Ok onda ljudskim tijelima ne vladaju zakoni očuvanja energije a ne vrijedi ni da su ljudi heterotrofi. :mrgreen:
Sve to blijedi pred ginekologijom, endokrinologijom a pogotovo pred nutricionizmom.
Printable View
Ok onda ljudskim tijelima ne vladaju zakoni očuvanja energije a ne vrijedi ni da su ljudi heterotrofi. :mrgreen:
Sve to blijedi pred ginekologijom, endokrinologijom a pogotovo pred nutricionizmom.
Ma meni je, zapravo, skroz ok biti cudo.
Jasno da su fiziologija i naročito patofiziologija u stanju zdrmati to kaj nazivaš čista fizika (termodinamika, to be precise)
Osobu s nereguliranom hipotireozom nećeš dovesti do mršavljenja sve dok se ne srede hormoni štitnjače, samo jedan primjer
Pa onda kortizol kakve sve cirkuse može napraviti
Pa hiperinzulinemija, PCOS, itd
Meni *osobno* 1600 kcal dnevno je previše da bi dovelo do kalorijskog deficita, ali tak je to s mojim tijelom.
Ne mogu tvrditi isto za sve druge ljude...
Btw imam hipotireozu ali je ok pod terapijom,,, znam što ikako kad zaključim da imam previše... ali poznaajem cure kaj se muče s terapijom i ugađanjem doze tiroksina, uf
Isto poznajem nekoliko dr koji su rekli da je 1000kcal isuviše restriktivno za dijetu, a nijednog koji ju je preporučio.
Nesumnjivo da neki ljudi godinama unose samo toliko dnevno i da su i dalje živi ili čak i super zdravi ili dugovečni, ali sigurno da to nije zlatni standard za sve.
Ona dečica na Tajlandu se praktično nisu ni kretala, a zbijeni u gomilu verovatno nisu gubili ni mnogo toplote, zato nisu dehidrirala niti umrla od gladi. Ipak, ako su imali 25kg a izgubili oko 2, to je 10% težine u 17 dana. Uopšte nije malo, i nije nešto što bi roditelj poželeo ionako mršavom detetu.
Gladovanje neunošenjem hrane oštećuje bubrege, koliko god se mi kleli u fiziku, a naglo gladovanje može provocirati i taloženje kamena u žuči. Da ne pominjem banalne probleme nefunkcionisanja i grešaka na poslu, izazivanja saobraćajki i generalno raznih rizika od povreda jer padaš u nesvest od hipoglikemije.
Tako da je svima jasno da sa 1000kcal dnevno budeš mršav, samo to nije svima izvodljivo niti je zdravo za sve.
A ni mršavost sama po sebi nije garant zdravlja, kako je već neko napisao.
I nije super lako postići i da gubiš kilažu, i da funkcionišeš, i da ne ugrožavaš sebi zdravlje mršavljenjem, naročito ako nisi savršeno zdrav.
Meni najobičnija sezonska terapija alergije svakog proleća donese po 3 kg viška. Jer je to nuspojava antihistaminika koji mi je najpodnošljiviji i najkorisniji. A po najnovijem UZ štitne i antitelima mogu sebi da dodam i Hašimoto na spisak dijagnoza, kad dr vidi rez. Pa kad sam već umorna i razdražljiva, zapušenog nosa i suznih očiju od alergije, što ne bi još bila i konstantno gladna, jedna neprijatnost manje više?
Znam, otići ću u prirodu na trčanje. Samo dok nađem neku pustinju bez polena.
Ili u teretanu, tamo ima finih, stalno uskovitlanih grinja i možda malo buđi tu i tamo :roll:.
Susrela sam se s toliko kreativnosti u smišljanju izgovora...ono pita te frendica kako da se organizira da ipak doručkuje i ne preskače, da odvoji malo vremena za sebe za neki trening, daš još 3-4 prijedloga, a ono nevjerojatno za svaki je pronašla barem 2 izgovora :mrgreen:
Treba "samo" volje i organizacije. Kad se jednom čvrsto odluči, onda ide lakše (iako to ne znači da neće biti teško, bit će zahtjevno i tražit će razna odricanja, al kad čovjek vidi jasan cilj, drugačije je).
Pa kod svih ti to stoji.
