tnx anemona bacit ću oko na te "korice" :mrgreen:
Printable View
tnx anemona bacit ću oko na te "korice" :mrgreen:
ja bi svejedno htjela da pije malo vise jer sad pije nista.
sto nitko nije nudio nikakav caj? kamilica, vocni, biljni?
ja sam mojoj (sada 13 mj.) prije možda mjesec - dva ponudila sok ona samo lizne i to je to, izgleda da ju ne privlači, a ni vodu ne pije baš puno, nudimo joj, nekad i sama traži (pokazuje) ali sve to skupa što popije je malo za moj pojam malo sam i ja :-/
čaj sam jednom isto nedavno probala dati (kamilica), jer se probudila u noći plačući pa sam mislila da je boli stomačić pa kao da joj malo smiri, ma ni čuti očito ni njih ne voli, jednostavno mislim da nije navikla, ne znam
Kako im radite krem juhu od brokule? Jel stavljate cesnjak i vrhnje koje inace idu u takvu juhu (po nekim receptima)?
Praviti kašice sa sušenim voćem u kojem ima konzervansa (suhe šljive) i sumpora(marelice) ili kupiti gotovu voćnu kašicu? Malo nam je problem jer trenutno od voća imamo na raspolaganju samo jabuku i bananu, (kruške nam ne odgovaraju probavi). Btw stari smo 11mj
Thara postoje i marelice u kojima nema sumpora (sad nisam sigurna koje su) pa pročitaj na deklaraciji.
Ja ponekad i kupim gotove kašice samo da bi malo promijenili okus (npr breskva).
Kad ste govorili o zamrznutom povrću mislim da je ista situacija i sa voćem tako da možeš uzeti i zamrznute višnje, maline ili kupine.
ja sam prvo vrijeme skuhala brokulu, posebno skuhala krumpir jer mu svakako treba duže i sve zmiksala, ništa ti toj juhi više ne treba, krumpir će je lagano zgusnut, mislim da sam par puta stavila mlijeko i dodala zobenih, pa sve skupa zmiksala, ma što ti volja
ako dijete voli brokulu jesti će ziher
Evo da se pohvalim, mi smo papali palentu. U stvari to je bilo više lickanje i čuđenje, nego jedenje, ali ima vremena :)
(Palenta zato jer sam je kuhala za nas velike, pa sam samo za bebu odvojila prije soljenja.)
Dala sam joj i komadić oguljene jabuke u ruku da gricka i to joj se sviđa. Samo skliska jabuka bježi iz rukica :)
Mame,molim vas za pomoc jer vise ne znam sto bi!
Ovako,bebac nam ima sada 5mj.Rodjen je sa 3800,sada ima 8600.Cijelo vrijeme je samo na prsima,i stvarno super napreduje sto se tice tezine i svega.U pocetku je cak kolko tolko htio bocicu-znala sam mu malo cajica dati ili izdojenog mlijeka kad bi mene cike boljele,i dudu.Nakon 2.mj.ni cut,ni za dudu ni za bocicu.Sve sam probala,prevarit ga na 100 nacina,al nema sanse.Stisne ju sa celjusti i nikud vise,jedino ju nekad zna zvakati :-P
Ali dobro,nisam ni forsala tu flasicu ni nista,dokle god nam ne treba ,dobro je.On je meni prosjecno svaki mj dobivao po kg.Jedan mjesec cak skoro 2kg =P Al je i dugacak dosta tako da nije buco.I tako smo mi pocetkom ove godine malo poceli vjezbati,savjetovala nam je i doktorica to,a i zasto ne.Kako vjezbamo,vidim da i nogice postaju tanje i rukice.Na zadnjoj kontroli kada smo bili u 1.mj.,dobio je 700g.Okej,to ej i dalje super,od sada ce manje i dobivati.
Naime,dogodilo se ovo...Svi su mi poceli pricati kako je on gladan i da se place zbog toga-najvise se place tijekom dana zato sto mu se spava,pa vodimo bitku oko toga.Ali bas da je gladan...ja imam i mlijeka i sve to stoji,naravno,moze bit da mi je vec i slabije,ali on meni po noci odspava po 8h.I takos am mu ja pocela davati tu i tamo malo kasice-popapa po 10 zlicica i dosta,kao da nece.Kada je na prsima,bude max 10min,i to je to..
