Zašto je postavljeno ovako: ili kupujem sve što i ostali, sve što se netko sjeti i zamisli, od pribora (okej), rekvizita do kupona, ili spadam u grupu onih za koje drugi skupljaju. Jedan ili drugi "ekstrem", msm nije, ali evo ispada binarno.
Printable View
Zašto je postavljeno ovako: ili kupujem sve što i ostali, sve što se netko sjeti i zamisli, od pribora (okej), rekvizita do kupona, ili spadam u grupu onih za koje drugi skupljaju. Jedan ili drugi "ekstrem", msm nije, ali evo ispada binarno.
Mi imamo razrednu whatsapp grupu, bez učiteljice
Jedna mama je sredinom 1.razreda izašla iz grupe radi nekih komentara koji su tad bili oko covida (iako je grupa 99% sluzila samo za "sto se radilo u skoli" i "sto je za zadacu", a i sada je tako)
I nema problema, njen izbor
Ako uciteljica nije u grupi, ne mora biti ni zuta
I da, zuta, previse se opterećujes s time sto drugi govore/rade. Ljudi su glupi. To ti nek bude prvo u glavi
Oni prošle g nisu imali izlet već terensku nastavu dvaput od po 40 eura tako da ne znam je li bilo ičeg takvog. Frendica mi je rekla da je razrednica pitala nju prošle g za dijete da ide besplatno, ali je nisam shvatila o čemu priča.
Ovo je grupa s učiteljicom, i ne smeta me što se piše jer su sve takve grupe ugašene.
Ne treba te biti nimalo ni strah ni sram
S druge strane kod nas u školi , ali i u razredu napose kod klinca se skupljali gro puta za određene osobe s određenom namjerom niko se nije hvalio i svi bili sretni da se skupilo da se može pomoći bilo za potrepštine bilo smrtne slučajeve
Ljudi su povodljivi. Dovoljno je ponekad na roditeljskom reći da su neke stvari pretjerane i brzo će se javiti istomišljenici. Vrijeska je to već negdje spomenula.
Osim toga, ne treba se dati iskoristiti od malog broja roditelja koji koriste sve ostale da bi se istaknuli. Toga uvijek ima. Ne treba obraćati pažnju.
Puno je važnije pomoći djetetu da na vrijeme izgradi samopouzdanje na temelju znanja i vještine. Brendirane tenisice nikome ne garantiraju peticu iz matematike.
Nije me sram ni strah neg ne vidim to na isti način, nekima smo siromašni jer nemamo tv, iako je moj odabir, nekima jer idem u istoj odjeći iz g u g, iako je i to odabir. Djeca su mi sita, za izlete sam pribavila i bez oca, pa što. Smeta me pritisak kolektiva i nepravda sa strane sustava gdje otac ima glas i riječ, iako se djecom bavi hobistički. Ogorčena sam zbog mase stvari, ali ne jer ne kupujemo u konzumu i nismo skupili 30 kupona ili jer imamo olovke iz 10 setova. Ne mislim da bi to trebalo biti mjerilo nečijeg siromaštva. Evo upravo gledam na index unicef kaže 110 tisuća djece u Hrvatskoj prijeti siromaštvo.
Caritas ne unicef, ali ne piše puno.
Ma vjerujem kako su djeca starija u oš toga je sve više, i kad ljudi imaju dvije dobre plaće, nekad bude zaista previše.
Evo ja ću ti otvoreno reći jer vidim da iz tebe izbija neka vrsta srama totalno bespotrebna,al totalno.
Ja sam bila jedna od srednjoškolacau 4.razredu koja ne bi vidjela Španjolske tada da mi moj razrednik i učenici nisu dali doprinos za mene.
Nisam ni znala da su njihovi roditelji davali nešto veći iznos da bih ja (i još jedna cura iz razreda)mogle otići na maturalac. Hvala im od srca. Bili smo izbjeglice, moji roditelji su tad bili nezaposleni (ili je možda jedno imalo prosvjetnu plaću, ne sjećam se točno).