Stavi bolesnog čoveka u logor bez hrane, i da vidiš da će mu kile ići dole- dok bude živ, jel.
Ili ono, amputiraj nekome nogu, sačuvaj bože, pa će izgubiti koliko, 15- 20% težine? Da ne idem dalje u besmisao.
Ako je nešto istinito ne mora biti jednako upotrebljivo i korisno?
Uopšte nije jednostavno niti standardno odrediti nekome koliko kcal treba manje da uzima da bi i gubio težinu i ostao i zdrav i produktivan.
Možda ta tvoja prijateljica ima drugačije prioritete. Ili jednostavno poznaje sebe, pa su to tebi izgovori, a njoj dovoljno objektivni problemi. A možda jednostavno voli da drami, nije da nema i takvih :mrgreen:
Nope, ona sama kaže da je lijena i inertna, da joj fali volje ("ne da mi se" mode), da ima volje da bi se već organizirala. Natukla je 30kg+ tijekom prvog (i jedinog) porodiljnog (niskog rasta) i tako to vuče sada. Nezadovoljna je prvenstveno radi zdravlja i jer je ograničena u nekim stvarima, al još fali volje.
Ne drami uopće, sama sebi je smiješna s izgovorima :-)
Zanimljivo kako ljudi koji su mršavi/vitki/zdravi/mladi…nastavi niz, uvijek imaju potrebu držat predavanje onima koji to nisu.
Zašto?
Kaj uopće rade na ovom topiku?
Svi mi znamo i matematiku i fiziku, ali zašto se petljate u ono što ne razumijete i ne znate?
Ja to ne razumijem.
Ispada da su pretile osobe lijene, ovakve i onakve, a treba samo “snaga volje, matematika, gladovanje…”
Zbilja?
Dajte najte.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ne želim spuštati raspravu na osobnu razinu i zato nikoga nisam citirala.
Nametanje gladovanja od osoba koje pojma nemaju o suštini teme je u najmanju ruku neozbiljno.
Ovo je javni forum.
Gladovanje nije rješenje, samo može pogoršati ionako lošu zdravstvenu sliku.
Prvi korak je odlazak doktoru obiteljske medicine jer je pretilost bolest.
Ja za gladovanje nisam, al mislim da nije ni sillyme u tom smislu mislila "zalagat se za gladovanje" nego da je htjela naglasit poantu deficita i da on nužno vodi ka gubljenju kilograma.
Ja sam tako protumačila postove od silly.
Stručna liječnička pomoć kod pretilosti je apsolutno potrebna, to se valjda svi slažu.
Ne da edit.
No bez smanjenja unosa i povećanja potrošnje, napredak će nažalost izostat i uz liječničku i stručnu pomoć.
Postoji nešto što se zove inzulinaka rezistencija, preddijabetes, dijabetes 1 i 2, hipotireoza, pcos, menopauza, depresija i još niz drugih dijagnoza kod kojih matematika ne funkcionira.
Kod mene funkcionira i ja sam otišla doktoru samo da zadovoljim kći, a bila sam uvjerena da sam zdrava.
Na kraju mi je dr rekla, citiram:”…vi niste došli 5 do 12, vi ste došli u 12. Ne daj Bože da dobijete kovid jer se nećete izvući”.
Doma sam otišla s tri dijagnoze od kojih je jedna zapravo jako zabrinjavajuća.
Htjeli su me hospitalizirati, ali dogovorili smo se da ću raditi i biti strogo disciplinirana.
I jesam. Dalje ćemo vidjeti kako bude.
Ja vjerujem da mogu to sve pobijediti i borim se.
Kaae isto to piše, ali iz svojih cipela.
Ne kužim kaj je tako teško ovo shvatiti i prihvatiti?!?
OK, shvatili smo, zakoni fizike posustaju pred hormonima ;)
Unatoč pustoj fizici, istraživanja iz nekog misterioznog razloga pokazuju da niskokalorične rigidne dijete od npr 1000 kalorija nisu dugoročno učinkovite niti zdrave
https://www.medicalnewstoday.com/art...0-calorie-diet
Isto tako, jedna žena na mom treningu je pokušavala smršavit i jela jako malo, ali se samo debljala. Kad je otišla kod liječnice utvrdilo se da si je sprčkala hormone ekstremnim dijetarenjem, i doktorica joj je napravila plan da jede više, ali češće. Kad je počela jest više, smršavila je 15ak kila, #kakoto
I ne znam da li sam ja jedina na svijetu s iskustvom da mi je sa 25 bilo puno lakše skinit par kila nego sad sa 40, #kakoto
I zar nismo milijun puta čitali o mehanizmima tijela da u periodima gladi više čuva hranu,u periodima obilja je manje čuva.