Sada smo bili na kontroli i dobio je cca 400grama.I sama dr je rekla da je to normalno,ali s obzirom koliko je dobivao i koliko je dug,trebao bi vise dobivat i da sto ja mislim o tome..Da,imam osjecaj da treba vise jesti,ali kako kada jednostavno nece?! Makar,ja vjerujem da je on dosta grama i izgubio od vjezbanja.I sada nam je dr rekla da mu probam dat adap.mlijeko nakon sto se napapapa na prsima.Cak i s rizinim pahuljicama.Odmah sam mu to isla dat.Rizinih pahuljica je poceo mozda 20ml svega zajedno.Mlijeko u flasici,ni cut.Mislila sam si okej,prvi dan,mozda nije ni gladan...I stalno trazi ciku.Kada ga stavim na prsa,bude 5min,i nece vise.Nit se place nit nista nego jednostavno nece.
Ja ne znam sto da radim vise. Samo i mene i sebe namuci jer onda trazi ciku svakih sat vremena jer se nece napapat odjednom kak se spada.
Sto da mu dajem da ga zasiti vise,i kako? On gleda tu bocicu kad mu idem dat,al nece iz nje nema sanse,place kad mu je uzmem,a bezveze ju zvace.Na zlicu isto,malo si popapa i nece vise,pocne plakat kao da ocekuje mamino mlijeko,a nema ga.
Pomozite mi molim vas,ako imate ideju,savjet!
Da li je tko bio u slicnoj situaciji?
Luna90 samo doji kad bebač traži i gotovo. Premali je za kašice, ne treba mu adaptirano mlijeko.
Ni moje curke se nikad nisu znale napapati "kako spada" i jele su često, tj još uvijek jedu. Pa i odrasli smo takvi, sad bi nešto gricnuli, sad smo žedni. To ne znači da je gladan niti da vam dojenje ne funkcionira kako treba.Citiraj:
Ja ne znam sto da radim vise. Samo i mene i sebe namuci jer onda trazi ciku svakih sat vremena jer se nece napapat odjednom kak se spada.
I sama kažeš da plače zato jer mu se spava, a ne zato jer je gladan. Ne slušaj druge, samo doji i sve će biti u redu.Citiraj:
Naime,dogodilo se ovo...Svi su mi poceli pricati kako je on gladan i da se place zbog toga-najvise se place tijekom dana zato sto mu se spava,pa vodimo bitku oko toga.
Imaš pametno dijete, zna da je cika bolja za njega ;)Citiraj:
Mlijeko u flasici,ni cut.
Da,pa nije lud,ne da se prevarit,zna sta je bolje =))
Ma evo,danas sam mu malo dala kasice,to tek tako,ali mlijeko i ovako nesto,nema sanse.
Necu ga uopce silit.Tu i tamo cu mu davat tih kasica ako ce htjet,malo po malo,i rizinih pahuljica i to je to.
Dr je rekla da mu sad tj dana dajem iza svakog podoja i adap.mlijeko da vidim koliko ce pojest i dal je gladan(ali dokle god je on dobro,necu mu dat).Ali ja vjerujem da je on od tih vjezbi dosta izgubio grama.Vidjet cemo sada za tj dana.Ako ne bude dobio nista,onda cemo morat "forsat" neku drugu papicu nazalost =(
Mislim to je moje dijete i ja bi ga drzala samo na prsima dokle god on napreduje i sve,i do tad mu ne bih nista drugo ni davala.Ali em mi doktori pricaju-falit ce mu ovih vitamina,onih,morate ga ucit na kasice bla bla...Moji isto...da je velik,da on treba nesto "konkretno" da ga zasiti..Okej,ako ja vidim da se "umori" od sisanja,sto zna nekad bit i zna sizit,onda cu mu malo dat primjerice rizinih pahuljica,one su mu okej,opet da ga malo zasiti.Ali ne bih mu davala nista drugo jos...samo se bojim da je gladan pogotovo kad me tako dr zastrasila,a i svi mi samo pametuju,kao da su oni s njim 24h dnevno...
Ja se nadam da cemo i dalje bit samo na cikici,vidjet cemo za tj dana kad odemo doktorici.
Evo dns sam mu malo ujutro dala kasice i rizinih pahuljica.Poslije je samo bio na prsima,i super je raspolozen i sve,nit place nit nista.
A eto,vidjet cemo.Samo se bojim,da mozda stvarno nekad nije gladan a ja si mislim ono...
Luna90 naslušat ćeš se savijeta kao i svaka mlada mama, neki su dobri, neki nisu. Ali odluka je tvoja. Evo jedan tekst o dohrani s portala:Citiraj:
...Ali em mi doktori pricaju-falit ce mu ovih vitamina,onih,morate ga ucit na kasice bla bla...Moji isto...da je velik,da on treba nesto "konkretno" da ga zasiti..
http://www.roda.hr/article/read/dese...ci-do-2-godine
interesira me kad se bebi moze dati cikla?..nisam ju nigdje nasla u tabeli a imamo ju domacu, ne tretiranu pesticidima, pa da, eto, probamo..
ako nije kisela, kada i krumpir
Nakon par dana igranja s dohranom nisam sigurna je li moja beba spremna za kašice. Jako joj je zabavno igrati se sa žlicom ali hranu ne guta, drži je u ustima. Što mislite, da pričekam par tjedana pa onda opet probam, ili da se nastavimo igrati s hranom svako dan pomalo?
