Ovan sretno!
Jedva čekam te učestalije preglede. Za CTG ne znam, mislila sam da kreče kada i pregledi u bolnici. Da li ti bolnički pregledi počinju svima u 8.mj.t. ili tebi radi blizića ranije?
Printable View
Ovan sretno!
Jedva čekam te učestalije preglede. Za CTG ne znam, mislila sam da kreče kada i pregledi u bolnici. Da li ti bolnički pregledi počinju svima u 8.mj.t. ili tebi radi blizića ranije?
Hvala Eci! Ja sam zbog blizanaca i prosle trudnoce s preeklampsijom presla na bolnicke preglede vec iza 20tt.
Doktor kaze da je sve ok, samo jedan blizanac i dalje sporije raste. Dakle prije dva tjedna jedan je bio 1400, drugi 1700. Danas je 31+4 tt, jedan je 1650 i drugi 2050.
Doktor me zbog toga iz predostroznosti narucio za tjedan dana opet. Sto se vama cini? Meni vise izgleda kao da je ovaj manji "normalan", a ovaj veci "velik"....
Kaze doktor nista zabrinjavajuce, ali zaludu, vec guglam na sve strane.
Evo i ja obavila pregled i sve super. S 28+5 malena 1224g. Malo laksa od brace u tim tjednima, al stigne dostic
Bokic cure. Ja isto danas bila na pregled 15tj+2.isto kaze dr da je sve ok. Dobila za kiselinu Reflustat. Za mj kontrola.
Poslano sa mog F3311 koristeći Tapatalk
Ovan, i meni drugi veći izgleda velik. Moji na 34+1 imali po 1900 i bili u prosjeku otprilike.
No, to ti je mala razlika između njih dva i ok je. samo se sad drži mirovanja da ne bi krenulo otvaranje, računaj da sada u sebi nosiš težinu jednog djeteta u punom terminu - a imaš još za rasti.
Cure,jel.istina da se nakon rodenja dobije jednokratna pomoc od hzzo-a ali postoji i neka druga pomoc od grada Zagreba?
Znam da nije tema i da sam off
Jutro! Jutros se probudila sa herpesom na usni,ima li ko iskustva s tim? ?
Ja. Nista od ovih popularnih kremica se ne smije :(
Ma evo malo googlala sve nesto negativno pise da je stetan i svasta nešto pa sam ugasila int!
Aciklovir (herplex) mozes mazati u trudnoci. Da je potrebno dobila bi ga intravenski u bolnici.
Ako ne zelis lijek, imas Sikapur gel koji je dobar a bez aciklovira.
Meni gin rekla nikako herplex ni virolex... mislim da piše i u uputama.
Da dobije se jednokratna pomoć za opremu (tako je nazivaju) mislim da je oko 2000 i nešto kuna a od grada Zagreba se isto dobije za prvo dijete 1800kn, za drugi 3600kn a za treće 54.0000kn
Naravno grad Zagreb ne isplaćuje iznise odjednom, znam da za prvi dijete tu bijednu pomoć od 1800 uplate kroz godinu dana u dvije rate, i mora jedan od roditelja biti prijavljen ja mislim najmanje 5 godina u ZG.
Cure kak se vi osjećate. Ja kako sam ušla u 8 mjesec nekako imam osjećaj da mi je trbuh malo teži, mislim dolje niže nekako osjetim tu težinu. Nisam do sada to bas osjećala pa zato pitam. Predpostavljam da je to normalno, bebica se okrenula prema dolje pa možda i zato osjetim tu težinu, inače bila sam na kontroli prošli tjedan i dr kaže sve je u redu.
da, hzzo za sve, a Zagreb za one koji 5 godina min. žive u Zg
željkice, meni se taj nesretni herpes pojavio pred porod i odmah drugi (na nepcu), tako da sam prve dane bila s maskom :-(
Možeš mazat sikapurom da se brže osuši i to je to. Zašto bi bilo opasno u trudnoći?
