https://www.srednja.hr/zbornica/svi-...a-ocekuju/amp/
Nisam čitala ovu slo uputu od 100 str, ali dio ovog što piše cini mi se izvediv i kod nas.
Printable View
https://www.srednja.hr/zbornica/svi-...a-ocekuju/amp/
Nisam čitala ovu slo uputu od 100 str, ali dio ovog što piše cini mi se izvediv i kod nas.
Po ovom što piše u članku ja ne vidim što ne bi bilo izvedivo, obična škola.
Nije baš, nema tjelesnog za vise razreda istodobno, kod nas po 4 razreda imaju tjelesni skupa. Onda maske u hodnicima, maske za ucitelje, dezinfekcija. Mali odmori u učionici, ne znam za obrok, kad nas nema kuhinje.... onda bez mjesanja razreda, mislim da kod njih svaki razred ima svoju ucionicu, to kod nas neke skole imaju, neke nemaju.... i tako.
Edit, ovo sam mimi odgovorila.
Zar nije i Zrće na zraku? :mrgreen:
Naravno da park i učionica nisu isto, no nema šanse da bi u situaciji da netko zaražen dođe u park, djecu koja se poigraju sa zaraženom osobom sama činjenica da su na zraku “spasila” od toga da se zaraze. Pa dječja interakcija u parku je ono “faca uz facu”.
A što je s vrtićima? Kod nas ih je istina od svibnja bilo manje, ali opet su bili na 60-70% kapaciteta. Mogu zamisliti situaciju da su se ljudi koji su se snašli bez vrtića od ožujka do svibnja snašli i malo duže, pa eto, došlo je i ljeto kad se obično velika većina snađe bez vrtića... no da ima toliko puno ljudi koji se još jednu cijelu godinu mogu snaći bez vrtića mi zvuči, što ja znam, nerealno... očekujem da će vrtići biti otvoreni i da će u njima biti ne mali broj djece.
I naravno da ne mislim da je sve to bezveze i benigno, i jasno mi je da su mogućnosti zaraze velike. No, jednostavno nije održivo stanje da djeca ne idu u vrtiće i da je cijela nastava opet online. Boli me briga, neka smisle neke modele ;). Pri čemu me naravno izluđuje svaka pomisao na ne znam kakva ograničenja u školama i vrtićima dok su istovremeno otvoreni kafići, restorani, klubovi, parkovi i igrališta, bazeni i toplice, hoteli, zabavni parkovi, turističke atrakcije, dječji ljetni kampovi i razne grupne aktivnosti za djecu... ili će 7.9. i sve to zatvoriti? Hoće li od 7.9. biti ograničene i aktivnosti/klubovi/sportovi na koje su vam išla djeca? Hoćete ih ovu jesen upisati na aktivnosti?
To su mjere usmjerene isključivo na to da se donekle izoliraju skupine djece, što bi gospodin Capak rekao kohorte, tako da se što manje miješaju pa da kad dođe do 'proboja' virusa u školu ne mora 100 djece u samoizolaciju nego 25. Ne vidim ništa što bi učinilo nastavu sigurnijom za pojedino dijete unutar razreda, a ne vidim niti da ovo traži neki posebni trud ili napor od strane škole - normalni razredi, normalna nastava itd.
Čak se ne želi izaći javno s brojem koji znači prijelaz iz modela u model, nego ministar donosi odluku.
Moj predskolarac je isao na sport,ali sad mislim da ce ovu godinu preskociti :(
I meni je jako žao radi sporta...u školu su oboje išli stariji već 3 god. i natjecanja i sve.
Tjelesni pretp.da ne budu ni imali jer nisu pred kraj god imali a i naša škola nema dvoranu vježbaju u razredima tako da nemaju uvjete ni s koronom ni bez..
Čitam sada da ne daju maturalna putovanja.
Čini mi se da i neće biti prave nastave. Možda hoće za niže razrede.
Naša je županija nabavila maske i vizire i sredstva za dezinfekciju za sve učenike osnovnih i srednjih škola.
Onih par tjedana prave nastave je kod nas odlično prošlo. Ne znam što misliti. Ne znam da li mi se više "sviđa" nastava u školi ili online.
Nije lako onome tko odlučuje.
