I to je istina ...odustala sam od prebrojavanja...
Printable View
Moju još uopće ne zanima ta tema. A ne znam ni da li druge u školi zanima.
Pretpostavljam da će na proljeće krenuti razgovori o tome.
da, da, to je općepoznata stvar.
#sviidu :mrgreen:
uglavnom, ja bih joj savjetovala, ako ima ok ocjene, ako joj učenje ide, ako misliš da će ići na faks poslije srednje škole i ako nema pojma što ju interesira više, a što manje, da upiše neku od gimnazija. koju, manje bitno, neće pogriješiti.
ako se mučila kroz osnovnu s učenjem, onda ne gimnazija, a ako isto nema pojma što ju interesira (tipo medicina ili računalstvo ili sl.) onda nešto što je blizu gimnazije po općem znanju, a manje zahtjevno. ima stvarno veliki izbor strukovnih škola.
Iz lošije u bolju je naravno teže,ali iz bolje u lošiju malo lakše...
a znam i dva slučaja prijelaza u MIOC nakon prvog srednje (to je bilo prije 4 godine, sumnjam da je sada moguće s obzirom na prijemni...)
I na početku ove godine, isto su prebacivali u prva dva tjedna ...
Naravno, nije baš lagano, i nije preporučljivo, ali nije ni neizvedivo... No, to je stvarno vrlo rijedak scenarij i uopće ne treba o tome razmišljati... tko garantira da će u drugoj školi biti drugačije, da će djetetu biti bolje?!
Što se tiče gimnazija u ZG, ja stvarno ne vidim prevelike razlike između 2.,7.,1. pa onda jezičnih 4. i 16. ...
Sve su odlične, nude širok spektar znanja, djecu dobro pripeme za maturu...
[QUOTE=Vrijeska;2929412]Iz lošije u bolju je naravno teže,ali iz bolje u lošiju malo lakše...
QUOTE]
moja frendica nije uspjela prebaciti dijete nakon prvog razreda.
To je stvarno zadnja opcija na koju bi se oslanjala. Ali to sam ja
s ovim se slažem
pitaj dijete najprije, ona će već imati neke preferencije, ne brini ;)
meni je to bio najvažniji kriterij
a onda tek gledaj ostalo, tipa turnusi škole, lokacija itd... već prema tome čime se bavi u ono vrijeme kad nije u školi i gdje joj je to u odnosu na možebitnu školu...
Ja znam za prebacivanje nakon prvog razreda iz katoličke opće u zaprešičku opću pa sad nakon dva mjeseca u drugu ekonomsku.
Sve ista osoba
Sent from my iPhone using Tapatalk
moj je 1. razred SS i kod njega će svi ići na FER samo on nema pojma kaj će studirati
Eh, draga... daleko je još studij, iako to brzo protutnji... Oni ni NE ZNAJU što postoji osim medicine i FER-a, pa u toj školi biraju samo u tim granicama. Tu i tamo netko grize na građevinu ili arhitekturu. Ali to brzo popusti... Već sam pisala kako je moj stariji sin ovog ljeta otkrio da postoji Akademija dramske umjetnosti, odnosno njihov odsjek za montažu i audio oblikovanje (ako sam dobro zapamtila, jer to JA ne znam, hehehe...) pa je na jednom skupu filmaša pitao profesoricu s Akademije koji su uvjeti za upis... Kad nam je to ispričao, mm i ja smo ostali ovako: :-o:mrgreen:
Ako ništa drugo, dijete otkriva što se sve nudi. Ne treba to uzimati zdravo za gotovo, ali dobro je ako si odaberu kao "cilj" neki takav studij za koji treba imati dobro predznanje i dobar uspjeh na maturi, jer to ih odlično motivira. Tko zna - mom mudrijašu idu dobro biologija i kemija, pa čovjeku izbor nije ograničen na dva studija. Ne bi me iznenadilo da ovaj iz mioca ode na štajaznam veterinu (mlatim bzvz) ako ga pusti fascinacija sa ADU , a mlađi (onaj koji je u tehničkoj školi) na FER...
ma zezam se Peterlin, jer je vrijeska napisala da sva djeca već znaju u koju će školu
Ovo je odlično!
Ja svojim studentima često govorim - tražite nišu! Tražite, ulažite u znanja koja drugi nemaju... Često je teško otkriti što je to, ali biti pasivan je najgore.
Ovog sam se sjetila: http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvat...onudu/5208651/
I njezina rečenica: "Zapamtite da ne morate nakon studija raditi u muzeju ili biti profesor, brojna su zanimanja kojima se povjesničari umjetnosti u Europi mogu baviti."
vrijeska - mnogi hvale Tituša
, II je jako popularna, pa i VIIa, a ak djetetu idu jezici, imaš i jezičnu
-za Tituša treba prilično visok prosjek, Vrijeska, vidi https://www.upisi.hr/docs/Broj_bodov...h_za_upis_.pdf , više ne znam je li ovo bilo ove godine ili lani.
Elly kak su vama već upisi? ona je stara ko Ian.
mi imamo još godinu dana za razmišljanje, ali on od petog razreda priča da želi ići u Sportsku gimnaziju
inače, netko je spomenuo prof. orijentaciju. ja sam bila na tome prije 100 godina, i do sad se koliko vidim niš nije promijenilo. potpuno beskorisno, nalaz otprilike "dijete ima znanja i kapacitete za gimnaziju" suppper
mislim da u običnim gimnazijama nema sportskih razreda nego samo sportaša koji slučajno idu u tu školu
sportska gimnazija nije loša, znam dečka koji ju završava i znam njegovog jednog profača, to je jednosmjenska škola, gdi možeš birati koji jezik ćeš nastaviti u srednjoj za razliku od večine gimnazija koje nude samo engleski kao prvi jezik
To je beskorisno za djecu koja nemaju teškoća, ali takvima to i nije nužno.
