nije baš da ga volim .. nego ga mogu pojest
više me veseli paštašuta sa pomidorama ili pečene tikvice
o morskim plodovima ..... ne da ih volim, ja ih obožavam
Printable View
nije baš da ga volim .. nego ga mogu pojest
više me veseli paštašuta sa pomidorama ili pečene tikvice
o morskim plodovima ..... ne da ih volim, ja ih obožavam
ajoj.... paštašuta s pomidorima......Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
ajoj.... jela bi, i tikvice.
ja sam trudna i u ovoj trudnoći mi se gadi meso, pojedem ga i budi mi tako muka i tako ružan okus imam poslije njega u ustima. fuj fuj
pucam po voću i povrću. I svježem domaćem kravljem siru.
I to je sve što mi treba i što mi paše.
I med mi paše.
Drago mi je čak da mi meso ne paše jer ga i inače jako rijetko i malo jedem (1x tjedno).
Pijem 1 l zelenog za zdravlje (dok još imam zelenog na vrtu) tak da i tu nadoknadim željezo.
Bit ću opet zdrava trudnica.
Ja sam za vegetarijanstvo.
al nisam ni skroz protiv povremengo jedenja mesa - tu i tamo.
Al sam protiv prežderavanja mesom, bilo u trudnoći ili ne.
Vegan jesam, zelim biti i roditelj
Ajmo probat dok roda33 leti bez redbulla :P
(ako se palis na ove teme)
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=44145&start=0
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=76394
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=81331
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=81070
Molim te nemoj generalizirati, jer svaka kuća ima drugačiji način pripreme hrane.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
Hm... ne znam kud je odlutala ova tema,
ali evo samo da kažem = 27+3, vegetarijanka zadnjih cca 9 godina i ostala vege i u trudnoći.
Sve pretrage u redu, sa ničime problema, bebi lijepo napreduje i razvija se normalno,
tako da ću završiti sa - nije vam (i vašoj bebi) potrebno meso u trudnoći (niti inaće) nego pravilan unos hranjivih tvari,
ako papate pametno i zdravo, i vi i vaša beba ćete biti u redu ;-)
Vege već pet godina. Važno je da dobiješ dovoljno minerala, vitamina, kao i proteina, dobre masnoće, voća i povrća:) Ako jedeš vegetarijanski kroz trudnoću i kroz život, dobro je znati što radiš... ima super knjiga o tome! Sretno!
Nisam trudnica, samo vege (a vege sam bila i u trudnoći i zadnjih 24-25 god.)
pa hoću malo podignuti temu :) !
Sigurno je i sad tu neka trudnica vegetarijanka ili veganka :) !
je, je, evo jedna vegetarijanka. baš i ja gledam kako se nitko ne javlja, malo nas je nešto...
ima nas još, i ja sam veg.:-)
već skoro 15 godina..
Svi su paničarili kad sam ostala trudna, odlučila sam u trudnoći slušati tijelo, pa što bude, bude...ali moje tijelo i dalje ne traži meso;))) i dalje mi se gadi meso..
Jedino što imam želju za recimo masnim čevapima s lepinjom i bureku od mes, ali ne zbog mesa, već ludim za "lošom" hranom, pa si napravim vege burger sa svime
....cola mi se strašno pije, ništa zdravo mi ne paše itd..
evo ni ja nejedem meso i proiizvode životinjskih porijekla jedino jaja u tijestu:( ali i to če se promjeniti kad si budem sama pravila:) a trudna sam 7 tj i za sada uopće nemam osječaj da sam trudna osim testa koji je to pokazao
Shania, to su tako faze. ja sam prvo vrijeme mogla jesti samo flips i pomfri, i najbolje mi je pasao onaj iz McDonaldsa :roll:
ja sam veggie... 17 godina mislim. i u prvoj trudnoći sve je prošlo ok. kad sam tad bila zatrudnila, brijala sam kako moram jesti zdravo, zdravo, kako je to jaaako važno. al kad sam počela povraćati i nisam prestala 3 mjeseca, shvatila sam da... ako ne ide, ne ide.
anavi84, još jedna slavonka vegetarijanka! :mrgreen:
Toliko sam sretna da se moram pohvaliti :-D
Cijeli život se zbog vegetarijanstva i Chronove bolesti borim s anemijom..uviek mi je željezo od 0-4.
