Pa upravo to, jednako kako netko želi ići valjda na koncert Daleke obale ili na klasičnu muziku u neku dvoranu.
Printable View
potpisujem tang
dodala bih i baraku i backbar plana b za izbjec cajke
Meni bi to bilo toliko ponižavajuće da bih otišla po te štikle samo kad bih morala nekome po lijek.
A iz članka što ga je Jadranka linkala cure pomirljivo zaključujuZanima me koja je granica tim curama? Što bi još prihvatile "za idući put" kao dress code s ciljem napaljivanja dječaka do 30 i sredovječnih muškaraca od 30 do 79 godina? Je li i kratki lap dance prihvatljiv? Ništa predugo, možda par minuta, ali poslije još dobiješ besplatno cugu na šanku.Citiraj:
Izlazak nam je ipak propao, no naučile smo da moramo obuti štikle, ako želimo ući u ovaj klub
Fabrique je kod Sv. Frane, tang, ili Fabrika po naški.
ina po običaju sa svojim splitskim traumama :D
:mrgreen:
Možda ovaj post nije sasvim za ovu temu, no, meni je :mrgreen:.
Disclaimer: nemam nikakve veze s ovom kampanjom, naišla sam na nju čitajući na Green.hr https://green.hr/ovo-su-djevojcice-k...zovu-po-njima/.
" U Hrvatskoj je samo manje od dva posto ulica i trgova nazvano po ženama, a čak 11 gradova u Hrvatskoj nema niti jednu ulicu nazvanu po ženi. Pokrenuta je stoga kampanja simboličnog naziva “TRGni se za RAVNOPRAVNOST“, kojom se želi osvijestiti društvo o ovom problemu. Iz inicijative, koju je pokrenula agencija HEARTH, traže da Trg hrvatskih velikana bude ujedno i Trg hrvatskih velikanki.
Čini mi se jako vrijedna inicijativa, pa sam je htjela podijeliti. Tu je link na dodatne informacije i peticiju, ako ih želite podržati.
https://velikanke.hr/#peticija
Ja se sjećam iz svoje davne mladosti da jedne hladne zimske ZG noći mene nisu htjeli pustiti u onaj neki kvazi klub na ulazu na trg iz Jurišićeve jer nisam imala nešto... Ne znam jesu li bile pete, samo se sjećam svog pilanja zaštitara/modnog mačka jer mi je bilo tako hladno. Danas bih pretrpila hladnoću, ponosno digla nos i uz zajedljivi komentar i okrenula se, ali tada sam baš htjela ući na toplo. Možda je curama bilo hladno vani ili tkoznašto. Normalno mi je da se čovjek i po pitanju rodne jednakopravnosti razvija cijelog života. Da tad nisam tako ušla u to leglo zlatne mladeži ne bi ni znala kako neki žive. Otvorilo mi je oči.
I u Dalmaciji je stvarno hladnije u svim ugostiteljskim objektima nego u ZG.
Dežulović, Mužjaci na koljenima, paralela Iran-Hrvatska. Za smrznut se.
https://n1info.hr/kolumne/boris-dezu...-na-koljenima/
Mislim da je paralela s Iranom pretjerana jer nigdje na svijetu (koliko ja znam) ne postoji neka katolička moralna policija koja nadgleda šta tko radi i kako se oblači. Islam je tu definitivno prvi po nasilju i suludim pravilima. Katolicizam kao ima neka pravila, ali to većina ljudi, pa čak i onih koji se deklariraju kao katolici, ne poštuje pretjerano.
Ovi trenutni katolički molitelji meni zapravo djeluju kao hrpica čudaka koje nitko cijeli život ne doživljava pa kao ajd da se okupimo i klečimo, šta ćemo. :lool:
Uglavnom, ne djeluju mi uopće opasno. Samo su mi strašno iritantni, već sam pisala i na temu pobačaja da mi idu na živce bilo kakvi javni molitelji, evo sad po novom i klečatelji. Idi kući ili u crkvu pa se moli i kleči, kakav je ovo cirkus. Da je vlast iole normalna, zabranile bi se takve stvari u javnom prostoru.