Svođenje čovjeka na samo jednu jednostavnu jednadžbu mi je potpuni misterij
Pa baš da tijelo u periodima obilja manje "čuva" hranu, to još nisam čula :mrgreen:
Može (ne)čuvati koliko god hoće viška ali ako ima manjak još uvijek me zanima kako će ga skaldistiti u plus kg. Čekam napeto to objašnjenje: hormoni glukoza inzulin... I odakle onda ta energija ak nije hrana a nisu ni zalihe u organizmu jer se ne mrsavi? Već sam pitala je li u pitanju fotosinteza? Nuklearni pogon? Perpetuum mobile? Nešto cetvrto?
Ma ono car je gol, tko jede manje nego mu treba mršavit će. Koliko će dugo izdržati i zašto je drugo pitanje, no ovdje neki konstantno i ovu najelementarniju činjenicu na temu "pretjerana tezina" dovode u pitanje. Je "matematika ne vrijedi". Aha...
Pa ja koliko sam čitala je da se usporava bazalni metabolizam kada gladujemo. Ne mislim na povremene postove nego dugoročno gladovanje.
Pa evo, muž i ja trenutno. Krenuli smo skupa na dijetu i vježbanje, s tim da on prati unos jako malo kalorija. Ja mršavim brže od njega. On u teretani radi više od mene, plus muško je pa mu je lakše skinuti kile. I eto, ja koja jedem više i češće, mršavim brže.
Htjela sam to napisati jučer ali nema uopće smisla na ovoj temi gdje se debljina svodi na lijenost i ne znam šta, već malo dosadna priča. :mrgreen:
Rečeno je samo jedno: ne moze se smršaviti, ako se ne smanji količina pojedene hrane.
To je činjenica, sve ostalo su priče.
Ili samozavaravanje.
Jednostavno.
Svodi se na kalorijski deficit kao osnovu mršavljenja.
Ali lakše je to interpretirati kao lijenost (molim citat gdje o pise) pa onda odbaciti sve to jer zločesti neki druge zovu lijenima...
Jooj pa jel se počelo danas o izgovorima? Ili ja umišljam?
Nitko ne priča o nikakvim "zločestima", nego o tome da UNATOČ tome što je kalorijski deficit osnova, ne radi se SAMO o tome. Svi smo mi dovoljno pametni da znamo da se ne može žderat i biti mršav, ne ide ta pamet samo na mršave. :roll:
A ne počelo je s komentarima da matematika tj osnove ne vrijede, jer tu su hormoni, ginekolozi, ... pa pitam kao i do sad, te koji tvrde da nije to matematika - što je onda, u konačnici?
Do sad sam dobila samo da mi mladi :lol:/mrsavi/ nešto trece ne razumijemo i nek se maknem (sto bi vjerojatno bilo i pametno jer se ponavljam)
Od 30 - 32 skinula 50 cm obujma (kile nisam imala zabiljezene pa ne znam), slabo odricanje, samo promjena navika. Od 33.5 - 34.5 godina skinula jos 15 kila na 1520 kalorija dnevno i uz neadekvatno vjezbanje za forumske standarde ( :lool: ). Nakon prvog poroda, godina 35, skinula jos 12 kila (s predtrudnicke tezine). Nisam brojala kalorije, nisam vjezbala, imala sam prvo dijete i bila hormonski avion. Prva trudnoca i postpartum, time of my life. Kile iz druge trudnoce sam izgubila kroz sest mjeseci. I nakon toga, downward spiral.
Valjda sam zaboravila sve dobre navike, ukljucujuci matematiku.
Perimenopauza, preuranjena menopauza, povratak ciklusa, ponovna perimenopauza, sve unutar tri godine, uz rapidni dobitak kila ( i do 3-4-5 mjesecno) uz osobnog trenera i redovni trening, nutricionisticu i 1,600 kontroliranih kalorija (izracunatih za mene, moju kilazu i fizicku aktivnost).... su govno u karti, jer tudji pimpek, naravno.
