I ja sam se cesto pitala u cemu je razlika prosetati pored nekog u bikiniju na plazi ili u gacicama i grudnjaku po dnevnom boravku :mrgreen:
Pitam se, pitam...ali i dalje (koliko-toliko) postujem dress code.
Printable View
I ja sam se cesto pitala u cemu je razlika prosetati pored nekog u bikiniju na plazi ili u gacicama i grudnjaku po dnevnom boravku :mrgreen:
Pitam se, pitam...ali i dalje (koliko-toliko) postujem dress code.
pa šta ja znam, ja ne mislim da to sad treba shvaćat tako ozbiljno, kao "ne poštuje me", ili "radi to namjerno", ali da je sasvim ok da postoje neke društvene norme
i je to malo pokazatelj socijalne inteligencije
u mjestu gdje radim, ima jedan čovjek koji prodaje razne domaće proizvode, i navrati ponekad kod nas u ured, kaže "imam sira, krumpira, kupusa" i tko je zainteresiran dođe i kupi
to mi je super jer imaš domaće proizvode, ok cijena, a ne moraš ni ić nigdje po njih, sve pet
ali kad on uđe u ured ljeti u potkošulji s rupama, uvijek me smijeh uhvati
ok, ne moraš odijelo i košulju, sve pet i za kratke hlače i japanke, nismo banka, ali majke ti samo majica kratkih rukava (relativno) čista, pa nije to tako komplicirano
Ali isto tako je istina na ima ljudi koje vole trenirati strogoću, odnosno jedva dočekaju da mogu nekoga pozivati na red, kao ta blagajnica.
Jest možda nepristojno i nelijepo da netko hoda u kupaćem po dućanu, ali kako se nekome da pozivati na red radi takve stvari, to mi nikad neće biti jasno.
Možda sam i pod dojmom jer me neki dan prodavačica u H&M-u upozorila da moram stajati iza bijele crte dok čekam na slobodnu garderobu :lool: U H&M-u !!!! Btw. nije nikoga više bilo u redu.
Power trip :mrgreen:
ne samo da je nepristojno setati u kupacem po ducanu, cesto je to i zabranjeno... pa je prodavacica imala potpuno pravo (a vjerojatno i obavezu) reagirati
Baš tako!
Bila je to mlada prodavačica i upozorila je sasvim pristojno (zamolila).Nije trenirala strogoću.Po tome bi se,ako je ti je ćeif,mogao i go ušetati u prodavnicu.Ono,boli me briga za sve i za norme i za prihvatljivost...pa ne ide to tako...Ako se ne puši-ne puši se,ako se nosi kuta-nosi se,ako ne možeš go-ne možeš...Ja nemam problema s tim.Kod kuće ću kako ja hoću,ali u tuđoj kući su druga pravila.
Evo isto primjer...Jednom sam išla posjetiti manastir,ženski,i tu je bilo pravilo staviti maramu,duga suknja,pristojna majica(bez dekoltea,bretela...).To je pravilo,ja se i obukla tako.Cura došla polugola,u kratkoj ljetnoh haljinici, bez bretela i monahinja ju je vratila...Šta sad kažete na to,je li imala pravo ili nije?
Ja se prilično odupirem dress codu, ali ne hodam po dućanu u badiću. Meni je to isto malo neukusno ljeti, obično uski neki prolazi, pa čekanje u redu... Ne bih baš nešto zamjerila, al ne sviđa mi se. Meni su ova bankarska odijela baš odbojna. Kod mene u struci ima dosta onih koji nemaju što stručnog ponuditi osim stila. Ne kažem da su svi takvi, ima ih "kompletnih". Moj dragi prijatelj sa sjevera je imao neke sive samterice koje su mu se izlizale i potrgale. Onda je on odlučio do ljeta ih nositi (na posao). Kako su hlače propadale, on ih je kratio, a ionako je bilo sve toplije i onda ih je kad više nisu bile ni za što bacio :lol: Visok je, pa je imao vremena kratiti :)
Ne znam. Ali, ja konkretno imam problem s vjerskom obavezom pokrivanja ženskog tijela, a posebno glave jer da je to inače nepoštivanje. Imam ja problem i s religijom kao takvom i vjerojatno ne bih niti ulazila u manastir, pa ne bih dolazila u konflikte. Pravedno bi mi to bilo jedino ako su muškoga u šorcu, nulerici i japankama vratile van. Za vidjet tako nešto ala Aja Sofiju bi se pokrila, i vjerojatno poslije mislila svoje :mrgreen:.