Primala sam ga intravenozno, jer ga drugačije moje tijelo nije moglo nadoknaditi, ni sirupi, kupnovo vino..nikad ništa nije pomoglo.
i sada su svi paničarili, jedi meso..jedi meso..nemoj tako pa trudna si.
Ali ne mogu, nemam potrebu, gadi mi se kao i sve ove godine..
Prije neki dan sam tražila dr. da pregledam željezo, nalaz 16, počela sam se smijati od sreće, ne mogu vjerovati..Kako je to moguće???!!
Ništa nisam poduzimala, jedino pijem Centravit prenatal već 3 mj. Eto, moja preporuka za anemične trudnice:-)
žene, ako vam fali željeza, pijte i jedite koprivu :-D Ja ju i inače volim, a evo da citiram malo o njoj:
NETTLE LEAVES (Urtica Dioca)
Less well known as a pregnancy tonic but deserving a kinder reputation and use, Urtica is one of the finest nourishing tonics known. It is reputed to have more chlorophyll than any other herb. The list of vitamins and minerals in this herb includes nearly every one known to necessary for human health and growth.
Vitamins A, C, D and K, calcium, potassium, phosphorous, iron and sulphur are particularly abundant in nettles. The infusion is a dark green color approaching black. The taste is deep and rich. If you are blessed with a nettle patch near you, use the fresh plant as a pot herb in the spring.
Some pregnant women alternate weeks of nettle and raspberry brews; others drink raspberry until the last month and then switch to nettles to insure large amounts of vitamin K in the blood before birth.
The benefits of drinking nettle infusion before and throughout pregnancy include:
~ Aiding the kidneys. Nettle infusions were instrumental in rebuilding the kidneys of a woman who was told she would have to be put on a dialysis machine. Since the kidneys must cleanse 150 percent of the normal blood supply for most of the pregnancy, nettle's ability to nourish and strengthen them is of major importance. Any accumulation of minerals in the kidneys, such as gravel or stones, is gently loosened, dissolved and eliminated by the consistent use of nettle infusions.
~ Increasing fertility in women and men.
~ Nourishing mother and fetus.
~ Easing leg cramps and other spasms.
~ Diminishing pain during and after birth. The high calcium content, which is readily assimilated, helps diminish muscle pains in the uterus, in the legs and elsewhere.
~ Preventing hemorrhage after birth. Nettle is a superb source of vitamin K, and increases available hemoglobin, both of which decrease the likelihood of postpartum hemorrhage. Fresh Nettle Juice, in teaspoon doses, slows postpartum bleeding.
~ Reducing hemorrhoids. Nettle's mild astringency and general nourishing action tightens and strengthens blood vessels, helps maintain arterial elasticity and improves venous resilience.
~ Increasing the richness and amount of breast milk.
moja prehrana: nešto više od deset godina ne jedem meso, mliječno ni jaja, ali par puta godišnje pojedem ribu. sad u trudnoći sam imala prvo fazu nezdravog i prženog (pečenje krumpirića u 11 navečer), zatim sirovog voća i povrća (nezgodno u siječnju, ali izvukli me domaći kiviji, naranče i jabuke, a sanjala sam lude snove o lubenici), a zatim sam dobila nevjerojatan poriv za mesom, a riba mi je smrdila. tu sam se neko vrijeme lomila, a zatim mi je trebalo neko vrijeme da uopće nađem meso koje nije iz "tvornice". pojela sam jedan ekstremno mesni obrok i sad sam već neko vrijeme mirna. trenutno sam u fazi tjestenine s povrćem (brokula je hit, a uskoro će prolijeće pa će biti i špagete a la kopriva).
sounds familiar iz prve trudnoće... :roll:
Shania, baš mi je drago! Ja sam znači 17 godina ovo-lacto-veggie, ni ribu ne jedem. u prvoj trudnoći željezo cijelo vrijeme preko 30!!! pila sam pregnital (iako sadrži neke riblje masnoće, nešto, mislila sam tada ajde, to je sada kompromis). Sada nisam mogla piti tu "ribu", kad se sjetim :oops: popijem New Life od CaliVite, željezo nije sad pohvalno, 13.4, ali ok, ali je prije nego sam počela povraćati bilo super, 27.3. I ja sam shvatila da je to sigurno od Zelene magme koju sam pila svako jutro natašte. Prvo je malo gadno, ali navikneš se. Možda je s limunom čisto ok. Nažalost nisam još toliko sickness-free da je opet pijem, ali čim budem. I to je onda povezano donekle s koprivom o kojoj rutvica priča, mislim stvarno to zeleno ima iskoristivog željeza. :-D
ja obožavam zelenu magmu! (pa i spirulinu - ona je intenzivnija)
u blender ulijem zobeno mlijeko i magmu i neki slad, a može i med, smiksam i nazdravlje... meni je to odlično :)
imaš je i u tabletama, ako ne podnosiš onu u prahu.