Lijena sam i jedem u snu.
"Slozenija" matematika. Znaci i opet ništa objašnjenja kako uz kalorijski deficit kroz dulje vrijeme se netko deblja odnosno ne mršavi jer hormoni, menopauza, godine...
Nemam objasnjenje, osim ovog koje ne prihvacas. Matematicki kalorijski deficit (TDEE, BMR, sto god zelis) nije dovoljan svakoj osobi (koja nije Beti, sillyme, Lili75....) za gubitak kilograma iz ovog, onog, a ponekad i osamnaestog razloga. Razlozi su razliciti od osobe do osobe i ne rjesavaju se jednostavnom matematikom.
Nitko ovdje ne negira da smanjenje unosa i povecanje outputa ne bi trebali reducirati masu i da ce poprilicno cesto formula i funkcionirati.
A ponekad nece.
The end.
Neki ljudi su kratkovidni, neki imaju jednu nogu, nekima je srce na desnoj strani, netko ima bolesti iz psihickog spektra, netko karcinom, PCOS... vecini idu na zivce stalne propovijedi.
Ne znam sto bismo bi debeli trebali, cestitati vam na uspjehu? Pa svaka vam dala, bravo!
U krajnjem slucaju, nisi ni ti meni rekla zbog cega sam ja natukla kile uz kalorijski deficit kroz dulje vrijeme (4 godine). Prosvijetli me, molim te. Smijes napisati da lazem i da su strucnjaci s kojima sam radila totalni kreteni. I to je bolji odgovor od gloginja i pimpeka.
U krajnjem slucaju, nisi ni ti meni rekla zbog cega sam ja natukla kile uz kalorijski deficit kroz dulje vrijeme (4 godine). Prosvijetli me, molim te. Smijes napisati da lazem i da su strucnjaci s kojima sam radila totalni kreteni. I to je bolji odgovor od gloginja i pimpeka.
Ne jedem u snu, sigurno, i ne jedem u budnom stanju, a nesvjesno. To sam se cak u jednom trenutku sama zapitala, ali nis' od toga.
Pa jesam - da nisi bila u kalorijskom deficitu. Ili je bilo potrebno manje od 1600kcal za deficit (manje vjetojatno) ili krivo brojis (vjerojatnije).
Pogotovo ako pričamo o 4 godine u kontinuitetu.
Znaci zaboravila sam osnove brojanja i matematike izmedju ranih tridesetih i ranih cetrdesetih godina? Senilnost? Obijest? Izlike?
Ako se slozim s tobom da zakoni matematike uvijek vrijede (slazem se, cijelo vrijeme), ali da rezultat moze izostati (jer nam fale vrijednosti raznih varijabli, nedostaju nepoznanice, tko ce znati), ni to nije dovoljno?
Ocito je da je nesto kiksalo, ali trebalo nam je skoro sest godina da se sve slozi. Znam da nas ima jos i da nismo svi (meni poznati i nepoznati) lijene, debele guzice pune izgovora.
Gaslighting much?
Pobogu, ovo počinje da liči na temu o vakcinama...
Prvo, telo zadržava vodu, nekad i u par desetina litara, u mnogim bolestima/stanjima/poremećajima (uostalom, ovo je roditeljski forum, većina nas je rodila bar jedno dete i većina čudesno izgubila silne kg nakon porođaja uopravo a konto fiziološki i/ili patološki zadržane vode u trudnoći).
I to nema veze sa unetom količinom kalorija, naprotiv, koliko se sećam (ali ja nisam medicinar pa neka me ispravi neko ako sam pogrešno zapamtila), postoje tipovi pothranjenosti u kojima se javljaju tzv. edemi gladi- nakupljanje vode u telu ZBOG deficita nutrijenata ( seća li se neko otečenih stomaka gladne dece iz Afrike?).
Drugo, kako je Kosjenka napisala, bazalni metabolizam pada kod nekih u gladovanju, ili jednostavno starenjem, tj. usporava se promet materija i telo sporije troši to malo dostupne hrane, pa nema gubitka kilaže uprkos smanjenom unosu kalorija.
