Je ,u trudnoci ces samo cesce kontrolirati hormone stitnjace,i prilagodjavat ce se terapija po hormonima...
A specijalist nuklearne med.je bas specijalist za stitnjacu.
Printable View
Ja sam nedavno dobila informaciju,da onaj ko ima povisen fsh,da najcesce u kombinaciji s tim bude povisen tsh.
Ja imam i jedno i drugo...ali imam i ciste na stitnjaci...pa je bilo samo pitanje vremena kad ce poceti slabije raditi...
Ovisi o antitijelima
Thus, the key difference between the autoimmune thyroid disorders Hashimoto’s and Grave’s disease lies in the action of the autoantibodies that are produced.
-Hashimoto’s autoantibodies decrease precursors necessary for thyroid hormone production, thereby causing hypothyroidism.
-Grave’s disease autoantibodies stimulate TSH receptors, thereby increasing thyroid hormone production and causing hyperthyroidism.
Ali opet
TPO je potencijalno i autoantigen. Visok titar anti-TPO je nađen u čak 90% bolesnika s kroničnim Hashimoto-tiroiditisom. U Gravesovoj bolesti oko 70% bolesnika ima povišen titar ovog protutijela.
Povišenu serumsku razinu antitijela na tiroglobulin (anti-Tg) nalazimo kod osoba s autoimunim tiroiditisom. Zajedno s antitijelima anti-TPO, anti -Tg nađen je kod 70-80% osoba oboljelih od Hashimota i kod 30% osoba sa Gravesovom bolesti.
Razina anti-Tg može se tijekom bolesti potpuno normalizirati, no isto tako i opet porasti.
Koliko znam, dok tsh ne krene gore ili dolje,nekad je teško znati jel hashimoto ili graves
Inače, ja sam odmah otišla endokrinologu čim je tsh pokazan povišen. On je radio i uzv, i on mi vodi liječenje i kontrole. I rekao da mu se javim čim zatrudnim (jednom kad bude)
Pozdrav, predbilježeni smo u Petrovoj za ivf u 3 mjesecu, a kako sam dijabetičar išla sam kod dijabetologa u 1 mjesecu zbog divljanja šećera i jer sam se osjećala užasno umorna ( imala sam osjećaj da mogu zaspati čim vidim krevet), vadili su mi krv i utvrdili da mi je TSH 9,41. Doc mi je odmah povećao dozu eutyroxa na 100/125 mcg. Kako bi krajem 2 mjeseca trebala ići po lijekove, prije toga ću ići vaditi krv da vidim dal je TSH pao u prihvatljive granice...
Moj fsh je uredan, a tsh bio visok. I imam hashimoto :)
Možda, ako se radi o nekom poremećaju hipofize, jer ona luči i FSH i TSH.. Inače, ženama se s godinama, tj. opadanjem reproduktivne moći, povećava FSH, a isto su tako žene zrelijih godina populacija koja ima najviše problema sa štitnjačom.
jel moguce snizit tsh sa 3,57 na barem 2 u roku 3tj sa dozom od 25mg ?
ja mislim da to ne ide baš tako brzo meni je dr. R. rekao da računam nekih 2 mj. do promjene u rezultatima, ali opet svaki je organizam drugačiji
Ja isto mislim da to baš ne ide tako brzo, a opet, s druge strane, mislim da ti niti endokrinolog ne može tako što reći... Nažalost, u ovakvim slučajevima pomaže samo vrijeme i strpljenje. :( iako, meni osobno je taj period bio najteži...
Crvenkapice meni je spao tsh za manje od misec dana sa istom tom dozom...i isla sam na postupak.
hm, da barem nalaz bude gotov za dan-dva a ne za 7-8 dana , barem ovdje :/
covjek bi znao na cemu je ...
Crvenkapice, ako imaš u blizini neki privatni lab onda ti nalaz bude gotov kroz par sati. Ja sam tako provjerila svoj TSH prije postupka. Mislim da je cijena bila 120 kn.
ok, nemam u blizini , moram u drugi grad u analize , ali ako je gotov za par sati nije ni to lose
ali zar tsh nije jeftiniji privatno ?
Ja sam išla u polikliniku Sunce i tamo imaju u kompletu za taj iznos TSH, T44 i T3. U poliklinici Leptir je 90 kn jedan hormon...
U Breyeru je bilo oko 40 kn po hormonu ako se ne varam.
Što se tiče djelovanja terapije, meni je dr. rekao da računaju 6 tjedana od početka uzimanja terapije kao vrijeme potrebno da sevidi pravo stanje.
upomoc! TSH 3,38 (0,55-4,78) fT4 13,9 (11,5-22,7) anti TG 150 (
Zeza me komp
anti TG 150 (<60)
anti TPO 39 (<60)
Kortizol 463 (119-618)
17OHP 3.8 (0.3-2.4)
pirice, po ovome bi ti trebao eurhyrox zbog anti TGO barem neko vrijeme, a uz njega će ti se i TSH spustiti jer je preporučljivo da prije ulaska u postupak bude manji od 2,5
ako ne možeš doći do terapije, imam neotvorenu kutiju. ;)
jessam
val cuvaj, javim se
nema problema, ako ti treba, tvoja je.
mogu se spajat samo pred večer-čisto da znaš :)
Nemojte se igrati. Meni je endic rekao da ako je tsh ok,ne treba uzeti euthyrox radi antitijela. Antitijela se ne mogu "popraviti" tabletama.
A meni je 3mj E25 srusilo tsh s 5 na 0.02.
Uzas mi je onda bilo
pirica mozda da odes privatno kod endokrinologa?
nisu to vitaminski bomboni, nemojte pit na svoju ruku, što vam je?
pa štitnjača djeluje na srce, probavu, sve, hoćete si izazvat tahikardije i nesanicu?
pa nismo dijeca da se igramo naravno
zvala sam endokrinu u vg primit će me bilo koji dan do pola 9 jer sam pacijentica dr T
Ne mislim da je netko dijete, ali vidim nekoliko savjeta o pijenju Euthyroxa na svoju ruku.
Nadam se da ih nitko neće poslušati.
Možda netko ko ima povišen TSH na prilične razine, može objasniti kako izgleda organizam pod hipotireozom:
povišeni šećer, povišeni kolesterol, nakupljena voda, depresija, pretjerana potreba za snom, slabost, bezvoljnost, poremećeni ciklusi....
ako takav organizam euthyrox dovodi u normalu, onda je jasno što radi zdravom organizmu.
cure ne dizite frku lijepo sam napisala da idem endokrinologu, pa nisam blesava
Moja preporuka nije bila uzimati tabl. samoinicijativno.
Vidim da me se krivo shvatilo.
Već ako ne uspije dogovorit termin, a riješi, možda, telefonski...naime, tako ja izbiflam nalaz i vidimo jel treba terapija ili ne.
Srećom meni ne treba, zato imam kutiju viška.
jel tko imao kakve nuspojave od koristenje eutyroxa ?
ja cesto mokrim , pogotovo nocu a nemam upalu mjehura , jel moze bit od tableta ?
Sumnjam da može biti mokrenje od euthyroxa. To su hormoni štitnjače, ne znam kako bi to trebalo utjecati na mjehur... možda više tekućine piješ pa ideš češće na wc