Niti sam trudna, a nisam ni vegetarijanka, ali imam uvida u nalaze vitaminsko-mineralnog mjerenja između ostalog i vegetarijanaca pa vam samo mogu reći da oni (vi), za razliku od ostatka puka, često imaju jako dobre nalaze vezano za koncentraciju tkivnih omega masnih kiselina. Zbog smanjenog unosa omega-6 životinjskog porijekla omega-3 (i omega-6 iz biljnih ulja) mogu se metabolizirati jer na raspolaganju imaju dovoljno enzima. To je naročito važno za djecu jer im je omega-3 neophodna za razvoj živaca i moždanih struktura. Zato samo pojačajte djeci unos finih biljnih ulja jer je njihov metabolizam puno sporiji od omega-3 iz ribe. Npr. alfa-linolenska kiselina (omega-3 iz npr. lanenog ulja), da bi dala DHA omega-3 koja djeci treba metabolizira se gotovo tjedan dana, a metabolizam ovisi o količini magnezija, cinka i vitamina B-6. Zato je ponekad uputno djetetu davati riblje ulje ukoliko je unos bilo kojeg od tih nutrijenata upitan. Ukoliko se izbjegava i riba postoje ulja biljnog porijekla namjenjena djeci. Nedostatak omega-3 povezan je s problemima u ponašanju, ADHD/ADD-om, mucanjem, motoričkim poteškoćama, a nedostatak omega 3-6-9 često kao posljedicu ima atopijski dermatitis te povećani unos (pravilno određene) omege može dosta popraviti stanje (ovisno o problemu koji je nastao). Isto je važno i kod odraslih.
Što se tiče ostalih nutrijenata-kod vegetarijanstva koje se svede samo na nejedenje mesa (netko je već o tome pisao), nalazi su strahotni, ali iste imaju svi ostali pacijenti koji se nepravilno hrane. Vegetarijancima koji samo ostave meso i jedu neizbalansirane obroke vrlo često nedostaje proteina i vitamina B-kompleksa (često je tu sporan B-12). Zato-da vegetarijanstvo, ali ne samo nejedenje mesa. Kao što vegetarijanci imaju dosta dobre nalaze tako ih imaju i ljudi koji jedu sve namirnice, ali ukoliko su domaće proizvodnje i ako su obroci konzumirani u pravo vrijeme. To se često zaboravlja. Nema resorpcije nutrijenata ako se, kako god zdrav bio, "ručak" pojede iza 18 sati. To vrijedi za svaki način prehrane.
Eto, ispada da je od svega, barem što se nutritivne strane priče tiče, važno samo da ne jedemo "smeće". Problem nastaje ako se dogodi neka dijagnoza kod koje je potrebna veća količina pojedinog nutrijenta. Npr. samo jedan ishijas zbog regeneracije živca iz tijela iscrpi B-kompleks i omega masne kiseline u težnji da se živac regenerira. Opstipacija smanjuje resorpciju nutrijenata, kraj zime zbog stakleničkog uzgoja povrća u tijelu smanji koncentraciju folne kiseline (a važna je za sve stanice koje se brzo dijele, za stvaranje zdave DNA, za vezanje željeza u hemoglobin) i eto nas u problemu-kako god zdravo jeli. Istu tu folnu kiselinu "potroši" uzimanje bilo kakvih hormona (Eutirox, kod žena oralni kontraceptivi pa čak i Mirena).... Ukoliko je čovjek zdrav, što se nutritivne strane tiče, važno je da se hrani zdravo i zdravom hranom. Ako se javi bilo kakav problem onda ipak dozvolite struci da ga riješi. Na tržištu postoje i pripravci koji su prirodnog porijekla (od prirodno izoliranih nutrijenata do spiruline, alge kelp, zelene magme, matične mliječi....). Ako za njima posegnete onda se tu ne smije štedjeti jer cijena vrlo često opravdava kvalitetu i porijeklo.