Ali ako ćeš ti to opet odseći sa "nije mi niko dovoljno objasnio", onda je besmisleno :|. Pa niti sam ja medicinar niti si ti, daj da obe upišemo medicinu pa za 6 godina da vidimo stanovišta opet...
Ajde neka meni netko objasni zašto ja u snu, da u snu, padam u hipoglikemiju?
Zašto? Može matematički?
Glupa nisam, dapače, imam papir o izuzetno visokom kvocijentu inteligencije.
I natašte je moj šećer 2.
I tokom dana oscilira gore- dolje sve do maksimalnih 16.
Kako je to moguće?
Jedem uvijek isto, vježbam u teretani minimalno 3 x tjedno, trčim minimalno dvaput tjedno i tako godinama i hop 12 kila gore.
Sam tak.
Je, bila sam umorna i često gladna, ali sam to pripisivala što previše radim pa godine, menopauza, prosjećnih 5-6 sati sna...
I nisam bila u pravu.
Sad sam na terapiji i nisam više ni umorna, ni gladna.
Kako je to moguće?
I nešto težine se smanjilo. Teško mi je tvrditi koliko jer se važem na različitim vagama, ali kad obavim kontrolu kod nutricionistice za mjesec dana, znat ću precizno.
A nisam gladna i ne gladujem, niti ću ikada.
Matematičari, kako je ovo moguće?
Ova rasprava mi je u rangu: pa kak nemreš ostati trudna kad trebaš samo poseksati se i hop, evo trudnoće. Svi jako dobro znamo da ovaj "recept" kod mnogih ne funkcionira, ali zato kod većine da.
Nadalje: hipo i hipertireoza ili usporeni i ubrzani rad štitne žlijezde.
Zašto su osobe, uglavnom su to žene, sa hipotireozom uglavnom debele, a ove druge mršave?
Moja pok. svekrva je imala hipertireozu i tlak 240/100,a jela je za tri lučka radnika. Bila je izuzetno mršava, a nije se uopće kretala jer je bila nepokretna.
Ja sam ju njegovala i hranila i jako dobro znam što je žena pojela kroz dan. Prosjećna osoba s takvom prehranom bi natukla desetke kilograma viška, a ona nije.
Matematika? Kako je moguće ako je ona pojela 4 jaja sa špekom i tri šnite kruha te pola štruce orahnjače za doručak uz onaj veliki punomasni kefir iz Veronike i da se ne prisjećam i nabrajam dalje i slično trpanje sa hranom cijeli dan i ona se ni grama nije zdebljala. Ni grama, a unosila je u sebe 5000+ kcal. Nepokretna. Ležala je u krevetu.
Kuda su otišle te silne kalorije?
Matematika?
Nije to voda. To su bile baš prekomjerne kalorije.
Imala je ona i dijabetes 2 i ja sam se malo sekirala oko te njene prehrane, a onda kad bih ju vidjela kako s guštom jede, rekla bih si-neka žena uživa.
Kažemo lili, beti i ja više-manje isto - tko unosom hrane unese manje energije nego potroši (aka kalorijski deficit) kroz dulje vrijeme - će smršaviti. I da je ta jednadžba fundamentalna na duge staze i ne postoji način na koji se čovjek uz to može debljati.
Kaže Kae
... Osobe koje nemaju, niti su ikad imale problema s viskom kilograma (vecim od 43 grama) nekako bas uvijek znaju kako sve funkcionira i sto tko krivo radi. (kategorija: diskvalifkacija sugovornika)
...drago mi je da imam crno na bijelo da nisam serator kakvim me se smatralo, izmedju ostalog, po forumu (krivo brojim, krivo jedem, nutricionost mi je nesposoban, trener nesposoban, ja nesposobna, jedem u snu valjda, lazem, nedovoljno vjezbam, izmisljam, pretjerujem.... jer matematika, naravno (kategorija: ironično)
...1600 kalorija unosa (uz nutricionisticu; nisam gatala iz kave), cjelovite namirnice, redovita vjezba, s osobnim trenerom i sama, prosjek od 15,000 koraka na dan. Rezultat kroz dvije godine: oko 25 kila viska.... Cudna matematika. (kategorija: ironično)
...1000 kcal nije dovoljno za moju kilazu, osim ako ne mislim umrijeti od deficita. (kategorija: patnica)
... Uopce ne sumnjam u zakone matematike i fizike, kao sto ne sumnjam da u svakom prosjecnom tijelu ima vise od ciste matematike i fizike.