Moji se u parku ne igraju kao mala djeca - mlađi igra nogomet i košarku, a starija skoro uopće ne ide više u parkiće nego s frendicom npr na skejtu ili rolama krug oko jaruna... samim time nije sigurno ista šansa za zarazu kao sjediti u natrpanoj učionici 6 sati. Moraš razlikovati stariju od mlađe djece, različito se ponašaju, druže, igraju... sve. Za vrtiće nisam nigdje vidjela da se spominje zatvaranje, a vjerojatno ni niži razredi OŠ. Za sad. Upitni su koliko vidim viši razredi, srednja, fakulteti... i kako će se tamo stvari posložiti. Za njih mi se čini sasvim izglednim da se roditelji pripreme za još online nastave, sviđalo se to nama ili ne.
Na nove aktivnosti ih neću upisivati, htjela jesam ali s obzirom na sve nek pričeka još godinu dana. Nadam se samo da će postojeće sportove nekako uspijevati održavati, makar starija online kondicijske treninge ako neće moći na bazen (jer se natjecateljski bavi sportom, ne samo rekreativno) a mlađi tenis.
Sve stoji, ali ne pričamo ovdje o mojoj djeci koja se u parku igraju kao mala djeca, i o tvojoj koja se ne igraju jer su veći. Nego o tome da se na jednoj strani rade ograničenja, a na drugoj ne.
Vidjet ćemo svi skupa kako će to izgledati na kraju...
Ali taj dio ne razumijem. Gdje se to ne rade ograničenja? Ja kad odem na posao s maskom moram pjesaciti x katova jer su nam prakticno zabranili liftove. Kolege iz suprotne smjene nisam vidjela mjesecima. U ducan ili zet ne mogu bez maske. Kina su otvorili tek neki dan i to pretpostavljam uz brdo ograničenja. Ni na jedan rodjendan mi djeca nisu pozvana jos od ožujka, a nekako sumnjam da će skoro biti pozvana... A za ponedjeljak najavljuju nova ogranicenja. Ovako prakticno ispada da zazivate zatvaranje dječjih parkova i sportova jer će vjerojatno i u školama biti ogranicenja. Jane zazivam nikakva dodatna ogranicenja, i ovih mi je sasvim dovoljno.
Mene smeta što će biti ograničenja u školovanju (skraćivanje satova, maske u razredu, kvazi online nastava i sl.) dok će se u npr. crkve moći ići i bez maske. Iako se u školama zna točno tko sjedi u razredu imenom prezimenom i OIBom oni spremaju online nastavu. A u crkvama u kojima se niti ne zna tko je ušao, maske nisu obavezne, razmak je samo preporučen ali nitko ga ne kontrolira jer se navodno ne može moliti od kuće jednako efikasno. Iako nisu dokazali da nije efikasna molitva od kuće dok je dokazano da je online školovanje manje kvalitetno od prave škole.
Takvi dvostruki kriteriji su mi koma.
Ajme stvarno sa tom crkvom, u crkvu ulaze ponajviše odrasli i drže razmak itekakav, bar u mojoj.
U noćnom klubu, kafiću i restoranu u kojima svi sjedimo- bome razmaka ni približno tolikog nema.
Stolovi su u kafićima kao i prije, a moja crkva je sva spovezana spagama i označenih mjesta.
Ja bome nemam pojma ko je sjedio do mene u kafiću cijeli godišnji.
Apsolutno sam za početak redovne nastave, neka ih izoliraju po razredima, nek se drze uciona pod odmorom i onda ako izbije, samo taj razred da šalju na testiranje i pripadajuće profesore. Koji pak nek nose maske ili vizir.
Sent from my iPhone using Tapatalk
govorila sam o dvostrukim mjerililma.
Ako će zatvoriti škole onda bi trebalo zatvoriti i crkve.
Jesi ti bila na Jadranu ove godine? ;)
I da, na mnogim mjestima su ograničenja “na papiru”, ali ih nema u praksi.
Koliko si konobara vidjela s maskom, a koliko bez?
Igraonice nisu zatvorene, istina, nije bilo tonu rođendana, ali za dva u svibnju i lipnju znam.
Pišeš o svojoj firmi, no što je s državnom upravom?
Pola ljudi ni ne nosi maske, a pola od onih koji ih nose, nose masku ispod nosa.
Ma nije mi cilj tjerati mak na konac. Ali svak se svrbi gdje ga češe :lol:.
A mene uz sve to oko mene jako svrbi online škola.
