Tanja :lool:
Ja sam konacno uzela sluzbu, druzbu... I odlicna mi je... Kao i uvijek :)
Sad se neckam izmedju novoprevedene Toni Morrison http://www.profil-mozaik.hr/neka-vrs...ison/PR/135847 ili Brace Sisters.
Printable View
Tanja :lool:
Ja sam konacno uzela sluzbu, druzbu... I odlicna mi je... Kao i uvijek :)
Sad se neckam izmedju novoprevedene Toni Morrison http://www.profil-mozaik.hr/neka-vrs...ison/PR/135847 ili Brace Sisters.
Započela Ivana Lovrenovića, "Nestali u stoljeću"
To neće ići tako brzo kao T. Gromača, i zahtijeva nekakvo predznanje i puno introspekcije, ali me je već osvojila... Imam doma i njegovu "Unutarnju zemlju", nisam to odmah ni skužila, nedavno je mm dobio na dar, mislim da ću odmah i nastaviti s njom nakon Nestalih.
Vratila se s godisnjeg s procitane ukupno 3 knjige. Takav slab rezultat obicno znaci da mi je na ljetovanju bilo super, pa nisam nezadovoljna. :mrgreen:
Dakle, zavrsena Paola Mastrocolla, "La scuola racontata al mio cane" - odlicno, pretvorila (mi) se iz eseja u sasvim zadovoljavajucu knjigu u kojem autorica (profesorica u talijanskom sustavu srednjih skola) opisuje sistem, sto je dobro a sto lose, odnos sa ucenicima svih vrsta, odnos sa roditeljima... Za neke stvari mi je zaista otvorila oci.
Potom sam procitala E. Freemantle: Queen's Gambit - o Catherine Parr, posljednjoj zeni Henrika VIII - OK, malo ozbiljniji pristup od Philippe Gregory, npr.
I zadnje, Lucio Toth, "Spiridione Lascarich, alfiere della Serenissima" - kako sam ljetovala u Korculi i Dubrovniku, htjela sam neku lokalnu temu, a u nasoj knjiznici samo na ovo... I zaista je zanimljivo, o mladom Korculancu koji je oficir u venecijanskoj vojsci i bori se protiv Turaka po Dalmaciji... Malcice me zasmetalo kad bih tu i tamo naisla na koji krivo napisan hrvatski izraz, no sve u svemu, dobro stivo, zanimljiv opis tih krajeva tog doba.
Sad sam se upustila u Divergent trilogiju. :)
Upravo sam na kindle stavila Fantastični mačak Bob - James Bowen i jedva čekam večer da Mali ode spavat. :-D
procitala smeće
http://www.mvinfo.hr/najnovije-knjig....php?ppar=9133
a sad počinjem sa http://www.mozaik-knjiga.hr/knjige/h...rkog-i-slatkog
Pročitala sam Sanctus, Ključ i Kulu Simona Toynea. Odlična trilogija, na tragu Dana Browna, mada mi treća nije tako dobra kao prve dvije. Ništa vam neću otkrivati, ako se netko odluči za čitanje :aparatic:
Izvanredne izbore je već netko spomenuo, također odlično.
Imamo li u domaćim knjižarama neke balkanske klasike prevedene na eng.?
Trebala bih nešto prijateljima iz Amerike pokloniti - voljela bih da to bude Andrić/Meša/nešto balkansko/hrvatsko, a ne nešto u stilu Rudan.
VBZ ima izdanja hrvatskih autora prevedena na engleski. Ali to nije klasika, nego suvremeni autori (nije Rudanica, ali jesu: Ferić, Perišić, Drakulićka...).
Od klasika, imalo bi smisla pogledati u Algoritmu, svojedobno sam ondje vidjela Krležu ili Andrića na engleskom, ali bilo je to dosta davno pa me nemoj držati za riječ...
hotel na uglu gorkog i slatkog
bas mi se svidjela knjiga, a pustila sam i suzu
Samo sam dosla reci da se ja patim s Bracom Sisters :lool:
Ostalo mi je jos malo do kraja. Citam ja nju, cita ona mene.
Ima mi tu i tamo dobra fora, ali cjelokupan dojam kakav je knjiga na mene ostavila je prilicno slab.
Anci, šteta za Braću Sisters, mene je recimo knjiga ugodno iznenadila.
Trenutno čitam roman Emira Imamovića "Tajna doline piramida - u potrazi za dokazima da su u Bosni i Hercegovini živjela inteligentna bića".
Knjiga je odlična, iako mi je trebalo neko vrijeme da se probijem kroz početak - tko je čiji rođak. Sad, kad sam negdje na sredini, kidam se od smijeha, iako i nije uvijek smiješno, više apsurdno.