Hvala vam,nekad je bolje ne kopat po internetu!
Zeljkica,moja prijateljica cesto ima problema sa herpesom.
Kaze da najbolje pomogne obican tekuci puder,maze par dana i on se osusi i nestane.
Eto,nemas kaj izgubit....
Prije 2 mjeseca ustanovljena mi je fizioloska anemija,snizeni eritrociti,hemoglobin i hematokrit,fe i feritin nisu vadeni.
Dr mi je prepisao Heferol kojeg pijem malo manje od mjesec dana(nisam odmah pocela sa terapijom)
Novi nalaz me jos vise brine,ova 3 parametra su i dalje snizena,zapravo se nisu ni pomakli sa mjesta.
Ali sad ne stimaju ostale vrijednosti,napisat cu svoje rezultate i refetentne intervale pa ako se netko razumije da mi objasni.
RDW-CV 15.5 (9.0-15.0)
Limfociti 18.8 (20-46)
Ureja 1.7 (2.8-8.3)
Kreatinin 48 (49-90)
Natrij 133 (137-146)
CRP 6.5 (<5.0)
Fe 54.5 (8-30)
Mene najvise zabrinjava ovaj crp i fe.
Prosli put mi je crp bio 1.9,nemam nikakvih simptoma upale ili slicno pa ne razumijem zasto se povisio.
Za fe mi pretpostavljam ne treba terapija jer je visestruko poviseno.
Ja uzimam i prenatale koji u sebi imaju 40mg zeljeza i heferol 350.
Kontrola mi je tek 23.10.
Sorry na dugom postu i hvala na odgovorima :-)
Prije 2 mjeseca ustanovljena mi je fizioloska anemija,snizeni eritrociti,hemoglobin i hematokrit,fe i feritin nisu vadeni.
Dr mi je prepisao Heferol kojeg pijem malo manje od mjesec dana(nisam odmah pocela sa terapijom)
Novi nalaz me jos vise brine,ova 3 parametra su i dalje snizena,zapravo se nisu ni pomakli sa mjesta.
Ali sad ne stimaju ostale vrijednosti,napisat cu svoje rezultate i refetentne intervale pa ako se netko razumije da mi objasni.
RDW-CV 15.5 (9.0-15.0)
Limfociti 18.8 (20-46)
Ureja 1.7 (2.8-8.3)
Kreatinin 48 (49-90)
Natrij 133 (137-146)
CRP 6.5 (<5.0)
Fe 54.5 (8-30)
Mene najvise zabrinjava ovaj crp i fe.
Prosli put mi je crp bio 1.9,nemam nikakvih simptoma upale ili slicno pa ne razumijem zasto se povisio.
Za fe mi pretpostavljam ne treba terapija jer je visestruko poviseno.
Ja uzimam i prenatale koji u sebi imaju 40mg zeljeza i heferol 350.
Kontrola mi je tek 23.10.
Sorry na dugom postu i hvala na odgovorima :-)
Za pretrage željeza treba napraviti stanku od cca 2 tjedna mislim prije vađenja krvi da bi nalaz bio pouzdan. Jesi li radila test bez prekidanja terapije? Onda ti je željezo zato jako povišeno.
Ne nitko mi to nije rekao da treba pauza :-(
Znaci ovaj nalaz ne vrijedi?
Pitaj dr, jer ja nisam dr., ali kad sam sebi u Breyeru išla vadit željezo pisalo je da treba stanka.
Citiraj:
ako je osoba pod terapijom željeza i/ili multivitaminskih preparata obogaćenih željezom, kontrola željeza u serumu se izvodi najmanje:
tjedan do 10 dana nakon peroralnog uzimanja preparata
tri dana nakon davanja intravenoznih preparata
mjesec dana nakon intramuskularnog davanja željeza
Također se 24-48 sati prije uzimanja uzorka krvi ne preporuča uzimati vitamin C, piti sokove koji mogu utjecati na željezo (borovnica, crni ribizl, kupine, cikla) ni piti kupinovo vino.
