Nena- Jabuka, nemam osobnog iskustva, ali sam slušala iz prve ruke dojmljive izvještaje sa seminara Dobrog Pastira. U svakom slučaju inspirativno.
Potpis na Anemonu i :velikizbunj: zbog presljenja
Printable View
Nena- Jabuka, nemam osobnog iskustva, ali sam slušala iz prve ruke dojmljive izvještaje sa seminara Dobrog Pastira. U svakom slučaju inspirativno.
Potpis na Anemonu i :velikizbunj: zbog presljenja
Pa iskreno ovdje se prvo ne priča puno o odgoju, a drugo priča se samo (kad nema padobranaca na stranu-dvije) o katoličkoj vjeri, pa možda nije trebalo seliti al definitivno treba mjenjati ime teme.
potpisujem!
vjerovatno ču od mnogih biti napadnuta komentarima, al kolko sam skužila ima puno vjernika samo za velikih praznika, al ne vidim puno da se komentira kako odagajate djecu, kojim načinom ih obračate prema crkvi, sve mi je to nedorečeno za tu temu zato se moja tema premjestila!
jer kakti neki nemaju kaj reči!
no OK ako su takva pravila ja ih se pridržavam i poštujem!
:klap:
moj MM ide bos
inače jučer sam cijeli dan na Rodi tražila ovu temu i nisam je mogla nači-nemam pojma zašto je premještena-s druge strane stvarno se ovdje rijetko raspravlja pa i kad nije godišnji, nekad mi se čini da imam monolog, a ne razumijem zašto je tako?
Ako se otvori neko pitanje na ovoj temi uvijek se stavlja upitnik nad njim ili nad vjerom onoga koji postavlja pitanje,i otvara se rasprava o tome kako takvim pitanjima nije mjesto ovdje, i da "probleme " stvaraju " oni koji "upadnu" s strane .
Aki ja moram priznat da tada jedino ova tema živne, da tada jedino dobivam "odgovore" na svoje sumnje, razmišljanja, pitanja.
Ne razumijem zašto se ljudi ne javljaju i zašto bi se ova tema svodila "isključivo" na odgoj- jer način na koji mi (svi ljudi) živimo svoj život pa tako i svoju vjeru atomatski "kopiranjem" usvajaju i naša djeca i zato ne vidim razlog zašto ne razmjeniti mišljenja o pojednim temama u našoj vjeri koja ćemo možda ne odmah sad ali vjerovatno u budućnosti prenjeti svojoj djeci.
Manuela, nekako je uobičajeno da se na filozofski kutak stavljaju teme o kojima se želi baš raspravljati, pod tim mislim i ćuti potpuno drugačije stavove od početnog posta. Koliko sam ja shvatila htjela si podjeliti vaše vjerske običaje i čuti navike drugih, ali uz podršku i bez rasprave o tome da li to ostalima ima smisla. U takvom slučaju pišemo na tzv. temama podrške gdje se ne dozvoljavaju (malo grubo rečeno) neistomišljenički upadi sa strane (najčešće u svrhu razvoja rasprave, a ne podrške).
ok, vas dvije iznad mene , jeste li pročitale što sam na pisala u postu prije? :)
Ako čovjek želi ići bos, neka ide.
Pa da. Što sam krivo napisala? Nije li tako? Nije li i to jedna od postavki hodočašća? Jer postoji gradacija od onog koji na MB ide autom i na Lazu pojede odojka, onog koji pješači i onog koji ide bos.
Ne bih ja nikome ništa zabranjivala. Zanima me razlog, tj. utjecaj toga postupka na mir u duši.
Da li bi i meni koristilo kad mi se svašta sruči na glavu. Ili trebaš "jače" vjerovati da djeluje.
sirius- da nebi ispalo da se bunim, kao što sam rekla poštujem pravila foruma, ali i vidim da je več počela rasprava, zato sam stavila takvu temu na filizofiju!
cubana- tvoja rečenica- možda tada lakše shvatiš maltretiranja u svakodnevnom životu- za mene je ponižavajuča!, u tom smislu , prema svim tim ljudima koji ili idu bosi, što u svakom slučaju ljubim ruke i noge , koje dolaze sa žuljevima, krvavim nogama i raznim ranama do odredišta!
dok slušam njihove doživljaje i priče koje su ispunjene tolikom snagom, vjerom i samopouzdanjem onda se tako nemože pričat prema njima več imat poštovanje prema svemu tome!
možda bi i ti drugačije razmišljala da probaš nešto takvo!
Smatram se katolikom, ali prije svega vjernikom. Svog sina sam krstila, udala sam se u Crkvi. Nisam od onih koji su stalno na misama, idem zapravo rijetko i to onda kad osjetim potrebu.
Dijete je još malo da bi neke stvari moglo shvatiti, zasad se zna prekrstiti, zna da je na križu Isus, zna da za Božić slavimo njegovo rođenje.....Za 3 godine sasvim dosta.
Ići će na vjeronauk i primit će sakramente a za dalje.....
Što se tiče daljnjeg odgoja u vjeri, ono što će mi biti važno je da nikad ne potcjenjuje i ne sprda se, ne omalovažava tuđu vjeru, ideale, nazore koliko god mu se danas sutra činili smiješnim, neobičnim, bespotrebnim, neznanstveno utemeljeni....... Samo to. Da poštuje vjeru i vjernike pa makar danas sutra se odlučio za život izvan vjere. Tad ću znati da sam uspjela.