Evo, iz opisa izdavača:
"Valja napomenuti i da je urednik u više navrata upozoravao autora da je pretjerao s opisima bedastoća, ali je autor sve prigovore s lakoćom odbacio, podastirući cijenjenom uredničkom sudu fakte: intervjue, reportaže, knjige…"
Hvala!
Na žalost, u mom selu Algoritma nema, a ovi od VBZ-ovi novoprevedeni mi idu na živce (iz profesionalnog života) pa otpadaju.
Ne vidim da je ovdje netko spomenuo Nele Neuhaus, odlični krimići. Baš mi se svidjela.
Prestrašno je koliko sam lijena i kako nikako da nešto napišem na ovom topiku (koji inače prvi otvaram kad ga ugledam).
svimbam Anci i Peterlin
Čitam puno, ali otkako sam počela više pisati na "Imaginariju" (www.imaginarij.com), manje pišem na ovoj temi :škartoc:
Uglavnom, u zadnjih 2 tjedna:
Goran Tribuson: Susjed u nevolji - da zaokružim ciklus krimi-romana o Nikoli Baniću, nije loše, iako nije ni tako dobro kao prethodni roman, "Gorka čokolada". Ali je zgodno, lako se i brzo čita.
Ivana Simić Bodrožić: 100% pamuk - ovo su priče, nisu sve jednako dobre, ali ima ih nekoliko izvrsnih, a stil joj je vrlo lijep, izbrušen, kao i rečenice. U svakom slučaju, puno, puno bolje od razvikanog "Hotela Zagorje" koji me svojedobno nije nešto impresionirao.
Eugen Ruge: Kad svjetlost nestaje - čitam, malo zijevam, pa mi je na mahove opet dobro, uglavnom - pravi dojam mogu napisati tek kad završim knjigu. Opisuje život u DDR-u od 50-tih do 80-tih, uz dosta vremenskih skokova u prošlost. Konceptualno jako zanimljivo, ali opća atmosfera je siva i sumorna, kao i život u toj zemlji u to doba.
Uz već spomenutu Pirkeovu "Tajnu doline piramida", koja je izvrsna i toplo preporučujem kao vrhunsku satiru.
Možeš ti nama, tanja, staviti i link umjesto opisa pa ćemo i dalje čitati :-)
Ova moja priča počinje u jesen 2004. godine kad sam ležala i čuvala trudnoću i kad je Jutarnji imao prilog Bestseller o kulturi, a najviše o knjigama. Imali su u njemu par jako zgodnih priloga u kojem su razne ljude pitali koje su im knjige obilježile godinu pa sam ja tako složila sebi popis knjiga na A4 (printan, ofkors). :štreberica:
Kako sam ubrzo rodila, shvatila sam da mi treba nešto lakše za čitanje, primjerenije mom tadašnjem nivou koncentracije.
Na predtrudnički nivo se zapravo nikad nisam vratila :mrgreen:, ali mi je dosadilo da znam da taj popis negdje postoji i duri se na mene.
I tako ja krenuh posuđivati knjige po njemu, ili točnije, malo ih listati po knjižnici jer sam dobar dio odmah i vratila na policu, a nekima sam dala i debelu šansu pa odustala. Neki od tih naslova su i ovdje na temi.
Evo preživjelih:
Ernesto Sabato, Tunel.
Jedan od trojice najboljih argentinskih pisaca, drugačiji od druga dva - Borgesa i Cortazara, sličan Dostojevskom, pisalo je na koricama. Ovu sam pročitala, Dostojevski baš i nije, drugu njegovu s popisa sam prekrižila.
Čitala sam i Zlatka Crnkovića - Knjige mog života i Carske mrvice jer volim čitati o knjigama i što drugi čitaju (pa da mogu praviti još popisa koji će me kasnije progoniti :roll:). Crnković mi se svidio.
Onda sam naletjela na SF i ovo je preporuka za Peterlin, ako već nije čitala.
Philip K. Dick, Filmske priče
Inače ne volim čitati priče, ali ove su dosta uspjele, a i po njima su snimani poznati ZF filmovi. Zapravo me ta njegova distopija dosta obuzela pa sam pročitala još dvije njegove knjige, ali ih ne mogu preporučiti jer nisu na razini prve, a zadnja, nedavno izašla je tako loše prevedena i (ne)lektorirana da je na momente nečitljiva.
Sad čitam Sotonske stihove jer sam se zaželjela Rushdieja, a još davno mi je netko na ovom topicu napisao da su Sotonski stihovi najsličnji Djeci ponoći koje sam obožavala.
I tak...
