mi obavili uzv mozga kontrolni na knap, taman pred zatvaranje, ako treba požurite, ako ne treba....
Printable View
mi obavili uzv mozga kontrolni na knap, taman pred zatvaranje, ako treba požurite, ako ne treba....
Anddu,na koji nacin je bebica asimetricna? Jel mozes nalo opitsati?
Mislis li na to sto vise koristi jednu stranu od druge ili..?
Mi smo radili uzv mozga kad je imao mj.dana..
Jel.bi ga bilo.dobro ponoviti? Sad je star 6 mj..
Na nalazu joj piše prinudan položaj glave, blaga asimetrija lica i zatiljka, s tim da će po riječima fizijatrice ona to ispraviti ali će uvijek kod svladavanja novih vještina glavicu naginjati na tu preferiranu stranu (navodno je to od spavanja na desnoj strani kad je bila jako mala, uvijek je glavicu okretala na desno). A dolaskom na vježbe utvrdili smo i tu asimetriju kod korištenja lijeve i desne strane (to govorim kako mi je terapeutkinja rekla) - znači desnu stranu upotrebljava po PS-u, dok lijevom sve radi slabije - od okretanja, do korištenja rukice, sad i posjedanja - uvijek će ta lijeva kaskati. Sad smo prevladali asimetriju kod okretanja mada vidim ja da se i dalje češće okreće s desna na lijevo. Isto je i kod okretanja u krug - ide s desna na lijevo, u obratno smjeru neće. Ali sve to nije ništa strašno i zabrinjavajuće
Mislim da UZV ne treba ponavljati ako je nalaz bio uredan. Nama ga nitko nije ni peporučio niti smo ga radili, jesmo trebali?
nama su tražili kontrolni uzv mozga, nekakvo krvarenje I st se opisivalo od rođenja, al je sad sve ok
Nama su radili uzv mozga odmah po rođenju, rade svoj nedonoscadi, bilo je krvarenje 1. stupnja pa smo sa mjesec i pol ponavljali i tad se povuklo, uzv je bio ok
mi nismo radili uzv niti nam je itko ikad rekao da bi trebali...
Nebi ni mi radili da nismo zavrsili u klaicevoj na hitnoj..
Nije to rutinska obrada,pa nije nuzno da ju sve bebe rade..
s obje smo na prvom pregledu kod neuropedijatra radili UZV.
sa starijom i kontrolni, prije zatvaranja.
s mladjom smo radili dosta kasno tako da je kontrola bila nemoguca.
Pozz svima. Imam pitanje; moji decki su rođeni u 34+3 tt, uzv mozga je bio uredan isto kao i sve ostalo i 5. dan smo došli kući. Na pregledu sa nešto više od mjesec dana pedijatrica je rekla da je koliko ona vidi sve ok s klincima ,ali da odemo kod fizijatra da i on kaže svoje i pokaže nam kako pravilno hendlat klince. Kako smo dobili termin tek za polovicu 3.mj mene zanima što do tada možemo sami raditi doma? Skinula sam još u trudnoći onu skriptu "baby handling" i to koliko toliko pokušavamo primjenjivati. Pošto sam primjetila da klinci spavaju većinom uvijek na istoj strani to pokušavamo promjeniti pa im okrećemo glavice na " nekorištenu" stranu i sl. Možete li mi preporučiti neki link sa vježbicama ili općenito što bi bilo pametno raditi s tako malim bebama. Kad su budni i ne plaču obično ih malo masiram, okrećem na bok, držim onako na svojim nogama dok sjedim pa malo prolazim po stopalima i tako. Klinci sad imaju mjesec i pol .
Koliko su sad stari?
Moja malena ima 4 mjeseca I uopste vise nece da spava na strani, ja je okrenem Ali se ona opet vrati na ledja. Cak joj je I kosa postala rjedja na tom dijelu tjemena koji najvise koristi. Da li da je pustim ili da I dalje forsiram spavanje na strani?
Leeloo osim baby handlinga nemaš šta drugo dok su ovako mali, ja ne bi ništa drugo radila na svoju ruku. Baby handling je po mom mišljenju sasvim dovoljan. Taman ce imati 3 mj kad budete na pregledu kod fizijatra pa tad stignete početi vježbati ako ce trebati
leeloo77 možda jedino da ih u budnom stanju stavljaš potrbuške.. po 5 min il koliko im se da da ne plaču
Hvala cure..stavljam ih na kratko i na trbuh i lijepo drže glavu par sekundi, pa opet malo leže i tak...zabavljamo se i uživamo :-)
Leeloo, i ja mislim da je baby handling sasvim dovoljan budući da je to samo prevencija. I ni slučajno vježbice na svoju ruku, bez da ih je fizijatar ili fizioetrapeut preporučio i pokazao. Na trbuh mislim da smiješ, mi smo ga stavljali otkad je imao dva tjedna po savjetu patronažne, a zatim i pedijatrice (nakratko i strogo pod našom kontrolom, nije volio, ne voli ni sad).
