Ha ha ha u mene Polpete su valjda neka vrsta faširanaca, slanić i česan su slanutak i češnjak, a pazija je mišanca, pomadore su rajčice :mrgreen:
Kod Mariole meni sve savršeno jasno :yes:
Printable View
Ha ha ha u mene Polpete su valjda neka vrsta faširanaca, slanić i česan su slanutak i češnjak, a pazija je mišanca, pomadore su rajčice :mrgreen:
Kod Mariole meni sve savršeno jasno :yes:
Pa eto Roza na primjer i za mišancu moram googlat :mrgreen:
Mariola, barem 4 izraza ne razumijem: biži, moli, fažol, verzot
Ajd dobro, fažol sam skužila na kraju da je grah, ali ovo 3 baš i ne.
meni je biži= bježi :lol:
Sirius :klap:
Eto, fala što si nam prevela na hrvatski. :lol:
faširanci, varivo od slatkog kupusa, cikla salata
OT- RG daj napiši što je " mišancija"
flopica, mišacija ti je mješavina različitog samoniklog bilja. Bere se sad u proljeće, koristi se za salate, variva, fritaje.
Evo ti slike http://www.coolinarika.com/slika/269307/
Pazija ili Mišanca (mišanca govore u dalmaciji a i u ZG sam čula da tako govore) je ono divljo zelje koje raste po livadama i šumama. Slično žučenici, ali je mješavina grkog zelja i trava, ja to berem kad god idemo u neku žešču šetnju. Prefino mi je, meni najdraže od sve zeleni.
ja sam ju jednom dodala onako sirovu kuhanom krompiru i nije mi se baš svidjelo!
kako vi to radite?
Bizi = grasak
verzot = kelj (? ako prevedem s talijanskog, bio bi kelj (verze)).
moli = vrsta ribe
Ja danas odstupam od plana za rucak, MM je sinoc za veceru napravio tagliatelle u umaku od gljiva i vrhnja, ostalo je jos, pa cu zapeci u pecnici, salata uz to, i gotovo! :-D
Mišancu kuham identično ko blitvu, u posoljenoj vodi s patatama, začinim sa maslinovim i malo soli, uz to slane inćune i mladog luka (ili ljubičaste kapule) to mi je valjda najdraži ručka još od kad sam dijete bila.
Nekad radim i Broccoli di rabe, tj. dinstam je na ulju sa malo vode i soli, il u voku ili u nekoj teći, poklopljenu, jedno 20-30 minuta s tim da okrečem svako 5 minuta. Ovaj način je baš za ono HC pazijaše, malo je žešće, nema patata, i treba stvarno volit.
Ovo kako je Mariola napisala, ja tako pravim žučenicu, to je samo 1 vrsta trave, tzv. gorko zelje. Grče je od divljih šparoga, ali prefino ovako skuhano, pa s jajima utvrdo na salatu. MLJAC! Ma ne treba mi ništa drugo u žviotu, ovo bi jela od jutra od sutra! Nekad kad ostane jedem i za doručak toliko sam šemanuta kad je divlje zelje u pitanju :)
ne znam gdje mi post završio?
hvala na pojašnjenju! ja se užasno bojim jesti te divlje trave, samo maslačak i koprivu berem i jedem!:mrgreen:
upravo pojeden današnji ručak: meksička musaka od tortilja i miješana salata: rukola i puterica
Je li netko jučer gledao 'Kod Ane'. Pravila je neki slani kruh sa dodatkom sušenih rajčica, pistacija, kulena (mljac). Što mislite, da li bi se to moglo napravit u pekaču za kruh?
danas - mahune i faširano
sutra - juha od celera, pita od blitve, kozjeg sira i tune (modifikacija aninog recepta) i zelena salata
Danas "plata yesterday" sa dodatkomg piletine u sosu od vrhnja i gorgonzole
Sutra možda ako bude dobre ribe na pjaci bude što na gradele
danas juha od luka (vulgaris verzija), prokulice i pečena puretina
cikla salata
prije neki dan -quiche ( u narodu zvan pita :mrgreen:) od poriluka sa pancetom ( vidila po razno-raznim zalogajnicama )
danas - francuski krumpir...sve to nekako u želji da ne kuham stalno meso ili tjesteninu, ali se opet svugdje nađe malo šunke, malo pancete....