Mi smo danas poceli,vidim da je tvoja srecica samo dan starija od moje N. :)
Naribala sam komadicak jabuke na keramicki ribez ... u startu je izgledalo obecavajuce,mljackala je po ustima malo kasice (dio doduse jezikom vracala van) ali je onda dobila nagon za povracanjem i sve je iz usta zavrsilo na podu....:( pokusala sam joj i dati komad jabuke da se igra ali ga je zafrljacila odma na pod....
MM kaze da je njemu logicnije da joj napravimo sok od jabuke isl pa da pije iz boce,pogotovo se zgrozio kad sam joj isla dat komad jabuke...
Sutra cemo pokusat opet,ne ocekujem cudo 2gi dan,s vremenom ce valjda prestat imat taj refleks za povracanje cim joj nesto malo 'konkretnije' od mlijeka dodje do grla?
Ja Klara na tvom mjestu ne bi odustajala,cim joj je zabavno....da okrece glavu i buni se pa hajde....po meni je na dobrom putu da i pojede nesto...
a koje onda mlijeko pije, i moji su alergičari, mali ne pije zamjensko mlijeko nego cica,
a večera je pretežno povrće, žitarice ,meso, skupa složeno na juhu, on pojede pretežno povrće pomlati purin vrat, i pojede malo riže ili sličnoga. Ali on je dost alergičan , tak da nema izbora. Inače kaj jede za ručak,pojede i za večeru.
klara, moj mali je tako zadržavao u ustima sve do punih 9 mjeseci. ja sam mu svaki treći četvrti dan ponudila nešto, on je to tako držao pa pljunuo. nisam forsirala, doji i nije bio gladan, i znala sam da će početi jesti kad bude spreman.
sad ima 10 mjeseci i jede dohranu.
Haha, isto kao i kod nas kad smo pocinjali... Sve isto... Za 20ak dana je sve bilo bolje... Samo polako i strpljenja, ipak je njoj to sve novo. Daj joj na zlicu taj sok sto izadje iz kasice... Nema smisla na bocicu, nek se uci na zlicu... Vidjet ces da ce bit napretka... Mi smo isto poceli s naribanim pa je bilo guranje van i povracanje... Onda smo sok, pa miksano, pa naribano... Daj joj vremena...
s obzirom da je jabuka dosta tvrda i kao naribana, slobodno ju malo blanširaš izrazanu na kriške (tek toliko da omekša) pa zgnječi vilicom (nemoj miksati jer ćeš si tek onda dati posla)
ja sam dohranu bila počela sa rižinim pahuljicama, prvo sam im radila ful rijetko, pa sam kroz mjesec postepeno zgušnjavala tj. radila na gušće, bez problema su se tako naučili na konkretne zalogaje
nikad nisam miksala hranu nego samo gnječila vilicom
moj je jeo jedva po zlicicu dobra 2mjeseca dohrane ( nismo nista ranije poceli),ja sambila gnjecila ili ribala. onda mi je vec bilo koma sto nista ne jede pa sam mu probala dat industrijsku kasicu, nju je pojeo skoro cijelu :-o pa sam zakljucila da mu mozda stvarno vise pase miksano. i zaista, kad sam pocela miksat, poceo je jest, i kad se navikao na dohranu pocela sam svakiput malomanje miksat. sve to dodje na svoje, meni je bilo bitnije da sa svojih 8mjeseci nesto ipak jede, ne bi da cu mu miksat do skole. sad jede normalne komadice, jedino se jos mucimo s mesom pa ga i dalje miksam i "prelijem" preko ostalog.
Moja starija je isto prihvatila dohranu tek s 10 mjeseci. Ali ona je bila nedonošće i mršavica, nekako sam očekivala da će mlađa seka odmah htjeti papati. Ali nema veze, polako ćemo.