To je korisno, potrebno i učinkovito za djecu koja imaju teškoće i takvima je nužno ustanoviti koja bi škola najbolje bila usklađena s njihovim sposobnostima. Tako da - budi sretna da ti je profesionalna orijentacija bila bzvz, jer da ti dijete ima ozbiljne teškoće, ne bi tako mislila.
Peterlin pričala sam o sebi, MENE su poslali tamo i još neke klince u zadnjih par godina samo zato jer nisu znali reći kamo će se upisati :) za takve je apsolutno bezveze i beskorisno. nakon njih nisam bila ništa pametnija po pitanju izboira gimanzije
Cathy govoriš iz svog iskustva da sportska gimanzija ima loš program ili pretpostavljaš? Ja po klincima koji idu tamo ili su išli mogu zaključiti da je gimnazija ko svaka druga...
Znam samo još za Prelog da ima sportski razred, a on nam nije nešto napet . I puno su bolji uvjeti za prof bavljenje sportom u Sportskoj
Postoje dvije razine profesionalne orijentacije - jedna je za ovakve kao što si bila i sama, koji su neodlučni. To se radi u CISOK-u: http://www.cisok.hr/cisok-zagreb-za-roditelje
Ima još mjesta - evo tu su na hrpi: http://www.srednja.hr/novosti/jeste-...u-orijentaciju
Na temeljitu i detaljnu profesionalnu orijentaciju u HZZ u pravilu idu učenici iz OŠ koji imaju IP ili PP i nemam pojma da li tamo možeš samo ušetati i tražiti da dijete testiraju. Nisam baš sigurna da možeš, jer to je zahtjevna i dugotrajna provjera (testiranje od nekoilko sati + razgovor s psihologom + pregled liječnika medicine rada + završni razgovor kod psihologa savjetnika). Upućuje te stručna služba škole na temelju postojećih papira.
Stručna služba šalje i u CISOK, ali to je za učenike bez teškoća, čisto da vide što bi im otprilike bolje išlo. To je vjerojatno ta orijentacija na kojoj si i sama bila. HZZ je bolji i detaljniji, ali to nije za sve učenike, mislim da nemaju kapaciteta.
* * *
Što se sportske gimnazije tiče, moj sin ima dobrog prijatelja tamo i čovjek je vrlo zadovoljan. Mogu pitati detalje, ja ne znam, samo mi je sin rekao da mu je prijatelj jako dobro u toj školi.
I mom je sinu prijatelj hvalio sportski razred - da se kad god hoće (ili otprilike tako) može na račun treninga ispričati da ga profesori ne pitaju :mrgreen:. A moj mu je odgovorio da bi njemu bilo svejedno jer mu roditelji ionako ne bi dozvolili da koristi tu pogodnost (za svaki slučaj, pitao me da mu potvrdim da bi bilo tako) :mrgreen:.
moj i sad u osnovnoj ima mogućnost isprike zbog natjecanja, opravdavaju mu se izostanci i obično ga neće pitati čim se vrati.
sportska gimanzija je jednostavno solidna gimnazija iz koje su djeca upisivala razne fakultete. tko hoće učiti i psremiti se može to svugdje, tko se izvlači, izvlačit će se također svugdje
e da, era markiranja/picanja/štrajkanja službeno pripada prošlosti, sad kad odmah na mail stiže.
malo mi je to čak i tužno :D znalo je biti uzbudljivo. jel te zapisala, nije te zapisala, nabavljanje ispričnica (naravno, bez uključivanja roditelja) i tako. svega.
Kod nas ih je nekoliko prešlo u sportsku gimnaziju iz sportskog razreda jer im je bilo gradivo preteško i prema onom što sam čula od roditelja na roditeljskim sastancima " od djece se previše traži s obzirom da su sportski razred".
E sada, ja ne mislim da moje dijete previše uči ili da ima preteško gradivo. Po mom bi trebali od njih i više tražiti.:)
Jelena,u petoj nema sportskog razreda. Moj ima 4 dana u tjednu treninge i jos treninge za skolu i nemaju bas razumjevanja kad su testovi i ispitivanja u pitanju. Jednostavno- za tu skolu se jako dobro zna kakva je i koliko trazi i profesori nastupaju s tim stavom.
Prelog ima sportski razred u koji se mogu upisati sva djeca koja se bave sportom.
Sa sportskom to bas nije slucaj jer,koliko sam upratila,oni traze i kategorizaciju od hoo,a nju ne moze dobiti bilo tko.
Prosvjetlite me ako sam u krivu
Ne mogu se ni u Prelog upisati baš sva djeca koja se bave sportom.
Osim potrebne dokumentacije da se uistinu bave sportom, tamo gledaju i prosjek ocjena.
Tako je barem bilo prije dvije godine. Ne znam je li što u međuvremenu promijenjeno.
Znam da ne mogu, podrazumjeva se da trebaju ocjene,i to jako dobre. Ali ne treba kategorizacija,to sam htjela rec.
Recimo,u sportu kojim se moj sin bavi ,kategorizaciju mogu dobiti samo sportasi jednog kluba,jer jedino oni rezultatima zadovoljavaju kriterije hoo. I to je ruzno i tuzno,ali je za neke druge teme.
Prvenstveno se gledaju sportski bodovi (koji se dobiju bodovanjem uspjeha na natjecanjima) zatim prosjek ocjena i onda se to zbroji.
Primaju ih dvadesetak po generaciji, jedan razred.
Evo ovdje piše malo detaljnije:
http://www.skole.hr/ucenici/upisi-ss...?news_id=13145