UZV smo isto obavili tek jučer, s četiri i pol mjeseca, i to reda radi (jer nema neurološke bolesti pa kažu da zapravo nije ni bilo potrebe).
Zanima me kada radite rotacije, je l' ih zadržite koju minutu (i koliko) na boku ili radite tako da ih npr. okrenete određen broj puta na jednu stranu, a zatim na drugu bez zadržavanja položaja na boku?
nismo ih zadržavali na boku, valjda su rotacije bitnije (ne znam)
cure, što su starijem sve više plaču na vježbama, kaže fiziot. da je taj otpor normalan što su starije (nije da ih nismo razmazili:-)), ja pretpostavljam da su im možda vjžebe oslanjanja preteške, a rotacije su im bile zabavne, sve do sad su vježbale sa smješkom
Mare tako je i nama, do unazad mjesec dana sa smješkom. A sad- urlik od početka do kraja, a nije da joj je teško jer sve već radi sto se vježba- puza, posjeda se, obrane ima prednje i bočne.
Bas valjda otpor jer joj netko određuje sto da radi.
Vikki ni mi je nismo zadržavali na boku
Meni je fizio rekla.da ga zadrzim na.boku ..
Ali on to sam radi i tako odize glavicu i malo ramena..i nakon nekoliko sekundi se ili brati na leda ili prebaci na trbuh..
On se rijetko rotira sa trbuha na.leda a sad je vec 6 i pol mkeseci..
Jos nije zaplakao na vjezbama,nadam.se da ce tak i ostati..
milasova, nama su cure oplakale tek sa sedam mjeseci, nadam se da tvoj neće
naš buco danas stao na sve četiri, ide to, neko prije, neko poslije, al ide, još puza samo na rikverc, al nadam se da bude, a mršavica je još ljenčina. al ona stigne seku u jedan dan, vrti se leđa-trbuh, trbuh-leđa, bez problema
gabi. tvoja ipak ne kaska, cura i po
Moj se samo vraća na leđa zasad, leđa su mu još uvijek najdraža :)
Jedna fiz. mi je rekla da ga zadržim koju minutu, a druga ga je samo rotirala bez zadržavanja, sutra idemo trećoj, baš me zanima što će reći :mrgreen:
Inače nam je danas fizijatar rekao da ne forsiramo vježbanje, nikako ako plače i protestira jer može samo biti kontraproduktivno, a kod njega zasad nema zaostajanja, samo je malo "čvršći" i pitanje je kojeg tjedna prije ili kasnije kad će se "opustiti". U principu je motorički status u okviru dobi i treba samo poticati dalje pravilan razvoj i simetriju (lijevom rukom lovi prije desne, desna mu se pridružuje koju sekundu kasnije, no kaže da je to OK na početku, da će se već to ujednačiti). Ajde, bar mi je umirio savjest što ga ne silim na vježbanje kad mu se ne da jer ima dana da ga tek npr. predvečer ulovim da hoće surađivati. Cendravo dijete.
leeloo cure su ti sve rekle. za sada baby handling pa ce te fizijatar uputiti u vjezbice ako bude potrebe. mozda jedino ne bi bilo lose da ti netko "live" pokaze kako se zapravo radi baby handling. meni je skripta zbunjujuca. neke sam stvari skroz krivo pohvatala.
ja cure rotiram pa ih malo zadrzim na boku jer ih je i terapeutkinja tako zadrzavala kad nam je pokazivala kako da se igramo. bili smo prije par dana u neurologa sa O. ima malo vise prostora izmedju mozga i lubanje i po njoj zaostaje neka 2 tjedna sa svojom "generacijom" kako je rekla ali s obzirom da je rodjena 2 tjedna ranije ona kaze da to nije nista zabrinjavajuce. kaze da joj je najveci problem to sto joj je sestra prenapredna pa da ih mi usporedjujemo. uglavnom kontrola za 2 mjeseca i nastavljamo sa baby handlingom.
i da, odgodjeno cijepljenje.
nama nisu odgađali cijepljenje, potvrđeno od više doktora
Valjda ovisi i o doktoru, mi se cijenimo sa mjesec dana odgode, pa da bude ko da je rođena u terminu.