Mislim da se velika većina nas slaže da bi trebalo ići u škole po nekom modelu da se ne stvaraju gužve. Ali s obzirom na sadašnju situaciju s ljetovanjima smatram da bi trebalo početak 2 do 4 tjedna odraditi online da se utvrdi tko je što pokupio na ljetovanju i sl. Možda smjesno zvuči, ali možda bi pomoglo da se u startu radi sadašnje situacije ne dogodi još veći bum, evo u Berlinu je počela nastava i nakon 2 tjedna počele su izolacije ucenika i profesora. Što će ova radna skupina odlučiti ostaje nam do zadnjeg dana čekati i vidjeti.
Jesam, bila sam. Nula konobara sam vidjela bez maske, u dućanu ispred mene nisu htjeli poslužiti kupca bez maske (a to je bio jedini kupac bez maske kojeg sam vidjela u ta tri tjedna, djecu do 3g bez maske ne računam).
Samo kažem da nije istina da nema drugdje ograničenja, a da će se nova sigurno donijeti jako brzo. Jer stvari eskaliraju. Do početka škole je (za našu državu) dugih 2 tjedna i nitko ni ne zna što je trenutno plan za školu a kamoli kakva će biti situacija za 2 tjedna kad bi trebala početi ni koje će mjere tad važiti. No kako su sve organiziranije države već u svoje planove uvrstile opcije online škole nećemo je gotovo sigurno ni mi izbjeći.
Ja živim na Jadranu i 80% osoblja u kafićima, trgovinama, frizerajima itd. nosi masku ispod brade ili s nosom vani. Kao i posjetitelja.
Ja sam bila na mjestima gdje su skoro isključivo turisti, vjerujem da je situacija drugačija gdje je više lokalaca. Ni u dućanu nisu svi nosili po propisima, no većina je. Ali generalno, ako se mjera ne pridržava to ne znači da onda ni drugih mjera onda ne treba nego da se i ovih treba početi pridržavati kako spada.
U kafiću( terasi) u kojem sam pila kavu konobari nisu skidali maske niti nosili ispod nosa ni na 35. Stolovi razmaknuti, terasa produžena na travu. U pekaru ulazili jedan po jedan, s maskom. U domu zdravlja čekaonica organizirana vani. U trgovinama obavezna maska, zaštitar na ulazu. Niti jedna večernja fešta nije organizirana. Čak su ukinute igraonice za djecu u sklopu kampa. Istra.
Morali smo pustiti turizam ali možda smo mogli bez noćnih klubova, velikih svadbi i velikih misa u zatvorenom.
Ja sam ljetovala u 2 različita sela, tamo su se mjere poštovale na razini “20-30%”.
U oba sela imaju po 3 ugostiteljska objekta, u niti jednom nisu nosili maske, u dućan i pekaru - tak/tak, neki da, neki ne.
Isto i prodavači, neki da, neki ništa, neki ispod nosa ili brade...
Bili smo i u jednom zabavnom parku, tamo sam jedino vidjela da nitko od osoblja niti na sekundu ne miče masku, špricaju ruke svakome tko nešto koristi, mjerili temperaturu i sl. Ali to je profi organizacija ;), ovi u selima su malo opušteniji.
Kako god, da, u pravu si zapravo Silly. Ne znam zašto se pjenim, sigurno nas čeka neko online go.no barem u nekom vidu :mrgreen:, pardon my french.
Bolje da si uplatim odmah neke sate na nekoj psihoterapiji umjesto što se živciram :mrgreen:.
U zadnje vrijeme stalno mislim da sam fulala temu i da sam na onoj "korona-panika".
Mislim da se slobodno mogu spojiti te dvije teme.
bilo bi dobro da imamo tako napravljeno da u razredu imam video kameru i da pričam i objašnjavam, tko je u razredu sluša u živo, tko nije nek sluša od doma, tako 2 sata. Jedan sat konzultacije . i onda projekti. Djeca bi imala strukturu dana.
To se recimo ne može sa pametnim pločama?
Ili kameru zakači profač na glavu ko skijaši recimo,jel bi to hodalo?
Svašta bi se moglo napraviti da se situaciji pristupi kreativno i uz dosta planiranja, a ne da se kruto prebrojava satnica svakog predmeta.
Evo jasno je da je ono što je važno jest da se djeci novo gradivo protumači uživo, i da postoji vrijeme za postavljanje pitanja, a da se dio zadataka i obaveza može odraditi i samostalno, odnosno online.
Isto tako, koliko god to nekome strašno zvučalo, nisu svi predmeti jednaki, neke je lakše odrađivati online, a neke teže.
