Ne razumijem zašto bi bijela bila bolja.
Printable View
Ne razumijem zašto bi bijela bila bolja.
Ja uopce ne zurim s rizom - drazi su mi zganci i zobene pahuljice...
E sad, mislila sam uvesti krumpir (nasla neki krasni ekoloski, mladi) i bio bi super malom (meki a opet cvrsti, slatkasti, s malo masl. ulja - mljac) ali vidim da je po tablici s osam mjeseci? Ima neki posebni razlog? Znam da je prijesan otrovan ali dobro skuhani?
Zamjena mi je batat ili neka bundeva ali ih nisam nasla ekoloske a voli makar prvi put dati netretirano da iskljucim alergiju uzrokovanu pesticidima a ne namirnicom...
Hm... Smeđa riža, kuhana u 7 puta više vode, pa propasirana na sitnom cjedilu. Dobila sam samu srž, ovojnica (ako se to tako može nazvati) je ostala u cjedilu. Bijela riža, ako se ne varam, u proizvodnji prolazi sličan postupak, glaziraju ju koječim da bi skinuli tu vanjsku ovojnicu. Došli smo na isto, samo bez kemije. Zar ne?
Mislim da jeste.
Samo puuuno posla :)
Meni su zobene pahuljice kao hrana za bebe otkriće s drugim djeteom. Starijoj curici sam ih počela davati tek s godinu, mislim da zobi nije bilo u tablicama dohrane koe sam onda imala. A super su jednostavne, samo ih prelijem s vrućom vodom i kombiniram s bilo čime. Dam joj ponekad i sirove, samo istresem na stolić od hranilice, pa ih hvata prstićima. Ne pojede puno takvih, ali vježba prstiće (i napravi strašan nered, moj način za napraviti si puno posla hehe)
Pa nije to niša teško, riža se sama kuha, podesim alarm jer sam zaboravna, a malo pasiranja to je par minuta. :)
Što se zobenih tiče, mi ih sami pravimo, kupila sam pred par godina Flocino, zgodni mlinček za zob. Kažu da su friško pripremljene puno hranjivije. I fakat bolje mirišu. MD je ovisnik o njima.
ja sam odustala od pahuljica nakon citanja o fitinskoj kiselini: http://wapf-hr.com/?page_id=493
vidjela sam da ju i drugi izvori spominju (npr. Mateljanova knjiga o zdravim namirnicama) tako da sada obavezno sve zitarice noc prije namocim u kiselom mediju pa onda dobro ispirem pa kuham....
Fora, mora biti fino, ja ni ne znam kako izgleda nesamljevena zob. Gdje je kupuješ?
Skulirana je znam što misliti o fitinskoj kiselini, nisam puno čitala o tome. Za svaku hranu se nađe i za i protiv. Meni zobene pahuljice pašu u prehrani, ali nije da živim od žitarica, jedemo raznovrsnu hranu, i bebi mislim davati što raznovrsnije, pa onda valjda niej tako strašno.
Uzaludan trud. Umjesto raskuhavanja jednostavno namočiš u toplu vodu 4-5 sati ranije i skzhaš kao normalnu rižu. Pri tome živne klica i njeni enzimi umnože sadržaj aminokiselina i usput se većim dijelom razgradi i fitinska kiselina. Tako pripremljena riža se zove GABA riža i jako je fora. Funkcionira jedino sa smeđom rižom, ali nikako s paraboiled.
Posvuda, bilo je u Bio&Bio, u Gei u Domjanićevoj dok je postojala, ima i u Sloveniji neki mali proizvođači, pa ako slučajno naletim.
Problem je jedino Flocino, njega sam naručila online u Njemačkoj, s dostavom na frendicinu adresu. A na aerodromu su me izolirali sa strane dok nisam objasnila što je to. :lol: Sreća pa sam znala reći "haferflacken". :)
Ne znam da li ga sad ima u HR za kupiti, u Slo ima, vidjela sam u Celju... ali dosta je skup.
I mi smo već stigli do ovog topica. Dohrana! A kao da sam je jučer rodila, što vrijeme leti...