Mare kaže fizijatrica da se malena razvija u skladu sa dobi, ali oni uvijek nešto vide pa tako kaže da kad ju postavi na noge dize se na prstiće i malo uvija jedno stopalo prema unutra. Tako da vježbe i dalje
nama je rekla da odgadja cijepljenje radi roditelja a ne radi bebe. jer kao nikad ne znas sto zivot nosi i da ne daj boze bude nesto roditelji odmah okrive cjepivo. meni je drago da je odgodjeno. jos moram javit svojoj pedici. do sada su primile samo bsg i hepatitis b u rodilistu.
hm, trebam li sada sa nalazom od neurologa otic ranije kod fizijatrice ili da cekam kontrolu za 4 tjedna?
nekako mi se cini dugo cekati a mozda bi sada dala O neke konkretnije vjezbice. malo je blesavo da s jednom i drugom radim isto kad O kaska s motorikom.
Što ti je legal preporučio neuropedijatar? Jesi zvala pedijatricu, pitaj nju što misli pa se naruči ranije u fizio
Po onome što si ranije napisala ja ne vidim razloga da je vodiš ranije, ako nije ništa zabrinjavajuće a kao kaska dva tjedna. I da, vama je problem jer njih dvije usporešujete, a djecu nikada ne treba uspoređivati, svi su različiti isto kao što smo i mi kao odrasli međusobno različiti. Živjela različitost, a mame se previše brinu (ja prva :)
2tjedna? To ti je "nista", mi smo kasnili ponekad mjesec, nekad dva
Ja se ne bi zabrinjavala puno, nastavi vjezbat, ono sto sa G napravis 5puta, sa O napravi 8, figurativno govorim. Fizijatrica ce ti reci trebas li pojacat vjezbe iako ja sumljam.
Ne brini, nitko nije isti I najgore je kad se radi usporedba.
Ja sam tako usporedjivala kad je moja bila mala I bila ocajna jer je zaista zaostajala za svima, svi su se poceli prije okretat, puzat, sjedat (tj bili su posjedani). Na kraju, sve bebe sa kojim sam ju usporedjivala su tek prohodale I jako su nestabilne a moja vec trci po stanu, okrece se ukrug pa pokusava ostat na nogama dok joj se vrti u glavi (pa umire od smijeha)
Da ne spomenem padanje I docekivanje na ruke. Zivjele vjezbe!!! :-)
Mi smo isto vježbalice, imamo svaka dva tjedna vježbice na Goljaku. Plače od samih početaka kad smo krenuli. Sad već kuži kad dođemo tamo i kad ju krenem skidati za vježbanje, a ona snimi gdje je - kreće tužan plač. I svih 45 min neutješno. Kad sjednemo u auto zaspi i jeca u snu sve dok se ne probudi. Od plača joj lice bude puno crvenih plikova. Njen plač mi je tim više neugodno slušati jer inače ne plače.
Pa sam po preporuci poznanika, prijatelja i inih.. išla drugdje (privatno) na vježbice, da vidim kako će reagirati, pa svejedno plače. Tako da... valjda je takvo dijete. (Inače fizijatar je napisao u nalazu da je oprezna u komunikaciji sa strancima, od nje baš treba izmamiti osmijeh, i uvijek kao da mene pogledom "pita za odobrenje" prije nego što s nekim krene u "razgovor". Nije ni čudo da ne podnosi da ju netko nepoznat gnjete i dira u nepoznatom ambijentu.)
Inače komentar terapeutkinje je da je dobro da plače jer onda intenzivnije ispoljava svoje motoričke "probleme" ?!
Također je komentirala da je još dobra kakve djece ima, da bez obzira na plač ne ukruti tijelo i dozvoli da se s njom radi.
Kaže da ima roditelja (u većoj mjeri ako je tata doveo dijete), da na prvi kme uzima dijete u naručje. Neki navodno čak prekidaju vježbanje ako dijete zaplače? Ja sam skužila da ako ju uzmem utješiti to situaciju učini još mučnijom, jer se utješi u mom naručju minutu dvije, a onda kreće još jači plač kad ju vratim terapeutkinji.
BTW doma obožava vježbati.
Da vam budem iskrena, kad dođem doma s Goljaka - uopće ne znam što da s njom vježbam - a kao bi trebali 3-4 put dnevno po 30 minuta. Imam dojam da ju tamo samo "premeće" po rukama, nema vježba početka ni kraja, ništa mi se ne nudi da sama oprobam pa da me ispravi ako ne radim dobro...
A ovo što sam išla privatno je i bez papira terapeut pogledao dijete i utvrdio gdje zapinjemo, to je trenutno snaga ruku, i dobili smo 3 konkretne vježbe, koje su mi objašnjene do u detalj, ja sam probavala nekoliko puta dok nisam naučila ispravno, i već vidim veliki pomak u tjedan dana otkad smo bili tamo.
Dakle trenutno radimo na jačanju ruku, oslanjanju na laktove u polusjedećem, dizanju u sjedeći preko boka, sjedenje gdje ju držim za jednu ruku, a ona se drugim dlanom oslanja na pod.