Jesam li nadoknadila? :mrgreen:
Ken Follet, Stupovi zemlje.
Ne znam kako sam zapala u srednjovjekovnu tematiku ovo ljeto i jesen, ali nastavljam u istom tonu.
Prvo sam čitala Iscjelitelja, jako mi se sviđa i po tematici i stilu pisanja, pročitala sam u dahu.
Nakon toga Harlekina Bernarda Cornwella gdje mi se tema dopala, ali način pisanja - malo je reći da mi je užasan. Nastavke nema šanse da čitam, a i ovo sam pročitala metodom brzog čitanja (koju nisam prošla :) )
Stupovi zemlje mi za sada čini dobra s oba aspekta - tema, stil pisanja, a i likovi su mi lijepo razrađeni.
Veselim se nastavcima
Ja sam pročitala i Nevidljivo od Paula Austera i zaključila da mi se Auster definitivno ne sviđa i da nije za mene.
Pročitala i crnu kutiju od Amosa Oza, to mi je bilo dosta dobro.
E da, naslovom jedne od knjige koju nisam pročitala uspjela sam impresionirati Arsena Dedića :mrgreen:
Čekala sam tatu ispred knjižnice, a on je naišao s Arsenom i krenuo me upoznati s njime.
Ja pružim ruku, a Arsen će:
- Šta oćeš, mala?
Uto vidi knjigu u ruci (Prikazanje opsjednutih, Antonio Lobo Antunes) i kaže, zadivljeno:
-Kakve ti to knjige, mala, čitaš?
A ja, napola uvrijeđena :mrgreen::
-Ne čitam još, tek sam je posudila, možda je još vratim u knjižnicu nepročitanu.
I tako i bi.
Predepresivna mi bila.
Ne volim te knjige gdje su svi likovi odreda kreteni.
Srednjevjekovna tematika koja se meni dopada(la): Jan Guillou - trilogija o templarima:
Vitez templar
Put u Jeruzalem
Kraljevstvo na kraju puta
Ima i četvrta knjiga: Arnovo naslijeđe
Inače, za one koji nisu zapali u srednjevjekovnu tematiku - od istog autora ima još knjiga, o razdoblju prije, za vrijeme i nakon prvog svjetskog rata:
Graditelji mostova (to sam čitala i baš mi je bilo dobro)
U visokom društvu - to nisam čitala
Između crvenog i crnog - ni to nisam čitala (još)
Došla pohvaliti Prijevremene izbore i zahvaliti tanji_b na preporuci za Črna mati zemla :-)
Nema na čemu :) Inače, "Črna mati zemla" ima i vlastitu web-stranicu:
http://crnamatizemla.com/
što se može shvatiti i kao marketinški potez Krune Lokotara, ali ima dosta toga zanimljivog, isplati se malo pogledati!
tanja, svidja mi se imaginarij. mozes li, molim te, nesto vise reci o toj stranici, to je neka vrsta skupnog bloga?
Pa da, nešto nalik na skupni blog. Zamišljeno je da članovi sudjeluju pisanjem vlastitih analiza, i komentarima tuđih analiza. Povremeno se pojavljuju teme, pa onda zainteresirani pišu priloge na tu temu (npr. zadnjih dana su aktualne teme o e-čitačima, o self-help literaturi, bila je i tema o slikovnicama, pa o različitim tipovima književnosti). Ima i mjesta za pisanje vlastitih literarnih radova, proze i poezije.
E sad, sistem Vingd-a ni ja ne razumijem do kraja :oops: relativno sam friško ondje i najviše me zanima pisanje vlastitih analiza, jer tako imam priliku i motivaciju napisati nešto što će drugi i pročitati. Ostale sadržaje zasad pasivno pratim.
Ako si zainteresirana, slobodno se uključi i kreni s pisanjem :-D
tanja hvala ti!
nemam bas puno slobodnog vremena, pa nisam razmatrala objavljivanje, ali citat cu svakako.
kad smo kod toga koji su vam izvori preporuka za novo stivo?
Jurana je spomenula novine, tako sam i ja nekada birala knjige, prema preporukama, prikazima ili kritikama iz dnevnog tiska i casopisa. jos davnije, birala bi knjige po edicijama s korica izdanja koja su mi se svidjela.
danas se gotovo u potpunosti oslanjam na online preporuke i servise. medju ostalima, korisni su mi Moderna vremena i Goodreads za preporuke, ali prije nego knjigu uzmem gotovo uvijek provjeravam misljenja na forumima. ipak, najvise volim preporuke prijatelja.
naravno, cesto u knjiznici lutam policama i pustam knjigama da nadju mene.
www.mvinfo.hr - ovdje nalazim uglavnom obavijesti o novim knjigama, pa odmah iz opisa procijenim vrijedi li pažnje ili mogu preskočiti.