Nemoj biti tako sigurna, Riri. Meni nisu ni najmanje smijesni, kao ni generacijama kojima je Kaptol/Milinovic onemogucio optimalmo lijecenje neplodnosti ne tako davno. Dio je sigurno ostao bez djece zahvaljujuci njima.
Naravno, s tim se slažem, ali mislim da se to lako može dogoditi i bez javnih molitelja s obzirom na vlast koja toliko voli flert sa crkvom.
Ja sam ciljala na dojam o toj hrpici i usporedbi s Iranom, mislim da stvarno nigdje kod nas situacija nije opasna kao tamo. Možda se varam...
Riri, jesi procitala clanak? Bas je dobra paralela i upravo pocinje da je takva tvoja reakcija bila tipicna i za iran. Bila je npr tipicna i davala ju je njeno velicanstvo ina33 na pocetku svog karijernog roda forum puta pred nekih valjda 18 god il vise. Ono, sta ce nam feminizam, borba za zenska prava, ono, to je ko jugonostalgija, we're so over it. Tad je u hrv bilo uistinu nezamislivo ovo javno cerecenje cavajde i da se svi ginici jedne bolnice prizivaju na savjest. Par treptaja oka kasnije evo nas u evropi i americi u borbi za pravo na pobacaj. Mislim da to govori optimizam i divno neiskustvo tvoje mladosti.
A molitelji ce iz redikula u mainstream ako im se ne udari kontra i tako za svaku stvar, stalno elbows out i markiraj teritorij. Nema druge.
Ako nisi procitala clanak nego samo njegov punchline, moja topla preporuka.
Pitaj ove u Iranu zasto nisu dali kontru navrijeme. Tko bi trebao dati kontru, to je vjecno pitanje. Dala je ova umjetnica na Trgu. Zato sto misle isto sto i ti, da smo mi to prerasli, da se nista loseg ne moze na vjeronauku nauciti, da je crkva u suštini pozitiva, nama Muhamed nije prorok pa se nas ne tice.
Opcenite - nas se ne tiče. S jedne strane organizirana i financirana skupina, s druge strane ljudi koji gledaju svoja posla, ovo ih se ne tice.
Ja to ne mislim, Jelena. Ja ne mislim da je crkva pozitiva, moja djeca ne idu i neće ići na vjeronauk i mi nemamo veze s crkvom.
Ja sam pričala o ovom konkretnom događaju sada s ovima što kleče, da ne mislim da će se od njih dogoditi Iran. A ja sam dosad u svom gradu i organizirala bezbroj prosvjeda i sudjelovala u još više njih, tako da se mene uopće ne može svrstati u mišljenja takvih.
A tko bi trebao dati kontru - oni koji se ne slažu s nečim što se događa. Barem ja tako djelujem, ali kažem, u svom gradu gdje živim sad.
x. Ko bi trebao dati - svi mi. Prvi korak je osvijestiti da to nije sprd i bas ono jako su smijesni i jadni.
https://www.juzni.hr/kresimir-markov...tradiciji.html
Evo i dalje preskripcije - sad i protiv vilenjaka i djeda mraza jer su to izmisljeni likovi iz neke finske i nek tamo ostanu, a drzimo se stvarnih iz nase tradicije tipa sv. nikola itd. Tako da meni fakat nije bas samo smijesno.
Protrnem na rijec 'tradicija'.
Zasad wannabe preskripcije, al mozda samo zasad. Hemingway ostaje klasika - kome zvono zvoni, tebi zvoni. Mozda ne danas, al iznenadi se covjek koliko brzo.
Ne moras misliti sve od nabrojanog. Netko misli da nema vremena za to, netko misli da su marginalci, netko misli da... kako god, malo tko osjeća ugrozu, slično kao u Iranu onomad, a i uvijek imaju neki ONI koji bi trebali povući (ne pisem tebi).
