upis u školu.Citiraj:
Sva djeca koja do 1. rujna u tekućoj godini navrše šest godina bit će dovoljno stara za kretanje u školu
Leonisa, je li to meni i tebi (i ostalim majkama travanjske djece) briga manje? :mrgreen:
Ipak ne:Bila sam brzopleta.Citiraj:
"Realno je očekivati da se u devetogodišnju osnovnu školu krene 2018. godine", kazao je Budak
jel mi može netko malo pojasnit molim vas...dal djete rođeno 03/2008 mora u školu
sljedeće godine 2014/2015
znam da je dobna granica 01.04. al neznam po ovom novom nisam puno čitala..nestižem..
mislila sam tražiti odgodu a sad mi svi govore da to neće biti moguće
djete je rođeno skoro na granici
i još jedno pitanjce :-)
ako bi dobili odgodu,dal je moguće ispisat ga iz vrtića i upisat u malu školu
to je za sad samo napisano u strategiji koja je predstavljena 16.9.2013. da bi strategija i bila prvedena mora dobiti koncenzus struke, politike i javnosti, pa onda ju mora potvrditi sabor. dakle za sad mozes odahnuti.
:mrgreen:
a ako te strategija zanima radnu verziju mozes procitati tu:
http://www.scribd.com/doc/168498632/...adni-materijal