Aha, samo kod velikih dioptrija :(
Printable View
Aha, samo kod velikih dioptrija :(
Dioptrija mi je sada -6,0 i -6,5. Velika, zar ne? Obična kratkovidnost.
I dalje dobijam svake godine za leće, i za naočale rjeđe ( svake 2-3 godine?).
Kod njih sam naručila par puta. Cijene su OK, brzi su i donese ti kurir doma. Stavila sam link na mjesečne, ali nosim Johnson Acuvee Oasys
http://www.optikaonline.hr/mjesecnelece.htm
Sad sam kupila dnevne Dailies, jer su praktičnije za ljeto, more i putovanja. I u avionu neću morati misliti na otopinu.
I ja ih bas gledam.
Nisam nasla informaciju kako se plati za njih?
Inace, za otopinu u avionu, Salmoiraghi & Vigano ima paket od 2 bocice od 60 ml koja je dozvoljena u rucnoj prtljazi, dobijes i onu prozirnu vrecicu, i dva rezervna blistera za lece. Tu tekucinu proizvodi B&L, a S&V ju pakira u svoje kutije. Cijena je, barem u Italiji, nesto malo manja od 6 eura.
Uglavnom, lece i tu malu bocicu otopine u avionu uvijek nosim u rucnoj prtljazi, i nikad nisam imala problema.
Kad idem na duze vrijeme, bocu od 360ml stavim u veliki kofer, i sve 5.
oni ti donesu leće na ruke, a ti im daš kune, mislim da je dostava oko 20kn
Za dvije kutije je dostava besplatna. Imaju stranicu na fb gdje su sve info.
prebacujem se s djecje na ovu temu i trebam savjete iskusnjaca
potutvrde lece, nakon par dana odbijanja nosenja, evo jutros se ipak natjerala, a bojim se da sam pola uputa iz ordinacije zaboravila
1) ujutro isperem lece tekucinom za ciscenje pa fizioloskom i - prije nego ih stavim na oko jel dodajem tekucinu za cuvanje?
ili ujutro ne ispirem uopce, ako ih vadim ciste iz kutije?
2) kutiju isperem u vrucoj vodi i stavim susiti na zraku
3) navecer skidam lece, natopim ih tekucinom za ciscenje, trljam, isperem fizioloskom pa spremim u suhu kutiju?
vec sam se unervozila, kako cu to raditi sad kad sam na privikanju, ne stigne mi se kutija osusiti, taman ih izvadim pa vratim
kako produziti privikavanje, danas dva sata, sutra? rekli su mi da bi ih za mjesec dana mogla nositi cijeli dan
problem imam i sa jednom lecom, stalno kao da vidim jedan njen rub, pola mi je slike zamuceno
ocu li se ikad priviknuti?
koliko se trebaju ispirati fizioloskom, koliko sprica treba za jednu lecu?
Ispireš dok ne ukloniš otopinu za čišćenje. Otopine se međusobno ne bi trebale miješati, a to sigurno piše na uputi.
Privikavanje je po principu koliko ide - ide. Nemoj ni slučajno pretjerati jer to hoće ispasti jaaaaako neugodno. Isprobao :(
Silikonske polutvrde leće ne bi trebale ostati na suhom. U principu ih možeš ispirati i običnom tekućom vodom, ali se svakako potom trebaju potopiti u otopinu za čuvanje. Obzirom da su otopine za čuvanje zadnjih x godina univerzalne, provjeri što piše na uputi, ali najvjerojatnije ti iz otopine ide direkt u oko.
Možeš ponešto zašparati na tekućini za čuvanje ako nabaviš nešto veću boćicu za čuvanje s košaricama i otopinu promijeniš svaka 2-3 dana. Nema neke velike razlike u higijeni između vitlanja s malim etuijem pa puni prazni peri... i korištenjem takve krunice s košaricama koju nakon što montiraš leće ispereš s vodom, a sigurnije je da će ti leće ostati uronjene u otopinu (bolje dihta) i sigurno ćeš ih manje trljati.
Polutvrde su drastično jednostavnije za skidanje od mekih.
Ja sam prije dosta godina bacila u vjetar cca 500kn jer se nisam mogla naviknuti. Pogotovo po noći kad mi se zjenica raširi. Vozila bih i vidjela dupla svjetla, semafore...
Nisam izdržala više od mjesec dana. Lijepo sam se vratila mekima.
Rečeno mi je da imam preširoku zjenicu?! Ne znam postoji li to kao dijagnoza, ali meni je fakat smetalo.
Nije to isto kao rub naočala.
meni jako smeta i rub naocala, to je jedan od x razloga zasto sam se odlucila na lece
stalno vidim taj rub kao prozor ispred ociju, iako godinama imam naocale bez okvira
Hoćeš :-), meni je trebalo preko 6 mj, ali isplatilo se. Nakon prvih mjesec dana sam došla do jedva 3 sata nošenja dnevno, ne ide to baš tako brzo.
Ja ih ujutro uopće ne ispirem, kapnem malo tekućine za čuvanje (trenutno koristim doduše Boston simplus - "all in one" otopinu za polutvrde leće) i stavim u oči. Tekućinu u kutijici mijenjam svakih nekoliko dana, ne svaki dan.