Mandy, ako ti se ne da stalno koristiti pancetu ili šunku provaj kupiti dimljeni seitan, da skoro isti "šmek" a pšenica je. Ja obožavam dimljeni seitan, često znam radit veggie pašticadu od njega i običnog seitana.
ja sam ovaj tjedan out od kuhanja, nemam inspiraciju i u gužvi sam s poslom, pa..
u pon i uto-gulaš iz zamrzivača
sri-sarma koju je mama donijela (neplanirano me došla posjetiti i donijela sarmu)
čet pizza
pet mm pravi neku ribu, možda fiš ili na roštilju nešto brzinski...
danas. ispekla papaline, riblje štapiće, prženi krumpir i juha
Sutra: nešto s kiselim zeljem, pire i još nešt....
mi smo danas imali juhu, kuhano, pire i paradajz sos.
ostalo je i za sutra. od pirea sam pripremila njoke. nemam pojma sto cu iskombinirati...
sta se moze od kuhanog mesa (puretina)? nabacite koju ideju :)
Možeš popeći nakratko i složiti neki saft (dinstani luk, paprika..) sa njokima, ili popeći i složiti umak (bijeli-vrhnje) sa njokima
Ovaj tjedan je bilo:
špinat sa palentom
juhe razne
grah sa ječmenom kašom
zapečena riža iz pećnice
ječmena kaša sa tunom na salatu
....
I
hvala za ideju. mogla prepeci pa sa umakom od gorgonzole.
kako si pravila ovaj jecam sa tunom na salatu?
Dobro skuhala kašu (da se ne osjete ljuskice)
U ohlađenu dodala povrće (po želji ili koje imaš) luk na kockice, paprika, krastavci, naribana svježa mrkva, balzamico, malo maslinovo, tuna
Bilo je više nego ukusno!
i to sa pastetom nije losa ideja.
opcenito trebam ideje i sto sa kuhanim povrcem. jako cesto ga imamo jer cesto pravim juhu, i to veliki lonac.
juhu jedemo bistru, koristim ju za temeljce za krem juhe i rizota i sl. ali povrca uvijek ostane. a ne mogu ga jesti danima.
probala sam ga zapeci u besamelu, ali nije nesto.
zapeci povrće preliveno jajima ivrhnjem...jako fino..jela neki dan kod šogorice..mljac..
Kao muffini ne bi trebalo bit problema jer se peče u pećnici i po istom principu kako je i ona radila, samo valjda nešto kraće.
Meni je najdraže od tog mesa koje ostane napravit "Club salatu" tako je ja zovem. Skuhaš par jaja utvrdo, nasjeckaš ljubičastog luka, zelene salate, mesa na kockice i ako imaš par kuhanih mrkvi. Začiniš sa dresingom od maslinovog ulja, senfa, malo limuna, soli i papra. Bude genijalno!
sad ste mi dale toliko ideja da ih necu sve moci danas niti probati. :)
danas juhica sa povrćem i noklicama,losos u umaku od vrhnja i široki rezanci,neka salata..
navečer knedle sa pekmezom.
Ja to skuhano povrće prodinstam, podlijem malo tom juhom iz koje si ga izvadila, dodam rižu, prokuham i eto povrtnog rižota...mrvicu parmezana i mljac! :)
Danas na meniju papaline i špinat, a jučer pileća juha i pileći rižot (pilav). Sutra i cijeli idući tjedan na meniju: ODMOR! :-D
Idem u posjet mojima, tako da će mater kuhat, ja mogu jedino neki desert ispeć.....