Ne jedem meso od svoje 9. godine i bila sam nekih 6 godina veganka. Svaki put, a tako i sada u trudnoći nalazi školski s tim da sam kao i moja mama cijeli život bila anemična do prije dvije godine kad sam uvela post sa povrtnim sokovima, s naglaskom na cikli, limunu i mrkvi. Željezo koje nije bilo ni 4 sada je 24. Prvo sam mislila da su pogriješili i da to nisu moji nalazi.
Sad sam počela malo jesti ribu, očito beba želi pa eto. Nakon 20 godina pauze je jedem i paše mi.
Vegetarijanke moje , trebam savjet.
Moram na dijetu bez ugljikohidrata, kaže dr. meso..meso...riba i povrće...
Kako ja obožavam tijesto..i sve proizvode od kruha,a volim i mliječne stvari, sad sam malo zbunjena.
Jedem i ribu pa me neki ne smatraju pravim veg.
Što ste jele u trudnoći ???
Da li ste imale problema sa težinom??
joj, ja ti ne mogu pomoći, kad i sama makljam carbs. ne znam što da izbaciš... sigurno će ti neko znati savjetovati. sretno!
U trudnoci sam jela/jedem (sad 25. tjedan) isto sto i inace jedino, kao i dosta trudnica, imam faze da mi se neka hrana gadi (pogotovo u prva cetiri mjeseca kad mi je zlo i kad se jede ono od cega mi nije zlo jer se situacija svede na golo prezivljavanje do prestanka mucnina) ili da neku hranu intenzivno jedem neko vrijeme. Nisam imala probleme s tezinom (ha, mora se samo paziti da se ne pretjera s kolicinama sto mi ponekad dode buduci da je trbuh ionako velik pa nemam onu psiholosku branu kao kad nisam trudna :) ). (Pesco) vegetarijanka sam (ponekad jedem ribu - uglavnom u gostima) vise od deset godina.
Volim tjesteninu, ali u normalnim okolnostima (tj. bez mucnina) obozavam gotovo sve povrce, lecu, kvinoju, slanutak.... ponekad soja, tofu, tempeh... Ni moja ginekologica (kao ni pedijatar mojih klinaca) nisu nikad imali primjedbe na moju (nasu) ishranu. Redovito kontroliram krvnu sliku kao i B12 (treba imati na umu da apsorpcija B12 opada i s godinama pa nadomjestke savjetuju i nevegacima, a vegaci - pogotovo vegani i vegetarijanci koji se hrane sukladno danasnjem uzurbanom vremenu - bi trebali paziti).
Zasto dijeta bez uglikohidrata? Zbog debljanja?
-Ja sam vegetarijanka od 15.god.(sad imam 28.5g.) Sada sam u 20-om tjednu trudnoće.
Meso mi se i dalje gadi,posebno do 13.-og tjedna,do kad sam i povraćala. Željezo mi je na zadnjem mjerenju bilo 23.5, Omega kiseline savršene kao i šećer i općenito krvna slika super. Uzimala sam samo folnu kiselinu u prva tri mjeseca,a sad ne uzimam ništa(osim magnezija za crijeva) jer mi je ginekolog rekao da nema potrebe.
-Imam pravilo da jedem samo kada sam gladna, uzimam više manjih obroka,a međuobroci su mi voće u ogromnim količinama,koštunjićavo voće i voćni jogurti,pazim da jedem raznoliko i do sada sam dobila 3kg i dobro se osjećam.
Što je gore od bolničke hrane? "Vegetarijanska" bolnička hrana. :roll:
Ako danas za večeru opet dobijem tjesteninu sa sirom ili krumpirom, skačem kroz prozor!
Jučer popodne vizita. Doktorica: Vi ste vegetarijanka? Ja: M-hm. Dok: A da jedete malo mesa? Ja: (WTF?!) Paaa... ja tako već 18 godina. Dok: A ne mislite da Vam je zato željezo slabo? Ja: U prvoj trudnoći je bilo dobro. Dok: Ali sada nije. :cupakosu::gaah:
Nepotrebno je navesti primjer cimerice koja jede meso i ima istu razinu željeza u krvi kao ja, i pored Heferola...
:štrika: prije par godina vege bolnička večera bila mi je: bijela tjestenina i bijela riža - pola pola na tanjuru...