Na vađenje krvi treba doći ujutro i natašte.
Određivanje feritina u serumu bolje od željeza pokazuje zasićenost organizma željezom. Za određivanje feritina nisu potrebne nikakve pripreme.
Meni počele kontrakcije prije nekih 10 dana, ali sam odmah uzela magnezij i nisam ih više osjetila. Doduše, ponekad neka nelagoda, koja bi, prema iskutvu, mogla biti kontrakcija, ali stavim ruku na trbuh i ništa ne osjetim. Zadnja 2 dana ih ponovno osjećam. Ali malo prije sam otišla autom do 3 dućana, i nije da sam nešto bila pretrpana stvarima, počelo me boljeti. Već na odlasku jedva sam čekala doći doma. Uzela sam sad normabel 2mg i nadam se da će stati. Jel to normalno? Utješite me. U prve 2 trudnoće mi nije nikad tako bilo. Pregled mi je tek 6.11.
Gdje je još kraj?! Sutra sam tek 18tt.
Muma,ja bi ipak nazvala ginekologa i opisala mu situaciju ipak je to 18.tt.
Vjerojatno ce ti i on sam prepisat normabel (ili nekaj slicno) i magnezij.
Ali to ces vjerojatno dobit kao terapiju 2x dnevno.
Barem sam ja tako zapamtila kad su cure pisale.
Jel betka od vas zna di ima za kupit chicco ulozaka i koja je cijena?
E sad, petak popodne :no: vidjet ću kaj ću...
Imaš u Bubamari uloške. 60kn
joj Muma, nikako na zelenu granu
ja sam u svim trudnocama imala dosta rano kontrakcije, od 15.-17.
tjedna su pocinjale
zapravo, u prvoj je pocelo kasnije, od 20 i nekog tjedna
al ja sam sa svima napunila 38 tt
kod tebe je malo drugacije, tako da, ako se nastavi, skokni ti do bolnice
Draga Muma, ja sam bila 17+5 tt kad sam otisla na hitnu zbog bolova (petak navecer :)).
Trajali su par dana, nisu bili jaki, ali su se pojacavali pa je MM rekao da odemo. Boljelo me je vise s lijeve strane i malo sam teze hodala. Presudna je bila kvrga koju sam osjetila pod rukom, valjda je to bila kontrakcija, a i bebu nisam osjecala 2-3 dana (osjetila sam je s 16+4 :heart:).
Pregledali su me ultrazvucno, vaginalnom, izvadili krv i analizirali urin. Bilo je sve u redu pa sam bila puno opustenija, a bolovi su se kroz neko vrijeme povukli.
Ja bih ti isto savjetovala da radi mira odes na hitnu.
Svi su bili jako ljubazni.
Sretno, javi!
Ja u ovoj trudnoći imam BH kontrakcije od cca 15-16tt (u 1. iza 30tt). U 95% slučajeva idu nakon napora (tu se računa i bilo kakav minorni napor, tipa duži hod). Također težina i lagana bol u donjem trbuhu.
Nisam to ni prijavila doktoru ni popila nijedan mg, normabel, spasmex ili stavec jer sam cijelo vrijeme zatvorena, cerviks postojan.
Sad čuj, ja sam to uzela kao specifičnost ove/ bilo koje koja nije prva/ trudnoće...i prvi se mali nije dao van ni indukcijom u 42tt...ti bi možda s obzirom na svoju tradiciju ranijih poroda ipak trebala konzultirati stručno lice. Nemaš šta puno, lezi pa vidi, a ni s hitne te neće potjerat...