Jelena nije moglo bez ovog dijela ;-)
Meni je potpuno različito jesam li u gradu štajaznam u Zadru ili sam na Silbi. U Zadru sigurno neću ući u kupaćem u dućan, al na Silbi ću bez probelma uletit u kupaćem po sladoled. Pa valjda je 80% ljudi u dućanu u kupaćem, to su takva mjesta, bez auta, svi su u kupaćima po cijele dane ili npr dućan koji je u kampu helloou pa tamo kamperi ne ulaze u haljinama (kao u hotelu, meni su zato hoteli ljeti odbojni jer moram bit obučena).
Ovako kad sam ljeti na moru, 90% svog vremena sam (bilo vani, bilo u apartmanu) u kupaćem (ne ljetujem u većim urbanim mjestima, ugl po otocima, selima). :-)
inače X na dolegu, nema šanse da dođem u kazalište ili na posao u tenisicama (imamo dress code, pa i da ga nemamo).
U slodob.vrijeme sam često u sportskom outfitu.
A te kombinacije odijelo/vjenčanica a dolje starke ajme dekretom bih iz zabranila (to ja ovako figurativno neka svatko po svome) koliko mi je je to ružno i neukusno. Ko i Seve u ovakvom izdanju s kraljevs.obitelji. Jednostavno postoji pisani protokol za takve situacije (i dr.slične situacije u diplomaciji). Ja bih se bar raspitala prije takvog susreta, al ona je očito htjela samo privući pažnju.
Pa naravno da vraćaju van muške u šorcu i japankama. Vraćaju ih van i iz katoličkih crkvi.
Po meni, može se bit snobovski formalist i snobovski neformalist. Ni jedno od toga mi nije neka vrlina. A može se bit na dobar (tj meni simpatičan :lool: ) način i jedno i drugo. Lijepo mi je kad se netko iz gušta i unutarnjeg filinga sredi za otić u kazalište. Istovremeno mi je drago da ljudi kojima to ne paše mogu slobodno doći obučeni vrlo neformalno. Onda opet, žao mi je što ponestaje mjesta za koja se treba posebno obući, jer naravno, postaje sve neprikladnije otići u HNK u plesnoj suknji dugoj do poda, a gdje da onda nosim takve stvari?
Ja nigdje ne bih ušla u kupaćem ali samo zato što je moj osobni dojam kupaćeg da se to nosi na plaži. :lool: Inače, ne bi mi smetalo da vidim nekoga recimo ispred sebe u redu u trgovini kako stoji u kupaćem, zaboli me. Ali, prodavačica je vjerojatno morala upozoriti na to, nije sigurno ona izmislila pravilo jer nije imala pametnijeg posla. Ima naravno i ljudi koji vole trenirati strogoću, ali eto čuli smo da prodavačica nije to rekla na neki nepristojan način pa ne vidim problem.
Da, apsolutno!
Meni je problem pratiti MM-a u oblačenju. Sjećam se kako je bio razočaran što nemam ništa dovoljno svećano "da ga pratim". Onda sam nešto nabavila. Jadan on samnom :-| On pripazi da ne odskače po stilu. Al znao je što dobiva u paketu, nisam ga zavaravala. Ali me s druge strane veselilo "maskirat se" za plesnjake. Ja se baš osjećam kao da se maskiram kad se oblačim u nešto što ne paše meni. A meni je čak mrvu žao da je on prebacio u "modu za odrasle" i ne paše si više na bicikl. Iako mu sve to lijepo stoji, ne mogu reći.