Na poč.škol.god su me ugodno iznenadili s bilježnicama i škol.priborom kad sam tek došla u njihov grad. Nisam osjećala nikakav sram nego zahvalnost. Oblačila sam se isključivo u Caritasu
Ništa od toga žuta mene nije spriječilo da budem medju najbolja dva učenika u razred, a kamoli da osjećam samosažaljenje zbog naše situacije.
Ovo pišem sve ovako otvoreno i direktno da shvatiš moje razloge pisanja.
Vjerujm mi kad čujem koliko sad koštaju ekskurzije u 8.razredu, to je zaista puno velikom broju ljudi. Agencije daju neka mjesta gratis al to obično popune prof s pratnjom(kako gdje), a često je više od jednog potrebitog učenika po razredu. Zbog svega navedenog mislim da je dobro da je učiteljica upoznata sa situacijom (u slučaju kad zatreba ili postoji neko gratis mjesto).
Nama su za svaki izlet rekli da imamo jedno gratis mjesto po razredu i da se oni koji misle da im treba jave razredniku. Ako je više potrebitih, onda se taj gratis podijeli na više učenika. To se izvede vrlo diskretno, ja nikada nisam saznala o kome se točno radi, ali ne vjerujem da su ta mjesta propala. Pratnja dobije dodatna gratis mjesta tako da to jedno mjesto svakako ostane za učenike.
žuta, terenska nastava je drugi naziv za izlet.
kad je terenska nastava onda se može organizirati u jednom od radnih školskih dana.
obično se kombinira neki program gdje obilaze neku znamenitost (mjesta povezana sa školskim gradivom) i ond aimaju slobodno vrijeme.
ako misliš da možeš snositi troškove izleta dok imaš jedno dijete u školi, onda plati puni cijenu (sad su i po 45-50 eura jednodnevni izleti).
kad ti bude dvoje ili troje djece u školi, pokatkada se potrefi da različiti razredi idu s istom agencijom na različite izlete pa onda agencija daje popust na djecu iz iste obitelji.
ako ti je problem izdvojiti toliki novac za izlet, obrati se razredniku ili stručnoj službi da te ili oslobode plaćanja ili barem da ti agencija da umanjenu cijenu (zasigurno si dobila program izleta i upute o plaćanju i u tekstu si možda zamijetila da piše 2 mjesta gratis ili sl. netko ih je sigurno iskoristio, dakle neka ti ne bude neugodno da se javiš i pitaš kakve su ti opcije).
Nazvala sam to izletom i učiteljica me ispravila da se ne radi o izletu. :unsure:
Nisam znala ovo za popuste. Budem se raspitala kad i ako budu ove godine nekamo išli. Hvala.
Ljuta sam zbog toga što sve plaćam ja, a bivši ne, ali bitno da se tri godine gurao sa svojom odvjetnicom kako hoće djecu kod sebe, zeznuo me za gradski stan jer sad je krenuo i novi natječaj, a ja još nemam rješenje. Ali on je tata, a svi troškovi na meni. Meni dolazi soc rad u nadzor, njemu ne. Ispričavam se što prebacujem tu temu ovdje. Valjda hoću samo razjasniti moju frustraciju troškovima. Mali ima osam setova legića, iako su većina kupljeni s oglasnika, ipak je to dosta novca, samo dva seta su poklonjena, ostale sam nabavila sama, pa mislim da ću moći pokriti i izlete. Apsurdno je da sam donedavno kupovala duhan, a da se onda žalim da nemam za izlete. Ali i dalje, puno je toga što školovanje danas traži od roditelja, daleko više nego kad sam ja bila dijete. Valjda me vrijeme pregazilo pa mislim da je normalno da se đaci zadovolje knjigom, olovkom i brisalom.
vezano uz podjelu financijskih obveza: čuvaj račune, zapisuj dodatne dječje troškove ... možda ti dobro dođe sve to u budućnosti
Žuta šaljem zagrljaj i želim puno sreće tebi i dječici, nadam se da će se i otac opametiti.
to je sad moderno zove terentska, na koju bi da se tak zove trebalo ići na radni školski dan, i maturalac se zove terennska, mada je moja sad išla na njega duboko u 8 mjesec,
žuta :love2:
Kao što si i sama rekla, sve što radiš je za ponos, a ne za sram. Ovo s konzumom je stvarno velika glupost.