Mi smo na riži, danas drugi dan! Ide...
Koju količinu zobenih pahuljica mogu davati 10mj. bebi?
Do sada sam joj u 125gr jogurta davala 1 čajnu žličicu eko zobenih pahuljica... jutros sam joj prvi put stavila 2 čajne žlice zobenih....neće joj past teško na želudac??? to nam je doručak
Mravak nisam znala da su zobene teske za zeludac?
Ja mojoj dam koliko hoce pojesto, ali to je ionako samo par zlicica.
Ja sam svojima davala koliko god su htjeli, pa to po tablici ide od 6 mjeseci, prvi put cujem da bi bilo tesko? U toj dobi je starija jela punu zdjelicu zobenih za dorucak (znaci, 2-3 jusne zlice suhih), a mladji je s 6 mjeseci vec na cirka 1 jusnoj zlici suhih po obroku (ali mu ih skuham pa ispadne vise naravno)
Inace, ja izglda sve zaboravljam pa iznova ucim. Jucer nakon sto je mali cicao i odspavao (znaci - kakti idealni uvjeti) sam mu dala zgance s tikvicom, malo je jeo i poceo odbijati. Ali navecer, kad smo svi sjeli za stol vecerati je bio van sebe od odusevljenja kad god sam nesto stavila na vilicu, jer je ocekivao da cu njemu dat. Pa sam mu dala ostatak zganaca od popodneva, puno puno bolje je jeo kad smo svi skupa vecerali. Zajednicki obroci su izvrstan motivator bebi za jesti.
Hvala na odgovorima,bila sam nesigurna jer nekim osobama te pahuljice izazivaju plinove pa nisam htjela da predoziram malu :D
Je li to nešto ovako? http://klukas.hr/?page_id=38
Za cijene piše pitajte na mail ili telefon. Vjerojatno nije malo. Mojoj starijoj curki bi to bilo fora, samljeti si doručak :)
Jučer sam prvi puta kupila tostiće od pira, nisam ni znala za tu žitaricu. Nema je u tablicama, ali piše da je slična pšenici samo s manje glutena. Prepostavljam da je ok za dijete od 8 mjeseci. Znate li nešto više o piru?
sillyme i ja ponovno otkrivam neke stare trikove :)
Htjela bih uvesti pšenični gris.
Kad ga kuham sebi,to je na kravljem mlijeku.Malenom to ne mogu,pa sam malo kopajući našla podatak da su ga mame kuhale na vodi-znači sve isto,osim što nema km već je voda.
Jel ima tko iskustva,jel to točno?
Klara da, to je to... i ja sam prvo bila našla tu stranicu, ali nije baš imao na zalihi, pa će naručit sad, pa će za tjedan dana, pa za mjesec dana...nije mi baš bio uvjerljiv, pa sam naručila kako sam rekla.
Ovo je naš: http://www.top-getreidemuehlen.de/flocker_flocino.shtml
A tu imaš još više modela: https://www.top-getreidemuehlen.de/flocker.php
Lutonjica, super info za zobeno mlijeko! :-D
Od kojeg mjeseca se može davati?
ima glutena, tako da može otkad daješ namirnice s glutenom.
a ako dijete jede pšenični griz, onda znači i da može zobeno mlijeko
ali ne kao mliječni obrok; zobeno mlijeko se koristi umjesto vode, a ne umjesto mlijeka
to nije mliječni nego biljni pripravak, koji se samo zbog boje zove mlijeko
žena je pitala na čemu da kuha griz osim na kravljem mlijeku, odnosno planirala ga je kuhati na vodi. dakle pretpostavljam da nije tražila zamjenu za mliječni obrok.
I ja sam nedavno uvela griz, ali od pira. Kuham ga na rižinom mlijeku (jedna šalica mlijeka i pola šalice griza). Malena nije baš bila oduševljena, ali je pojela. Bilo joj je finije kad sam unutra naribala malo jabuke i zgnječila komadić banane.
Mi smo navikli da se zitarice kuhaju na mlijeku, da imaju mlijecni okus, ali mislim da to bebama ne fali, da im je jednako fino i kad je skuhano na vodi.
