Za titusa ove godine je trebalo ko i za V.,mozda desetina boda manje. A prima duplo manje ucenika,i to treba uzeti u obzir.
Printable View
MIOC ne dolazi u obzir, niti bilo koja druga matematička gimnazija, pa čak ni prirodoslovna...
To što ima sve odlične ocjene, ne znači da je za tu školu... Puno i previše bi trebala raditi da bi mogla pratiti vrhunske matematičare...a to joj baš i ne želim...
Onda najbolje neka od općih, a ima ih u Zg dosta dobrih, već su se i ovdje spominjale. I., II., VII., Tituš... s 5,0 prosjekom zbilja može birati što hoće (iako za neke od nabrojanih škola i treba imati takav prosjek - npr. II. ili Tituš traže vrlo visoke bodove).
Koliko znam o jezičnim gimnazijama, mislim da je XVI. bolja škola od IV. ili XVIII. gimnazije, ali nisam skroz sigurna u taj podatak, možda se javi netko s konkretnim iskustvom.
Ne zna... Ako bude sve ok s ocjenama, na popisu će biti te ranije navedene.. Ali pitanje je po kojem redu...
jedna od ideja je da ide u dvojezičnu... I to ne s engleskim nego francuskim... Njoj se to čak i svidja, no meni je problem što je to 18. s poprilično niskim prosjekom upisane djece (niskim usporedno s ostalim školama prvog izbora) i 4. koja isto tako u taj razred upisuje djecu sa 66 bodova... No ni to ništa ne znači jer je svake godine drugačije.
Ove godine 16. je upisivala sa 74 boda, dok je prošle godine zadnje rangiran imao više od 78...
2. gimnazija je upisivala gotovo sve s 80, a prošle godine je imala niži broj bodova....
(Nemam uvida u sve bodove tako da su ovo podaci isto iz druge ruke...)
Kako će se ove godine djeca rasporediti, tko to zna... tj. znat ćemo na upisima:mrgreen:
Da, nizak prosjek upisanih bi mogao biti loša stvar, slažem se s tvojom procjenom.
Ostali kriteriji su ti jednosmjenska nastava, blizina škole (zbog ta dva moj stariji ide u mioc, a ne u V gimnaziju koja mu je bila drugi izbor), dostupnost gradskim prijevozom...pa čak i štajaznam činjenica da hvaljeni mioc nema usr***(sorry) kantinu, što je velik problem za djecu koja nisu doma baš iza ugla... Logistika je bitna. Tko god kaže da nije važno ako dijete gubi 2 sata dnevno na prijevoz - nema pojma.
Prati malo i druge forume, što ljudi pišu... Iz mog kvarta upisuju se u III gimnaziju i uglavnom su djeca zadovoljna, ovi koji su vršnjaci mojih sinova. A škola kakti nije vrhunska.... To je bzvz jer nije svaka generacija ista. I za X gimnaziju sam isto čula dobre ocjene od roditelja kojima vjerujem i koji imaju uspješnu djecu, sad već studente.
Ma znat će ona do kraja godine kamo želi ići.
Meni se iskreno rečeno čini da je na toj listi druga gimnazija najbolji izbor.
Moj nećak je isto bio ovako - uvijek 5.0, htio je opću gimnaziju - odlučio se za drugu, i jako je zadovoljan.
Nemoj se strašiti mioca. Moj mlađi sin u tehničkoj školi ima isti broj sati matematike (4 tjedno) kao što je stariji imao u općem (A) smjeru mioca, a bome nije ta matematika ništa manje zahtjevna. Tako da ti nema bitne razlike, jer toliko sati imaš i u svakoj općoj gimnaziji.
Moram pogledati da li je to isto u svim općim gimnazijama, ali mioc ima baš matematički smjer sa još 2 dodatna sata tjedno za one koji grizu, a ima i obični smjer za one kojima ide, ali nisu lumeni.
Zna ti Vrijeska jako dobro kako je u MIOC-u ;)
Ona je sad u 8.rz.
Inace, bili smo na otvorenim vratima za Sportsku gimnaziju prosle godine (godinu dana unaprijed, malo da vidimo), pa su profesori pricali kako su spali na razred od 16 ucenika jer djeca nisu shvatila ozbiljno da je to ipak gimnazija i da se tu ipak i uci.
Meni se cini kao zgodna opcija, no ona i dalje tupi po svome - ili baletna ili jezicna.
Jucer je dobila natrag sastavak na temu "U koju srednju skolu zelis ici i zasto?", ocjena je super, ali nista joj nije dodatno sugerirano, i ja i dalje nisam nista pametnija, dvojba mi je jos uvijek tu.
Re: prof. orijentacije, ovdje pocinju prvo sa testom, djeci koja imaju nedovoljno iz stranih jezika je ispalo da neka idu u jezicnu gimnaziju. Smiju se roditelji, kazu, to je valjda onaj test tipa Cosmo :mrgreen: .
Njen razred jos ceka, tako da ne znam kako ce tamo proci.
Moram se ubaciti jer bi netko mogao krivo shvatiti - "opći" smjer mioca je samo "obična" prirodoslovno-matematička gimnazija, s 2 strana jezika i 4 sata matematike tjedno u prva dva razreda, a 5 sati tjedno u 3. i 4. razredu.