2 dana u bolnici sam prešutila da sam veg. prčkala po tanjuru i moji su mi donijeli od doma klopu..
No željezo mi je katastrofa..ne znam kako???!!
Pokvarila mi se krvna slika i sad pijem Legofer, Ferum sam dobila, ne znam ni sama što da odaberem jer me jadna Chronovska crijevca "rasturaju" na bilo kakvu terapiju Fe.
Najbolje je intravenozno, legneš primiš i ideš doma, no to mi nitko u bolnici nije ponudio
Yep. I još uvijek je tako... :roll:
Upravo sam se rasplakala na doručak - doslovno. Ne mogu više gledati taj jadni bijeli kruh. :cry:
mm će mi donijeti ručak danas, a upravo sam pitala sestru mogu li me skinuti s popisa za hranu, jer ja to više ne mogu jesti. A taman čitam na poliklinici Harni kako je u zadnjem mjesecu bitan unos dobre hrane. :facepalm:
Moja je ginekologinja vidjevši i dalje loš nalaz željeza pitala pijem li ja to. Pa pijem. Na to je samo slegla ramenima i rekla poremećaj apsorpcije u crijevima. Zato me ne čudi ako ti još imaš i Chrona. No što raditi ne znam, ni meni nije ništa rekla. Osim možda što kažeš IV.
Žućna dijeta je drastično bliža poštenom vege obroku od ovih kažnjeničkih porcija koje spominjete ;)
upravo to, kažnjeničke porcije :lol: (iliti :cry:)
a ne bi li ti mogli donositi od doma obroke? bar dio, da kombiniraš.
ili - ako ti je financijski prihvatljivo - da si naručiš u bolnicu,
ima nekoliko prikladnih restorana s dostavom,
pogotovo ako si u Petrovoj u ZG...
uzmi čaj od koprive (Subanov, u vrećicama), Spirulinu i sl...
Donose mi sada od kuće, ali ne volim i njih gnjaviti, nije baš super zgodno. Bila sam dobra tjedan dana i jela to, ali sad više ne mogu. Ako budem puštena kući, pit ću opet Zelenu Magmu, mislim da je to jako dobar dodatak, samo mi je u zadnje vrijeme ujutro opet bilo muka, pa nisam mogla...
Cure, hoću vam dati podršku :) !
Ja sam, kao i Manal, nakon par dana, prestala jesti to što su mi donosili kao vegetar.obrok u bolnici
jer uopće nisam mogla na WC.
Znala sam, ako nastavim jesti samo to bijelo (kruh, tijesto...), neće biti dobro.
Trebala su mi 2 Dulcolaxa i otišla sam na WC nakon 5 dana.
Nakon toga sam jela minimalno te bolničke hrane.
Moji su mi donijeli integralna peciva - to može stajati; probiotik, Floradix (meni je on za željezo odličan!).
Ako se sjetim još nečeg što bi bilo od koristi, napišem :) !
to daju ako vide da je stvarno nisko, a nema vremena za "popravak" da se tako izrazim...
primila ga je moja cimerica (ležale smo u Petrovoj 2010), nosila je trojke, željezo katastrofalno, a bila je u 30 tt i samo se čekao dan kada joj više neće moći zaustaviti trudove i otvaranje
u svakom slučaju možeš pitati doktora koji te vodi pa reci da ti tablete smetaju zbog Chrona
Ma da....najbolje primanje željeza, za dva dana je sve bilo gotovo
Sad sam na Legoferu, pijem sirup, nešto ću probati s povrćem popraviti, možda uspijem..
Da i ja malo pomognem.
Jako dobar izvor željeza su suhe marelice,a nisu štetne i ukusne su.
Držim vam svima fige da uspijete.
Imam 34 godine, vec vise od deset godina ne jedem meso a posljednjih par godina me i riba opako odbija. Uz bezmesnu prehranu rodila sam dvoje zdrave djece, krvna slika uvijek dobra a sto se energije tice mozda nisam sprinter ali sam odlican dugoprugas. Jedino bi savjetovala biljojedima koji planiraju roditi u Petrovoj da im suprug svakako donese nesto za pojest.
Drage vegetarijane,
Jeste li koristile dodatke prehrani, folnu i vitamine, prije i za vrijeme trudnoce?