Sjećam se priča, i maminih i svekrvinih, kako ni MM ni ja nismo htjeli kašice. Samo što su naše mame brinule i mučile da nas nahrane jer su se bojale da se ne razbolimo, meni je lakše jer znam da bebi neće ništa biti ako još par mjeseci samo doji.
zasad skulirana javljaj kako vam ide :)
Moj isto nije bio odusevljen naribanom jabukom ni kruskom, samo miksano je htio. Proso mu se isto gadio jer su ga valjda smetale te kuglice u ustima iako sam ga ja skuhala da bude skroz gnjecav. A eto, niti mjesec dana od pocetka dohrane on danas pojeo cijelu bananu u komadicima. Onako sam ju narezala na ploske i davala mu po pola ploske u usta. Sve je pojeo, odusevljen! Pola jabuke mu dam u ruke da gricka, ponekad i mrkvu al sirovu. Ne jede puno, ustvari jede ko sto i doji, brzo i efikasno. Kad se najede gotovo, ide dalje u istrazivanje :-)
a što ga nisi pustila da sam prstićima uzima?
Evo moj report od jutros....puuuuno bolje, malecka brzo uci!!!! :-D i sad je pravila facu kao da ce se izrigat ali nije...pojela je sigurno 3-4 pune zlicice,whohoho....
ovaj keramicki ribez (S2000 hvala jos jednom:)) stvarno napravi pravu kasicu od jabuke (konzistencije ko kupovna),nije ono kao na klasicni ribez kad se izriba...no svejedno sutra cu malo prokuhat jabuku,cisto da malo promjeni dojam...
nego,da vas pitam....isla kupit u DM-a jutros zitarice,na svakom proizvodu od Eko Severa pise da sadrzi gluten i grahorice!:-o
ne ono :moguce u tragovima kako inace pise na dosta proizvoda.... nesto mi se cini da je netko od vas prenio najnoviju preporuku Hrv. drustva za celijakliju,da se sad kao glutenski proizvodi mogu ipak ranije uvodit?
ipak sam kupila od kukuruzni griz od Alnature jer je na njemu lijepo istaknut onaj gluten free znak...
i jos sam se opremila sa jecmenim grizom,zobenom kasom (Sever) i prosom iz Bio&Bio... to sve moze od pocetka,right?
Mislim da može. Samo uvodi polako, ako slučajno bude reakcije da znaš od čega je.
Za gluten i nove preporuke ne znam. Ja sam razmisljala o rizinim pahuljicama koje starija curka jede u mlijeku, to su male loptice pa bi možda bebi bile zanimljive. Ali odustala sam zbog pšenice u sastavu.
Taj ribež mi zvuči zanimljivo. Može li se razbiti? (ja sam majstorica za razbijanje keramike i stakla u kuhinj :P )
Mi danas pauziramo. Sutra ćemo opet nešto probat papati.
Ja imam celijakiju i razgovarala sam sa pedijatricom gastroenterologom koja se bavi celijakijama i rekla mi je da nisam trebala čekati 8.mj da bi bebi uvela gluten, sada je preporuka što ranije pogotovo ako beba doji...nažalost mi nismo dojili pa me bilo strah ranije uvesti gluten...ječam i zob ti sadrže gluten !
Samo ispravka, ovo što sam napisala što ranije uvesti gluten mislila sam na početak dohrane, znači od 6.mj života...( ne ranije )
tini znaš li što je onda s pšenicom?
tina kad smo već kod glutena, a ti si eto nažalost upućena, koji bi bili najčešći i najprimjetniji znaci alergije na gluten kod beba?
oprostite na sitnom OT
hvala ti tini,ja se onda drzim kukuruznog griza i prosa za pocetak...a quinoa? i nju imam doma sad sam vidjela...
klara,a slusaj,jest da je dosta debel ribez,ali mislim da ne bi prezivio pad na plocice....:)
jeli moguce da jabuka zatvara?vjerojatno je koincidencija ali N danas nije kakala....pa nemogu vjerovat da ju je to malo jabuke zacepilo?
inace je stvarno uredne stolice i svako jutro u otprilike iste ure kaki....
Neke bebe imaju izražene simptome, a to su proljevi, međutim ima i blažih simptoma u smislu ekcema na perianalnoj regiji ( na guzi ) koji ne prolazi na nikakvu terapiju i nemir tj. razdražljivost u smislu da ne može zaspati...ja sam se brinula kako ću to prepoznati kad moja M teško zaspe i bez glutena. Gastroenterologica mi je rekla da ne brinem...eto uveli smo gluten sa 8 mj i za sada je sve ok...za par dana idemo vaditi krv na antitijela zbog moje bolesti...a meni je celijakija otkrivena tek nakon poroda, znači bila sam bolesna od rođenja bez ikakvih simptoma osim neplodnosti u odrasloj dobi...I ja se ispričavam za OT
Tini hvala na objasnjenjima!
Zasad skulirana mislim da jabuka zatvara. Ni moja curka nije kakala nakon mrvičaste količine koju je pojela. A kad se pokakala nije lijepo mirisalo :p