A ja tuka bas i ne znam sto je tocno salamura. Znam da je slana voda al ne znam udio.
Printable View
A ja tuka bas i ne znam sto je tocno salamura. Znam da je slana voda al ne znam udio.
Salamura je voda sa secerom, soli i zacinima.
Mislim da sam godinama radila po nekim omjerima Ane Ugarkovic.
savršen i za puricu.
Veći komad mesa ili cijela purica namače se nekoliko sati u 3-6 % otopini soli, po želji s dodatkom začina i nekim vrstama šećera, voćnog soka ili meda. Salamura će s jedne strane djelomično poremetiti strukturu mišićnih vlakana, a s druge će međudjelovanje soli i bjelančevina rezultirati većom sposobnošću zadržavanja tekućine u stanicama mišićnog tkiva. Meso će dobiti desetak posto više na težini i premda će u pečenju izgubiti dvostruko, salamura će nadoknaditi gubitak isparavanja vlage. Loša strana ove metode je slanoća mesa i sokova koji nastaju tijekom pečenja, ali to se vrlo uspješno može neutralizirati dodatkom šećera, voćnih sokova ili meda, kao i kraćim vremenom namakanja u salamuri.
Radila keksiće sa sirom. Ispali predobro. Pojela već pol tepsije. :škartoc:
Neka riba kasnije.
Koje keksice, recept?
Odresci tune, peceni krumpir i batat, zelena salata. Za desert kolac od mrkve, omiljeni mojoj djeci.
Više sam puta salamurila meso. S obzirom da je zima nista lakse od toga. Pogotovo vama na kontinentu. Kanta od jupola i na balkon.
Danas juha od gljiva, rižoto s kozicama, matovilac za mlađeg sina, a crveni radič za nas ostale.
Upravo sam ispekla varaždinske klipiće. Nisam ove godine isplanirala neku ludnicu od kuhinjskih aktivnosti, više mi paše kuhati ono što ekipa voli nego se natjecati sama sa sobom i na kraju dana biti krepana... Otpremamo se kasnije k mm.ovoj mami kititi bor i na večeru. E.će puniti jaja, kupili smo više vrsta finih sireva, obične i pečene masline, slane ribe, malo pršuta... Čak sam odustala i od francuske salate (za danas) jer bit će još prilike za nju koji drugi dan. Danas od kolača mađarica i medena pita, vinski kuglof (imam i onaj sa suhim voćeem, ali ne kanimo ga još koji dan napadati). Ima i hrpa sitnih kolača, da sad ne nabrajam..... Sutra purica s mlincima, juha s gris knedlima, cikla i zelena salata... Nisam još Jozefina tortu ispekla, a mislim da ni ne budem sad iako imam sve sastojke. To bu pričekalo NG.
Peterlin i kod nas danas rižoto s kozicama.:-)
Evo ga. Mislim da može ići još malo sira i vrhnja ako je pretvrdo.
https://www.coolinarika.com/recept/s...-sira-s-kimom/
Na koncu djeca nisu jela. Bilo im valjda preslano.
Recept?Citiraj:
Za desert kolac od mrkve, omiljeni mojoj djeci.
Potaknuta nedavnom raspravom ovdje, jucer je za rucak bila patka. Dan prije sam je natrljela solju, acetom I soja sosom I stavila I frizideru da stoji u tome. Drugi dan sam u nju stavila prerezanu narancu I zalil a je sokom druge narance. Buduci mi protvan nije najpouzdaniji,stavila sam malo masti za svaki slucaj. Pekla sam ju prvo na 190-200, jedno 20 min, pa smanjila na 140-150 jos cca 3 sata. Na pola pecenja sam ju okrenula. Jako je fina ispala. Na njenoj masti sam mlince napravila, a dio sam si spremila.
Osim patke bilo je I unece juhe s kapancima, peceni spikani svinjski but, peceni pileci batci ( zbpg djece),pileca prsa -skoro pa pohana, krinpir na masti, francuska, meksicka grah salata, krumpir hren salata, domaci kukuruzni kruh.
I more kolaca, umjesto torte, brzinski fejk tiramisu.
Sad d va dana nis ne kuham.
Imala sam puno odraslih gostiju na rucku, za one koji se pitaju zasto toliko toga.
Kad si već spomenula patku - ja sam kupila domaću od jedne od svojih kumica. E to je patka. Bas smo sbi doma komentirali kako se osjeti ta razlika. Iako prošla skupoplaćena "domaća" dostavljena doma je bila definitivni promašaj.
I to je ono, ak je namirnica dobra, nemoras pri kuhanju ili pečenju ništa pretjerano "kemijat"
Ja sam nedavno dobila patku od prijateljice, e - to je bila patka, ali bila je velika. Ove koje prodaju po placu jesu domaće, ali zakolju ih ranije jer ljudi nemaju para i ne žele kupiti velike. Iz te velike patke iscijediš teglicu masti (0,7 litre) i onda ostatak zime na tome možeš pržiti jaja i slično.... Tako da ne mislim da je razlika u kvaliteti, razlika je u tome što patka treba dorasti. Isto kao i odojak. Najbolja je "prasićka" od 45-50 kg, ali to rijetki kolju. Ili ih potamane male ili čekaju da budu 150 kg (valjda). Ovo mi je bilo otkriće - susjed s grunta je mesar, a njegov tata si hrani svinje doma za njih i prijatelje. E, to je bio pajcek... Cijelu škrinju mi je zapunio ali jeli smo ga u nekoliko navrata do godišnjega, hehehe... Super je bio, ali ne upuštam se više u to jer nemam gdje skladištiti. Tak je i s patkom i guskom... Za gusku od 5 kila treba ti 10 dag soli, ali ti treba i 10 ljudi da ju pojedu.