Nisi mi objasnila što je ponižavajuće u mojoj rečenici. Reci, koja su njihova načela? Ili ni ti ne znaš jer očito tipkaš, a ne hodaš. (to je ponižavajuće, ali tako se i ti meni obraćaš)
I na ovakav post staviti poljubac je znak duhovnog blagostanja ili krize?
potpis i zato apsolutno ne razumijem razlog za premještanje
ako netko želi nešto raspravljati o vjeri zašto se ne otvori nova tema?
Samo na ovih 50tak stranica ima jako puno toga o odgoju u vjeri, a da ne govorimo o prethodna 4 nastavka tako da ako doista nekoga zanima može iščitati i nadovezati se - većina nas koji smo pisali na tim brojnim stranicama smo i dalje tu. To što nemamo potrebu svaki dan raspredati na tu temu nego se nekim povodom posvjetujemo ili pojadamo uopće nije različito od drugih topica podrške, a koji nisu premještavani.
Bilo je na novoj temi, i onda je spojeno. Meni se učinilo da Manulea želi razumjevanje i potporu, a ne raspravu da li hodoćašće ima smisala. Obzirom da je nova, i obzirom da je na filozofskom počela rasprava (a tamo i jest predviđeno mjesto za suprotna mišljenja, dio postova je obrisan prije spajanja) , spojili smo temu sa ovom. Iskreno, sad sam i ja zbunjena...Manuela je htjela potporu bez rasprava i suprotnog mišljenja, e sad , teško da je to moguće da temi koja nije samo tema potpore.
kao prvo ne želim se svađat!
rekla sam da je ponižavajuče to što nemaš poštovanja prema njima!
njihova načela su drugačija od onih koji to nisu probali, doživjeli......
da , ja ove godine ne hodam jer nemam kome ostavit svoje dijete a premalo je da je vučem 80 km sa sobom! to je razlog zašto ja tipkam a ne hodam!
al čim poraste idemo svi troje zajedno!
i zašto je čudno da sam ti stavila poljubac, zar je to nešto sramotno? zar ne ljubimo Boga, jel ne pružamo mir jedni drugima?
sirius, sve 5,ne sumnjam u dobre namjere, samo filozofski je filozofski, ne bu tu opstala tema podrške - moje skromno mišljenje
Gdje je nepoštovanje u tome da je jedan od motiva hodočašća lakše prihvaćanje nedaća (maltretiranja da se nadovežem na Betin post) u svakodnevnom životu?
Na ovo se moram referirat jer i mene zanima, isto tako me zanimalo zašto se, navodno prema medijima, Sveti otac Ivan Pavao II bičevao u svojoj sobi; jer uvijek sam nekako bilo mišljenja da je dovoljno utjehu tražiti u Bogu, zar molitva ne bi trebala biti ono što nam daje spokoj? Meni je to fizičko izmoravanje ili kažnjavanje uvijek nekako ostavljalo dojam slabe vjere.
Ovako i ja mislim.
Nek se otvore dvije teme, jedna o odgoju u katoličkoj vjeri, druga koja raspravlja o vjeri općenito ili čemu god. Meni nema smisla da se tema zove samo Odgoj u vjeri jer to stvarno nije, ja to kao vjernica ali ne katolkinja vidim osjećam i nekako mi nije ugodno previše pisat na temi jer ne djelim istu doktrinu kao 99% onih koje se jave, i onda mogu samo čitati o posjetu pape, o vjeronauku itd a to me stvarno ne zanima - a dijete odgajam sad i planiram dok ne napusti roditeljsku kuću, u apsolutnom ozračju kršćanstva, zapravo to mi je zvijezda vodilja.
evo dok se naši hodočasnici vrate bit če u novinama njihova svjedočanstva, poslat ču ti pa možda shvatiš zašto ljudi ovo rade!
zato sam rekla da treba malo više poštovanja prema tim ljudima, da nikad ne potcjenjuje i ne sprda se, ne omalovažava vjera, ideali, nazori....
a tema nije podrkašta jer podrška se ovdje nemože dobit a niti ju ljudi koji hodočaste to traže!
Nema tu nikakve sreče od potpore ako ostane na filozofskom. Bolje je vratite gdje je bila al promjenite ime u Odgoj u duhu Katoličanstva.
Mislim, vjernici su i Budisti i Hare Krišne, i Muslimani i Pravoslavci i Amiši, a na temi koja se zove Odgoj u duhu vjere, bez da je specificirano koje, za bilo koga tko nije Katolik nema previše smisla sudjelovati, bar je tako bilo svo ovo vrijeme.
Manuela meni je skroz jasno što ti pišeš, ali po onome kako ja tj. moj muž i naša crkva interpetiramo Bibliju, samokažnjavanje tj. pokušaj da se pati poput Isusa ili zato što je i on patio je iskaz ponosa a ne preporođenosti. Jer ukoliko čovjek ima duha svetog u sebi, onda je za spokoj to dovoljno, sama molitva je dovoljna da se osjećamo ispunjeno - mislim, što bi rekli ljudima koji bi sad krenuli žrtvovat janje za Boga? Isus je janje koje je žrtvovano za sve nas i za naše grijehe, tj. za grijehe svoje crkve. Od nas se n igdje u Bibliji ne traži da hodočastimo bosi ili se bičujemo ili što god...
Al ajde, to je ta razlika između npr. Katolika i njihove doktrine i drugih kršćanskih doktrina tj. crkvi - meni je npr. samo hodočašćenje i onda molitva pred nekakvim, čovjekovom rukom napravljenim, kipovima idolopoklonstvo. Da ne rečem što mislim o Međugorju i sličnim vradžbinama.
Ni ja ne razumijem samokažnjavanje, niti mi to ima veze s vjerom. Naravno, tko ima potrebu za tim, neka slobodno prakticira. I ne razumijem zašto se neslaganje s takvim izrazom vjere smatra ismijavanjem i omalovažavanjem?