=> Na pitanje što znači "više od" - kao ipak ne vrijedi uvijek? dobivam "Ma meni je, zapravo, skroz ok biti cudo." (kategorija: ironično)
... Ma jok. Postoji samo dobra volja, cvrsta odluka. Matematika, fizika, trcanje. (kategorija: ironično)
.. Slozenija matematika od a+b=c
i finalno
Matematicki kalorijski deficit (TDEE, BMR, sto god zelis) nije dovoljan svakoj osobi (koja nije Beti, sillyme, Lili75....) za gubitak kilograma iz ovog, onog, a ponekad i osamnaestog razloga.
=> eto napkon (iako i dalje uz žalac osobnog napada) čvrsti stav - ljudskim tijelima ne vladaju uvijek zakoni fizike, nije istina ako si u kalorijskom deficitu da ćeš izgubiti kg
Ali odmah malo kasnije i naizgled suprotna tvrdnja - no uz proverbial "ako" i "ali" - koji odmah sve to ponište uz istovremeno u zagradama totalno suprotnu poruku:
Ako se slozim s tobom da zakoni matematike uvijek vrijede (slazem se, cijelo vrijeme), ali da rezultat moze izostati (jer nam fale vrijednosti raznih varijabli, nedostaju nepoznanice, tko ce znati), ni to nije dovoljno?
Gaslighting much?
O da... Textbook gashlighting, uz standardni "bonus" da onaj koji više-manje ponavlja isto cijelo vrijeme ispadne naporan, dosadan i najčešće dobije "pa nitko to u stvari ne osporava" i što se tak zelotski "pjeni".
Trebala sam odavno ovo ostaviti "onima koji imaju više od 43g viška" no priznajem da me malo dirnulo u živac ovo ne baš suptilno pravljenje budalom. Je djetinjansto, ali na kraju krajeva ovo je forum pa zašto ponekad ne...
PS - Na postove o nakupljanju vode i rezanju udova uistinu neću odgovarati jer vjerujem da nitko ne misli da su usporedbe prizora izgladnjele djece s štapićima od udova i prosječnog debelog/pretilog stanovnka zapada i proanalaženje tu nekih paralela odakle višak kilograma išta drugo nego groteska.
Joj, da
Moj dragi, neprežaljeni pokojni suprug u terminalnoj fazi metastatskog karcinoma:
Isto nepokretan, doma je bio do zadnjeg i ja sam ga hranila i njegovala.
Zadnjih mjesec i pol uopće nije jeo. Baš ništa. Rekli su mi da je to nažalost normalno i da ga ne silim.
Prije te faze je dva mjeseca jeo vrlo malo.
Samo je puno pio. Stalno je tražio vodu.
Trbuh mu se napuhnuo jer je jetra otkazivala.
Jedino su mu se ruke stanjile. Sve ostalo ne.
Cijeli život vitak, visok 195,težak oko 85.
Kad je preminuo jedva su ga pogrebnici iznijeli iz stana i još su mi rekli da je dobro što sam odabrala veći lijes jer da im je jedva u taj stao, a u standardni sigurno ne bi.
Matematika?
Ovaj topik se pretvorio u nepotrebna prepucavanja.
Ja pišem konkretne primjere iz vlastitog života koji su dokaz da tijelom ne upravlja matematika, odnosno nije primjenjiva na bolesne ljude.
Debljina je bolest.
Ima i svoju šifru E 65, E 66, E 66.1 itd.
Nije to sve bez razloga.
Nije svaka osoba koja ima bmi veći od 25 debela zato jer je lijena i ne želi gladovati.
Postoji cijeli niz uzroka debljine, a tu matematika ne pomaže.
Pomažu liječnici i lijekovi.
Bez gladovanja.
Je morbidno nakupljanje vode se jako jednostavno zamijeni nakupljanjem sala kroz godine i o tome je ova tema.
U stvari 50% stanovnika svijeta pati od morbidnog nakupljanja vode.
Rješenje za sudionike ove teme a i ostatak čovječanstva je jednostavno - dijuretici. I kile će bit kao rukom odnesene.
Ovaj put se stvarno odjavljujem sve je rečno, i to i previše puta.