Koliko uspijete s bebama doma raditi vježbice, koliko često ste na Goljaku, kako ste zadovoljne terapeutima, vježbicama, ako plaču tamo - pokušavate li ih smiriti?
Ovo kao da sam ja pisala. Neprestani plač, jecanje do doma, oprezan pogled... Ja ga ne uzimam kad plače i sve si mislim da terapeut misli kako sam bešćutna, ali mi nema smisla umirivati ga jer se onda u nastavku vježbi još više rasplače. Na Goljaku smo danas bili prvi put i zapravo je dobro prošlo, čak prvih 20-ak minuta nije plakao, samo je zakmečao (s tim da su cijelo vrijeme radili na lopti, na strunjači bi vrištao). Isto ga je terapeut uglavnom držao i prebacivao po rukama, no to što meni izgleda da ništa ne radi naravno nije točno, čim smo završili s vježbom, dok sam ga oblačila, vidjela sam razliku u rotacijama (sam se bacao na jednu i drugu stranu bez otpora, a i navečer je kod prematanja već lovio rukama nogice što dosad nije). Dosad sam kod tri terapeuta vidjela tri različita pristupa, tj. vrste vježbi, no sve se baziraju na istoj shemi, rotacijama i ispravnim položajima cijelog tijela. Doma nam je par puta došla fiz. koja je je s njim radila aktivne vježbe, no bez većeg efekta, bojim se da su za njega bile prezahtjevne, i ovo na Goljaku mi se čini puno bolje.
Na Goljak ćemo svaka tri tjedna, njihov mi se terapeut zasad čini najbolji (bili smo i kod Sabola). Fizijatar nam je rekao da ne forsiramo doma i nikako kroz plač jer nije u pitanju kašnjenje (ovo od dva-tri tjedna ne računam kao kašnjenje), samo ćemo postići suprotno (kočenje i izvijanje),a njemu treba tek potaknuti prirodni motorički razvoj. Terapeut s druge strane kaže da bismo trebali dnevno barem dva puta po 20 minuta u komadu (ja dosad nisam vježbala u komadu, već više puta po 10-ak minuta). Od onoga što je on radio zapamtila sam položaje tijela, nažalost ne sve pokrete koje je on radio, kako ćemo to izvoditi doma vidjet ćemo. Njega zapravo samo treba opustiti pa se ja ne zabrinjavam previše (kao u početku kad smo tek dobili dijagnozu hipertonusa), pogotovo što vidim da to u stručnim rukama dobro ide.
Zaboravih napisati - nama je prva dijagnoza hipertonus ruku i hipotonus leđa.
I meni se čini kao da nakon Goljaka ima pomaka, ali jednostavno ne percipiram vježbe koje bih trebala raditi doma.
Trudim se oponašati al nemam pojma jel dobro.
Mi nemamo nikakvu dijagnozu pa smo vjezbaci..
Na nalozu neuropedijatrice pise motorika-normo..
Fizio je rekla da primjecuje blagi hiper u nogama..
Kod fizijatra idemo za 10 dana..
On sad ima 6 i po mjeseci i jos se ne okrece kak spada sa trbuha na leda..ne znam kad bi to trebao raditi..
Slazem se sa anddu,sva su djeca individue i ne mogu se svi svrstati u iste tablice,pa par tjedana razlike u motorici mislim da nije neki problem..
Poznajem djevojcicu koja je progmizala sa 6 mj..a moj P.se samo krece u krug dok je na trbuhu..
Slazem se da je usporedivanje sa drugom djecom totalno nepotrebno..
Ortoped mi je rekao da imamo potpuno zdravo dijete i da ga pustimo da sam usvoji motoriku..
Kao,ako se previse petljamo mozemo samo pokvariti..
Pa ga mi vise ne natezemo previse,ispravim ako vidim da je u krivom polozaju ali ga ne okrecem vise milijon puta dnevno..
Joj cure ja imam pitanje u vezi ove asimetrije. Idemo dr tjedan na uzv mozga upravo zbog asimetrije lica, ali mene užasno muči što mi obojica imaju poprilično asimetrične glavice. Obojica preferiraju lijevu stranu za ležanje i kako god ih okrenem glavice uvijek završe kako oni žele. Pitala sam našu pedicu za to ona mi je preporučila neki jastuk, kao ma nije ništa malo su zaležani, kosti su meke to se lako ispravi ali meni vrag ne da mira. Stalno sam u strahu da ćemo s nečim zakasniti, da trebam nešto poduzeti, a ne znam šta. :( Sad čitam vas pa se malo umirujem da smo ipak još mali i da stignemo sve (za 2 dana punimo 3 mj). Kada ste krenuli na vježbe?
i moje su cure bile zaležane, do doktora ih drži tako da im je svijetlo sa suprotne strane, igračke, cica, tako da moraju okretat glave na stranu koju ne vole