Ne kuham griz, ali mozda bi bilo dobro skuhati ga u nezacinjenoj mesnoj ili povrtnoj juhi?
Moja bebolina se jucer odusevila kombinacijom koja zvuci cudno: zobena kasa i kuhani oslic.
zobene pahuljice, riba i pastrnjak je i kod nas bila dobitna kombinacija
Samo me zanima što je s jabukom??? Živom jabukom????
S prvom curom sam izbjegavala davati, nabavljala sam neprskane čak iz Bosne...
Što sada??? Da li da čekam ili da je recimo skuham???
jabuka se uvodi od prvoga dana, ne znam u čemu je problem?
Baš tako, dobro si napisala, ni ja ne znam odjednom u čemu je problem, jer svi savjetuju da izbjegavam ŽIVU jabuku zbog pesticida i sl.
Hvala apri, sve razumjela !
pa kud cak iz Bosne,nije li lakse kupit ih u Bio&Bio ako te strah pesticida?
svejedno ces ogulit koru....i mozes malo prokuhat ili obarit na pari za 1vi put radi probavljivosti...
Susjeda mi je iz Bosne pa nije bio problem, nosila je i svojoj djeci.
Pitanjce... sto vi radite (na samim pocecima dohrane) ako beba nece jesti kad ponudite?
Meni je bezveze da ne pojede nista ako sam fulala vrijeme ili mu se ne svidja to novo, pa probam ponuditi bananu - pa ako hoce onda zakljucim da mu se to novo nije svidjelo, a ako nece ni bananu onda mu probam ponuditi kasnije (obicno za vecerom - kad svi jedemo zajedno pa je on zainteresiran). Naravno, ne kuham iznova nego dam to sto nije pojeo iz prve.
Moram priznati da jos uvijek ne znam pogoditi kad mu pase jest, valjda zato sto imamo prilicno kaoticni (ne)raspored dana, svaki dan je drugaciji jer imam hrpu obaveza pa ga non-stop vucaram sa sobom, pa je gladan/pospan/nervozan u sasvim razlicita vremena.
Edit: sa starijom nisam imala taj problem - ta je uvijek htjela jesti sve sto sam joj ponudila
Ja sam nudila isto tijekom jednog dana..i uvijek je to bilo neko brljanje, tek sa osam mjeseci je poceo jesti kak spada pa sam odmah uz dorucak uvela i rucak.. Ali neke stvari mu nikad nisu sjele, npr. palenta i korabica..to mi je trebalo neko vrijeme da skuzim. Od palente i dalje ne odustajem, jos uvijek mu ponekad ponudim i nadam se da ce ju zavoljeti
Da li je moguce imati alergijsku reakciju na hranu a da to nije nakon 1vog uvodjenja? N. mi je prije 4dn imala osip na guzi,jako joj se zacrvenila te je imala 2 bijele fleke...ono,kao kad vas upece komarac pa to prvo pobijeli...
sutradan je ostatak crvenila nestao a te 2 bijele fleke su jako pocrvenile i koza je bila bas ostecena,vlazila je stalno i cak je malo krvi bilo....:( Onda se to pocelo susiti i sad ima kao krastice....
Evo citam sto sam joj tada davala,na meniju je tih dana bila blitva,spinat,batat (sve je to jela x puta prije)....doduse,radi zeleni je dosta kakala, i po 4-5x dnevno i to umeko,jednom nisam odma skuzila da se kakila pa je malo stala tako....jeli moguce samo da je to iritacija od stolice a ne hrane? Nikad dosad nije imala problema sa kozom pa me to bas prepalo....i jos smo bili na putu pa nisam mogla luftat guzu toliko....
ne bih ja rekla da to ima veze s alergijom, prije da su ojedine od stolice
Kod nas žitarice mogu proći, za sada riža i sitne zobene pahuljice.
Kuhana jabuka joj ne paše, izvali jezik van usta i radi onu facu "gađenja" hahahaha a u tome svemu je užasno smiješna.