Vidjet ću kakvo će biti stanje, pa ću odlučiti. Ipak mi je bolnica preko ceste praktički. Uglavnom, nema više nošenja ikakvog tereta iz dućana (mislim na više od 2 stvari), niti sauganja. Bit će ovo duga trudnoća za mm - nadam se :-/
Sad je ostao samo još neki blagi pritisak. Normić radi svoje.
p.s. Ginger sutra je dobra ekipa dežurna, sve već saznala :mrgreen:
Jednom sam u ovoj trudnoci usisala dnevni boravak i nikad vise dok sam trudna!
Nedugo nakon toga bolovi i rezanje u nisko u trbuhu.
A usisavala sam stvarno polako.
I meni su kontrakcije počele već oko 15.tj. Neko vrijeme su baš bile česte, pogotovo kad mi je pun mjehur, pri promjeni položaja... Smanjile su se kad sam počela piti Mg šumeči. Sad ih imam nekoliko dnevno. Brinula saam se dok nisam uvidjela da su to one koje ne otvaraju. Već dugo u dučan idem sa onim kolicima na kotačiće.
Meni se danas beba miče manje nego ovih dana, osječam da se okrenula prema leđima, pa možda i zato manje osječam. Uglavnom nervozna sam radi toga...
Meni sauganje nije bio problem, laganini, nemam nekih velikih tepiha nego 4 minijaturna u cijelom stanu...ali zezhuh samu sebe - promijenila sam vrećicu. Vuče da bi konja usisao :lol: Pa odustajem!
Muma :mrgreen:
E cure,
Moze pitanje pls?
Sad sam.se sjetila.
Kad sam bila na pregledu, dokt.sam rekla da cesto imam neke bolove u donjem dijelu trbuha, od pocetka skoro, pa su se onda neki cudni pojavili....cak po noci se nisam mogla namjestiti....
Nisu one klasicne kontrakcije, bar misllim, ali kao neke kontrakcije, jako mi je tesko opisati uopce...
I rekla sam joj da uzimam magnezij svaki dan, i ona je rekla, ajmo mi ukinuti magnezij i pp popiti Normabel od 2 mg.
Zasto mi je to rekla??
U tom trenutku nisam ni razmisljala o tome, ali ne kuzim sad????
Zasto ne bi smjela uzimati magnezij??
Evo i mene u klub kontrakcija ,zadnjih par dana me baš uhvate,u prosloj trudnoci sam ih tek pred kraj imala.
Vidim da uzimate magnezij, sta koliko?da pitam dr ili mogu sama uzet?
Zeljkica,meni su ovdje cure preporucile magnezij citrat jer se najbolje apsorbira,mislim da se spominjalo cak 90%.
I zato je potrebna manja doza nego kada se uzima u nekom drugom obliku.
Mislim da je njega dovoljno 200mg dnevno uzimat,ima recimo od Solgara cca 160kn.
Nastavila sam piti magnezij, jer ne znam zasto bi to ikako stetilo...ne kuzim iskreno.
Taj magnezijev citrat su zrnca koja se mijesaju s vodom.'?
mono, ja sam ga narucila preko iherba-a, magnezijev citrat od New foods-a u tabletama.
Mislim da je i Solgarov u tabletama, a da je u prahu onaj iz DM-a, ali nisam sigurna.
Evo ja pijem magnezij citat od solgara, tablete i to 800 mg (4 velike tablete). Tako mi dr u Ljubljani rekla da pijem do kraja i planiram tako i nastaviti. Pa bolje piti magnezij nego normabel. Doktori imaju razlicite stavove, ali moja soc dr je protiv normabela koji se pije svaki dan. Btw moja mama pije mg 500, a mi trudnice bi trebale ipak vecu dozu.
Ja sam sad 26+5 i zna mi se stisnuti trbuh cak i kad lezim ali popusti ubrzo. Valjda je to normalno. Ne ide mi se u bolnicu. Idem kod svoje dr svaka 2 tj, bila prije tj dana i sve ok. Cerviks 47 mm.