Takav je nas domaci kad ga izvadimo iz škrinje...mekani
Printable View
Takav je nas domaci kad ga izvadimo iz škrinje...mekani
Ovisi o tome koliko je dugo sušen.
Panceta je jako suha, a domaći špek pripremljen na kontinentalni način je obično puno mekši. Njega se samo dimi, a ne suši se na buri kao panceta.
Špek se može pacati u suhom pacu ili mokrom pacu (salamuri) prije sušenja, pa o tehnologiji pripreme ovisi krajnji rezultat. Dalmatinska panceta se u principu samo soli i suši na buri, a ovi slavonski se još i dime i suše.
Ja volim ovu dimjenu slaninu https://www.konzum.hr/web/products/b...mljena-slanina
Mekana je i ima okus djetinjstva (miriši po dimu).
Sljive rodile ko lude ove godine.
Necu raditi dzem jer ga na kraju ja sama pojedem :roll:.
Odlucila sam ih staviti u staklenke, kao kompot.
E,sad, nisam nasla konzervans s kojim sam do sada uvijek radila takve stvari, nego vinobran.
Da stavim malo njega ili da probam bez icega?
Samo ukuhati secer u vodi i preliti?
Naravno u vruce staklenke, tako uvijek radim.
Ja se isto spremam, ako mi sinovi ne pojedu. Džemove sam već napravila, čistu sljivu i miješani s jabukom i kruškom. U kompott ne namjeravam stavljati vinobran ni konzervans.Imam dobar recept za kompot od tresanja koji sam već više puta koristila: https://www.dugirat.com/kultura/108-...1anja-v15-6393 , recept za kompot II
Inače, ako koristiš konzervans ili vinobran, postupi po uputama. Mislim da ide ta vrećica na 5 litara ili 5 kg, ne sjećam se. Svi industrijski kompoti to imaju. Konzervans je salicilna kiselina, a za vinobran ne znam sastav napamet. Ja radije kompot pasteriziram kao i kisele krastavce, ali ne radim velike količine, pa mi može biti. Za veće ture to je nepraktično. Vinobran je ok.
Eh, da, vinobran se koristi na hladno, a ne ide u vruće.
Hvala, Peterlin!
Ja Peterlin da sam bar znala prije za tajcrecept uh...meni evo drugu godinu zaredom pokvqrili se kompoti od višnje, jaaako fini. Prijašnnih godina su bili ok, ali mozda zbog vrucina. Morala sam sve baciti. Ja sam vidnje slagala u tegle i zaljevala kuhanom otopinom vode i secera i malo cimeta stavljala...pa u pecnici pasterizirala.
Piši propalo :(
Šteta, ali nema veze, znat ćeš za drugi put. Voće za kompot ne smije biti jako zrelo. Najbolje je ako je čak mrvicu nezrelo, jer se takvo ne kvari.
Ja ne pasteriziram u pećnici, nego u vodenoj kupelji. Dugo mi se ništa nije pokvarilo, ali ima veze i vanjska temperatura. Da imam zatvorenu prostoriju u podrumu, bilo bi bolje, ali imam samo drvarnicu koja mi nije pogodna za čuvanje zimnice, pa ne radim velike količine.
odmrznuto lisnato tijesto - smije li se ponovo smrznuti?
mislila sam nešto peći danas, al mi se ipak ne da ...:roll:
Ništ odmrznuto se ne ledi pomovno
Ma budete ,samo kaj se lakše valja kad je napol smrznuto
Amaltheine kiflice ili neke takve uspješne kiflice, jeste li ih kad smrzavali? Sirove, naravno pitam
Poslano sa mog SM-G920F koristeći Tapatalk
Ja smrzavam redovito. Sve je OK.
emily, meni je znalo i do 3 dana stajati u frižideru, zapravo ne znam zašto ne bi, pa svježe je smrznuto.
Poslano sa mog SM-G920F koristeći Tapatalk
Ja sam koji put pečene smrzla
Jelka napravim ih do kraja. Ali zadnje dizanje ne napravim. Vec ih smrznem. Kad ih zelim ispeci izvadim van. Pustim da se osmrznu i lagano dignu. Pa ih ispecem. Cesto upalim pecnicu na cca 50°C ili ako je moguce manje. Kad se odmrznu i dignu podignem temp na 180-200°C i ispecem.
Cesto ih ja izvadim a MM ispece. Jer ja idem ranije na posao. Pa oni imaju toplo pecivo.
Cesto smrznem i putar stagice sto je Linda stavila recept. One su mi draze od klipica. Ali to je masno tijesto.
Stavila sam kuhati teletinu umjesto junetine za juhu i osjetim intenzivan miris iako mi je nos začepljen i ne osjetim gotovo ništa i sad se pitam kak li se to tek osjeti s normalnim njuhom i nije mi jasno jesam li pogriješila s mesom. Što sad?