Nije za službenu preporuku, ali ja ne koristim fiziološku, ispirem leće pod tekućom vodom (pazeći da zatvorim umivaonik - prva leća mi je pobjegla u kanalizaciju nakon niti 10 dana :-)).
Ovaj dio mi je promaknuo:Otprilike 99% je vjerojatno da se radi o mjehuriću zraka pod lećom. Taj problem se javlja kod tvrdih (ih kad je to bilo) i silikonskih polutvrdih leća, a izbjegava se tako da na leću staviš kap tekućine prije stavljanja. Ako nema dovoljno tekućine, zbog zakrivljenosti ostane mjehurić. Izvadiš, ispereš, staviš kap i vratiš nazad.
Kod mekih to nije slučaj jer se zalijepe poput zidnih tapeta. Slično se i skidaju :(
Ako ti je koža jako masna, onda je u igri onih 1% i to samo znači da ćeš u tom slučaju imati problema sa svim lećama bez razlike.
Ne samo da nije za službenu preporuku već je i poprilično opasno. Mislim i na pranje u običnoj vodi i nemjenjanje otopine.
Nosiš polutvrde leće?
Gle, kad sam ih počeo nositi, a tome imaaa, to je bila službena uputa. Fiziološka otopina je sigurno bolji izbor, ali ako nije pri ruci nije ni kraj svijeta. Tekućina za čuvanje isto ima fiziološku slanost. Čuvanje u većoj količini otopine u boljem etuiju od konfekcijskog je isto plus. Više me brinu serije tekućina s "domaćima" već unutra, a to obično ne doznaš dok već nije kasno.
Nije samo stvar u domaćinima unutra već i u sposobnosti odstranjivanja istih kojih ipak može biti i u vodi (nisu svi na javnim vodovodima, edit: a i da jesu...), a nemijenjanje otopine sigurno ne povećava njenu učinkovitost.
http://www.vecernji.hr/zivot/deset-o...-clanak-155606
aaaaaaaaaaaaaaaaaa, da sam znala da ce mi amebe stanovati u ocima, ne bi uzela lece
kupila sam jednu fiziolosku za doma, jednu za poso, a ako mi se dogodi da ih nekad trebam skinuti na cesti, valjda se nece nista dogoditi ako ih do doma ne operem?
davore, kakve kutijice da uzmem i gdje?
dobila sam neke reklamne u neseseru i putnim pakiranjima otopina
http://www.youknowit.com/img/product...lens-pot-1.jpg
vjerujem da je davor na ove mislio, ali nisam sigurna. kupuju se di i sve ostalo.
cubana podsjecas me na mene kad sam ucila mikru namirnica, svagdje sam vidjela nevidljivog neprijatelja :P
temu pratim jer imam jednog doma koji je godinama nosio lece, bas sam nekidan bacila brdo bocica na kojima pise koje su i koja je dioptrija. ja se spasila od kad nosi cesce naocale.
Na ljutu ranu ljutu travu... :)
Samo paziti na higijenu i uredno održavanje.
Spajko, neprijatelj je među nama i nikada ne spava. :mrgreen:
Ah, neke stvari ne možeš izbjeći, recimo pranje ruku. Tako da je i linkani članak samo zastrašivanje. Ako ne možeš vjerovati u ispravnost tekuće vode onda cijela parada postaje cirkus i bolje je nabaviti jednu od onih sexy robotskih naprava na struju koje ti leće održavaju automatski. Tamo voda ne ide, a ni tekućina se ne mijenja svaki dan :lol: samo se dolijeva. (čak i tada leće frkavaš u oko prstima)
Osobno mislim da leće trebaju služiti meni, a ne obratno. Zato sam ih intenzivno izbjegavao iako su mi obuzdale dioptriju, jer spadam u gore opisanih 1% masnih. Sad kad mi se situacija s masnoćom dovela u red mogao bih im dati drugu šansu, ali sada koketiram s mekima. Ubija me skidanje.
Prethodni post se ticao Cubane.Bingo!
Kad kupuješ treba provjeriti kako je izveden dihtung, jer ako tekućina bježi na spoju poklopca i korijena košarice možeš napraviti lijepo kotilište za "domaće" koje nećeš lako skužiti.
Ima ih i većih, a ima ih i izvedenih tako da je svaka leća u svojoj bočici.
...
Akantameba ima i drugdje, voda ih neće odstraniti, a ni odstajala otopina.
Za ove na baterije ne znam kako rade.
Ali vaše oči, vaša briga.
Stavljanje leća u već upotrebljenu otopinu za mene je isto kao oprati ruke u vodi u kojoj si ih već jednom prao.
Radi se o oku, tu nema mjesta štednji na tekućinama i kutijicama.
Tko se odluči za leće mora raditi sve kako treba ili riskira oboljenje vlastitih očiju. Takav je moj stav.