A nisi jedina. Mene pak muči nešto drugo, ja bih jednoj osobi pomogla, jer vidim da se muči financijski. Ne mogu joj pričuvati djecu, jer nemam snage, ali bih joj mogla pomoći financijski malo, a uopće ne znam kako da to napravim, a da ne bude uvredljivo. Još jedna sramota hrvatskog društva, gledam tu mamu i srce me steže. Završila faks, radi, brine o djeci, odgovorna, a stalno joj neki klipovi pod nogama. Naravno i da nije završila faks isto bi bilo, nema smisla da se roditelj toliko muči, a ni VSS plaća joj ne omogućuje brigu o djeci. Gledam našeg vrlog ministra koji je zaboravio prijaviti nekoliko milijuna eura zarade, dok vlada istovremeno vrši pritisak na dućane da snize cijene. Kolike su cijene njegove firme kad imaju toliki profit?! Fuj.
Odoh ja s teme, ali da, škole koštaju, škole ne predviđaju da netko nema kome dati dijete na čuvanje toliko dana koliko ima ferija, a ne može platiti 200-300 eura dva tjedna nekog kampa za djecu preko ferija, u prvom redu prvašići i drugašići ne mogu sami toliko ostajati, niti si mogu sami zaraditi. Toliko o demografskoj politici.
U nasoj skoli neki roditelji su se cesto ponudili platiti za terensku nastavu ili dio iznisa, djetetu koje nema. Rekli bi razredniku i on bi diskretno ponudio roditelju koji je u potrebi.
Danas sam konačno propisno pukla ko kokica. Stiglo u grupu razrednu da idu u kazalište 3.5 eur karta kazališta i 5 eura autobus prijevoz.
To je 3.9 km najkraće rute, 13 min prijevoza jedan smjer. Djece 48, jedan bus, to je 240 eura ili 1800 kn za pola sata vožnje po gradu te sat - dva vremena lufta dok su djeca u kazalištu/u gradu. Objašnjenje to je agencija za prijevoz ponudila, najjeftiniji prijevoz koji je škola uspjela naći.
To je zato što već odavno učitelji ne smiju nikamo voditi djecu javnim prijevozom. Moja je prije 7 godina išla u obilazak Gornjeg grada s učiteljicom. Koštalo je ne sjećam se točno, 120 ili 150 kn (sa zapada grada). Čak im učiteljica nije smjela sama putem pričati priče o starom Zagrebu, nego su morali platiti vodiča.
Voze ih tim busevima, koji imaju remen na svakom sjedalu, da se djeca mogu svezat tijekom vožnje.
Žuta, čuvaj živce, pogotovo kod ovako minornih stvari. Bit će puno žešćih kasnije :mrgreen:
Jadro, neusporediv je javni prijevoz, gužve i nadzor nad cijelim razredom u Zg i St.
Moguće da je to razlog.
Svaki dan gledam po centru kako je teško odgajateljicama koje vode vrtićarce po centru samo preć sve te semafore, pješačke prijelaze, pazit da su na grupi a okolo turisti, gužve...a budu i po 3-4 teta na tu jednu grupu djece.
Da sedjeca kreću po bilo kojem drugom kvartu, to je punoo lakše.
Sad je centar sav još i u skelama, radovima uglavnom nelijepo. Često piše i pazi otpada žbuka :/ Nikom se ne da preuzet tu odgovornost.