Moram priznati da se dvoumim da li krenuti s folnom. Vecina lijecnika preporucuje dodatno unosenje vitamina, minerala; ali meni to nema smisla ako je prehrana uravnotezena, zdrava.
S jedne strane zelim osigurati svojoj buducoj bebi sve sto treba, a s druge stane ne zelim uzimati sinteticke preparate.
Bok :) !
Ja sam pila vitamine i minerale za trudnice od KAL-a.
S KAL-om sam prije toga imala dobra iskustva i zbog toga sam se odlučila za njih.
Inače, ovdje, po tome koliko sam ja čula, velika većina trudnica pije Prenatal.
Zanimljivo - nikad nisam srela nikog tko je pio u trudnoći ovo što sam ja pila :)
(U apoteci smo magistra i ja držale te 2 bočice - Prenatal i ovu od KAL-a - i čitale
sastav i po sastavu su bili gotovo u mikrogram identični.)
To možeš jedino sama ti odlučiti, ali evo ja nisam to pila (ni prenatal ni nikakve te tabletice). pila sam samo čaj od koprive (koji i nače volim) s listovima maline. A na rodinoj stranici imaš o folnoj, evo da prepišem tu: [I]Dovoljno folne kiseline možete osigurati i ako jedete velike količine jetre, povrća zelenih listova, citrusnog voća, cjelovitih žitarica, osušenih grahorica i graška./I]
rutvica, curke su nam rođene na isti datum :zaljubljen:
(Kad ste se vi rodili mi smo slavili 6.rođendan.)
Inače, budući da sam već debeeelo u off-u, i dalje mi se sviđa tvoj avatar...kao što
ti jednom napisah :yes:
Što se tiče prehrane u trudnoći, ja sam bila svjesna da se ne hranim pravilno i da
trebam vitaminsko-mineralni support.
Teica, nije važna samo doza pojedinog nutrijenta nego i njegov kemijski oblik. Najčeće je problem s dozom i oblikom željeza. Ako je doza previsoka može izazvati opstipaciju i težinu u želucu npr., a i svakoj trudnici ona nije potrebna. Najčešće se u preparatima (ne samo za trudnice) koristi fero-fumarat, oblik željeza koji je dosta jeftin, neloš, ali ima i boljih-npr. željezo u bisglicinatnoj formi (skuplja za proizvodnju,ali puno kvalitetnija, ne izaziva probavne poteškoće). Već i manja doza takvog oblika željeza ima bolji učinak nego visoka doza fero-fumarata.
Drugi primjer je jod: potreban, ali kod trudnica bi on trebao u preparatima biti samo u obliku kalij-jodida (i većinom je tako), a ne u obliku alge kelp.
Treći je folna kiselina. Normalnom prehranom (tu mislim na prehranu u kojoj je zastupljeno svježe i zdravo povrće) unosimo je dovoljno. Problem je u tome što je folna kiselina osjetljiva na stajanje, temperaturu i topljiva u vodi. Kupovinom zelenog povrća iz stakleničkog uzgoja, njegovim čuvanjem u hladnjačama i dužim kuhanjem od folne kiseline u njemu ne ostane gotovo ništa, a potrebe su u trudnoći povećane.
Dalje... u ni jednom od vitaminskih preparata nema omega-3 masnih kiselina. Unose se najbolje putem ribljeg ulja (već sam i sama sebi dosadna s njihovim spominjanjem,ali zaista su jako važne, a deficit u populaciji je strahotan-naročito kod djece).
Idealna suplementacija počela bi uzimanjem folne kiseline u nižoj dozi (oko 800 mcg) prije začeća,od plusa na testu uz doručak kvalitetan multivitaminsko-mineralni preparat, a najkasnije u zadnjem trimestru trudnoće između obroka preparat na bazi ribljeg ulja u kojem doza DHA omega-3 masne kiseline prelazi 300 mg (ne čitati na bočici količinu ribljeg ulja nego dobro proučiti deklaraciju). Trebalo bi izbjeći preparate u kojima je omjer EPA:DHA=2:1 tj. ne smije se u zadnjem trimestru unositi previše EPA omega-3 masne kiseline zato jer ona u višim dozama produžuje vrijeme zgrušavanja krvi. Zamjena za riblje ulje u ovom slučaju ne postoji jer ni jedno biljno ulje ne sadrži djetetu potrebnu DHA. Ista suplementacija preporučuje se i za vrijeme dojenja.