Otkako sam otvorila svoju firmu, prije tri godine....ne stižem ni na forum, a i na FB uglavnom lajkarim, bad mi je nešto komentirati jer se poslije ne stignem vratiti, a to je dosta nepristojno. A još nisam savladala tipkanje na mobitelu, nego samo s kompa, hahaha
[QUOTE=Optimist;3092294]
vertex, i MM kaže - konačno prilika da se obuće u nešto kad idemo u HNK i sl., a onda ispadne da ja nemam ništa te razine svećanosti. (Sad imam, trenutno :-D)
Moja obitelj je svojvremeno kratko živjela u jednom gradiću na moru i najbliži dućan nam je bio u FKK kampu i mama me redovito slala po tamo s popisom. Bilo je najnormalnije da ljudi potpuno goli ulaze u dućan, šetaju okolo i stoje na blagajni u redu. Sjećam se da je to i meni bilo potpuno normalno vidjeti jer je tada, tih divnih opuštenih 80-tih, sve bilo normalnije, opuštenije....a i na ostalim plažama sve su žene bile barem u toplesu. I nitko se nije zgražavao turistima koji hodaju gradom u kupaćama. :nostalgija:
Mislim da sam već spominjala, mene je prije 20tak godina izbacio policajac iz MUP-a. Časna riječ bila sam pristojno obučena, u kostimu, samo što je donji dio bio neke široke bermude do koljena, a oni uveli pravilo da ne smiješ u kratkim hlačama unutra. To mi je više kao kuroizitet, jer sam bila samo pratnja.
Ma, i meni - u snovima. Jer, realno, ja nikad niti ne idem na takva mjesta - nisam u tim krugovima. Ali, ja sam nekako presvjesna da je "pristojno" i "nepristojno" samo jedna konvencija, koja je promjenjiva. Mislim... ja sam konkretno bila "nepristojna" na nudističkoj plaži - jer mi je neudobno hodat i plivat bez grudnjaka (xxxl size gore pa leluja, a dolje xxxs size pa žulja). Pa sam bila s grudnjakom i bez gaća. Malo su me čudno golaći gledali, šta ću im ja.
Jao, ina :lol:
Brat i ja smo pred dvije godine išli nešto obiteljsko riješiti na sud u Sinju. On je imao hlače do iznad koljena, i njet - nismo mogli u zgradu!
Ina :lool:
A u kakvom krugu moraš biti pa da odeš na balet, koncert ili dramu?
Ja sam s 5 godina u FKK vidjela gospođu u identičnom izdanju, imam je pred očima evo i dan danas. Crni grudnjak, plava gumena kapa.
Iskreno me fascinirala pa sam valjda to svima prepričala, jer se sjećam da je moj barba komentirao: "Mora da je Francuskinja, one sakriju što im ne valja, a istaknu ono što im je najljepše" :lool:
Ja sam u krugu onih koji smatraju da je pristojno HNK i Lisinski u tenisicama, a da su haljine balske primjerene samo za za Red Carpet eventove i Rotary balove - promocije novih serija Jelene Veljače ili parfema ili boutiquea (na koje enivej ne bi išli) - dakle - to je njima za obuć' se za fotku u Gloriji :mrgreen:?
Tj. nešto u čemu oni nikad ne bi bili - eventualno maškare, na koje ne idu :(.
ina i Argente :lool:
Da, baš to što spominje Ina, ni ja nemam nikakve svečane odjece nit ju želim imati... a čak i kad bi se to nešto što je meni “sredila se”, došla takva u kazalište s prijateljicom - ona bi me u čudu gledala jer šta sam ja sad “overdressed” u odnosu na nju ;). Dakle u kazalište / na koncert mogu bilo kako, ali eto na crveni tepih, event Jelena Veljača i to - da, za takve događaje nemam apsolutno ništa primjereno.
Ajme Lili, kako bi zabranila vjenčanice i starke, pusti ljude da se vesele. Meni je to baš simpatično.
Pa napisala sam da karikiram al meni je to nespojivo, ono baš mi ružno :skanicl:
Je li vi to ozbiljno u kontekstu dress coda vidite zrtvovanje i odustajanje od sebe? Licno bih se ocjecala kao krme u Teheranu da u Narodno pozoriste na vecernju predstavu odem u farmerkama i tenama, jednako kao da na planinarenje krenem u stiklama.
Kako tko. Ja poštujem dress code samo ako je obavezan. Išla sam milijun puta na predstavu u tenisicama, kao što sam i milijun puta išla na običnu kavu u štiklama. Meni to ovisi isključivo o tome kako mi se u tom trenutku sviđa. A da bih se zbog toga što su po danu u kafiću svi u tenisicama, a ja u štiklama ili zbog toga što su na predstavi svi u štiklama, a ja u tenisicama osjećala kao krme u Teheranu, prvo bi mi moralo biti dovoljno važno tko su stranci koji su igrom slučaja oko mene i šta oni nose. Što eto, nije niti malo.