Sad je kasno već sam se požalila učiteljici i evo ne ide mi u glavu da ako je već vanterenska nastava da nema opcija da roditelj ne pristane jer ipak su škole socijalne, a ne privatne, i nije stvar da nemam tih pet eura, ali ne želim jer je apsurd, a i nisam zadovoljna predstavom koju smo gledali prošle g, i jednostavno to bi trebalo biti opcionalno.
To je dio nastave i ne može biti opcionalno.Čemu tjerat neke svoje principe nauštrb djeteta radi par eura?
Možeš razgovarat o vašoj situaciji, ono o čemu smo već pisali, pa da uzme tu činjenicu u obzir.
Na neke izlete dijete može ne ići,ali time ga izdvajaš iz razreda i klike. Ne znam koliko je to dobro za dijete.
Da, trebalo bi bi opcionalno, jer to nije jedan izlet kroz godinu, koje stavljaju u vrijeme nastave. Uvijek se moglo izabrati ići ili ne ići. Uz to pet eura za prijevoz po gradu nije okej. Jednostavno nije. Tako su i prošle godine naplatili pizze po djetetu pet eura, ali je sa fotki jasno bilo da nije svako dijete dobilo svoju pizzu. Meni to nije ok. Kao da gule roditelje. Agencije, restorani, netko.
Terenska nastava je nastava i ako dijete ne ide, to je izostanak.
Lili.dobro kaže da nije dobro da izdvajas dijete na taj način. Sustav nije sjajan, ali to je tako. Moj ti je prijedlog da se kandidiraš za Vijeće roditelja, pa ćeš iz prve ruke znati sve informacije, ali na to treba redovito ići, kao i.na sve roditeljske. Ako si predstavnik roditelja u VR, to znači da možeš prigovarati, ali zadtupaš stav svih, ne samo svoj.
To nema smisla. Plaća se. Mislim da je i raska starije ponudila prošle g da djeca koja ne idu prorade to ili to.
Mislim da se plaća samo prijevoz. Postoji pravilnik. Nije to smišljeno da tebi napakoste.
U tom slučaju dijete mogu dovesti i odvesti s točke na kojoj treba biti. To sam i pitala. Koje su mi opcije. Nemam problema ni s čim osim da prijevoznik zaradi četiri dnevnice medicinskog djelatnika. U niti sat vremena efektivnog rada. Ne kažem da ne trebaju ić na terenske nastave, ali onda se i probere. Tu se ide tu ne.
Kaže mi jedna mama koja radi u školi da su busevi užasno skupi
Naši išli na Medvednicu, 37 eura. Iz Samobora
Ok bio i ručak, vodič i špilja, ali puno mi za par sati
Ovo nije par sati ovo je doslovno pričeka djecu 5 min da uđu, vozi ih 13 min, sjedne na kavu, pričeka sat i pol vremena da kazalište završi, odveze ih nazad 13 min, pričeka 5 min da izađu.
da, skupi busevi
naši su neki dan izlet (tj. terenska) 70 eura, točno 12 sati na putu, bez ručka ... kupili u dućanu hranu za izlet - 20 eura (mogle smo i manje, alid jjete kulpilo bonbone, štapiće, peciva, glzposti za izlet kao inače) + džeparac i ode 100 eura za jednodnevni ...
Moguće da je daleko ako su se vozili 6h u jednom smjeru.
ZG - Gospić; 3 sata busom u jednom smjeru
Smiljan - rodna kuća Nikole Tesle i Likos (adrenalinski park - od adrenalina neka djeca nisu ništa iskoristila npr. paint ball, zip line, kayak, ali svi su platili najskuplji paket; cijena se inače formira na cjelodnevnom boravku, no djeca su bila 3-4 sata u parku od toga su neki čekali 1 sat na red za zipline)
I moj bi ove godine trebao u Smiljan
Naših u gene akciji ima više od 130