Pratim književne kritike Jagne Pogačnik u Jutarnjem listu, ili eventualno ako se nešto objavi na t-portalu (na žalost, rijetko).
Njuškam po web-stranicama izdavača - zaključila sam da mi je ime izdavača popriličan indikator kvalitete. Iako čitam različita izdanja, primijetila sam da su naslovi nekih izdavača za stepenicu kvalitetnija i bolja djela od nekih drugih. Zasad su mi favoriti Fraktura, OceanMore i Edicije Božičević, te Libricon za planinarsko-putopisnu literaturu.
I ja pratim na slican nacin kao tanja i anamar: mvinfo, tportal, ponekad neki strani portal ako naletim na novu knjigu autora koji mi se svidja.
Cesto pogledam i stranice frakture i oceanmorea i uvijek nadjem nesto sto mi se svidja.
Znam i proci po knjiznici, ali rijetko tako nadjem nesto sto mi se svidi. Volim i goodreads. I ovu temu, naravno :)
Zapravo ne tražim preporuke jer uvijek imam zaostataka sa starih popisa, ali preporuke nađu mene, npr. na ovoj temi.
Ili u knjižnici gdje su noviteti i preporuka knjižničara.
A za neke pisce koje volim čitati, a znam da redovito izdaju, pogledam u knjižničnom katalogu ima li šta novo, npr. Pavličić ili Tribuson.
Moja mama prima katalog Svijeta knjige i njega uvijek prolistam - kao za knjige, i za kataloge volim da su papirnati, a dostupni su mi i tiskani kazalozi mnogih nakladnika.
malo sam preletjela imaginarij ovaj vikend. ne znam jel stranica drugačija s "pravog" računala, ja sam čitala s mobitela.
ima nekoliko tekstova o ebook čitačima. koje svi zovu jednim imenom kindle :mrgreen:
evo, mogu i ovdje napisati kad već nisam tamo :mrgreen:
ja sam si kupila jedan takav čitač, ne kindle :D i meni je to odlična stvar! nisam je kupila kao zamjenu za obične, mirisne knjige već kao nekakav dodatak koji dobro dođe u nekim prilikama.
odličan je za transport jer je lagan i stane mi u malu torbu. mogu čitati nove knjige koje ne mogu uvijek naći u zagrebu. primjerice nekih meni dragih pisaca (ako vam nije problem čitati na stranom jeziku).
ne može zamijeniti policu s, ne znam... tatinim knjigama :heart: ali nisam ga zbog toga ni kupovala! ne pokazujem ga gostima u stilu: joj, gle, imam dostojevkskog! :D
ekran na čitačima ne umara. lagan je. za strane knjige se može vrlo lako koristiti rječnik (malo duže držiš prst na ekranu i evo prijevoda).
knjige u fizičkom obliku i dalje kupujem. barem koliko mi to mogućnosti dozvoljavaju.
omiljenu knjigu neću imati samo na ebook čitaču, već je gledam i na polici.
knjiga, ona prava, je po meni nezamjenjiva i uvjerena sam da je nikakav gadget neće nikad zamijeniti. ali ova stvarčica dobro dođe kao nadopuna u nekim slučajevima.
eto, toliko od mene na ovu temu. to me inspiriralo ovo sunce dok sam jela pod pauzom. na suncu. s ebook readerom :D
Fino, Anci, sad se registriraj pa napiši istu stvar i tamo ;)
Na temu e-čitača, ja sam bila izrazito protiv te tehnike, dok mi proljetos MM nije otvorio oči prijedlogom da kupi e-čitač - mojoj mami. Kojoj vid rapidno slabi bez mogućnosti za poboljšanje, a tisak u knjigama je takav kakav jest. Na e-čitaču može podesiti veličinu fonta i tako si ipak olakšati proces čitanja. Jedina je mana nedostatak knjiga na hrvatskom, ali za početak smo se snašli.
Ja sam još uvijek na papirnatim knjigama, naprosto nisam osjetila potrebu za elektronikom na tom polju.
Slazem se sa Anci. Moj e-citac (nije kindle :mrgreen:) je moja omiljena igracka. Bez njega ne idem ni na plazu niti u red u nekoj drzavnoj sluzbi. Neke knjige koje sam na njemu procitala sam poslije kupila u papirnatom obliku.
Ovog ljeta mi je pao u more i prestao raditi. :( Pa sam ponovo isla studitari sve sto ima na trzistu i otkrila Kobo Aura H2O. Taj je vodootporan! yeeee!
Zavrsila Divergent trilogiju. Komentar: onak' :/