Zasto ne? Puno povrca i fino bude.
Teletina ima karakterističan miris dok se kuha, ne znam kako to opisati, lagano kiselkast. Izlufta se to, meso je ok tj nije pokvareno, a kad je kuhano, jaaaako je fino i neusporedivo s junetinom. Moji vole telecu juhu običnu i dalmatinsku, s paradajzom.
Uzela sam teleći vrat i meso je bilo žilavo čak i nakon dva sata kuhanja. Nikad više.
Sad radim džem od aronije. Držite mi palčeve. Mislim je kuhat dok se cijela ne raskuha. (Jel bi nju možda trebalo pasirati?) Valjda neću uništiti sve vitamine. Poslije toga bolognese.
Stavi koju zelenu jabuku,ja sam zmiksaka aroniju
Stavila sam taman sad, jednu. Mislim da ću zmiksat kad se prohladi. Valjda će biti ok.
Možda je do vina Peterlin?
moj tata radi divnu juhu s telećim vratom, ili repom, on doduše uvijek miješa meso, malo piletine bar doda.. a kuha minimalno 3 sata, meso onda bude mekano i super za jest
Fino kuhano meso, pire i umak od rajčica su mi ultimativni comfort food
Ja ne znam zašto imam takvu averziju prema ekspres loncu. Imale su ga i moja baka i mama. Imam osjećaj da će mi se sve raskuhati, da nemam kontrolu. Ja puno kuham (pečem) u poklopljenoj glinenoj posudi. Pred možda 2 tjedna sam stavila komad junetine da se peče, ali sam imala samo 2 sata na raspolaganju. Nije se moglo jesti, kako je bilo žilavo. Napravila sam finu paštetu na kraju. U subotu sam lijepo 3 sata pekla i bilo je prefino. Eto da sam onaj prvi komad ubacila u ekspres lonac, bilo bi dosta vremena. Još ga i imam, nekorištenog, na polici do koje ne mogu dokučiti nego sa stolcem :)
Moja baka je bila profesionalna kuharica i kad sam diplomirala, poklonila mi je ekspres lonac. Svekrva mi je kasnije poklonila neprežaljenu Lagostinu (koja je kod nje stajala 15 godina i skupljala prašinu, a kod mene se u deset godina doderala :-) ).
To je stvar navike... ekspres lonac ili onaj lonac za sporo kuhanje... Meni nije toliko bitno trajanje, koliko sloboda - da ne moram stražariti, miješati i nadzirati, nego napravim sve - namjestim vrijeme i čekam da bude gotovo, a u međuvremenu radim nešto drugo. Tvoja glinena posuda je ekvivalent lonca za sporo kuhanje, kojem isto ne treba nadzor. Tri sata i više za pripremu hrane su ok samo ako u međuvremenu možeš raditi nešto drugo.
Joooj meni je ekspres lonac najkorištenije pomagalo u cijeloj kuhinji :heart: bez njega ne kuham, zadrži mi sve hranjive sastojke i puno mi je ukusnija hrana kuhana u njemu.
Jedan mi je na moru u apartmanu, drugi doma.
Kak recimo onda bolonjez u ekspres loncu? Nema onog pirjanja luka pa povrća pa mesa nego kaj sve strpam unutra i voila?
Ja u ekspress loncu kuham samo par jela, varivo od leće i umak od junetine ala pašticada
Drugo se ne mogu sjetit da kuham u njemu, isto mi stvara nelagodu ta nemogućnost uvida, što ne mogu vidjet šta se događa na dnu, fali li vode.. a opet kao Peterlin, volim jela koja se stave da satima sami rade svoje, zato su mi najdraža ona koja staviš u pećnicu na laganiju temperaturu, ustvari bi taj slow cooker bio prava stvar za mene vjerojatno
Još ne shvaćam zašto se neki kunu u miris češnjaka pirjanog na ulju. Meni to nepodnošljivo smrdi. I sad sam zeznula bolonjez jer sam dodala češnjak skupa s lukom. Zapržilo se i ispustilo takav nepodnošljiv vonj.
vjerojatno ti je zagorio, njemu treba jako malo samo da zamiriše, brzo počne gorit i onda zasmrdi. Ako ide i kapula, ja uvijek češnjak stavim kasnije kad je već omekšao luk, ali u bolonjez ga često dodam i nakon mesa
Slažem se. Češnjak se nikad ne smije zapržiti jer smrdi i postane gorak. Ako ga se stavi na ulje, mora biti kratko (do 10 sekundi) samo da zapjeni. Sve dulje od toga je katastrofa. Bolje ga je dodati kasnije, da se samo prokuha, a ne da se zaprži.
Osim toga, takva termička obrada uništi sve njegove korisne i zdrave sastojke.