Ja nikako,ali to sam već rekla.
Ja sam znala žrtvovati sebe,a i dan-danas znam,zbog neodgovaranja na bezobrazluk.Ono-progutaj i šuti.To je što bih rado promjenila kod sebe i probala sam,ali ne ide.Usađeno je.
U mislima se znam i svađati i odgovarati i opsovati i istjerati van,ma svašta nešto :).U stvarnosti prešutim.
Izuzetak je mm,sa njim se svađam bez problema:lol:...
Dašta da vidim... možda je loš primjer kazalište, pa ću ja evo o poslovnim sastancima... kažu neprimjereno je tenisice i hlače... pa evo, meni je sako nešto u čemu se ja jako loše osjećam. U 20-tima sam ih još i kupovala, nakon 30.-te više ne. Zadnji sako sam kupila 2008. Jer se osjećam u njemu ko krava na baletu. I malo po malo... može se na sastanke bez sakoa... štikle i “ženske cipele” nisam nikad ni nosila. Moje cipele su bakandže. Nešto ala marte, artice i slično. Pa sad koja je razlika između neke decentne tenisice ili bakandže na poslovnom sastanku - ja ju ne vidim. Ali salonku, balerinku, cipelu na peticu ili štiklu ja nikad neću kupiti ni nositi. Moje hlače nisu sve traperice, ali isto već 10 godina ne nosim i ne kupujem “hlače na peglu” i sl. I sve hlače koje imam su “a la traperice”. Imam par suknji, to je isto nešto pamučno, šareno... ništa od štofa ili što već prave žene nose :lol:.
Dakle, da... kad sam bila mlađa, odustajala sam od sebe i kupovala cipele, hlače i sakoe za poslovne sastanke, sad to vise ne radim i idem onako kako se i inače oblačim - “obično”. Kad je stvarno velika ili važna prezentacija obučem nešto “za na svadbe i krštenja”, ali ostatak vremena ne. I gle čuda, oko 60-70% ljudi u mojoj firmi isto. Isto toliko cura se uopće ne šminka. Jer smo svi u nekakvom takvom điru.
Glede kazališta, ono mi zbilja nije nikakvo svečano mjesto. Meni je ići u kazalište isto što i ići u kino. Idem gledati predstavu. I svejedno mi je je li ta predstava u HNK ili u SC-u. Isto ću doći. Iznimke su svečane premijere, eventi i slično, ali na sreću ne moram ići na takve događaje :mrgreen:.
A da postoji dress code, bi li se bunila, osjecala zarobljenom ili bi se prilagodila? Meni je to sve samo roba, i zapravo ne vidim neka izrazavanja osobnosti u tome sto cu obuci za posao ili kazaliste. Eventualno primijetim koliko je tesko odrzavanje
Na posao kad predajem idem u klasicnim kombinacijama i ne mogu obuci traperice jer mi moralni glas u meni ne da, u hotelu nosim odoru ako je ima prposna jer nema problema odjece, privatno nosim trapez traperice, tenisice i pamucne majice, a za izlaske neprimjereno kratke suknje vlastitoj dobi. I ni u jednom nisam ja vise ja... A iznimkom onog sto me steze. I crnog.
Pa ne razumijem ovo... “da postoji dress code”? Misliš da npr. radim u banci i moram? Da sam na šalteru, nosila bih to što se mora... da sam u uredu, nosila bih opet svoju odjeću, uz poštovanje pravila “nema golih ramena i golih prstiju na nogama” - to sam čula za banke. Ostalo mislim da ne bih - jer nisam čula da postoji pravilo “moraš, baš moraš sako”...
Ne razumijem baš što je to “postoji dress code” - osim za zanimanja gdje se nose uniforme i dodjelu Oskara gdje se dolazi u fraku. Drugo ne kužim... ali o tome smo već i pisali... i sama kažeš da ti ne možeš predavati u trapericama, ali tvoji kolege drugi nastavnici mogu. Kakav je to onda dress code ako netko može, netko ne može... to mi je fluidno, pa se time ne zamaram...
I naravno da sam to ja... kao što netko ne bi nosio pirsing u nosu, netko ne bi nosio “žensku cipelu”.