Po meni bi prvi studenti trebali reći NE. Ali s izuzetkom FFa, kao sto svi znamo, nasi studenti se samo bune kad im netko ugrozi jeftinu hranu, to vec i ptice na grani znaju.
upravo to je tak dobro opisano u knjizi one Iranke, mislim da je naslov, stvari o kojima sam šutjela, mislili su da to nije nista lose, a onda je ona sama i njezino dijete bilo primorano u 90-ima nositi marame, nakon kaj je njezina mama zivjela skoro pa u potpuno slobodnom drustvu..
Sumnjam da su studenti uopće toliko zainteresirani (osim studenata FF koji su to i išli studirat jer ih takve stvari zanimaju). Jako velik broj njih želi u STEM i onda van tj. globalno i to će tako biti uvijek, tako da ne možemo računati na neku homogenu studentsku populaciju koja bi onda morala nešto. Većina STEM-ovaca glasat će nogama ako im ne bude pasalo tu (ciao, Croatia), a Hrtvatska se također puni migrantima i stranim radnicima tako da je svatko (i od nas) pozvan zadržat trenutnu razinu ženskih prava - prvo dođu po žene, pa onda sve drugo ide. Tako da ne vidim tu neku hijerarhiju - prvo mora ovaj, pa onaj. Onaj tko zna što to znači (a to je i starčad ala ja) mora regirat pa makar ispao smiješan babac, još redikulozniji od molitelja. Prva stvar je osvijestit opasnost, a ne ono.. ma luzeri. Mislim, nakon Trumpa koji više argument ikome može bit da je netko smiješan i bez šanse.... Naprosto to znači hodat zatvorenih očiju.
Točno. Kao što su Britanci neki glasali za Brexit pa se sad kaju, kao što će se kajati žene (neke) koje su u RH stupale "u obranu života" kad im se obije o vlasistu kožu, kao što su parovi većinski protiv "te umjetne oplodnje" dok oni ne budu 1 u 6 kojima to treba, itd. itd. Kao što neke žene nisu razumjele Čavajdu dok se ne nađu u njenoj koži i slično.
Ovi molitelji su početak koji završava s postom "Što nam se to događa :("?
I to je zapravo sve jako predvidivo, ne znam znate li, Izraelci su razvili nekakav softver koji predviđa genocide i kao jedan čovjek menadžer iz IT-ja kojeg poznajem je bio "wow, što oni mogu, fascinantno". A sve je to tako jednostavno - neko počne nazivat neki narod "štakorima" pa se broji porast učestalosti te riječi i onda algoritam predvidi za koliko će vremena s kojojm vjerojatnošću tu doći do genocida. Vjerojatno bi algoritam na temelju Trumpovih govora mogao predvidjeti oružani napad koji se kod njih dogodio kad su upali na Kapitol. Jednako tako bi algoritam mogao, brojeći učestalost sintagmi "povratak tradiciji", "muško vodstvo" itd. mogao predvidjeti koliko će žena u kojem vremenu bit umlaćeno i kojom brzinom će žene izgubiti ženska prava u toj konkretnoj državi. Naša je uloga smanjit učestalost tih riječi, ono... doslovno, smanjit normalizaciju toga. Pogledajte npr. komentare pod te članke tipa Večernji - 90 posto "divno", "konačno", "to nam treba" i jako puno ženskih komentara. Dolazak Nepalaca/Filipinaca kao radnika u RH to može samo ubrzat. Algoritam je tu jači od čovjeka jer čovjek ima prirodni poriv mislit pozitivno / zabijat glavu u pijesak / ići za svojim poslom jer ionako nemamo viška vremena.
U principu, organiziranu molitvu na javnom prostoru bi trebalo zabraniti ?
Kaže mi kći da su molitelji ispred Vinogradske nestali, ali ona pretpostavlja da su se preselili ispred Svetoga Duha gdje od nedavno opet rade abortuse.
Ja bih to isto zabranila i razjurila jer svako okupljanje treba najaviti i zatražiti dozvolu, a čisto sumnjam da je oni imaju.