vjerujem da znate za ovo, ali ću svejedno napisati - mesna juha je prefina ako se kuha s povrćem prodinstanim na malo maslinovog ulja
danas sam kuhala pileću juhu, stavila sam meso u hladnu vodu, a do tad sam nasjeckala malo luka, mrkvice, korijena celera i peršina i kratko prodinstala, ubacila sam u juhu nakon što se meso kuhalo 45 minuta i još dodala dvije cijele očišćene mrkve i list peršina, kuhala još 45 minuta na laganoj vatri
zatim sam ugasila vatru i nakon petnaestak minuta sam juhu prelila u drugi lonac, ukuhala tjesteninu i dodala to dinstano povrće i začinila
stvarno je puno finije nego kad bih samo stavila sirovo povrće da se kuha s mesom :)
Kako kuhate lungić?
Ja ga inače na gril tavi, ali danas je snijeg i želim nešto konkretnije.
Nemojte mi wellington.
Ja ga njačešće mariniram u soja sosu i đumbiru i malo octa i koncentrata rajčice. nekih pola sata sat. potom zapečem na tavi pa na 200 u pećnicu kroz 15-20 minuta. za to vrijeme u marinadu dodam pileci temeljac. ako ga nemaš dodaj vode malo i reduciram na laganoj vatri dok nije sirupast.
Najdraže mi je kad se sasa javi na kuhanju :heart:
A kakav prilog pripremiš uz to?
Aj' nabaci par ideja (s receptima, ofkors)...
Pa zapravo uglavnom samo salatu. Sada je to najcesce matovilac, mladi spinat, mlado lisce cikle i sl, koje dotjeram sa malo kratko ukiseljenog luka, mladim lukom, bademina, sezamom i sl. Inace ovih dana vrtimo salatu od zelene lece sa mariniranim meko kuhanim jajima, chilly uljem i tunom, onda sporo peceno pile sa komoracem i dimljenom paprikom i limunom, onda kineske raviole s kozicama, teletinu u vinu sporo pecenu... sve sto mogu dan prije ili taj dan jako brzo.. no jedva cekam proljece, ne mogu vise gledati kupus i kelj
Sent from my iPhone using Tapatalk
Hvala, super prijedlog, baš mi odgovara da malo radi pećnica
Sasa, kak se mariniraju jaja?
Ova salata od zelene leće mi je super zamirišala. Možeš malo detalja nabaciti?
e ta jaja su mi mrak. dakle skuhaš jaja- 6min30sek su meni najbolja- odmah pod hladnu vodu.
i onda napravis marinadu tako da staviš 6 žlica vode, 1 žlica šećera, 2 žlice octa, promućkaš da se šećer rastopi i dodaš 3/4 šalice soja sosa. potopiš jaja u tu otopinu na 2-6 h. fenomenalna su. a možeš otopinu spremiti za drugi put.
onda skuham leću u slanoj vodi. a u 1/4 šalice maslinovog ulja na laganoj vatri u malom lončiću pržim u mužaru zgnječene: kumin, korijandar, komorač, čili, češnjak i još u lončić dodam koricu limuna. to pustim 15ak minuta. kad je leća gotova prelijem ju uljem- zavisi od količine leće koliko ćeš staviti ulja, no vidjet ćeš i sama. stavim jednu žlicu jabučnog octa. jaja narezana na četvrtine i u idealnom slučaju stejk tune kratko kratko pečen razlomljen na komade. u manje idealnom igra i filet tune iz konzerve. super je brzo i supr fino i može se nositi na posao jer je dobro i hladno.
i možeš naravno dodati malo zeleneog ako imas. špinat mladi i sl.
Pretpostavljam očišćena jaja mariniraš, a da li narezana ili u komadu?
Hvala za detalje, moram pročitati još koji put prije nego krenem raditi :lol:
Da da oguljena, u komadu
Sent from my iPhone using Tapatalk
mmmm ova marinirana jaja zvuče mrak, moram probati, jako volim jaja općenito.
čovječe koji dobri recepti, a ja mislila da sam neka avangarda s pulled pork sendvičima :lol: (taman sam marinirala svinjetinu za sutra)
kod nas danas juha od juneće kosti, lungić u umaku od senfa, vina, temeljca i vrhnja s basmati rižom.
Za ručak: Juha od koprive i vrtnih šparoga
pržene girice i za prilog gratinirane vrtne šparoge
Juhu od koprive moji baš i ne vole, pa ne forsiram. Nisam ni ja neki ljubitelj.
Danas smo bili na ručku kod prijatelja, juha (iz vrećice :D ), pileće meso s kuhanim krumpirom u umaku od šampinjona (priznajem, bilo je fino). Bez deserta.
Danas za večeru:
Juha od medvjeđeg luka, vrtne šparoge u košuljici od šunke i salata
Tikvica punjena mozzarelom :) i pršutom :), pa kakao kolač. :)
Ah, miline.
Kako je ono išao recept Leonarde Boban s piletinom i porilukom?
Tako da popržiš dva batka+zabatka na malo ulja sa obje strane, na to staviš nasjeckani poriluk i naribanu mrkvu (odnosno sitno nasjeckanu u sjeckalici) , kad malo povene zaliješ vrućom vodom/temeljcem, i kad je sve već skuhano ugustiš sa šakom zobenih pahuljica. (ja sam zamijenila batke i zabatke fileom zabatka bez kože)