Opća gimnazija (kakve su I., II., VII., neki smjerovi u III. i X.) ima 4 sata matematike tjedno u prva dva razreda, ali samo 3 sata tjedno u 3. i 4. razredu. I informatiku ima samo u 1. razredu, ali
glazbenu i likovnu umjetnost imaju sve 4 godine (za razliku od PM gimnazije, gdje su ti predmeti samo u prva dva razreda).
Meni je satnica matematike glavni argument pri usmjeravanju djeteta u tip škole (ok, moj ima još i više nego dovoljno vremena da se odluči, ali već vidim u kojim područjima je najjači pa mu po tome namjeravam i sugerirati).
I da, kod nas svi zavrsni razredi idu na profesionalnu orijentaciju: prvo taj test, pa onda razgovor sa psihologom.
Ove godine je II stvarno bila popularna u razredu mog malog. Svi sa dobrim ocjenama su išli tam - ono kaj se meni čini da je nedostatak je da su razredi s debelom većinom djevojčica. Ak sam dobro skužila.
Kaj ja znam - meni se više sviđaju mješoviti razredi , Nisam na tragu Markićke i jednospolnih škola.
I ja ću ibrzo imati problem s upisima jer mi je mlađe dijete potpuno nezainteresirano - odnosno, do dana današnjeg nisam skužila kaj nju zanima :)
Ha, da, to je istina. Samo - kakva je situacija što se toga tiče po drugim gimnazijama? Osim u MIOC-u.
Nije niti u moje vrijeme bilo drugačije, sjećam se da mi je jedna prijateljica u jezičnoj imala 5 dečki u razredu, a druga je u CUP-u bila u potpuno ženskom razredu.
nemojte zanemariti još jedan bitan faktor kod odluke. a taj je da biraju školu gdje ide netko od frendova.
Da, baš sam o tome ovih dana ramišljala. Moja se počela intezivnije družiti vani i sužavati krug druženja pa bi i faktor društva mogao utjecati.
da faktor drušva - mislm da će moja tako odlučiti
E da - kaj dečki ne idu u gimnazije -? Kaj većinom biraju strukovne ? - jer s kim god pričam - same cure u razredu. osim kod mog "metematičara" - tam su dečki u većini
u razredu od j, opća gimanzija GAM, ih je točno pola-pola.
idealno
moj razred je bio 2/3 dečki, 1/3 cura
nije ni to loše, ak si cura :)
Mi nemamo problema tih problema da će prema društvu, jer koliko sam shvatila, samo su dvije cure izrazile želju za općom gimn. Dečki nas ne zanimaju...
U jezičnim i općim (1.,7.,2.) pretežno cure. Mislim da je cca 5-6 muških po razredu...
Voljela bih i ja da je mješoviti razred, ali očito i dečki bježe od tih škola kad su same cure u njima...
ma mislila sam imaš jo ovu i iduću godinu,
moj je tek u 5.mjesecu počeo razmišljati kud i bi i kak bi, onda si je popisal otvorena vrata kaj ga zanimaju, za Ruđer sam ga nagovorila da idemo pogledati, ( to mu je na kraju bio izbor 2,3), zadnji dan promjenio redosljed i omiljenu Lucijanku stavio na skroz zadnje mjesto
pa nije istina jer ako si 5,0 možeš si dopustiti manje sportskih bodova. moj koji prolazi s 4 ne bi upao da ima minimjum sportskih... sve zavisi kako je navala koje godine
nisam ja ni rekla da njeni klinci idu u sporski u 5., nego da su sportaši koji idu u 5. i kad je cathy rekla za sportske razrede, ja si umislila da toga ima više , a ono ispada samo Prelog 1 razred i sportska 4 razreda, ali očito oni mogu dogovarati odgovaranja ako ih nema ćesto na satu.
inače u velikogoričkoj gimnaziji za sve koji idu u još jednu paralelnu školu imaju isto pravo dogovora za odgovaranja i slično.
jučer dala sestri bubu u uho da možda svoju klinku ( znači moju nećakinju) upiše u sportsku gimnaziju ako bude još uvijek tak dobra u učenju kad je već državni prvak u svojoj kategoriji ( od jučer :-D), istina mala ima vremena za premišljanje punih 3.5 godine, ali ima i jednu prednost da sportska gimnazija ima njemački ko prvi jezik, što u drugim školama nema, a mala usto ima drugi jezik francuski.
Jelena,
Presudno za upis u sportsku su bodovi.
Ti nekakvi bodovi po kojima se rangiraju sportaši.
E sad, kako se boduje ne znam, ali znam da moja kći kao prvakinja tkd u tehničkim disciplinama Rh te tri puta treća u RH i članica reprezentacije ne bi upala u sportsku gimnaziju.
Nije ni mali od moje prijateljice koji je prvak Europe u boksu, osvojio svjetski juniorski kup i svašta nešto.
Znam još djece koja su htjela, a nisu uspjela upisati sportsku. Svi s vrhunskim rezultatima.
Ali niti se svi uspjesi isto boduju, niti svi sportovi.
Nažalost.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ima vremena pa će iscackati inače u tu školu idu 3.u šahu junior svijeta, i juniorski prvak hrvatske u šahu, dvije različite osobe