A povijest nas uči da riječi samo stvaraju atmosferu, pogodan teren za pravu diskriminaciju, za prave zločine.
Dobro je dok se borimo riječima, i nek je najveće zlo što netko mora pregristi jezik da ne bi uvrijedio drugoga. Jednom kad progovori sila, svi će brzo zašutjeti. (Čitam baš S. Goldsteina - 1941, godina koja se vraća)
Slažem se ipak da se riječ
fašist prečesto koristi, i da često na stranicama na kojima očekujem - ne bih čak rekla ni više tolerancije, nego jednostavno više razuma - nailazim također na govor mržnje: ljudi počinju sve više razmišljati crno-bijelo, i javnost se u svoj ovoj šumi informacija polarizira. I moja su se uvjerenja pomalo zaoštrila. Da budem iskrena, često mi se čini da smo na pragu nekog doba gdje će se možda meni i mojoj djeci raditi o glavi zbog toga što nismo vjernici ili se ne uklapamo na neke druge načine. Nisam jedina koja se tako osjeća, a strah rađa mržnju, i toga moramo biti svi svjesni.
Tu je točka gdje svi trebamo stati na loptu, ako nam je zaista stalo do budućnosti naše djece (da ne kažem
naše zemlje :) treba misliti i šire)
Vjerujem, mujice, da je i tebi i onima koji su te potpisali, u biti stalo do toga. Nadam se ipak više nego do slobode da smiješ nekoga javno uvrijediti, čak i ako se baš osjećaš tako da to želiš.
Ako se govor mržnje dozvoli, pa i ozakoni, kamo to može dovesti?
Neki anonimus je nedavno, pod nekim od članaka na temu izbjegličkog vala iz Sirije, napisao: Njemačkoj treba novi Hitler! (anonimus je naš, ne njemački, odnosno, bilo je to u našim novinama - zaboravila sam kojim i na koji članak, ali nebitno, svi znamo da takvih komentara ima zadnjih dana na lopate, mene je baš ovaj potaknuo na razmišljanje)
Kako molim? Novi Hitler? Sjećaju li se danas Nijemci što im je donio Hitler? Baš njima, da zaborave na čas što je sve priuštio ostatku svijeta. Možda neki misle da bi imao ovaj puta više sreće? Sjećamo li se mi što nam je donio Pavelić? Danas zahvaljujući
slobodi govora možemo čuti svakakva mišljenja o tom nesretnom dobu. Neobično, ali kao da se ona agresivniji i gluplji stavovi brže i češće prenose.
Zato ću ja sada postaviti link na jedan dobar tekst: Ivan Lovrenović - Groblje izdanih
http://milelasic.com/?p=2399
Tko želi neka čita. Toliko o domoljublju.
Mržnju i glupost koja se nesmetano širi na kraju će iskoristiti netko dovoljno pohlepan i okrutan, za sobom će ostaviti užase, a narod će mu i nakon toga još dugo pjevati i slaviti ga, pa čak i potajno.
Masa voli govor mržnje i nacionalizam, takav joj govor laska i godi. A pojedinci koje on pogađa moraju često šutjeti, kako se ne bi još više isticali.
Govor mržnje otvara put nacizmu, ratu i oružju. Za sve nas bi bilo bolje, mujice, da je cenzura govora mržnje malo jača.