Ja se na tvrde leće nisam uspjela naviknuti. Uzalud sam bacila novac za njih. Mekane su mi zakon, ni ne osjetim da ih imam. Skidanje mi nije problem, neš ti problema stavit dva prsta u oko 8-). Šalim se, ali kad se navikneš isto je kao i zube prati. Samo svakodnevna navika.
ok, slazem se, ali moze li mi netko odgovoriti kako je to po peesu, jel ovako kako sam nabrojala u koracima jendvatri?
jel ih ujutro dovoljno samo izvaditi iz otopine i prilijepiti na oci ili ih je potrebno prati?
ako ih je potrebno prati, jel se onda nakapa i malo otopine za cuvanje prije stavljanja na oko ili ide na oko tek oprana u fiziooskoj?
Da li su ti ovakav postupak preporučili?
http://www.opto-centar.hr/pdf/upute-...ktnih-leca.pdf
da
samo sto mi nisu spomenuli ovu otopinu za skidanje bjelancevina, koristite li vi to?
znaci, ako je leca uredno oprana, spremljena u otopinu za cuvanje, ujutro je samo stavljam na oko, ne trebam je prije ponovo prati
jos me samo muci to ispiranje fizioloskom, ne znam jesam li je dobro isprala, a i ovaj sistem s bocama i spricama me zivcira. ima li nekakvo prakticnije pakiranje?
To je po peesu, uz jedinu razliku da uz neke otopine ne trebaju enzimi, recimo boston.
Prilično ti je važno odstraniti otopinu za pranje prije trpanja na čuvanje, a prije stavljanja se ne peru. Ideja je da se u otopini za čuvanje površina leće kondicionira tako da postane naskroz prijateljska prema oku, a otopina za čišćenje ta svojstva uklanja.
proteine je MM skidao s vremena na vrijeme s nekim tableticama.
sto se tice fizioloske imaju prakticnija rjesenja, mi smo kupovali vani, ali su i skuplja radi te ambalaze. sto je bezveze. jer ovo je najjeftinije.
pa kuzim ja da se treba dobro isprati samo ne kuzim kako znati da sam to dobro napravila :/
uh, vec sam se uzrujala, a tek mi prvi dan
ivarica opusti se.
kad ti neko prica o odrzavnju naocala s plasticnim lecama, onda i to izgleda kao SF, tipa nikako maramicom i sl.
tako je i ovo dok ti ne postatne kao pranje zubi
i opet mi je lijeva mutna
davore, ako mi je koza masna, zasto je desna ok?
Pojma nemam. Kapci ti skoro nikad nisu potpuno simetrični. Probaj skužiti o čemu se točno radi. Ako je mjehurić zraka, on se vidi kao bijela mrlja na zjenici kad se škicneš u ogledalo. Ako nije mjehurić zraka istraži dalje. Leće hoće trenutno nafatati sve nečistoće koje se nalaze u oku, nešto s površinskom napetosti, što li. Kad skineš takvu leću provjeri prema svjetlu je li masna ili samo puna trunja, ako nije masna pošpricaj ju s tekućinom za čuvanje i vrati nazad. Ako ti to oko ima slabije vlaženje možeš probati popraviti situaciju kapima za ovlaživanje (umjetne suze), ali dugoročno ti to nije dobro rješenje jer zezne prirodne procese. Ja si znam pomoći tako da par minuta prije nego montiram leće kapnem kap u oko da ga ispere. Znači ne na leću nego prije. Leće montiraš normalno.
Možeš probati leću do vrha "napuniti" s otopinom za čuvanje prije nego ju frkneš u oko tako da ti oko dobro ispere.
Jednom kad se leće zamaste ne pomaže ništa osim pranja.
Dok nosiš leće nastoj temeljito treptati, znači svjesno zaklopiti oko do kraja, ali bez škiljenja i napora. Pomaže.
I ja imam isti problem...
Prije dva tjedna sam počela s lecama,i koma mi je...
Ista mi je dioptrija kao na naocalama.... ali nevidim jasno kao s naocalama, nekako mi je mutno....
Već sam ljuta, bit će da sam bacila 800kn
Uff...
meni nije mutno kao zamuceno po cijelom oku nego taj neki kao rub kojeg stalno vidim (do njega ravno, od njega zamuceno), a pomice se sa svakim treptajem
Meni je bas kao zamagljeno, al ne stalno... I to samo desna, a na tom oku imam astigmatizam...
Lijevo je ok (većinom).....
Nadam se da s vremenom nošenje leca postaje ugodnije, jer ovo sto je sad kod mene je sve samo ne ugodno.....
ja ih jucer nisam osjecala, tako mi je bilo ugodno s njima da sam se jedva ustvari natjerala na skidanje i muke po pranju
ali danas, cure u uredu su me zalile kako mi je smetalo
ja nosim leće god dana, imam 46 godina, trebalo mi je dosta da se na njih naviknem, smetao mi je taj rub užasno
sada toga nema, čuvam ih i perem Boston otopinom in one bottle,ne ispirem ih vodom, tako mi rekli
imam polutvrde
žao mi je što nisam počela nositi leće već ranije
inače počela sam ih nositi zbog toga što su bile preporučene mom djetetu, pa moram biti neki "uzor" i kod njega smo uspješno zaustavili rast dioptrije
oboje smo zadovoljni