Ali potpuno je jasno da nikome od onih koji odlučuju ne pada na pamet raditi na bilo kakvim inovativnim rješenjima.
Pa mislim, samo kad se pogleda primjer tjelesnog odgoja, svima je jasno da tu i dolazi do kontakta, i da se tjelesna aktivnost u zatvorenom općenito smatra riskantnom (fitness klubovi), i da su svlačionice male i skučene, pa zašto se onda ne bi odlučilo da djeca imaju više sati tjelesnog sad, kad je lijepo vrijeme, i da se taj tjelesni odvija isključivo vani, ili da se sat tjelesnog općenito prebaci van, pa po zimi ne mora značiti vježbanje na školskom igralištu nego šetnju oko škole. Ali ne, važnije je planirati dezinfekciju svlačionica.
Recimo zato jer za svaki izlazak izvan škole moraš imati pristanak roditelja i određeni broj profesora u pratnji. A i nisu svi kvartovi ugodni za šetnju. Barem u Zagrebu.
Kod nas su znali niže razrede izvoditi na dječje igralište u blizini škole ali to je bilo dosta komplicirano. Neki roditelji se bune, i tako... hrvatska posla.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svij...-nema-15014749
O skoli u Svedskoj.
Da, sigurna sam da se za svako kreativno rješenje može izmisliti bar deset razloga zašto je neizvedivo.
Što se tiče Švedske, ovo mi je kao kad naš g. Capak kaže da mi nemamo švedski model :mrgreen:. Pa i nemamo, u Švedskoj čitavo vrijeme postoje razna ograničenja, i situacija uopće nije 'kao da nema korone'. Ne vidim po čemu se ovo što pišu o školi razlikuje od onoga što je do sad dostupno o npr. slovenskim planovima.
“U školski restoran djeca se puštaju jedno po jedno u malim razmacima, za to vrijeme ne smiju razgovarati,
jednako kao i dok sjede za stolom, odnosno dok jedu kako bi se smanjilo širenje aerosola.
No, za stolom sjede jednako blizu jedno drugom kao i prije korone”
Evo čak su i restriktivniji, nema priče za stolom :mrgreen:
Meni su u tom clanku najzaninljiviji podaci o postotku zarazene djece u Svedskoj i Finskoj, odnosno to da je otprilike isti, makar su u jednoj zemlji isli u skolu, a drugoj nisu, i o tome da su,sto se tice znanja i mentalnog zdravlja, djeca u Svedskoj bolje prosla.
Ako je za vjerovati ovim informacijama.
Nadam se da nece bit ovog odgadjanja pocetka nastave u pojedinim zupanijama. Radije bih da, gdje ne moze uzivo, skola pocne on-line, nego da se pocetak odgodi za nedefinirano dugo vremena.
Ne znam jesu li ti brojevi točni, a ne znam niti zašto se govori o djeci do 19 godina, kad su u Švedskoj bile otvorene samo osnovne škole.
Mislim da sam provjerila, i da u Sve osnovna škola znači isto što i kod nas.
U svakom slučaju nije pitanje samo to koliko je djece dokazano zaraženo, nego i koliko djeca dalje šire zarazu u cijeloj populaciji, mislim da je to osnovni problem.
Zapravo meni je genijalno kako stalno govore da se nešto ne može jer se u cijeloj Hrvatskoj ne može i zato što nemaju SVI učenici uvjete za gledanje live streama ili naknadno na yt.
Kao da i inače sva djeca imaju iste uvjete. Moja nije imala nastavu engleskog više od mjesec i pol dana (ne računam štrajk!) jer navodno nije bilo zamjene :roll: .
Mi o tome redovito pričamo na poslu i sl i svi komentiramo uvijek kako su sve to izgovori da se ništa ne napravi. Ako nije savršeno i ne pokriva svaki rubni slučaj onda nećemo ništa raditi (osim ako pod raditi se ne misli osnovati novu radnu skupinu/komisiju/štogod koja će početi iznova raditi na novom čarobnom rješenju koje će popraviti SVE). Nikad nisu čuli za 80/20 princip, za "quick wins", za "low lying fruits", i sve ostale koncepte kojima svijet oko njih rješava to što jednostavno nikad nema savršenog rješenja koje pokriva ama baš sve pa onda jednostavno kreneš s onim što ti donosi najveću korist uz najmanje ulaganja...